Κουζινομηχανή, μπλέντερ ή μίξερ; Ποια συσκευή χρειάζεσαι;

by K Admin

2

 

Είτε προετοιμάζεις καθημερινά σπιτικό φαγητό ή μαγειρεύεις για το γιορτινό τραπέζι, ένα μπλέντερ, ένα ραβδομπλέντερ, ένας πολυκόφτης, ένα μίξερ χειρός ή επιτραπέζιο, μία κουζινομηχανή είναι σίγουρο ότι θα σου λύσουν τα χέρια. Αυτές οι μικροσυσκευές μπορούν να συντομέψουν την προετοιμασία του φαγητού, να διευρύνουν την γκάμα των συνταγών, και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της όλης διαδικασίας του μαγειρέματος.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ-χρηστικές συσκευές, δεν είναι και τόσο σοφό να διευρύνουμε τη χρήση τους πέραν του σκοπού για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί, καθώς ίσως να μην είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ενώ τα μπλέντερ και τα ραβδομπλέντερ υγροποιούν και πολτοποιούν, οι πολυκόφτες τεμαχίζουν, κόβουν σε φέτες, ψιλοκόβουν και τρίβουν.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πως μπορείς να αξιοποιήσεις κάθε συσκευή ώστε να διευκολύνεσαι περισσότερο και ταυτόχρονα να πετυχαίνεις εξαιρετικά μαγειρικά αποτελέσματα.

 

Πολυκόφτες

Οι πολυκόφτες (γνωστά και ως multi) τεμαχίζουν, ψιλοκόβουν, θρυμματίζουν και τρίβουν, χρησιμοποιώντας εναλλάξιμες λεπίδες και δίσκους. Πρόκειται για πολύ ευέλικτες συσκευές και τείνουν να βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα κάθε επίδοξου μάγειρα. Ο πολυκόφτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για πολτοποίηση σούπας, για τον τεμαχισμό μικρότερων ποσοτήτων τροφίμων, όπως π.χ. μία χούφτα ξηρούς καρπούς, κόρα ψωμιού, μπαχαρικά ή ένα κρεμμύδι. Συνήθως διαθέτουν μία μόνο λεπίδα και ένα πλήκτρο, το οποίο πατάς για να κόψεις. Τα πιο οικονομικά μοντέλα είναι συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικό. Τα πιο ακριβά μοντέλα έχουν ελαφρώς μεγαλύτερες χωρητικότητες (πάνω από 500ml), ενώ κατασκευάζονται από υλικά κορυφαίας ποιότητας. Ρίξε μια ματιά στον πολυκόφτη Kenwood CH590 Multi Smart.

Με έναν ποιοτικό πολυκόφτη θα μπορείς να επεξεργαστείς μια ποικιλία τροφών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, γλυτώνοντας πολύ χρόνο και κόπο κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Τα τρόφιμα θα τεμαχίζονται ομοιόμορφα και χωρίς δυσκολία, ενώ η εγκατάσταση και το καθάρισμα των εξαρτημάτων γίνεται εύκολα.

 

Ο πολυκόφτης είναι χρήσιμος για εσένα που…

Θέλεις να έχεις στον πάγκο της κουζίνας σου μία συσκευή για καθημερινές εργασίες, όπως να τεμαχίζεις, να τρίβεις ή να ψιλοκόβεις χωρίς τη χρήση «εξειδικευμένων» χειροκίνητων εργαλείων κουζίνας όπως είναι π.χ. το – αρκετά επικίνδυνο – μαντολίνο ή ο τρίφτης τυριού. Παρά το γεγονός πως οι δυνατότητές του είναι κάπως περιορισμένες σε ποσότητες είναι πολύ χρηστικός, οικονομικός, ενώ βοηθάει στην εξοικονόμηση χρόνου καθώς μπορεί να συντομεύσει κατά πολύ την προετοιμασία και πλένεται εύκολα στο πλυντήριο πιάτων.

 

shutterstock_257564434

 

Μπλέντερ

Το μπλέντερ ενδείκνυται περισσότερο για την παρασκευή διαφόρων σαλτσών, όπως μαγιονέζα και πέστο, σουπών ή smoothies. Στην κατηγορία των μπλέντερ βρίσκουμε δύο βασικούς τύπους: τα επιτραπέζια μπλέντερ και τα μπλέντερ χειρός – ή ραβδομπλέντερ, όπως είναι το Sencor SHB34RD Coral Red.

 

Επιτραπέζια μπλέντερ

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των επιτραπέζιων μπλέντερ είναι το αρκετά πιο φαρδύ δοχείο ανάδευσης τους, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του μείγματος. Όπως και τα μπλέντερ χειρός, είναι εξοπλισμένα με μία λεπίδα, με τη διαφορά ότι βρίσκεται στη βάση της κανάτας ή στο δοχείο τους. Τα επιτραπέζια μπλέντερ διατίθενται σε διάφορες τιμές, από τα πιο προσιτά που η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 40€ και 160€, μέχρι τα πιο «premium» μοντέλα όπως είναι τα KitchenAid 5553 Artisan Silver Blender και KitchenAid 5553 Artisan Pink Blender που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και πάνω από 300€. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαθέτουν πιο ισχυρό κινητήρα, επιπλέον λειτουργίες, ή/και μεγαλύτερη κανάτα, ενώ είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλής ποιότητας. Όπως και στην περίπτωση των multi, υπάρχουν μικρότερα μοντέλα, όπως το Severin SM3735 Smoothie Mix & Go Blender, τα οποία αποτελούν νέες προσθήκες ενώ συχνά αναφέρονται και ως smoothie makers. Τα συγκεκριμένα μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για μικρότερες ποσότητες, καθώς, αντί για μία μεγάλη κανάτα έρχονται με δύο δοχεία, που μετατρέπονται σε παγούρια για να μπορείς να μπορείς να τα παίρνεις μαζί σου παντού. Ορισμένα μπλέντερ, όπως το Kenwood SMP060SI Smoothie 2Go Sport Blender, έρχονται με ξεχωριστή λεπίδα για το άλεσμα πιο σκληρών τροφών.

Ένα ποιοτικό μπλέντερ πολτοποιεί άψογα ακόμη και τα πιο ινώδη λαχανικά δίνοντας στο μείγμα μια απαλή υφή. Πολλά μοντέλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να πολτοποιήσεις παιδικές τροφές και να θρυμματίσεις πάγο. Γενικά πάντως τα σταθερά μπλέντερ υπερέχουν των ραβδομπλέντερ στις πιο απαιτητικές εργασίες στην κουζίνα, καθώς μπορείς απλά να το θέσεις σε λειτουργία και να συνεχίσεις με τις υπόλοιπες δουλειές σου, ενώ το αποσπώμενο πώμα από το καπάκι σου δίνει τη δυνατότητα να συμπληρώσεις σε δεύτερο χρόνο κάποιο ίσως ξεχασμένο υλικό.

 

Ένα μπλέντερ είναι χρήσιμο για εσένα που…

Λατρεύεις τα smoothies και τις σούπες. Επίσης, δεν πιάνει πολύ χώρο αποθήκευσης, ενώ τα μικρότερα μπλέντερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα compact μοντέλο για smoothies, τα οποία θα μπορούν να παίρνουν μαζί τους παντού. Τα «παραδοσιακά» μπλέντερ μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καταλληλότερα για ένα νοικοκυριό που δεν απαρτίζεται πάνω από δύο άτομα.

 

Μπλέντερ χειρός ( ραβδομπλέντερ)

Το μπλέντερ χειρός είναι μακρόστενο και στην άκρη του φέρει μία μικρή λεπίδα κοπής. Είναι μια εξαιρετική λύση για ανάμειξη, πολτοποίηση και για τον τεμαχισμό των τροφών. Για πολλούς ανθρώπους, ένα ραβδομπλέντερ αποτελεί απλό και εύχρηστο εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως για μικρές ποσότητες σαλτσών και σουπών, για να ρευστοποιεί υλικά ή για την παρασκευή μονών ή διπλών δόσεων smoothies. Τα βασικά μοντέλα διαθέτουν μόνο μία λεπίδα κοπής, ωστόσο υπάρχουν ραβδομπλέντερ σε πολύ προσιτή τιμή, όπως το Rohnson R578 Ραβδομπλέντερ, που διαθέτουν δοχείο ανάμειξης για smoothies, μπολ τεμαχισμού και άλλα ανοξείδωτα αξεσουάρ τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ψιλοκόβεις και να τεμαχίζεις. Τα πιο ακριβά μοντέλα έρχονται με μια μεγάλη γκάμα εξαρτημάτων για διάφορες εργασίες, όπως πολτοποίηση, ή με ένα μεγάλο κοπτήριο με ανοξείδωτες λεπίδες κοπής και αντιολισθητική βάση, για να τρίβεις ή να κόβεις λαχανικά σε ροδέλες. Άλλα «extras» μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης μία επιπλέον ρύθμιση χαμηλής ταχύτητας, για πιο «ευαίσθητες» εργασίες ανάμειξης.

Ένα ποιοτικό μπλέντερ χειρός θα πρέπει να αναμειγνύει και να ψιλοκόβει γρήγορα και ομοιόμορφα, χωρίς να σβολιάζει την τροφή μετά την ανάμειξη. Όπως και με τους μίνι πολυκόφτες, θα πρέπει να έχει άνετη, εργονομική λαβή και να είναι εύχρηστο, αφού θα πρέπει να το κρατάς μέχρι το τέλος μιας συγκεκριμένης εργασίας. Επιπλέον, τα ραβδομπλέντερ με αποσπώμενη βάση αποθηκεύονται άνετα ακόμα και στο συρτάρι, ενώ είναι ευκολότερα στο καθάρισμα.

 

Το ραβδομπλέντερ ενδείκνυται για εσένα που…

Χρειάζεσαι μία μικροσυσκευή για να παρασκευάζεις σπιτικές σούπες και κρέμες, ή να κάνεις ατομικά smoothies και άλλες συνταγές σε μικρές ποσότητες, και που δεν διαθέτεις χώρο για μεγαλύτερη συσκευή. Από την άλλη, εάν θέλεις ένα πιο ευέλικτο εργαλείο, ένα πιο ακριβό μοντέλο με εξαρτήματα για διάφορες εργασίες – που μπορεί να γίνουν και με ένα πολυκόφτη – και δεν θα καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τα αποτελέσματα όμως μπορεί να μην είναι τόσο καλά όσο θα ήταν με έναν πολυκόφτη, ενώ σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται δοχείο ανάμιξης ίσως να μην αποφύγεις τα ενοχλητικά πιτσιλίσματα – κάτι που δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς με ένα πολυκόφτη.

 

chocolate

 

Μίξερ

Εάν είσαι λάτρης της ζαχαροπλαστικής ένα μίξερ χειρός ή επιτραπέζιο μίξερ είναι το αγαπημένο σου gadget. Αυτές οι δύο συσκευές έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να παρασκευάζεις εύκολα γλυκά ή ζύμες για πίτσα, τάρτες, μπισκότα και άλλες πολλές νόστιμες λιχουδιές. Τώρα, το ποια από τις δύο συσκευές θα επιλέξεις εξαρτάται από το διαθέσιμο budget, το χώρο της κουζίνας και πόσο συχνά μαγειρεύεις τέτοιες συνταγές.

 

Μίξερ χειρός

Πρόκειται για μικρές ηλεκτρικές συσκευές με μεταλλικά χτυπητήρια τα οποία είναι για μαρέγκα, για ανάμειξη και ελαφρύ χτύπημα. Ορισμένα μοντέλα περιλαμβάνουν επίσης γάντζους για ζύμωμα, καθώς και ένα συρμάτινο χτυπητήρι για ευκολότερο χτύπημα / ανακάτεμα. Τα μίξερ χειρός είναι εξαιρετική επιλογή για εργασίες, όπως αφράτεμα, χτύπημα αυγών, ή για κουρκούτι. Δεν είναι πάρα πολύ ακριβά, ενώ δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στην κουζίνα, καθώς αποθηκεύονται εύκολα σε ένα ντουλάπι ή σε ένα βαθύ συρτάρι κουζίνας.

Ένα καλό μίξερ χειρός δεν θα είναι πολύ βαρύ και θα έχει μια άνετη λαβή με καλό κράτημα, ενώ τα εξαρτήματα θα πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα και να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Ο χειρισμός πρέπει να είναι απλός και οι ρυθμίσεις να γίνονται εύκολα με τον αντίχειρα σου κατά τη χρήση, ενώ ακόμα πιο ιδανικό είναι να διαθέτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών ταχύτητας.

 

Το μίξερ χειρός είναι ιδανικό για…

Περιστασιακή χρήση και για λιγότερο απαιτητικά μαγειρέματα: Εάν θέλεις να ετοιμάσεις ένα γιορτινό κέικ και θέλεις να αποφύγεις το κουραστικό ανακάτεμα με το χέρι, ή δεν έχεις πολύ χώρο στην κουζίνα, ή θέλεις μία προσιτή συσκευή, τότε το μίξερ χειρός είναι αυτό που χρειάζεσαι.

 

shutterstock_518525521

 

Επιτραπέζια μίξερ

Το επιτραπέζιο μίξερ έχει μια σταθερή βάση και μπολ ανάμειξης, καθώς και διπλό βραχίονα πάνω στον οποίο τοποθετείς διάφορα εξαρτήματα ανάμιξης. Τα εξαρτήματα ανάμιξης που βρίσκεις σίγουρα είναι το χτυπητήρι – για ανακάτεμα και χτύπημα αυγών, και γάντζους για ζύμωμα. Ορισμένα μοντέλα περιλαμβάνουν επίσης χτυπητήρι με εύκαμπτο χείλος σιλικόνης για πιο ομοιόμορφο χτύπημα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι έρχονται με βαθιά μπολ μεγάλης χωρητικότητας, ενώ υπάρχουν μοντέλα, όπως το Izzy SM1688H Spicy Red Μίξερ, που διαθέτουν αποσπώμενο διαφανές καπάκι για να εμποδίζει το πιτσίλισμα – κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό με ένα μίξερ χειρός.

 

Το επιτραπέζιο μίξερ είναι ιδανικό για…

Εσένα που ζυμώνεις πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα, και λατρεύεις τα σπιτικά ζυμαρικά και κάθε είδος γλυκίσματος, ενώ υπάρχει χώρος στην κουζίνα σου – για να φιλοξενήσεις μία μεγαλύτερη συσκευή. Το επιτραπέζιο μίξερ δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει, αφού είναι εξαιρετική επιλογή για χτύπημα βουτύρου και παγωμένων πρώτων υλών, παρασκευή ζύμης για ψωμί, ζύμη για φύλλο, ομογενοποίηση ζάχαρης με αυγά, μαρέγκα κ.λπ.

 

Κουζινομηχανές

Με μία πρώτη ματιά δεν διαφέρουν και τόσο πολύ από ένα επιτραπέζιο μίξερ, ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι που ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία. Οι κουζινομηχανές διακρίνονται για την πολυλειτουργικότητα τους, αφού δεν περιορίζονται απλά στο να αναμιγνύουν και να ζυμώνουν, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πιο βαριές και απαιτητικές εργασίες. Οι κουζινομηχανές μπορούν να δεχτούν πάνω από 30 εξαρτήματα και μετατρέπονται εύκολα σε κρεατομηχανή, σε μηχανή ζυμαρικών, πολυμίξερ ή μπλέντερ, ακόμα και παγωτομηχανή, ώστε να έχεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία κουζίνας σε μία μόνο συσκευή. Μάλιστα, ορισμένα μοντέλα, όπως το Bosch MUMXX40G MaxxiMUM SensorControl, διαθέτουν εξελιγμένες λειτουργίες, όπως αισθητήρα ελέγχου για να έχεις αυτόματα τέλειες κρέμες σαντιγί.

 

Θα αγοράσεις κουζινομηχανή….

Γιατί χρειάζεσαι μία ευέλικτη συσκευή, η οποία θα είναι το ένα και μοναδικό εργαλείο στην κουζίνα σου για να κάνεις τα πάντα, από λαχταριστά κέικ και τούρτες μέχρι φρέσκους χυμούς φρούτων, παγωτά, σάλτσες ή φρέσκο κιμά εύκολα και γρήγορα. Με μία κουζινομηχανή θα τολμάς πλέον να κάνεις διαδικασίες και φαγητά που σε διαφορετική περίπτωση θα σου φαινότανε ένα απέραντο βουνό.

Η κουζινομηχανή είναι ιδανική για μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι απαιτεί μεγαλύτερο χώρο στην κουζίνα σου. Για μικρότερες ποσότητες, μπορείς πάντα να χρησιμοποιείς μια συμπληρωματική συσκευή, όπως ένα ραβδομπλέντερ ή ένα μικρό μίξερ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη