Καθαρισμός και Αποθήκευση Ηλεκτρικών Υποστρωμάτων/Κουβερτών

by K-Admin 1

 

Τα ηλεκτρικά υποστρώματα και οι ηλεκτρικές κουβέρτες, αν και ιδιαιτέρως δημοφιλή εδώ και πολλά χρόνια κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη και Αμερική, έγιναν γνωστά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης! Αυτό γιατί συνδυάζουν το σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς με την πολύ οικονομική λειτουργία. Έτσι, πολλά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν δυσκολίες με την θέρμανση του σπιτιού ή έψαχναν και για συμπληρωματικές λύσεις στράφηκαν σε αυτά. Άλλωστε, πέρα από την οικονομία και την άνεση, αποδείχτηκαν εξαιρετικά για ανθρώπους με μυοσκελετικά θέματα, πόνο στην μέση, ρευματικά προβλήματα, αυχενικό, μικροτραυματισμούς κτλ, αφού διατηρούσαν το κρεβάτι σε μία εξαιρετική θερμοκρασία και έδιωχναν την υγρασία τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.

Όμως, τώρα που μπήκε η άνοιξη, πλησιάζει η ώρα της προσωρινής απόσυρσής τους και αποθήκευσής τους. Θεωρητικά, δεν είναι υποχρεωτικό το να τα μαζέψεις, αλλά όσο ο καιρός καλυτερεύει σταδιακά, είναι ευκαιρία, ενώ για λόγους υγιεινής είναι συνετό να τα καθαρίσεις. Βέβαια, η καθαριότητα ειδικά θέλει λίγο προσοχή, διότι είναι εύκολο να προκληθεί ζημιά και αρκετοί «την έχουν πατήσει» δείχνοντας ιδιαίτερο ζήλο και πιστεύοντας ότι έτσι πράττουν καλύτερα. Οπότε, ορίστε μερικές βασικές συμβουλές για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις:

 

Συμβουλές για τον Καθαρισμό


Πρώτα από όλα πρέπει να αποσυνδέσεις τα καλώδια από την πρίζα και τα όποια τυχόν κοντρόλ (χειριστήρια) και άλλα πλαστικά, εξωτερικά καλώδια από το ηλεκτρικό υπόστρωμα/κουβέρτα.

Στην συνέχεια, πρέπει να τινάξεις με δύναμη και πολύ ώρα το υπόστρωμα στη βεράντα ή σε έναν εξωτερικό χώρο. Συνετό είναι να ξοδέψεις χρόνο στη διαδικασία διότι ο χρόνος πλύσης στο πλυντήριο μετά θα είναι περιορισμένος.

Έπειτα, βάζεις ελάχιστο απορρυπαντικό (μία κουταλιά της σούπας αρκεί), επιλέγεις τις ελάχιστες δυνατές ρυθμίσεις που σου προσφέρει ο κατασκευαστής του πλυντηρίου σου, δηλαδή επιλέγεις κρύο νερό και τις πιο απαλές ρυθμίσεις (αυτές για ευαίσθητα ρούχα) και αφήνεις το πλυντήριο να δουλέψει για 3 με 4 λεπτά το πολύ. Μετά το προχωράς αυτόματα στην διαδικασία στυψίματος (πάλι για λίγα λεπτά) και μετά την βγάζεις από το πλυντήριο! Να σημειωθεί ότι σε πλήρη διαδικασία πλυσίματος σε πλυντήριο (πλήρης κύκλος πλύσης) τα πιο πολλά υποστρώματα και κουβέρτες θα υποστούν ζημιές και φθορές, για αυτό και πρέπει να συντομευτεί η διαδικασία. Από την άλλη, το πλύσιμο στο χέρι δεν είναι εύκολο διότι δεν μπορείς να τρίψεις και να στύψεις με δύναμη από φόβο μήπως σπάσουν τα ευαίσθητα εσωτερικά καλώδια/συρματάκια που μεταφέρουν την θερμότητα και από τα οποία περνάει το ρεύμα (συνήθως, φαίνονται ανάγλυφα με γυμνό μάτι).

Ύστερα λοιπόν πρέπει να το στεγνώσεις. Αν υπάρχει διαθέσιμο στεγνωτήριο, πάλι με συντομία και τις πιο απλές, χαμηλές και απαλές ρυθμίσεις. Δηλαδή, όχι για παραπάνω από 5 λεπτά. Σε διαφορετική περίπτωση, κρέμασμα σε εξωτερική απλώστρα για λίγες ώρες. Αλλά να μη μαζέψεις το υπόστρωμα/κουβέρτα αν δεν έχει στεγνώσει εντελώς. Αυτό δε φαίνεται με γυμνό μάτι οπότε σιγά σιγά ακουμπάς τα χέρια σου σε όλα τα σημεία μέχρι να μη νιώθεις ίχνος υγρασίας.

Προσοχή! Το στεγνό καθάρισμα, αν και ακούγεται ως μία εξαιρετική ιδέα, δεν συνιστάται για ηλεκτρικά υποστρώματα και κουβέρτες! Για την ακρίβεια σύμφωνα με τον οργανισμό Electric Blaket Institute (κι όμως υπάρχει), το στεγνό καθάρισμα είναι ακόμα χειρότερο και από μία πλήρη πλύση στο πλυντήριο! Γενικά, η ιδέα είναι να τα εκθέσεις ελάχιστο χρόνο στο νερό, με ελάχιστο απορρυπαντικό και να τα στεγνώσεις για λίγο στο στεγνωτήριο ή στην απλώστρα. Παρομοίως, δεν έχει νόημα και λογική να τα σιδερώσεις. Μάλιστα, το σιδέρωμα μπορεί εύκολα να καταστρέψει τη μόνωση. Οπότε απλά τα διπλώνεις με χαλαρό τρόπο.

 

Συμβουλές για την Αποθήκευση


Η αποθήκευση είναι πιο απλή ως διαδικασία και δύσκολα θα προξενηθεί ζημιά ή φθορά. Πρώτα ελέγχεις οπτικά και με ψηλάφηση το υπόστρωμα για τυχόν τρυπούλες, φθορές, καμμένο ύφασμα ή για το αν έχει λυγίσει ή σπάσει κανένα από τα πλαστικά του και τους υποδοχείς ρεύματος. Με τον ίδιο τρόπο τσεκάρεις τα καλώδια για φθορές ειδικά στο μονωτικό τους υλικό.

Έπειτα, όχι σφικτά, αλλά με χαλαρό τρόπο, δένεις και τακτοποιείς τα καλώδια και το χειριστήριο. Μία καλή ιδέα είναι να τα βάλεις σε νάιλον σακουλάκια για τη σκόνη, αλλά και για να μην τρίβονται μεταξύ τους.

Ύστερα, διπλώνεις με προσοχή και την κουβέρτα ή το υπόστρωμα ώστε να μη σπάσουν ή πάρουν απότομη κλίση τα μικρά καλωδιάκια μέσα τους που μεταφέρουν τη θερμότητα και τα βάζεις σε μία πλαστική σακούλα. Η λογική είναι να μην το πιέσεις κατά το δίπλωμα ώστε οι γωνίες διπλώματος να είναι λίγες και χαλαρές! Συνετό είναι να έχεις κρατήσει τα κουτάκια αγοράς τους, αφού θα χωράνε εξαιρετικά εκεί μέσα και θα είναι καλύτερα προστατευμένα από υγρασία και άλλους κινδύνους. Συνίσταται η αποθήκευση σε ντουλάπα και όχι σε χώρους όπως είναι τα γκαράζ ή γενικά οι εξωτερικές αποθήκες.

Μπορείς να δεις ακόμη