Kaby Lake G: Επεξεργαστές Intel με επεξεργαστή γραφικών της AMD

by k-Admin 3

Να που όλα γίνονται στη ζωή. Απόδειξη, η σειρά G της οικογένειας Kaby Lake, άρα και της 8ης γενιάς επεξεργαστών Intel Core. Τι ιδιαίτερο έχει η συγκεκριμένη σειρά; Για αρχή προορίζεται για laptop, οπότε δεν περιλαμβάνει επεξεργαστές που θα διαλέξεις για το επόμενο desktop που θα χτίσεις κομμάτι-κομμάτι. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την Intel να συνεργάζεται με την AMD και να ενσωματώνει επεξεργαστές γραφικών που σχεδιάστηκαν από τρίτους στους επεξεργαστές της. Οπότε μιλάμε για μοντέλα που αντί να πηγαίνουν «πακέτο» με Intel Graphics του ενός και του άλλου είδους, συνοδεύονται από Radeon RX Vega M, την προσαρμογή δηλαδή της αρχιτεκτονικής Vega για φορητούς υπολογιστές.


Να που Intel και AMD καταλήγουν σε συνεργασία.

Δεν θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τα μοντέλα αυτά, ακόμη και αν δεν θυμάσαι ότι ο κωδικός τους τελειώνει με το γράμμα G. Και αυτό γιατί θα υπάρχει πάντα, κάπου κοντά, ένα αυτοκόλλητο με την επιγραφή “Intel with Radeon Graphics”.


Παραμένει προϊόν της Intel

Μπορεί ο επεξεργαστής γραφικών που ενσωματώνεται στα μοντέλα αυτά να είναι της AMD, αλλά ο σχεδιασμός του κεντρικού επεξεργαστή δεν αλλάζει, μένει στα χέρια της Intel, όπως ακόμη και η ενσωμάτωση του επεξεργαστή γραφικών. Δηλαδή, η Intel αγοράζει τα GPU που χρειάζεται από την AMD και αναλαμβάνει η ίδια την ενσωμάτωσή τους στο «πακέτο» στο οποίο κατοικοεδρεύει ο κεντρικός επεξεργαστής.


Στην καρδιά χτυπούν οι ικανότεροι επεξεργαστές της Intel

Κατά κανόνα, τα μοντέλα με κατάληξη σε γράμμα H είναι τα γρηγορότερα μοντέλα της Intel για laptop αλλά και dekstop. Οι επεξεργαστές αυτών των μοντέλων χρησιμοποιούνται ως βάση και για τη σειρά G, άρα μιλάμε για μοντέλα i5 και i7 σε διάφορες ταχύτητες, αλλά πάντα με 4 πυρήνες και HyperThreading.



Οι νέοι επεξεργαστές εντάσσονται στην ήδη υπάρχουσα 8η γενιά Intel Core.


Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για τα ακόλουθα μοντέλα:

Με Radeon RX Vega M GH και 100W ανώτατη κατανάλωση (για desktop)

  • Core i7-8809G (3,1GHz / 4,2GHz)
  • Core i7-8709G (3,1GHz / 4,1GHz)

 

Με Radeon RX Vega M GL και 65W ανώτατη κατανάλωση (για laptop)

  • Core i7-8706G (3,1GHz / 4,1GHz)
  • Core i7-8705G (3,1GHz / 4,1GHz)
  • Core i5-8305G (2,8GHz / 3,8GHz)


Όλοι οι επεξεργαστές έχουν και το υποσύστημα γραφικών Intel HD 630 για τις περιπτώσεις που δεν χρειάζεται παραπάνω ισχύς. Τα GPU της AMD έχουν, σε όλα τα μοντέλα, 4GB HBM2 VRAM, η διαφορά όμως είναι πως στην πρώτη ομάδα βρίσκουμε ισχυρότερο GPU και στη δεύτερη λιγότερο ισχυρό.

Γιατί όμως δύο επεξεργαστές γραφικών, ένας πάνω στον κεντρικό επεξεργαστή και ένας παραδίπλα; Αν παρατηρήσεις την κατανάλωση των μοντέλων αυτών και συνειδητοποιήσεις πως προορίζονται για gaming laptops κυρίως, θα καταλάβεις πως, όπως συμβαίνει και σε κάθε μοντέλο με αυτόνομη κάρτα γραφικών, όσο πιο πολύ δουλεύει η τελευταία, τόσο πιο γρήγορα αδειάζει η μπαταρία. Όταν ο φόρτος λοιπόν, είναι διαχειρίσιμος από το σύστημα γραφικών της Intel, τότε αυτό προτιμάται για τους προφανείς λόγους. Μόνο το πρώτο μοντέλο της λίστας όμως υποστηρίζει overclocking, και μάλιστα σε κάθε μέρος του: CPU, GPU και VRAM.


Και πώς καταλήγουν όλα αυτά μαζί;

Υπό κανονικές συνθήκες, σε ένα σύστημα με ξεχωριστή κάρτα γραφικών, αυτή ενσωματώνεται στη μητρική. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η Intel επιλέγει πιο ενδιαφέροντα δρόμο, αφού βάζει CPU, GPU και VRAM σε διπλανές μεν θέσεις, αλλά στο ίδιο πακέτο, και φροντίζει να συνδέονται με το σύστημα EMIB που σχεδίασε για την περίσταση η Intel. Με αυτόν τον τρόπο, η μετακίνηση δεδομένων μεταξύ των τμημάτων αυτών είναι πάντα πιο γρήγορη από την εναλλακτική που θα χρησιμοποιούσε τις διόδους της μητρικής.

Ο «επεξεργαστής» αποτελείται ουσιαστικά από δύο τμήματα που
μοιράζονται την ίδια βάση.



Τι κερδίζει κανείς με Radeon Vega M;

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι όλη η διαφορά εντοπίζεται στις επιδόσεις, αλλά τότε χάνεις μέρος της ουσίας. Διότι η κάρτα γραφικών της AMD υποστηρίζει και κάποιες δυνατότητες που απλά δεν μπορεί να προσφέρει διαφορετικά η Intel, με τα δικά της υποσυστήματα γραφικών. Για παράδειγμα, υποστηρίζονται 6 συνδέσεις με οθόνες από την AMD, πέραν των τριών που υποστηρίζει η Intel. Φυσικά, κανένα laptop δεν έχει τόσες εξόδους, αν όμως βρεθείς σε σύστημα με συνδέσεις Thunderbolt, είναι εφικτό να καταλήξεις με περισσότερες από τρεις εξόδους. Επιπλέον, οι συνδέσεις αυτές υποστηρίζουν το πρωτόκολλο DisplayPort 1.4, ενώ η Intel υποστηρίζει συνήθως το παλαιότερο DisplayPort 1.2. Άρα με τη βοήθεια της AMD υποστηρίζονται υψηλότερες αναλύσεις, υψηλότερο frame rate αλλά και HDR. Αντίστοιχα υποστηρίζονται συνδέσεις HDMI 2.0b για αναλύσεις 4K και σήματα HDR10. Κερασάκι στην τούρτα είναι η λειτουργία FreeSync και FreeSync 2 σε συμβατά monitor για να γλιτώνεις την παραμόρφωση της εικόνας όταν είναι ασταθές το frame rate ενός παιχνιδιού. Και σκέψου ότι ακόμη δεν έχουμε ασχοληθεί καν με τις επιδόσεις του αναπάντεχου αυτού «γάμου».


Επιδόσεις

Σε επίπεδο CPU δεν βλέπουμε κάτι νέο ουσιαστικά, αφού χρησιμοποιούνται γνωστά μεγέθη και, έτσι κι αλλιώς, μιλάμε για τους ισχυρότερους επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές που έχει στην αγορά η Intel.


CPU, GPU και VRAM επικοινωνούν ταχύτερα, ακριβώς επειδή συνδέονται απευθείας.

Η Intel φαίνεται να προτάσσει τα μοντέλα με Radeon RX Vega M GL ως αντιπρόταση σε φορητούς υπολογιστές με Nvidia GeForce GTX 1050. Στις δοκιμές που δημοσιοποίησε, οι επιδόσεις στο gaming κινούνται μεταξύ 10% και 40% υπέρ της δικής της πρότασης. Αντίστοιχα, φαίνεται να βάζει τα μοντέλα με Radeon RX Vega M GH στα μοντέλα για dekstop, απέναντι σε Nvidia GeForce GTX 1060 Max-Q με 6GB VRAM. Στις δικές της συγκρίσεις το πλεονέκτημα που εντοπίζει υπέρ της είναι το πολύ 10%. Μπορεί να ακούγεται ασήμαντη διαφορά, αλλά υπολογίζοντας τι συγκρίνουμε και πως η Intel δεν είχε κάτι που να κατασκευάζει η ίδια που να μπορεί να σταθεί μόνο του σε τέτοια κατηγορία και επίπεδο, μιλάμε και πάλι για σημαντική υπόθεση.


Γιατί όλα σε ένα πακέτο αντί για όλα σε μια μητρική;

Με τους δυο επεξεργαστές στο ίδιο πακέτο αντί για διαφορετικά σημεία στη μητρική, όπως διάβασες παραπάνω, διευκολύνεται η ταχύτερη επικοινωνία μεταξύ τους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το κέρδος από αυτόν το συνδυασμό.

Όταν ένας κατασκευαστής σχεδιάζει ένα κλειστού τύπου σύστημα, είτε πρόκειται για laptop, είτε για all-in-one ή miniPC, έχει να διαχειριστεί την κατανάλωση του συστήματος, τη σωστή τροφοδότηση κάθε μέρους του με ρεύμα, αλλά και τη θερμότητα που παράγεται κατά τη λειτουργία του συστήματος. Φυσικά, CPU και GPU είναι τα δυο σημαντικότερα σημεία ως προς αυτά τα θέματα. Έχουν όμως μια κάποια απόσταση μεταξύ τους και πρέπει όλα να υπολογιστούν αναλόγως, ακόμη και η ροή αέρα, ο σχεδιασμός της ψύκτρας και πάει λέγοντας.

Στη λύση «πακέτο», όπως στην περίπτωση της σειράς Kaby Lake-G δηλαδή, όλα βρίσκονται δίπλα δίπλα, η Intel φροντίζει για τη διαχείριση της ενέργειας εντός του πακέτου και οι κατασκευαστές έχουν να σχεδιάσουν τα μοντέλα τους με ένα μεγάλο σημείο αναφοράς αντί για δύο. Με λίγα λόγια απλοποιείται σε κάποιο βαθμό ο σχεδιασμός κυρίως φορητών συστημάτων, η ψύξη τους κ.λπ. Κάτι που δεν αφήνει καθόλου αδιάφορους τους κατασκευαστές, οι οποίοι προφανώς, δεν θέλουν κι αυτοί να παιδεύονται.


Διαφορετικές δυνατότητες των μεμονωμένων επεξεργαστών αλληλοσυμπληρώονται δημιουργώντας πληρέστερο «πακέτο».


Τα ίδια ακριβώς θέματα έχουν αντίκτυπο σε miniPC που σχεδιάζει και πουλά απευθείας η ίδια η Intel, τα λεγόμενα NUC. Εκεί απλά δεν χωρούσε ξεχωριστή κάρτα γραφικών κατά κανόνα, οπότε όλοι βασίζονταν στην ενσωματωμένη και πολύ πιο αδύναμη. Τώρα θα μπορείς να βρεις τέτοια συστήματα που να τα πηγαίνουν καλύτερα ακόμη και στο gaming, αλλά και σε κάθε άλλη διεργασία που ωφελείται από τη συνεισφορά μιας κάρτας γραφικών.


Χωράει και VR στη συζήτηση

Τα μοντέλα για desktop έχουν αρκετή ισχύ ώστε να στηρίξουν και VR αν χρειαστεί. Μπορεί λοιπόν να μη λύθηκε ακριβώς το θέμα αυτό σε laptop, αλλά πολλά περισσότερα miniPC και all-in-one θα μπορούν να αναλάβουν τέτοιο βάρος ευκολότερα, παρά το μέγεθός τους και τους χωροταξικούς περιορισμούς που φέρνει αυτό.


Μια λογική εξέλιξη

Δεδομένου ότι κάτι παρόμοιο παρουσίασε και η AMD, η Intel δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός μιας νέας, ειδικής κατηγορίας. Ωστόσο, είναι τουλάχιστον άξιο αναφοράς το γεγονός πως η Intel αναγνωρίζει ουσιαστικά πως χρειαζόταν κάτι παραπάνω από τα ενσωματωμένα Intel HD Graphics που αναπτύσσει η ίδια και στοχεύουν σε ελαφρότερη χρήση. Και διάλεξε να πάρει κάτι έτοιμο, κάτι που δεν σχεδίασε η ίδια. Με τις επιλογές της να είναι δύο, Nvidia και AMD, και την AMD να είναι παραδοσιακά πιο ανοιχτή σε τέτοιες προτάσεις σε σχέση με την Nvidia, καταλήγουμε σε αυτό τον πολύ ενδιαφέροντα συνδυασμό.

Καλύτερα κιόλας διότι φαίνεται ότι υπερισχύει η απλή λογική, όχι ο εταιρικός «εγωισμός». Και το κέρδος δικό σου…

Μπορείς να δεις ακόμη