Κάνε camping… με τις ανέσεις του σπιτιού σου

by K Admin

shutterstock_445730323

 

Το camping είναι από τους δημοφιλέστερους τρόπους για να κάνεις διακοπές χαμηλού κόστους. Με το κόστος διαμονής να αποτελεί συνήθως το μεγαλύτερο έξοδο, το camping έρχεται σαν φθηνή εναλλακτική λύση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ακολουθούν το συγκεκριμένο τρόπο διακοπών «από άποψη». Γενικά, αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στο camping, δεν θα έχεις αρκετές από τις πολυτέλειες του σπιτιού μαζί σου και θα δεις ότι σου λείπουν αρκετές ευκολίες που μπορεί ακόμα και να σου «χαλάσουν» την ξεκούραση. Δεν πειράζει όμως, υπάρχουν πολλές λύσεις για να μετατρέψεις το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα και να μεταφέρεις τις απαραίτητες ανέσεις μαζί σου, με λίγες έξυπνες κινήσεις.

Για αρχή, ας υποθέσουμε ότι δεν πας σε ελεύθερο camping αλλά σε οργανωμένο. Εκτός αν είσαι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνος και έτοιμος να αφήσεις τον πολιτισμό πίσω σου, το οργανωμένο camping είναι μονόδρομος. Απαραίτητα πράγματα όπως η καθαριότητα και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκονται μόνο εκεί. Μπορείς να δοκιμάσεις βέβαια την τύχη σου στην απόλυτη απομόνωση, αλλά δεν θα στο συστήναμε.

 

Ποια είναι λοιπόν τα «απαραίτητα» και πως θα τα αξιοποιήσεις;

Για αρχή θα χρειαστείς αναμφίβολα κάποιους φορητούς και σχετικά μικρούς επιτραπέζιους ανεμιστήρες. Ακόμα και αν έχεις βρει κάποια ιδανική θέση κάτω από ένα δέντρο η μια μεγάλη τέντα, η ζέστη δεν αντιμετωπίζεται μονάχα με ίσκιο και βουτιές στη θάλασσα. Χρειάζεσαι ένα συνεχόμενο ρεύμα αέρα. Και όταν δεν θα φυσάει ή όταν ο αέρας θα «κόβεται» από τις δεκάδες άλλες σκηνές που συναντάει στο δρόμο του, εσύ θα αρχίζεις να αναθεωρείς την επιλογή σου για camping. Πέρα από την χρήση των ανεμιστήρων την ημέρα, θα δεις ότι και κατά τη νύχτα είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, απαραίτητοι. Θα γλιτώσεις μέχρι ένα σημείο και από τα δεκάδες κουνούπια που αποφασίζουν να σου χαλάσουν τον ύπνο.

Και τώρα που συζητάμε για κουνούπια, θα έχεις αντιμετωπίσει τα ασθενικά κουνούπια της πόλης, που με λίγο αεράκι μπορεί και να χάσουν τον στόχο τους και να μην μπορέσουν να σε τσιμπήσουν με ευκολία. Αυτά είναι πολύ μακρινά ξαδέρφια των κουνουπιών που κυκλοφορούν στη φύση, και έχουν εκπαιδευτεί στο να επιτίθενται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εκτός και αν ο ανεμιστήρας σου είναι ρυθμισμένος στο «τέρμα» και αν σε χτυπάει συνέχεια, κάποια τσιμπήματα θα έχεις την επόμενη ημέρα. Τώρα είναι η ώρα να αντικρούσεις τις επιθέσεις με ένα εντομοαπωθητικό. Όταν λέμε «εντομοαπωθητικό» θα φαντάζεσαι τις κλασσικές ταμπλέτες που βάζουμε στην πρίζα, ή το μπουκαλάκι με το υγρό η και το «φιδάκι». Καλές και δοκιμασμένες λύσεις, όμως αρκετά ξεπερασμένες και με κινδύνους. Η ταμπλέτα θερμαίνεται αρκετά και αν είναι ελαττωματική υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Το φιαλίδιο μας γεμίζει αναθυμιάσεις όπως και το φιδάκι, με το τελευταίο να συντηρεί μια μικρή φωτιά στο εσωτερικό της, για ώρες ολόκληρες ενώ εσύ κοιμάσαι. Kατά πάσα πιθανότητα εκεί δίπλα του θα βρίσκονται και μερικά ξερά χόρτα…

Μπορείς να διαλέξεις από σύγχρονες και ασφαλέστατες μεθόδους για να απωθήσεις τα έντομα που σε ενοχλούν. Μια απλή λύση είναι το ηλεκτρονικό απωθητικό που εκπέμπει υπερήχους και απαιτεί ελάχιστο ρεύμα. Εσύ δεν θα το «πάρεις μυρωδιά» και μη φοβάσαι, δεν θα το ακούσει ούτε ο σκύλος. Θα ενοχλήσει μονάχα τα ζωύφια. Έχει μια  πολύ μεγάλη εμβέλεια, γύρω στα 30 μέτρα, οπότε θα σε ευχαριστήσουν και οι γείτονές σου που σκέφτηκες να το πάρεις μαζί σου!

Διαφορετικά μπορείς να επιλέξεις μια εντομοπαγίδα, με λαμπτήρα που ελκύει τα έντομα, τα παγιδεύει και τα εξοντώνει. Διαφορετικής λογικής από το απωθητικό αφού τα τραβάει αντί να τα διώχνει, όμως όσα πλησιάσουν είναι σίγουρο ότι δεν θα σε ενοχλήσουν ποτέ. Ένα επιπλέον αβαντάζ με τις συγκεκριμένες συσκευές είναι ότι φωτίζουν το χώρο γύρω τους. Μία καλαίσθητη επιλογή μπορεί να γίνει η εντομοπαγίδα Beper που έρχεται σε λευκό χρώμα, και φωτίζει σε λευκό. Μπορείς να την κρεμάσεις οπουδήποτε αφού είναι πολύ ελαφριά και θα καταναλώσει περισσότερο ρεύμα από μια συσκευή με υπερήχους, όμως δεν υπάρχει λόγος να σε προβληματίσει αυτό.

Φυσικά έχεις και την επιλογή να χρησιμοποιήσεις μια λοσιόν, όπως η Mosquitt.Off και να απαλλαγείς έτσι από τους νυχτερινούς εισβολείς. Δεν είναι λύση που αρέσει σε όλους αλλά θα κάνει τη δουλειά της.

 

shutterstock_371107415

 

Μια ακόμη πολυτέλεια που αναμφίβολα θα σου λείψει, είναι η παροχή δροσερού νερού και αναψυκτικού, όλο το 24ωρο. Η λύση έρχεται σε ένα μικρό και συμπαθητικό  ψυγείο-mini bar. Ξεκινώντας με μια χωρητικότητα των περίπου 40 λίτρων, έχουμε σε ετοιμότητα κρύα νερά, χυμούς και φρούτα για να σπάσουν τη μονοτονία της ζέστης. Για να μπορέσεις να στηρίξεις μια τέτοια συσκευή θα πρέπει να προσέξεις λίγο την κατανάλωση ρεύματος. Φρόντισε να μάθεις τι παροχή ρεύματος θα έχεις. Όπως πάντα φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα καλό πολύμπριζο, και καλή παρέα για να έχεις το mini-bar συνεχώς απασχολημένο. Μια λύση που δεν εφαρμόζεται εύκολα σε όλες τις σκηνές, όμως αν κάνεις την προετοιμασία σου θα δώσει άλλη πνοή στις διακοπές σου.

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις το καυτό μεσημέρι, εάν δεν έχεις όρεξη να βουτήξεις στη θάλασσα; Μια καλή ταινία. Διάλεξε ένα tablet με οθόνη από 8 ίντσες και επάνω, για να χαζέψεις τις τελευταίες σειρές και ταινίες, που πολύ σοφά φρόντισες να συγκεντρώσεις πριν φύγεις για διακοπές. Εκμεταλλεύσου ένα σετ μικρών  φορητών ηχείων και παρέα με ένα παγωμένο αναψυκτικό, διασκέδασε μακριά από τον καυτό ήλιο. Αν διαμαρτυρηθεί η παρέα ότι τους «γεμίζεις με spoilers» από την αγαπημένη τους σειρά, χρησιμοποίησε τα ακουστικά σου, αντί για κάποιο δυνατό ηχείο. Πρόσθετο bonus στη μεσημεριανή σου εμπειρία γίνεται το Internet αν έφερες μαζί σου ένα 3G/4G adapter ή αν το tablet δέχεται κάρτα sim. Ακόμα και αν δεν έχεις συνδρομή σε κάποιο μεγάλο πρόγραμμα με data, θα δεις ότι όλοι οι πάροχοι κάνουν κάποια προσφορά την περίοδο του καλοκαιριού, και σου χαρίζουν αρκετά GB για να «τη βγάλεις καθαρή».

Καλύψαμε λοιπόν τις βασικές μας ανάγκες. Με έναν – δυο συμβιβασμούς έχουμε αεράκι, κρύο νερό και αναψυκτικά, Ιnternet και την ησυχία μας από τα ζουζούνια. Οι διακοπές όμως δεν είναι για να απολαμβάνουμε «τα βασικά». Χρειαζόμαστε το κάτι παραπάνω. Τι νόημα βρίσκουμε στο να πάμε κάπου που δεν θα ακούμε την αγαπημένη μας μουσική;  Την απορία έρχονται να μας λύσουν σε πρώτο χρόνο, τα ακουστικά μας. Η ευκολότερη λύση για προσωπική διασκέδαση, η ακόμα και αντιπερισπασμός από άλλα πράγματα. Διάλεξε «ψείρες» ακουστικά αν θες να τα φοράς μαζί με γυαλιά ηλίου η καπέλο. Το διακριτικό τους μέγεθος δεν θα εμποδίσει. Η ποιότητα ήχου φτάνει σε πολύ καλά επίπεδα εάν διαλέξεις μια καλή κατασκευή. Παράδειγμα τα EX Series της Sony που έρχονται και σε «χρώματα καλοκαιριού».

Αν θες κάτι σοβαρότερο (από πλευράς ήχου) μπορείς να πας σε over the ear λύσεις, που καλύπτουν τα αυτιά εξωτερικά και μονώνουν καλύτερα τον ήχο. Επίσης, αποδίδουν καλύτερα αφού έχουν μεγαλύτερο ηχείο και αρκετή άνεση για «πλούσιο» ήχο.

 

shutterstock_408644824

 

Βέβαια, στις διακοπές δεν πάμε ποτέ μόνοι. Και αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε πολλοί μαζί  που θα θέλετε να βάλετε τη μουσική που σας ταιριάζει. Για να μην μπλέκεις με καλώδια τροφοδοσίας, καλώδια ήχου κτλ, μπορείς να πάρεις μαζί σου ένα ασύρματο ηχείο με δική του μπαταρία και δυνατότητα σύνδεσης με Bluetooth. Με ένα ηχείο σαν το Bose Soundlink Mini 2, μπορείς να έχεις δυνατό και καθαρό ήχο για όλη την παρέα. Μην το παρακάνεις όμως και ακούσεις παράπονα από τις γειτονικές σκηνές! Μπορεί να φαίνεται μικρό όμως θα δεις ότι ακούγεται πολύ μακριά.

Ποιος όμως θα διαλέγει τη μουσική; Και ποιανού η μουσική συλλογή θα παιχτεί περισσότερο; Εφόσον μπορείς να συνδέεις με Bluetooth το ηχείο με οποιοδήποτε smartphone και tablet, ο κάθε ένας θα μπορεί να γίνει DJ της παρέας για λίγο. Αν όμως δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε την προσωπική σας συσκευή, ή αν απλά θέλετε να παίζετε παράλληλα κάποιο παιχνίδι ή να διαβάζετε το αγαπημένο σας e-book, μπορείτε να βάλετε ένα απλό MP3 player για να σας τροφοδοτεί ακατάπαυστα με μουσική.

Καλές όλες αυτές οι συσκευές, όμως τι γίνεται με την κατανάλωση ρεύματος που προκαλούν; Εφόσον είσαι σε οργανωμένο camping θα έχεις πρόσβαση σε μια – δυο πρίζες, που μπορούν να «σηκώσουν» το φορτίο που ζητάς. Όμως, θα χρειαστείς σίγουρα ένα πολύπριζο, με αρκετές θέσεις για όλον τον εξοπλισμό σου. Πρόσεξε να το τοποθετήσεις σε σημείο που δεν θα βραχεί, και δεν θα παραπατήσει πάνω του κανένας. Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην γεμίσει με χώματα και ζωύφια. Όλοι αυτοί είναι πιθανοί κίνδυνοι για βραχυκύκλωμα και κάποιο ατύχημα. Ακόμα και αν προσέξεις όλα τα παραπάνω, μια ξαφνική νεροποντή η ακόμα και η μεγάλη υγρασία μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Με το ρεύμα δεν παίζουμε και πρέπει οπωσδήποτε να έχεις πάντα τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια μαζί σου.

Ακόμα και αν οι συνθήκες είναι ιδανικές, θα υπάρξει η ανάγκη να φορτίσεις κάποια από τις συσκευές σου, όταν δεν υπάρχει ελεύθερη πρίζα. Ή μπορεί να έχεις απομακρυνθεί από τη βάση σου, και να χρειαστείς μια φόρτιση στη μέση του πουθενά. Δεν είναι κακή ιδέα να έχεις πάρει μαζί σου ένα powerbank για μια ώρα ανάγκης. Μια καλή πρόταση είναι τα προϊόντα της Intenso που φτάνουν σε μεγάλες χωρητικότητες και φορτίζουν ακόμα και συσκευές  που ζητούν 5V τάσης. Ό,τι και να διαλέξεις προσπάθησε να έχει μεγάλη μπαταρία, γιατί όπως είπαμε, πέρα από την διασκέδαση οι συσκευές μας βοηθούν και σε έκτακτες περιστάσεις. Αν το powerbank σου φαίνεται υπερβολική λύση, μπορείς πάντα να επιστρέψεις στις «παραδοσιακές» επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Μπορεί να είναι καλύτερη λύση αν θέλεις να μεταφέρεις τις μπαταρίες από συσκευή σε συσκευή. Πχ. Από το ραδιόφωνο στη φορητή σου κονσόλα.

Τελευταίο αλλά ίσως σημαντικότερο από όλα, είναι να πάρεις μαζί σου αναμνήσεις. Τράβηξε αρκετές φωτογραφίες και σκηνοθέτησε αρκετά βίντεο για να θυμάσαι πόσο ωραία πέρασες, και τα μαγευτικά σημεία που επισκέφτηκες.  Μια κάμερα μπορεί να κρατήσει εικόνα και (κυρίως) βίντεο για ώρες ολόκληρες, και να αποθηκεύσει τις διακοπές σου σε μια βολική κάρτα microSD. Αυτή μπορείς να την βάλεις στη κινητή σου συσκευή και να απολαύσεις τα κατορθώματά σου, να κάνεις edit τα σημεία που δεν σου αρέσουν και να διαγράψεις τις φωτογραφίες που βγήκες όχι και τόσο καλά όσο ήθελες. Εάν είσαι της δράσης και της περιπέτειας, μην πάρεις μια απλή κάμερα γιατί δεν θα αντέξει στα χέρια σου. Προτίμησε μια action cam που αντέχει στα χτυπήματα και την κακομεταχείριση. Ιδανική λύση είναι η πολυδοκιμασμένη GoPro Hero. Μάλιστα έρχεται με αρκετά αξεσουάρ για να την τοποθετήσεις σχεδόν οπουδήποτε, να βουτήξεις μαζί της και γενικά, να γευτείς και να καταγράψεις την ελευθερία του camping με τον καλύτερο τρόπο…

Μπορείς να δεις ακόμη