Κέικ Λεμονιού – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

by K Admin

ΥΛΙΚΑ

  • Για το Κέικ

  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 340 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αυγά
  • 180 ml. γάλα
  • 100 ml. χυμό λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Για την κρέμα λεμονιού

  • 1 1/2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 50 ml. χυμό λεμόνι
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό large, ελαφρώς χτυπημένο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για το κέικ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 26 εκ. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι το μείγμα ν’ αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, κάθε φορά προσέχοντας να ομογενοποιήθουν πριν ρίξουμε το επόμενο. Έπειτα, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό λεμονιού και το γάλα. Το μείγμα μας, σ’ αυτό το σημείο, θα μοιάζει σαν κομμένο αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γι’ αυτό. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Τέλος, αφού χαμηλώσουμε στη μέση την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά χτυπώντας συνέχεια μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του βγαίνει καθαρό, χωρίς μείγμα.

Για την κρέμα λεμονιού:

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα μας.

Για το σερβίρισμα:

Περιχύνουμε το κέικ με την κρέμα λεμονιού που ετοιμάσαμε και σερβίρουμε.

 

TIPS

Η κρέμα λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τάρτα λεμονιού.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μπορείς να δεις ακόμη