|  |  | 

CHEF ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ Συνταγές

Κριθαρότο με Λαχανικά – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

 

ΥΛΙΚΑ

  • Για το Κριθαρότο

  • 1400 γρ νερό
  • 500 γρ κριθαράκι μέτριο
  • 150 γρ γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ λευκό κρασί
  • 10 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κολοκυθάκι μέτριο, κομμένο σε κύβους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη mousse φέτας

  • 180 γρ φέτα
  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 γρ ζελατίνης
  • λευκό ή μαύρο πιπέρι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τη mousse φέτας:

Αρχικά μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό με πάγο. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη φέτα, αφού πρώτα τη θρυμματίσουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί λίγο το μείγμα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Πιέζουμε καλά τη ζελατίνη να φύγει η περιττή υγρασία, τη ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να διαλυθεί. Μεταφέρουμε το μείγμα σε έναν πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία λεία και βελούδινη κρέμα. Κατόπιν, βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

 

Για το Κριθαρότο:

Πρώτα ζεσταίνουμε  νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τον κύβο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός και μόλις ετοιμαστεί τον αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το καρότο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το θυμάρι και μετά από λίγο το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε το κριθαράκι, σοτάρουμε για λίγο ακόμη και προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ώστε, να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις με μια κουτάλα και ανακατεύουμε ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Περιμένουμε πάντα να απορροφήσει την πρώτη δόση ζωμού, πριν ρίξουμε την επομένη. Μόλις το κριθαρότο είναι έτοιμο, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και ρίχνουμε τη γραβιέρα, το βούτυρο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό σε πιάτο με τη mousse και λίγο ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα.

 

TIPS

 

Tip Συσκευής

Να χρησιμοποιείς πάντα το κατάλληλο καπάκι για κάθε κατσαρόλα. Όταν μαγειρεύεις χωρίς καπάκι, απαιτείται περισσότερη ενέργεια.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

11014 εμφανίσεις

Δείτε ακόμη Άρθρα