iPhone 7: Περισσότερη τεχνολογία σε γνώριμο σχέδιο

by K Admin

 

Το iPhone 7 και το iPhone 7 Plus είναι γεγονός. Μάλιστα, για πρώτη φορά, την ημέρα της παρουσίασής τους αποκαλύπτεται και η ημερομηνία κυκλοφορίας στην Ελλάδα, η οποία επανέρχεται στο δεύτερο κύμα χωρών. Στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διάθεση σε 20 χώρες και στις 23 του ίδιου μήνα παίρνουν σειρά πολλές χώρες ακόμη, μεταξύ αυτών και η δική μας.

 

 

Το μαύρο επιστρέφει δυναμικά. Από την εποχή του iPhone 5 είχαμε να το δούμε σε iPhone.

Το μαύρο επιστρέφει δυναμικά. Από την εποχή του iPhone 5 είχαμε να το δούμε σε iPhone.

 

Όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια, το νέο τηλέφωνο διατίθεται ως iPhone 7 στις 4,7” και ως iPhone 7 Plus στις 5,5” σε χωρητικότητα 32GB, 128GB και 256GB (το μοντέλο σε γυαλιστερό μαύρο δεν διατίθεται με 32GB). Τι τεχνολογία μας φέρνει όμως το iPhone 7;

 

Σχεδιασμός

Το iPhone 7 δεν ξεφεύγει σημαντικά από το σχεδιασμό των iPhone 6 και iPhone 6S. Ωστόσο, κρύβει καλύτερα τις γραμμές των κεραιών που είναι λιγότερες αυτήν τη φορά. Και οι δύο εκδόσεις του τηλεφώνου θα διατίθενται σε Gold, Rose Gold, Silver, Black και Jet Black. Τα τελευταία είναι νέες επιλογές, η πρώτη με ματ φινίρισμα και η δεύτερη με γυαλιστερό. Πάντως, και στις δύο παραλλαγές του μαύρου οι κεραίες κρύβονται καλύτερα από ποτέ.

 

Το Home Button παύει να είναι πραγματικό πλήκτρο. Λειτουργεί πλέον με Force Touch και με τη βοήθεια του Taptic Engine εξακολουθεί και δίνει την εντύπωση του πατήματος. Αλλά δεν μένει εκεί. Μπορεί να έχει πολλούς τύπους ανάδρασης για να περνά διαφορετικά “μηνύματα” στο χρήστη. Ακόμη και εφαρμογές θα έχουν πρόσβαση στο μηχανισμό ανάδρασης και θα μπορούν να το χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο. Το Taptic Engine μπορεί να αποδώσει ανάδραση σε πολλές διαφορετικές συχνότητες στη νέα του έκδοση, άρα μπορεί να μεταδώσει μεγαλύτερη ποικιλία μηνυμάτων. Για αυτό και η Apple το χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό με την τεχνολογία 3D Touch σε πολλές περισσότερες πτυχές του συστήματος, όπως Quick Actions, μηνύματα, γνωστοποιήσεις, ακόμη και ringtones.

 

 

Το iPhone 7 Plus δεν έχει μία, αλλά δύο οπίσθιες κάμερες.

Το iPhone 7 Plus δεν έχει μία, αλλά δύο οπίσθιες κάμερες.

 

Το ότι δεν υπάρχει πραγματικό πλήκτρο κάνει τα πατήματα πιο αξιόπιστα, πιο άμεσα και τη φθορά του πλήκτρου ακόμη πιο απίθανη. Επιπλέον, ανοίγει το δρόμο για την αμέσως επόμενη βελτίωση. Τα νέα iPhone είναι πλέον αδιάβροχα. Με πιστοποίηση IP67, δεν φοβούνται τη βροχή. Δεν κάνουν για καταδύσεις, αλλά αν γίνει βουτιά από λάθος, δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα.

 

Φωτογραφική μηχανή

Οι κάμερες του iPhone 7 συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο εξελίξεων. Η FaceTime HD camera ανεβαίνει στα 7MP, έχει σταθεροποίηση εικόνας και διάφραγμα f/2.2 για καθαρές και φωτεινές selfie. Ακόμη και αυτή η κάμερα αιχμαλωτίζει φωτογραφίες σε κινηματογραφικό, ευρύ χρωματικό εύρος, αυτό που υποστηρίζεται στο iPad Pro και στους Retina iMac.

Το ίδιο ισχύει και για την iSight camera των 12MP, η οποία έχει πλέον οπτική σταθεροποίηση και στα δύο μοντέλα, όχι μόνο στο Plus. Το διάφραγμα ανοίγει κι άλλο, φτάνει σε f/1.8 για ακόμη πιο φωτεινές και καθαρές φωτογραφίες, ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό. Απορροφά μάλιστα 50% περισσότερο φως. Το ίδιο ισχύει και στο video που φυσικά φτάνει σε ανάλυση 4K. Οι αισθητήρες αυτοί καταφέρνουν να είναι 60% γρηγορότεροι και, ταυτόχρονα, να καταναλώνουν 30% λιγότερη ενέργεια. Επίσης, το TrueTone LED flash είναι τετραπλό πλέον, φωτεινότερο και ικανό να φωτίσει καλά σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση.

Το iPhone 7 Plus έχει και δεύτερη οπίσθια φωτογραφική μηχανή, με την ίδια ανάλυση και μηχανισμούς, αλλά με εστιακή απόσταση 56mm αντί για 28mm που έχει η βασική. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να προσφέρει οπτικό zoom 2x, αλλά και ποιοτικό ψηφιακό zoom μέχρι και 10x (ή 6x στην περίπτωση του video). Αργότερα μάλιστα θα μπορεί να καταγράφει και εφέ βάθους πεδίου, που συναντούμε συνήθως σε “μεγάλες” μηχανές και είναι ό,τι πρέπει για πορτρέτα. Βέβαια, μπορείς να χρησιμοποιείς και τον κάθε φακό ξεχωριστά, ανάλογα με το θέμα της φωτογράφισης. Για παράδειγμα, ο φακός στα 28mm είναι ό,τι πρέπει για τοπία, για μεγάλη παρέα, κάποιο αξιοθέατο που πρέπει να χωρέσει ολόκληρο μέσα στο πλάνο κ.ο.κ.

 

with-airpods

Το νέο iPhone “ποζαρει” με τα νέα ασύρματα ακουστικά της Apple, ονόματι AirPods.

Όλα αυτά απαιτούν ιπποδύναμη βέβαια, για αυτό και η Apple ανέπτυξε νέο επεξεργαστή εικόνας για τις κάμερες, που αντέχει διπλάσιο φορτίο από τον προηγούμενο και είναι σε θέση να εκτελεί 100 δισεκατομμύρια υπολογισμούς μέσα σε μόλις 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Διότι, κάθε φορά που πατάς ένα πλήκτρο για να τραβήξεις φωτογραφία, ο επεξεργαστής φροντίζει για το HDR, για τη λήψη πολλαπλών φωτογραφιών και την διατήρηση των καλύτερων στοιχείων για τη σύνθεση μίας, της καλύτερης δυνατής εκδοχής του θέματός σου, την αποθήκευση Live Photos που συνδυάζουν στατική με κινούμενη εικόνα, κ.ά.

Και επειδή η ισχύς αυτή δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη ή να την εκμεταλλεύεται μόνο μια μεριά, η Apple επιτρέπει πλέον το τράβηγμα ασυμπίεστων αρχείων RAW, ακόμη και από τρίτες εφαρμογές. Οι developers μάλιστα, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του συστήματος για φωτογράφιση, επεξεργασία και μεγαλύτερο χρωματικό εύρος.

 

Οθόνη

Η νέα Retina HD display έχει την ίδια ανάλυση (1334 x 760 και 1920 x 1080 σε iPhone 7 και iPhone 7 Plus αντίστοιχα), αλλά είναι πλέον κατά 25% φωτεινότερη και υποστηρίζει μεγαλύτερο χρωματικό εύρος, ακολουθώντας το κινηματογραφικό πρότυπο DCI-P3. Το μεγαλύτερο χρωματικό εύρος σημαίνει ότι μπορείς να δεις αποχρώσεις που σε άλλες οθόνες απλά χάνονται και απεικονίζονται ως κάτι διαφορετικό από αυτό που όντως είναι. Το ότι και η φωτογραφική μηχανή μπορεί να καταγράψει τα ανάλογα χρώματα δένει αρμονικά με τις δυνατότητες της οθόνης ενός iPhone 7, αλλά και με οθόνες σε iPad Pro και τους εντυπωσιακούς 4K και 5K iMac. Έτσι φτιάχνεται μια αλυσίδα κάμερας και οθονών συσκευών που σου ανοίγει νέους ορίζοντες στη φωτογραφία.

 

colour-lineup

Όλα τα χρώματα του iPhone 7 στη σειρά για να διαλέξεις.

 

Ισχύς

Η Apple επιμένει χρόνια σε διπύρηνους επεξεργαστές δικού της σχεδιασμού και κατάφερνε μια χαρά να καταλήγει με μερικά από τα γρηγορότερα τηλέφωνα στον κόσμο. Στο iPhone 7 όμως κάνει το άλμα προς τους 4 πυρήνες, δύο επίδοσης και δύο υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης (χρειάζονται το 1/5 της ενέργειας που καταναλώνουν οι πρώτοι). Οι απλές διεργασίες είναι αρμοδιότητα των ενεργειακά οικονομικότερων και τα υπόλοιπα των γρηγορότερων πυρήνων. Προκειμένου να μοιράζονται σωστά οι διεργασίες, η Apple ανέπτυξε το δικό της ειδικό chip για την κατανομή. Όλα αυτά στον επεξεργαστή A10 Fusion.

Οι δύο ισχυρότεροι πυρήνες, από μόνο τους, είναι 40% γρηγορότεροι από τον επεξεργαστή A9. Ο επεξεργαστής γραφικών από την άλλη είναι 50% ταχύτερος από εκείνον του iPhone 6S. Παρόλα αυτά, η αυτονομία του νέου iPhone είναι η καλύτερη στην ιστορία της σειράς, αφού το iPhone 7 αντέχει 2 ώρες, κατά μέσο όρο, παραπάνω από το iPhone 6S και το iPhone 7 Plus προσθέτει, κατά μέσο όρο ξανά, μία ακόμη ώρα σε σχέση με το iPhone 6S Plus.

 

Ήχος

Ναι, οι φήμες βγήκαν αληθινές και η κλασική υποδοχή ακουστικών αποτελεί παρελθόν για χάρη ενός κυκλώματος που επηρεάζει τις κάμερες αλλά και, κυρίως, για την αδιαβροχοποίηση των νέων τηλεφώνων. Τα συνοδευτικά ακουστικά χρησιμοποιούν σύνδεση Lightning. Η συσκευασία του τηλεφώνου περιλαμβάνει όμως και προσαρμογέα για τη χρήση κανονικών ακουστικών.

 

leather-cases

Και αν θες να δώσεις κι άλλο χρώμα, ορίστε και οι νέες δερμάτινες θήκες.

 

 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σημαντικότατο βήμα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών διαφορετικών ακουστικών, από πάμπολλους κατασκευαστές αξεσουάρ για iPhone που θα απευθύνονται ειδικά στις νέες αυτές συσκευές. Και εφόσον γίνεται η αρχή, είναι μάλλον θέμα χρόνου να εξαφανιστεί η θύρα ακουστικών και από άλλες συσκευές της Apple, αν όχι να προστεθεί θύρα Lightning ακόμη και σε Mac ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις.

Επιπλέον, το iPhone 7 έχει δυο φορές δυνατότερα ηχεία. Ναι, “ηχεία”, όχι “ηχείο”. Δύο είναι πλέον τα ηχεία που χωρούν στο τηλέφωνο και δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά, αλλά ένα σε καθεμιά, για να επιτυγχάνεται σωστότερη απόδοση του στερεοφωνικού ήχου, με καλό διαχωρισμό και ποιότητα.

 

Ασύρματη επικοινωνία

Με υποστήριξη για 25 διαφορετικές συχνότητες 4G/LTE, το νέο iPhone είναι πιο ευέλικτο από οποιοδήποτε άλλο για όσους ταξιδεύουν συχνά αφού μπορεί να συνεργαστεί με περισσότερα δίκτυα κινητής σε περισσότερες χώρες/ηπείρους. Ταυτόχρονα, γίνεται ακόμη πιο γρήγορο στην ασύρματη επικοινωνία με δίκτυο κινητής, αφού υποστηρίζονται ταχύτητες έως και 450Mbps, ενώ το iPhone 6S έφτανε στα 300Mbps.

 

 

Το iPhone 7 διατίθεται στα μεγέθη που θυμάσαι από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Το iPhone 7 διατίθεται στα μεγέθη που θυμάσαι από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

 

 

Μικρό στο μάτι, μεγάλο σε ουσία

Για πρώτη φορά αλλάζει ο αριθμός σε μοντέλο iPhone και δεν έρχονται τα πάνω κάτω σχεδιαστικά. Μπορεί η Apple να αλλάζει το πρόγραμμά της μιας και το 2017 κλείνουν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone και θέλει να ανακατέψει την τράπουλα. Ίσως και όχι.

Παρά τα φαινόμενα πάντως, το iPhone 7 δεν φέρνει απλά μερικά νέα χρώματα και φινιρίσματα στην αγορά. Κάνει μεγάλο άλμα σε επιδόσεις, πράγμα εκπληκτικό αν σκεφτείς ότι ο επεξεργαστής A9, ο περσινός δηλαδή, μπορούσε να συγκριθεί στα σοβαρά με Core m ή και Core i3 της Intel. Φαντάσου τι σημαίνει το φετινό άλμα κατά 50% στις επιδόσεις.

Οι κάμερες από την άλλη κάνουν το δικό τους άλμα, την ώρα που το μοντέλο Plus δεν βασίζεται σε ένα μόλις χαρακτηριστικό (οπτική σταθεροποίηση) για να ξεχωρίσει, όπως πέρυσι, αλλά προσθέτει μια κάμερα ακόμη που φέρνει μαζί της εφέ που είναι κατά κανόνα αδύνατα σε smartphones, τη διαφορετική εστιακή απόσταση, δυνατότητα για οπτικό ζουμ και καταγραφή χρωμάτων που ποτέ ξανά δεν ήταν “του χεριού” σου.

Η αδιαβροχοποίηση δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα. Η οποία έχει πολλά κερασάκια φέτος, όπως τα στερεοφωνικά ηχεία που τοποθετούνται στο σασί με πολύ πιο πρακτικό τρόπο.

 

battery

Περισσότερη ισχύς, μεγαλύτερη αυτονομία.

 

Και όλα αυτά στις τιμές που μέχρι πρότινος έβρισκες τα iPhone 6S και μάλιστα με υψηλότερη χωρητικότητα από ό,τι συνήθως. Το ότι αποτελεί παρελθόν η επιλογή των 16GB είναι βάλσαμο για όσους ήθελα να αγοράσουν iPhone με όσα λιγότερα χρήματα γίνεται και κατέληγαν να χρειάζεται να σβήνουν πράγματα κάθε τρεις και λίγο.

Τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus θα είναι σε δύο εβδομάδες στη χώρα μας. Διάλεξε το δικό σου, εκδήλωσε το ενδιαφέρον σου και φρόντισε να το παραγγείλεις εγκαίρως σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος ή online. Ξέρεις τι γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή άλλωστε.

 

Μπορείς να δεις ακόμη