Κλιματιστικό και παιδιά… τι πρέπει να προσέχεις!

by K Admin

shutterstock_156864230

 

Το κλιματιστικό δεν είναι επικίνδυνο για τα παιδιά, αρκεί να φροντίζεις να το λειτουργείς με το σωστό τρόπο. Ειδικά σε περίπτωση που υπάρχει βρέφος στο σπίτι, οι γονείς ανησυχούν μήπως το μωράκι τους κρυώσει. Ωστόσο, η χρήση κλιματιστικού, όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι, δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο μπορεί να φαντάζεσαι.

 

Τι σημαίνει σωστή χρήση κλιματιστικού;

Όλα είναι θέμα σωστής χρήσης του κλιματιστικού μας. Έτσι, το μωρό μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί κλιματιστικό, ή/και μπορεί να υπάρχει AC ακόμα και στο δωμάτιο που αυτό κοιμάται. Χρησιμοποιώντας σωστά το κλιματιστικό σου, θα κρατήσεις μακριά τη ζέστη χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του.

 

Τακτική και σωστή συντήρηση

Στα φίλτρα του κλιματιστικού κρύβονται πολλοί μικροοργανισμοί που είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας και πολύ περισσότερο για την υγεία των παιδιών που βρίσκονται στο χώρο. Ωστόσο, αν φροντίζεις να πλένεις τουλάχιστον μία φορά το μήνα τα φίλτρα και αν καλείς έναν τεχνικό για συντήρηση των μονάδων στην αρχή της κάθε σεζόν, τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Να σημειώσουμε επίσης ότι όταν γίνεται η αλλαγή φίλτρων από τεχνικό, φρόντισε να ενημερωθείς για την προστασία που εξασφαλίζουν προτιμώντας φίλτρα υψηλής απόδοσης. Καλό είναι δε αν το κλιματιστικό σου είναι παλιό να το αντικαταστήσεις με ένα τελευταίας τεχνολογίας Inverter για σταθερή θερμοκρασία χώρου, με ιονιστή και ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

 

Θερμοκρασία
shutterstock_273545306

Ρύθμισε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού ώστε να αισθάνεσαι άνετα στο σπίτι, δηλαδή ούτε να ζεσταίνεσαι αλλά ούτε να κρυώνεις. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 27-28 βαθμοί Κελσίου. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα νεογέννητα έχουν πιο αυξημένη ενέργεια και μεταβολισμό, που σημαίνει ότι ζεσταίνονται περισσότερο από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχεις να μην ζεσταίνεται υπερβολικά το βρέφος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο αέρας του κλιματιστικού πρέπει να στρέφεται πάνω στο μωρό, ιδιαίτερα όταν κοιμάται. Εάν θέλεις να αφήσεις το κλιματιστικό σε λειτουργία όλη τη νύχτα στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό, άφησε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και φρόντισε να σκεπάσεις το μωρό με ένα σεντόνι.

 

Εξασφάλισε υγιεινό περιβάλλον

Ανανέωνε συχνά τον αέρα στο χώρο ανοίγοντας κάποιο παράθυρο ή πόρτα ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα, ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους που βρίσκονται μωρά, ειδικά όταν λειτουργεί το κλιματιστικό. Επιπλέον, καλό είναι να τινάζεις και να πλένεις συχνά τα υφάσματα που υπάρχουν στο σπίτι, όπως κουρτίνες, καλύμματα, και να ξεσκονίζεις τις επιφάνειες του σπιτιού. Η οικιακή σκόνη κρύβει αλλεργιογόνους οργανισμούς, όπως είναι τα ακάρεα, που είναι επικίνδυνοι τόσο για τα μωρά όσο και για τους ενήλικες.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν στο σπίτι υπάρχει πρόωρο μωρό, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις κλιματιστικό, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή.  Συγκεκριμένα, καλό είναι να μην λειτουργεί κλιματιστικό στο δωμάτιο που βρίσκεται το βρέφος, εκτός αν η ζέστη είναι πολύ έντονη, ενώ, σε κάθε περίπτωση, φρόντισε ο αέρας να ανανεώνεται συχνότερα.

Μπορείς να δεις ακόμη