Κεραμικές εστίες: Πώς να τις καθαρίζεις και να τις φροντίζεις σωστά!

by K Admin

 

Τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πλέον εξοπλισμένα με κουζίνες που διαθέτουν κεραμικές εστίες, αφού εκτός του ότι υπερέχουν αισθητικά, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς. Μετά, όμως, απ’ το μαγείρεμα οι κεραμικές εστίες χρειάζονται καθάρισμα, γιατί όσο κι αν προσέχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αυτές θα λερωθούν. Πως, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούνται πάντα λαμπερές και πεντακάθαρες; Ευτυχώς, αντίθετα με τις εμαγιέ, στις κεραμικές εστίες η διαδικασία καθαρισμού είναι αρκετά πιο εύκολη.

 

Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τις κεραμικές σου εστίες σε άψογη κατάσταση για πολλά χρόνια:

 

Εξοπλίσου με τα κατάλληλα αξεσουάρ

 

Τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας των εστιών σου είναι συγκεκριμένα και μπορείς να τα βρεις σχεδόν παντού, αν και ίσως να τα έχεις ήδη στην κουζίνα σου, όπως π.χ. παχύρευστη κρέμα καθαρισμού και ξύστρα για κεραμικές εστίες, η οποία πραγματικά θα σου «λύσει» τα χέρια. Προαιρετικά, μπορείς να προμηθευτείς πανί με μικροΐνες που καθαρίζει και γυαλίζει λείες επιφάνειες χωρίς ν’ αφήνει ίχνη, κηλίδες ή χνούδι.

 

Ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού

 

Για ν’ αποφύγεις φθορές στην κεραμική επιφάνεια κατά τον καθαρισμό μη χρησιμοποιείς:

 

• Καθαριστικά που περιέχουν σόδα, αλκάλια, αμμωνία, οξέα ή χλώριο.
• Καθαριστικά που διαλύουν τα άλατα.
• Υλικά που αφαιρούν λεκέδες και σκουριά.
• Δυνατά καθαριστικά σε σκόνη, ή γαλάκτωμα και καθαριστικά που περιέχουν κόκκους.
• Καθαριστικά που περιέχουν διαλύτες.
• Καθαριστικά πλυντηρίων πιάτων, σπρέι φούρνου και γκριλ.
• Καθαριστικά για τζάμια.

 

Επίσης, να μη χρησιμοποιείς ποτέ σκληρές βούρτσες και σφουγγάρια στην κεραμική επιφάνεια, όπως π.χ. σφουγγάρια για κατσαρόλες, ή χρησιμοποιημένα σφουγγάρια στα οποία υπάρχουν ακόμα υπολείμματα από δυνατά καθαριστικά. Μη χρησιμοποιείς και μην ακουμπάς πάνω στις εστίες αιχμηρά αντικείμενα, ώστε να μην τους προκαλέσεις γρατζουνιές.

 

 

Καθαρισμός κεραμικής επιφάνειας

 

Για να διατηρείς καθαρές τις εστίες σου – αλλά και για να μην παιδεύεσαι αργότερα, φρόντιζε να τις καθαρίζεις έπειτα από κάθε χρήση, ενώ καλό είναι να στεγνώνεις καλά τη συσκευή μετά από κάθε υγρό καθαρισμό, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην επιφάνεια λεκέδες αλάτων. Είναι πολύ σημαντικό ν’ αφήνεις πρώτα τις εστίες να κρυώσουν πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν συσσωρεύεται βρωμιά και ο καθαρισμός τους είναι ευκολότερος.

 

Αφαίρεσε όλα τα χοντρά υπολείμματα μ’ ένα υγρό μαλακό πανί και τα έντονα κολλημένα υπολείμματα με την ειδική ξύστρα. Στη συνέχεια, άπλωσε στην κρύα επιφάνεια το καθαριστικό κεραμικών εστιών μ’ ένα μαλακό σφουγγάρι, ή πανί και τρίψε παραπάνω τα σημεία όπου υπάρχουν ίχνη λεκέδων από φαγητά, ή λίπη. Αν υπάρχουν σημεία τα οποία δεν καθαρίζονται εύκολα με το σφουγγάρι, ή το πανάκι τότε επιστράτευσε ξανά την ειδική ξύστρα. Άπλωσε πάλι λίγη απ’ την παχύρευστη κρέμα καθαρισμού πάνω στους δύσκολους λεκέδες και με τη βοήθεια της ξύστρας απομάκρυνέ τους. Η κρέμα καθαρισμού έχει την ιδιότητα ν’ αφαιρεί αποτελεσματικά λεκέδες από άλατα, νερό και μεταλλικούς ιριδίζοντες λεκέδες.

 

Έπειτα καθάρισε την επιφάνεια μ’ ένα υγρό πανί και στέγνωσέ τη μ’ ένα καθαρό στεγνό πανί. Φρόντισε ν’ απομακρύνεις όλα τα υπολείμματα καθαριστικού απ’ τις εστίες, γιατί σε επόμενη διαδικασία μαγειρέματος αυτά τα υπολείμματα θα καούν και θα προκαλέσουν φθορά στην κεραμική επιφάνεια. Για την αφαίρεση λεκέδων από νερό απ’ την κεραμική βάση εστιών μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις ξίδι, ή λεμόνι.

 

 

Tips σωστής χρήσης για να προστατέψεις την κεραμική επιφάνεια από γρατζουνιές

 

Εκτός απ’ το καθάρισμα, στη σωστή φροντίδα και συντήρηση των κεραμικών εστιών συμβάλλουν και τα κατάλληλα σκεύη που τοποθετούμε πάνω σ’ αυτές. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιείς σκεύη που διαθέτουν λεία βάση. Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια με τραχιές βάσεις δημιουργούν γρατζουνιές στην κεραμική επιφάνεια. Επίσης, πρέπει να σηκώνεις τα σκεύη, για να τα τοποθετήσεις στις εστίες. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δημιουργία γραμμών και γρατζουνιών απ’ την τριβή των σκευών στην επιφάνεια των εστιών. Σκεύη από αλουμίνιο, ή με βάση από αλουμίνιο μπορεί να δημιουργήσουν λεκέδες που λαμπυρίζουν σαν μέταλλο. Μην ανησυχείς, μπορείς ν’ αφαιρέσεις αυτούς τους λεκέδες με το ειδικό καθαριστικό για κεραμικές επιφάνειες.

 

Η ζάχαρη, ή τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα δεν πρέπει να έρχονται σ’ επαφή με τη θερμή κεραμική επιφάνεια γιατί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες. Το ίδιο ισχύει και γι’ άλλα υλικά, όπως π.χ. πλαστικό, ή αλουμινόχαρτο.

 

Σε περίπτωση όμως, που πέσει πάνω στην καυτή κεραμική εστία ένα απ’ τα παραπάνω υλικά, πρέπει να διακόψεις τη λειτουργία της και να τ’ αφαιρέσεις αμέσως, όσο η επιφάνεια είναι ακόμη καυτή, με τη βοήθεια της ειδικής ξύστρας. Χρειάζεται, όμως, προσοχή όταν καθαρίζεις σε καυτή επιφάνεια γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Στο τέλος, όταν πλέον η εστία κρυώσει, την καθαρίζεις ως συνήθως.

 

Και μη ξεχνάς, πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό των κεραμικών εστιών, συμβουλέψου το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης της κουζίνας σου. Σ’ αυτό θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή συντήρηση της κεραμικής επιφάνειας. Καλά μαγειρέματα!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη