Καλοκαιρινές «υπερτροφές» για ενέργεια, ενυδάτωση και ευεξία

by K Admin

 

Διανύουμε ήδη τις θερμότερες μέρες του καλοκαιριού και ενώ το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα είναι να πίνεις πολύ νερό, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ενυδατωθείς σωστά, όπως να εφοδιάσεις την κουζίνα σου με τροφές που όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του σώματός σου, αλλά να σου δώσουν… φτερά!

Ας δούμε λοιπόν τις τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουμε αυτή την εποχή, σε λογικές ποσότητες, για να έχουμε την απαραίτητη ενυδάτωση και ενίσχυση στον οργανισμό μας.

 

Λαχανικά και φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η πλουσιότερη εποχή σε φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι απαραίτητα και χρήσιμα για την υγεία μας, πέραν της απόλαυσης που μας προσφέρουν. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά που μπορούν να προσφέρουν ενέργεια, ενυδάτωση και ευεξία.

 

Αγγούρι

Θεωρείται ένα από τα πιο ενυδατικά λαχανικά, αφού η περιεκτικότητά του σε νερό ξεπερνάει το 90%. Το αγγούρι περιέχει επίσης πολύτιμα για τον οργανισμό μας συστατικά, όπως διαιτητικές φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες C, Β1, Β2, Β3, Β5, ασβέστιο, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο. Το αγγούρι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη συνολική υγεία. Πέρα, όμως, από τον σημαντικό ρόλο του στη διατροφή μας, το αγγούρι βρίσκεται και σε διάφορες κρέμες ομορφιάς, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και σκέτο πάνω στο δέρμα για να το ανανεώσει και να του μεταφέρει τα οφέλη του. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χρησιμοποιείται συχνά για τα πρησμένα μάτια και τα εγκαύματα.

 

 

Ντομάτα

Άλλοι λένε πως η ντομάτα (ή τομάτα) είναι φρούτο και άλλοι πως είναι λαχανικό, αλλά μάλλον δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο σημασία έχει η νοστιμιά της και πολύ περισσότερο η διατροφική της αξία. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας. Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες.  Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, K, και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και φυλλικό οξύ. Το ζωηρό κόκκινο χρώμα της ντομάτας οφείλεται στο λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία που κάνει κόκκινες τις ντομάτες. Απ’ όλα τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο είναι το αποτελεσματικότερο για την εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών. Υπάρχουν πολλοί εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για την ημερήσια πρόσληψη ντομάτας: προσθέτει χρώμα και γεύση στις σαλάτες μας, αποτελεί βάση για υπέροχες σάλτσες και ενισχύει την θρεπτική αλλά και γευστική αξία των πιάτων μας.

 

Κολοκύθι

Το μικρό αυτό λαχανικό εκτός του ότι είναι πεντανόστιμο, συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βοηθά στην αποφυγή πολλών ασθενειών. Η υψηλή περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για σωστή όραση, υγιές δέρμα και καλή λειτουργία των πνευμόνων, ενώ η βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα. Από τηγανιτό, μέχρι ωμό ή βραστό, σε μορφή μπιφτεκιού, το κολοκύθι αποτελεί σημαντική τροφή στο τραπέζι μας, αλλά και σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού μας.

 

Κρεμμύδι ξερό κόκκινο

Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι μία εξαιρετική προσθήκη για τις καλοκαιρινές μας σαλάτες. Πέρα από την έντονη γεύση τους, δρουν σαν φυσικά αντιισταμινικά και μπορούν να μας ηρεμήσουν από παθήσεις όπως η θερμοπληξία. Γι’ αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά που θα φας έξω, μην προβληματιστείς αν πρέπει ή όχι να αφαιρέσεις τα κρεμμύδια από το πιάτο σου.

 

 

 

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και εξαιρετική πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και θρεπτικών στοιχείων που βοηθούν στην καταπολέμηση και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Με υψηλή περιεκτικότητά σε σημαντικές βιταμίνες όπως Α και C, πολλών ανόργανων συστατικών και απουσία χοληστερόλης και λιπών, το καρπούζι είναι ένας απολύτως υγιεινός καρπός που δροσίζει χωρίς να παχαίνει. Με πιο απλά λόγια το καρπούζι όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα, αλλά περιέχει και λιγότερα σάκχαρα. Επιπλέον, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από άλλα φρούτα, γεγονός που αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα, γιατί τροφές με πολύ νερό χορταίνουν περισσότερο χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Γλυκό, δροσερό, ζουμερό τρώγεται φρέσκο, ως γλυκό κουταλιού ακόμα και ως δροσερή γρανίτα, ενώ συνδυάζεται άψογα με άλλα φαγητά (δοκίμασέ το με φέτα ή μπλε τυρί), δημιουργώντας έντονες γαστρονομικές εμπειρίες!

 

Πεπόνι

Μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και χρυσαφένιο άρωμα καθώς αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα. Ειδικά στη χώρα μας, το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και της πληθώρας των βιταμινών που διαθέτει. Πολλοί λένε ότι το πεπόνι παχαίνει, αλλά μάλλον κάνουν λάθος, καθώς πρόκειται για φρούτο χαμηλής θερμιδικής αξίας αφού αποδίδει μόνο 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Ωστόσο, όπως και με τα περισσότερα τρόφιμα, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς περιέχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία.

 

Ροδάκινο, νεκταρίνι

Το ροδάκινο και το νεκταρίνι είναι από τα πλουσιότερα σε νερό φρούτα, ενώ περιέχουν βιταμίνες C και Ε, αντιοξειδωτικά, διαιτητικές ίνες, καροτενοειδή και φλαβονοειδή, και γι’ αυτό έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Βοηθούν στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθούν στον έλεγχο του επιπέδου χοληστερόλης, προστατεύουν από την αναιμία, ενώ παρέχουν την απαραίτητη υγρασία στο δέρμα, που βελτιώνει την υφή και την ελαστικότητά του. Επιπλέον, είναι ιδανικά φρούτα για την απώλεια βάρους: το ροδάκινο και το νεκταρίνι έχουν την ιδιότητα να προκαλούν αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού και θερμίδων.

 

Σύκο

Η εποχή των φρέσκων σύκων ξεκινά από τον Ιούλιο και διαρκεί, ανάλογα την ποικιλία, μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, εκτός από γευστικό είναι και άκρως ωφέλιμο για την υγεία μας. Λόγω της απαλής του φλούδας, των τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας του, το σύκο έχει πλούσια υφή και γεύση. Περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Καταναλώνεται σκέτο, φρέσκο ή αποξηραμένο, ενώ λειτουργεί και ως ενισχυτικό γεύσης στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα μας, αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που οι ειδικοί υπόσχονται ότι μας προσφέρει η κατανάλωσή του. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του σύκου σε φυτικές ίνες, το καθιστά χρήσιμη τροφή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Οι πλούσιες σε ίνες και φυσικά σάκχαρα τροφές αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας και μπορούν, ως εκ τούτου, να περιορίσουν το αίσθημα της πείνας και τις λιγούρες. Άλλωστε, 100 γραμμάρια φρέσκων σύκων περιέχουν μόλις 80 θερμίδες.

 

Μπανάνα

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας είναι πολλές. Πλούσια σε κάλιο – στοιχείο που ρυθμίζει την απώλεια υγρών από τον οργανισμό – και εξαιρετική πηγή ενέργειας, η μπανάνα είναι αναμφίβολα το τέλειο σνακ για όλες τις ώρες.

 

Μύρτιλλα, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες

Οι σύγχρονοι «διαιτολογικοί κανόνες» μας συστήνουν να εντάξουμε όλα τα είδη μούρων (μύρτιλλα, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες) στην καθημερινή μας διατροφή: Εκτός από το ότι μας προσφέρουν εκλεπτυσμένες γευστικές εμπειρίες, τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που θεωρείται ότι προστατεύουν την καρδιά, την όραση και τα κύτταρα από τη δράση των βλαβερών ελευθέρων ριζών.
 

 

Τροφές με… αντιηλιακή προστασία

Η μελανίνη είναι πολύ σημαντική χρωστική για την υγεία του δέρματος, καθώς το προστατεύει από την επιβλαβή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Γι’ αυτό και, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, το μαύρισμα αποτελεί μία φυσιολογική αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις υπάρχουν τροφές που επιταχύνουν την διαδικασία παραγωγής της μελανίνης στον οργανισμό μας και βοηθούν στην ελαστικότητα και την υγεία του δέρματος. Οι παρακάτω τροφές συμβάλλουν θετικά στην έκκριση της μελανίνης χωρίς τον κίνδυνο ακτινοβολιών (αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχεις πολύ τις ώρες, την διάρκεια και την προστασία κατά την έκθεσή σου στον ήλιο).

 

Καρότο

Το καρότο είναι πλούσιο σε β-καροτίνη και δεν είναι ευεργετικό μόνο για την αντιοξειδωτική του δράση, αλλά συντελεί στη διατήρηση ενυδατωμένου και ελαστικού δέρματος.

 

Βερίκοκο

Είναι πλούσιο σε β-καροτένιο και λυκοπένιο, βοηθώντας τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος. Οι ειδικοί, ωστόσο, συστήνουν ότι πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, διότι είναι πλούσιο σε οξαλικό οξύ, που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.

 

Κίτρινο ροδάκινο

Το ροδάκινο περιέχει ένα καλό ποσοστό β-καροτίνης και φλαβονοειδών που ευνοούν το μαύρισμα. Οι ειδικοί λένε ότι το ροδάκινο με κίτρινο χρώμα προστατεύει πιο αποτελεσματικά το δέρμα.

 

Δαμάσκηνο

Το δαμάσκηνο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών που είναι ευεργετικές για την υγεία μας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α καθώς και σε καροτενοειδή, που συντελούν στην καλή υγεία του δέρματος.

 

 

Πολύχρωμες πιπεριές

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, β-καροτένιο και φυλλικό οξύ, που συντελούν στην καλή υγεία του δέρματος. Ψιλοκομμένες, στο φαγητό ή στη σαλάτα, γεμιστές ή ψητές, οι πολύχρωμες πιπεριές μπορούν να δώσουν στο πιάτο σου χρώμα, άρωμα και, φυσικά, μοναδική γεύση!

 

Σπανάκι, σπαράγγι και μπρόκολο

Το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι είναι τα κυριότερα λαχανικά που βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης. Τα συστατικά που περιέχουν αυτές οι τροφές είναι η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία και ευθύνονται για το τέλειο μαύρισμα.

 

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει βλαβερές για τον οργανισμό διαδικασίες. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των εγκαυμάτων που προκαλούνται από τον ήλιο.

 

Αυγό

Το αυγό αποτελεί τροφή πλούσια σε βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη