Κρέας: Κανόνες υγιεινής για τον «πρωταγωνιστή» του πασχαλινού τραπεζιού

by K-Admin 1

 

Στην περίπτωση που δεν είσαι ορκισμένος χορτοφάγος, τότε είναι απίθανο το μενού του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα να μην περιστρέφεται γύρω από το κρέας. Μάλιστα, αν ακολουθείς τα έθιμα, οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για να γευτείς είδη κρέατος και συνταγές που σπάνια απολαμβάνεις μέσα στην υπόλοιπη χρονιά.

Ωστόσο, εκτός από τις γαστρονομικές παραδόσεις του Πάσχα, θα πρέπει να θυμάσαι πως το κρέας (μαζί με τα αυγά) ανήκει στα πιο ευπαθή τρόφιμα και επομένως πιο επικίνδυνα για τροφικές δηλητηριάσεις. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην αγορά, τη συντήρηση, αλλά και την προετοιμασία για το μαγείρεμα ή το ψήσιμό του.

 

Όταν αγοράσεις

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), θα πρέπει να αποφύγεις τις αγορές από κάποιον πλανόδιο περιστασιακό πωλητή ή από κάποιο δήθεν παραγωγό, γιατί είναι πιθανό τα προϊόντα του να μην είναι ελεγμένα. Αντίθετα, θα πρέπει να επιλέξεις κάποιο επίσημο και ελεγχόμενο κατάστημα, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής τόσο του προσωπικού όσο και του εξοπλισμού του. Και σε αυτή την περίπτωση, επίλεξε κρέας από τα ψυγεία (συμβατικά ή προθήκες), καθώς τα προϊόντα που είναι κρεμασμένα στα τσιγκέλια είναι εκτεθειμένα στη σκόνη και τα μικρόβια.

Αν πρόκειται να αγοράσεις αρνί ή κατσίκι, αναζήτησε τις σφραγίδες που δείχνουν τη χώρα σφαγής του ζώου (και αναγράφουν τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου), αλλά και τη χώρα προέλευσης. Δεν θα πρέπει να αγοράσεις κάποιο προϊόν που δεν έχει αυτές τις σφραγίδες, όχι μόνο γιατί διατίθεται παράνομα, αλλά και επειδή πιθανότατα σφαγιάστηκε σε χώρους που δεν ελέγχονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και επομένως δεν είναι διασφαλισμένες οι συνθήκες υγιεινής τους.

 

Μέχρι να το μαγειρέψεις

Με δεδομένο πως ο καιρός θυμίζει πια για τα καλά άνοιξη, όσο περισσότερο χρόνο το κρέας εκτίθεται στη θερμοκρασία περιβάλλοντος τόσο πιο επικίνδυνο είναι να αλλοιωθεί. Γι’ αυτό και, στην περίπτωση που πρόκειται να κάνεις πολλά ψώνια μαζί για το πασχαλινό τραπέζι, φρόντισε να είναι το τελευταίο πράγμα που θα αγοράσεις, πριν επιστρέψεις στο σπίτι.

Πριν το βάλεις στο ψυγείο, στο οποίο η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 4 βαθμούς Κελσίου, φρόντισε να το έχεις τυλίξει καλά (με πλαστικό φιλμ ή αλουμινόχαρτο), για να μην έρθει σε επαφή με άλλα τρόφιμα και τα επιμολύνει, αλλά και για να μην αναπτυχθούν μυρωδιές στον θάλαμο της συντήρησης. Για να αποφύγεις τις επιμολύνσεις, θα πρέπει να προσέξεις επίσης να μην στάζουν αίματα στα ράφια ή τις «λεκάνες» του ψυγείου που βρίσκονται χαμηλότερα.

 

 

Όταν θα το ετοιμάσεις για την κατσαρόλα ή την ψησταριά

Πέρα από το να φροντίσεις σχολαστικά για τη συντήρηση του κρέατος πριν το μαγειρέψεις ή το ψήσεις, για την ασφάλεια της υγείας σου είναι απαραίτητο να εξασφαλίσεις πως ούτε το ίδιο, αλλά ούτε το αίμα ή οι «χυμοί» του, δεν θα έρθουν σε επαφή με κάποιο άλλο τρόφιμο και έτσι θα το επιμολύνουν. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει επίσης να πλύνεις καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, τα σκεύη που χρησιμοποίησες για να αποθηκεύσεις ή να προετοιμάσεις το νωπό κρέας για το μαγείρεμα (π.χ. σανίδα κοπής). Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και με τα χέρια σου ή τον πάγκο της κουζίνας.

 

Σχολαστικό ψήσιμο ή μαγείρεμα

Με την υψηλή θερμοκρασία σκοτώνονται τα βακτήρια, επομένως πρέπει να φροντίσεις το κρέας να ψηθεί ή να μαγειρευτεί καλά και ομοιόμορφα, και βέβαια μέχρι το εσωτερικό του. Και πάλι για να αποφύγεις τις επιμολύνσεις, χρησιμοποίησε άλλα σκεύη και μαχαίρια ή πιρούνια για το νωπό κρέας, και άλλα όταν ψηθεί.

 

Τι να κάνεις με τις ποσότητες που θα περισσέψουν

Μπορεί να τις αποθηκεύσεις στη συντήρηση ή και στην κατάψυξη – στη δεύτερη περίπτωση, αν δεν πρόκειται να τις καταναλώσεις τις επόμενες ημέρες.

Μπορείς να δεις ακόμη