Καθαρότερος αέρας στο σπίτι με μία ηλεκτρική σκούπα μικρής επανεκπομπής σκόνης!

by K Admin

 

Εκτός απ’ το πόσο καθαρό θα είναι το δάπεδο, τα χαλιά και οι μοκέτες μετά το σκούπισμα, στις τεχνικές προδιαγραφές μιας ηλεκτρικής σκούπας συγκαταλέγεται και η ποιότητα του αέρα στο σπίτι. Ο λόγος είναι πως η σκούπα δεν μπορεί να συγκρατήσει στο εσωτερικό της όλη τη σκόνη που απορροφά, άρα αναπόφευκτα επανεκπέμπει ένα ποσοστό της.

 

Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερη είναι η σκόνη που ανακυκλώνεται, τόσο περισσότεροι είναι  και οι αόρατοι «εχθροί» της ανθρώπινης υγείας που κρύβονται σ’ αυτήν κι επιστρέφουν στο χώρο – όπως αλλεργιογόνες ουσίες (ακάρεα, γύρη, σπόρια μούχλας), ή ακόμη και βακτήρια. Μάλιστα, καθώς όλοι αυτοί οι «εχθροί» εκτινάσσονται απ’ τη σκούπα, παραμένουν στον αέρα για αρκετό χρονικό διάστημα, με συνέπεια ν’ αυξάνουν την έκθεση όσων ζουν στο σπίτι κι επομένως την πιθανότητα να επιβαρύνουν το αναπνευστικό τους σύστημα.

 

Όπως είναι φυσικό, η πρώτη κατηγορία χρηστών που «αγγίζει» η ποσότητα της σκόνης που επανεκπέμπει μια σκούπα είναι τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, ή χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα. Παράλληλα, η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα επηρεάζει αρνητικά όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Η καλή ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι –επίσης- σημαντική για τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

 

Πώς θα βρεις στην ενεργειακή ετικέτα την αποτελεσματικότητα κάθε μοντέλου στο φιλτράρισμα του αέρα

 

Αν και, όντως, καμία σκούπα δεν «φυλακίζει» το 100% της σκόνης που απορροφά, όλα τα μοντέλα δεν επιστρέφουν στο χώρο την ίδια ποσότητα. Έτσι, για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητά τους στον καθαρισμό του αέρα, χρησιμοποιείται ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται κλάση επανεκπομπής σκόνης.

 

Η κλίμακα των κλάσεων ξεκινά απ’ την Α (μικρότερη επανεκπομπή) και φθάνει μέχρι την G (μεγαλύτερη), ενώ αναγράφεται στην ενεργειακή ετικέτα κάθε σκούπας. Ενδεικτικά, η Α κλάση σημαίνει πως η συσκευή «απελευθερώνει» λιγότερο απ’ το 0,02% της σκόνης που απορρόφησε, ενώ η Ε περισσότερο από 0,35% και λιγότερο από 0,60%.

 

Επίσης, για όσα μοντέλα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ισχύει ο νέος κανονισμός της Ε.Ε., ο οποίος επιβάλλει για πρώτη φορά ως μέγιστο όριο το 1% στο ποσοστό επανεκπομπής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως απ’ τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν μπορεί να κυκλοφορήσει προϊόν που να ανήκει στην τελευταία κλάση (G) επανεκπομπής.

 

 

Από τι εξαρτάται η επανεκπομπή σκόνης μίας σκούπας

 

Από δύο παράγοντες: τις τεχνολογίες κατακράτησης που χρησιμοποιεί κάθε μοντέλο και απ’ το πόσο αεροστεγές είναι – ώστε να μην εξέρχεται αέρας από διάφορα σημεία της συσκευής, πριν προλάβει να φιλτραριστεί. Όσον αφορά τις τεχνολογίες κατακράτησης, οι περισσότερες συσκευές επιστρατεύουν μία σειρά από φίλτρα φιλτραρίσματος του αέρα.

 

Έτσι, για παράδειγμα, ορισμένες σκούπες με σακούλα διαθέτουν φίλτρο ανάμεσα στον κινητήρα και τη σακούλα (η οποία λειτουργεί επίσης ως διπλό φίλτρο), ενώ ενσωματώνουν ένα ακόμη φίλτρο πριν απ’ το στόμιο εξόδου. Ωστόσο, υπάρχουν σκούπες με ακόμη περισσότερα απ’ αυτά τα 4 στάδια φιλτραρίσματος. Έτσι, θα βρεις συσκευές που «επιστρατεύουν» έως και 7 στάδια καθαρισμού.

 

Όσον αφορά τις σκούπες με κάδο, μερικά μοντέλα χρησιμοποιούν και πάλι την ίδια λογική, δηλαδή φίλτρα κατακράτησης. Άλλα, πάλι, προϊόντα λειτουργούν με ειδικά σχεδιασμένη πολυκυκλωνική τεχνολογία ώστε να μη χρειάζονται φίλτρα, αφού ο τρόπος που στροβιλίζεται στο εσωτερικό τους ο αέρας έχει ως αποτέλεσμα οι αλλεργιογόνες ουσίες να συσσωρεύονται στον κάδο.

 

Τα συγκεκριμένα φίλτρα μπορούν να συγκρατούν ακόμη και τα μικρότερα αιωρούμενα σωματίδια και αλλεργιογόνα, σε ποσοστό που φτάνει έως το 99,8%. Μάλιστα, κατά κανόνα, είναι πλενόμενα, ώστε να μην χρειάζονται συχνή αντικατάσταση.

 

Επίσης, υπάρχουν σκούπες που διαθέτουν και φίλτρα κατακράτησης οσμών, κάτι που θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχεις κατοικίδια.

 

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις σκούπες με σακούλα και τα μοντέλα με κάδο;

 

Τα μοντέλα με κάδο είναι πιο αποτελεσματικά απ’ τις σκούπες με σακούλα παλιότερης «γενιάς», αφού στις τελευταίες η ισχύς απορρόφησης μειώνεται όσο περισσότερο γεμίζει η σακούλα, κάτι που έχει αρνητική επίπτωση και στην επανεκπομπή σκόνης. Ωστόσο, οι νεότερες σκούπες δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αφού διατηρούν σταθερή την ισχύ τους, ανεξάρτητα απ’ το πόση βρωμιά έχουν μαζέψει.

 

Αν πάντως υποφέρεις από αλλεργία και δεν επιλέξεις ένα μοντέλο με κάδο, καλό θα είναι να προτιμήσεις μία σκούπα που λειτουργεί με αυτοκόλλητες σακούλες. Τότε, όταν γεμίζει η σακούλα και πρέπει να την αλλάξεις, θα είσαι σίγουρος πως η σκόνη και οι υπόλοιπες βρωμιές θα μείνουν εγκλωβισμένες στο εσωτερικό της, χωρίς κανέναν κίνδυνο να τις εισπνεύσεις.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη