Υποφέρεις από άσθμα ή αλλεργίες; Δες πώς να καθαρίσεις το σπίτι σου αποτελεσματικά!

by K Admin

 

Οι αλλεργίες και το άσθμα είναι κακοί σύντροφοι της ζωής αρκετών ανθρώπων, βάζοντάς τους εμπόδια στην καθημερινότητά τους και αναγκάζοντάς τους να παίρνουν κάποιες προφυλάξεις, αλλά και να διατηρούν ένα όσο το δυνατόν πιο καθαρό σπίτι από τις ουσίες που προκαλούν κρίσεις, είτε κάποιας σχετικής αλλεργίας είτε του άσθματος. Ας δούμε κάποιες συμβουλές που μπορεί να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή για σένα και την οικογένειά σου.

Τα απλά αυτά βήματα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας αλλεργίας αλλά και τα συμπτώματα του άσθματος όταν αποφασίσεις να καθαρίσεις τις ακόλουθες περιοχές του σπιτιού σου:

 

Κουζίνα

Πρώτα από όλα να χρησιμοποιείς συνεχώς, και όποτε είναι απαραίτητο, τον  απορροφητήρα για να απομακρύνεις τους ατμούς του μαγειρέματος και έτσι να μειώνεται και η υγρασία. Από εκεί και πέρα φρόντισε ο κάδος των απορριμμάτων να έχει καπάκι στο οποίο δεν μπορούν να μπουν ή να βγουν έντομα και άδειαζέ τον τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Η αποθήκευση των τροφίμων θα πρέπει να γίνεται σε κλειστά δοχεία, ενώ θα πρέπει να πετάς τα όποια ληγμένα τρόφιμα ή τρόφιμα που έχουν αναπτύξει μούχλα μέσα και έξω από το ψυγείο.

Καθάριζε επίσης το ψυγείο σου σε τακτά χρονικά διαστήματα και σκούπιζε τυχόν υγρασία για να αποφύγεις την εμφάνιση μούχλας. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, άδειαζέ το πλήρως και πλένε το προσεκτικά, συνδυάζοντάς το με απόψυξη σε περίπτωση που δεν έχει αυτόματη.

Τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα, βάζε ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάριζε, ενώ μην ξεχνάς να ξεσκονίζεις και να καθαρίζεις ντουλάπια, συρτάρια και λοιπές επιφάνειες συσκευών. Τα σκουπάκια είναι θαυματουργά για τις επιφάνειες της κουζίνας και όχι μόνο και μπορεί να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις κάποια μικρή επιφάνεια για να μην βγάζεις στη μέση την μεγάλη σκούπα. Τις επιφάνειες μπορείς να τις καθαρίζεις με απορρυπαντικό και νερό, ενώ από καιρού εις καιρό ψάχνε να δεις εάν τα υδραυλικά σου έχουν κάποια διαρροή και υπάρχουν σημεία που μπορεί να έχουν αναπτύξει μούχλα.

Έλεγξε όλα τα λάστιχα ασφαλείας των συσκευών (για μούχλα ή κάποια ζημιά) και καθάρισέ τα ή άλλαξέ τα ανάλογα με τα ευρήματά σου. Πλένε συχνά το μέρος που στεγνώνουν τα πιάτα σου και βάζε  μια φορά την εβδομάδα στο πλυντήριο πιάτων τα ανταλλακτικά από τις καφετιέρες σου (όσα  επιτρέπονται) . Πλένε συχνά με άφθονο νερό τoν κάδο απορριμμάτων.

 

 

Καθιστικό – Σαλόνι – Κρεβατοκάμαρες

Βάλε μαξιλάρια και στρώματα σε αντί-αλλεργικές θήκες που προστατεύουν από σκόνη και μικροοργανισμούς. Πλύνε προσεκτικά σεντόνια, μαξιλαροθήκες και παπλωματοθήκες στους 50 βαθμούς  μια φορά την εβδομάδα και τίναζε κουβέρτες και παπλώματα τακτικά.

Βάζε ηλεκτρική σκούπα σε όλο το σπίτι, αλλά κυρίως σε χαλιά και μοκέτες, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με φίλτρο για μικροσωματίδια ή HEPA. Εξαιρετική περίπτωση για στρώματα και ανάλογες επιφάνειες είναι κάποιες συσκευές ειδικές για την απομάκρυνση ακάρεων.

Πλύνε ή τίναξε χαλάκια εισόδου και μπάνιου και σφουγγάρισε προσεκτικά μια φορά την εβδομάδα. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς είτε βαμβακερές κουρτίνες ή άλλες από συνθετικό ύφασμα. Πλύνε τις τουλάχιστον μία με δύο φορές το χρόνο.

Την εποχή της άνθησης των λουλουδιών, και άρα της παρουσίας της γύρης στην ατμόσφαιρα, κράτα κλειστά τα παράθυρα και αέριζε τον χώρο με την ανανέωση αέρα του air condition. Καθάρισε τυχόν υγρασία από τα κουφώματα και τα τζάμια-πόρτες των παραθύρων με ένα διάλυμα χλωρίνης (3/4 της κούπας σε 1 λίτρο νερό). Όταν καθαρίζεις μούχλα, να φοράς πάντα μια προστατευτική μάσκα για να αποφύγεις την πιθανότητα να την εισπνεύσεις. Αφαίρεσε οτιδήποτε μπορεί να μαζεύει σκόνη όπως διάφορα μικρά διακοσμητικά μπιμπελό ή βιβλία και αποθήκευσε κάθε είδους παιχνίδια (αυτοκινητάκια, κούκλες, λούτρινα κ.α) σε κλειστά πλαστικά κουτιά. Αν έχεις κατοικίδιο μην το αφήνεις να μπαίνει στη κρεβατοκάμαρα, ενώ εάν πλένεις το ζώο σου τουλάχιστον δύο φορές το μήνα μειώνεις σημαντικά τον κίνδυνο αλλεργίας.

Γενικά, τα ζεστά σπίτια με υγρασία είναι παράδεισος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και μούχλα ή μυκήτων. Κράτα τη θερμοκρασία γύρω στους 20-22 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία στο 40 με 50%. Καθάρισε ή άλλαξε τα φίλτρα μικροσωματιδίων στα air condition και στους αφυγραντήρες μία φορά το μήνα. Οι τελευταίοι είναι μια εξαιρετική λύση για τη χώρα μας που έχει μεγάλο πρόβλημα με την υγρασία και λόγω της κακής μόνωσης των σπιτιών.

Για το τέλος, αφήσαμε την μάστιγα των κατσαρίδων και τον ποντικιών, η οποία πρώτα από όλα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τακτική απεντόμωση, απολύμανση και μυοκτονία, ενώ εάν επιμένει θα πρέπει να προμηθευτείς παγίδες. Γενικά κλείσε ή φράξε τρύπες και διαρροές που μπορεί να αποτελέσουν κερκόπορτα εισβολής στο σπίτι σου.

 

 

Μπάνιο

Εάν το μπάνιο δεν διαθέτει παράθυρο, ένας εξαερισμός με ανεμιστήρα μπορεί να κάνει θαύματα μιας και απομακρύνει υγρασία και ατμούς αφού κάνεις μπάνιο, για να μην αναφέρουμε το ίδιο και για τις δυσάρεστες οσμές. Εάν είναι δυνατόν, απέφυγε τα χαλάκια, και φρόντισε να υπάρχουν παντού πλακάκια και όχι άλλα υλικά που μπορεί να σχηματιστεί μούχλα. Μετά από κάθε χρήση, πλύνε και στέγνωσε προσεκτικά την μπανιέρα και τρίψε για να βγουν άλατα και υπολείμματα  από βρύσες, μπανιέρα, πλακάκια και εσωτερικό. Τέλος, εάν τυχόν οι κουρτίνες του μπάνιου ή τα χαλάκια έχουν μαζέψει βρωμιά και μούχλα άλλαξέ τα. Κάνε τακτικό έλεγχο για διαρροές και επισκεύασέ τις.

Σημαντικό κεφάλαιο σχετικά με τις αλλεργίες είναι και το πλυντήριο. Δεν πρέπει να αφήνεις να σχηματίζεται μέσα του μούχλα από υπολείμματα σαπουνιού, βρωμιάς και αλάτων. Μπορείς να το αποστειρώσεις με την ακόλουθη διαδικασία:

Σκούπισε πρώτα προσεκτικά τη βρωμιά, σκόνη και χνούδια από το εσωτερικό του πλυντηρίου με ένα υγρό πανί. Κατόπιν βάλε το πλυντήριο σε ένα πρόγραμμα με μεγάλο χρόνο κύκλου πλύσης προσθέτοντας κανονική ποσότητα απορρυπαντικού, αλλά και μια περίπου κούπα χλωρίνη. Αφού αφήσεις το πλυντήριο να γεμίσει με νερό και να κάνει περιστροφές για μερικά λεπτά, σταμάτα το πρόγραμμα και άσε τη χλωρίνη να κάνει τη δουλειά της σε φάση ακινησίας για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, ούτως ώστε να μπορέσει να αποστειρώσει αποτελεσματικά το εσωτερικό. Μετά άσε το πλυντήριο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του.

Μιας και ο κύκλος πλύσης που έβαλες διαθέτει και στάδιο ξεβγάλματος, μέχρι το τέλος του λογικά όλη η χλωρίνη θα έχει φύγει από τη συσκευή. Αν όμως θέλεις να βεβαιωθείς μπορείς να κάνεις άλλο έναν κύκλο ξεβγάλματος για να είσαι σίγουρος ότι όλα τα ίχνη της απομακρύνθηκαν.

Άλλος ένας μπελάς που μπορεί να φέρει αλλεργίες, είναι η συγκέντρωση αλάτων από το σκληρό νερό και υπολειμμάτων απορρυπαντικού ή των υπολοίπων καθαριστικών που τυχόν χρησιμοποιείς (μαλακτικό, καθαριστικό λεκέδων), μιας και μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό μούχλας. Τα υπολείμματα απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσουν μάλιστα ζημιά στα ρούχα προκαλώντας αποχρωματισμό και γάριασμα, ενώ τα άλατα φράζουν σωλήνες και φθείρουν τα διάφορα μέρη του πλυντηρίου προκαλώντας βουλώματα και ζημιές. Καλό θα είναι λοιπόν, κάθε 4-6 εβδομάδες να κάνεις ένα πέρασμα, ακολουθώντας ουσιαστικά την πιο πάνω διαδικασία, με 3-4 κούπες αποσταγμένο λευκό ξύδι (ή μηλόξυδο) σε έναν και πάλι μεγάλο κύκλο πλύσης με ζεστό νερό. Απλά αυτή τη φορά χωρίς απορρυπαντικό, και κόψε και πάλι το πρόγραμμα μετά από λίγο, άσε το σε ακινησία για 15-20 λεπτά ή και περισσότερο (ακόμα και μια ώρα δεν βλάπτει) για να μπορέσει το οξύ του ξυδιού να κάνει τη δουλειά του σε όλα τα μέρη του πλυντηρίου. Για το ξέπλυμα-ξέβγαλμα του πλυντηρίου ακολούθησε και πάλι τα ανωτέρω βήματα.

 

Υπόγειο-Αποθήκη

Επειδή οι χώροι αυτοί συνήθως δεν διαθέτουν εξαερισμό, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα μιας και μαζεύουν υγρασία, οσμές και πιθανόν μικροοργανισμούς και τρωκτικά ή έντομα. Κατά το καθάρισμα τέτοιων χώρων να φοράς γάντια, ενώ ακόμα και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, φρόντιζε να βρεις κάποιον τρόπο να κυκλοφορεί ο αέρας (ανοίγοντας τεχνητά παράθυρα στις πόρτες). Γενικά οποιοδήποτε χαλί ή μοκέτα σε τέτοιο χώρο είναι κακή ιδέα, ενώ όπως και τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού να ελέγχεις τακτικά για διαρροές και να τις διορθώνεις άμεσα. Αν τυχόν εγκαταστήσεις στεγνωτήριο σε έναν τέτοιο χώρο, φρόντισε να υπάρχει εξαερισμός, αλλιώς ο χώρος κινδυνεύει να γίνει εστία μόλυνσης.

 

Άλλες αλλαγές που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου

Στη συνέχεια δεν έχουμε κάποιες συμβουλές για την καθαριότητα, αλλά κάποιες συμβουλές για αλλαγές στο σπίτι, οποίες μπορούν να βοηθήσουν και στο καθάρισμα, αλλά και να αποτρέψουν το ξέσπασμα κάποιας αλλεργίας.

Καλό θα είναι να ξεχάσεις κουρελούδες, φλοκάτες ακόμα και τα κλασικά μεγάλα χαλιά. Είναι γνωστό ότι οι ίνες τους μπορεί να αποθηκεύσουν σκόνη και λοιπά αλλεργιογόνα. Στη θέση τους, προτίμησε μικρά χαλιά που μπορεί να πλυθούν εύκολα και γρήγορα στο πλυντήριο σου και έτσι να ελαχιστοποιήσεις τον όποιον κίνδυνο.

Δώσε προσοχή σε ότι έχει να κάνει με τον ύπνο. Εξασφάλισε ότι όλα στο κρεβάτι, από το στρώμα και τα μαξιλάρια μέχρι τα παπλώματα και τα σεντόνια θα έχουν όσο γίνεται προστατευτικά αντί-αλλεργικά καλύμματα.

Απέφυγε τις υφασμάτινες κουρτίνες ή τις οριζόντιες περσίδες. Η καλύτερη λύση για τα παράθυρα εάν θες να προστατευτείς από αλλεργίες είναι τα ρολά, καλύτερα τα μεταλλικά.

Βγάζε τα παπούτσια σου όταν μπαίνεις στο σπίτι. Γενικά είναι μια πρακτική για τις οικογένειες που έχουν παιδιά αλλά πρέπει να εφαρμόζεται από όλους μιας και κρατάει έξω γύρη, σκόνη και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες και μικροοργανισμούς.

Μην αφήνεις ποτέ κατοικίδια να μπαίνουν στην κρεβατοκάμαρα ή να κοιμούνται στο κρεβάτι σου εάν υπάρχει σχετική αλλεργία.

Χρησιμοποίησε αρκετά το air condition, μιας και αποτελεί σωτηρία όταν δεν μπορείς να ανοίξεις τα παράθυρα την εποχή που στην ατμόσφαιρα κυκλοφορούν πολλοί αλλεργιογόνοι παράγοντες, αλλά και φυσικά, ειδικά στη χώρα μας όταν έχει ζέστη. Ο κλιματισμός κρατάει έξω τις ουσίες που δεν πρέπει με τα φίλτρα του, ενώ με τη λειτουργία του ρίχνεις και τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη