Λύσεις για να μην “απογειώνονται” οι λογαριασμοί ρεύματος στο φοιτητικό σπίτι

by K Admin

 

Μήπως η καινούρια ζωή σου στο πανεπιστήμιο σημαίνει επίσης ότι θα μείνεις για πρώτη φορά μόνος; Σίγουρα τα φοιτητικά χρόνια είναι αξέχαστα όπως κι αν τα περάσει κανείς, με ευκαιρίες για νέες φιλίες και δυνατές συγκινήσεις που μένουν χαραγμένες για δεκαετίες. Όμως, το γεγονός ότι θα αποχαιρετήσεις το οικογενειακό σου σπίτι είναι επίσης η ιδανική συνθήκη για να ανακαλύψεις  πτυχές του χαρακτήρα σου που ίσως δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν.

Βέβαια, παράλληλα θα ανακαλύψεις στην πράξη πως θα πρέπει να τα “φέρνεις βόλτα” με τα έξοδα του σπιτιού, βρίσκοντας μία ισορροπία με τα υπόλοιπα προσωπικά σου έξοδα. Όπως επίσης και ότι αρκετά ψηλά στη λίστα με τις οικονομικές υποχρεώσεις, που μοιραία φέρνει μαζί της η ανεξαρτητοποίησή σου, είναι και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού.

 

 

Στην πράξη, πάντως, δεν είναι δύσκολο να κρατήσεις τα έξοδά σου για ρεύμα σε λογικά επίπεδα, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να κάνεις καμία “έκπτωση” στον τρόπο ζωής σου. Το “κλειδί” είναι η εξοικονόμηση, δηλαδή μερικοί απλοί κανόνες που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τους λογαριασμούς “προσγειωμένους”, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεις.

Εξάλλου, ακόμη κι αν το ρεύμα ήταν εντελώς δωρεάν, θα έπρεπε να το καταναλώνεις με μέτρο και για περιβαλλοντικούς λόγους – αφού με κάθε κιλοβατώρα που θα ξοδεύεις, θα επιβαρύνεις παράλληλα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Επομένως, η εξοικονόμηση δεν αφορά σε καμία περίπτωση μόνο τα περιορισμένα οικονομικά των φοιτητικών σου χρόνων και κανονικά θα πρέπει να σε “συντροφεύει” σε όλη την υπόλοιπη ζωή σου.

 

Διάλεξε συσκευές που “τσιγκουνεύονται” το ρεύμα

Στην περίπτωση που χρειαστεί να αγοράσεις ορισμένα ηλεκτρικά είδη, για να συμπληρώσεις τον εξοπλισμό του σπιτιού σου, δεν θα πρέπει να ξεχνάς πως όλες οι συσκευές δεν έχουν την ίδια ενεργειακή απόδοση. Επομένως, παρόλο που επιτελούν την ίδια λειτουργία (π.χ. όλα τα πλυντήρια ρούχων θα καθαρίζουν τις μπουγάδες σου), γι’ αυτό τον σκοπό μπορεί να “καίνε” διαφορετική ποσότητα ρεύματος.

Επομένως, στις αγορές σου θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την ενεργειακή “συμπεριφορά” των μοντέλων που θα επιλέξεις, κάτι που φαίνεται στην ενεργειακή τους “ετικέτα”. Στο σχετικό αυτοκόλλητο υπάρχει η ενεργειακή κλάση της συσκευής, με μία διαβάθμιση που ξεκινά από το Α+++ (για τις πιο αποδοτικές συσκευές), ενώ μπορεί να φθάνει μέχρι το D (για τα προϊόντα που δαπανούν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια).

Προφανώς, όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κλάση των συσκευών σου, τόσο λιγότερο ρεύμα θα “καίνε”.

 

Αντικατάστησε όλες τις λάμπες με LED

Αν στο σπίτι έχουν ξεμείνει κάποιοι κλασικοί λαμπτήρες (πυρακτώσεως), άλλαξέ τους με λάμπες LED. Η οικονομία στο ρεύμα είναι τεράστια, αφού θα απολαμβάνεις το ίδιο έντονο φως με έως και 8 φορές μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση.

Ακόμη και συγκριτικά με τις παλιότερες λάμπες “οικονομίας” (CFL), οι LED είναι τουλάχιστον δύο φορές λιγότερο ενεργοβόρες, ενώ έχουν επίσης το πλεονέκτημα ως αποδίδουν το μέγιστό της φωτεινότητάς τους αμέσως μόλις τις “ανάψεις”. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια “ζωής”, που ξεπερνά τη μιάμιση δεκαετία.

 

 

Εξοικονόμησε ενέργεια στο ψυγείο

Αν δεν χρησιμοποιείς σωστά τη συσκευή που αγόρασες, τότε στην πράξη θα καταναλώνει αρκετά περισσότερη ενέργεια από όσο προβλέπει η ενεργειακή της «ετικέτα». Στην περίπτωση του ψυγείου, ένας τέτοιος κανόνας “καλής συμπεριφοράς” είναι να φροντίζεις να μην “χάνεται” η ψύξη, ελέγχοντας αν το λάστιχο της πόρτας εφαρμόζει αεροστεγώς και κρατώντας την ανοικτή για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

Σημαντικό είναι επίσης να μην είναι ρυθμισμένη υπερβολικά χαμηλά η θερμοκρασία, με τους 5 βαθμούς Κελσίου να είναι αρκετοί για τα τρόφιμα στον θάλαμο συντήρησης και τους –18 για την κατάψυξη. Επιπλέον, αν το ψυγείο είναι σχετικά παλιά και “μαζεύει πάγο”, θα πρέπει να κάνεις τακτικά απόψυξη.

 

Γλίτωσε ρεύμα στο πλύσιμο ρούχων

Φρόντισε να χρησιμοποιείς το πλυντήριο μόνον κάθε φορά που τα άπλυτά σου θα γεμίσουν τον κάδο, αφού ανεξάρτητα από την ποσότητα της μπουγάδας, η συσκευή θα καταναλώσει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και νερού. Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν περισσότερο τα οικολογικά προγράμματα, τα οποία εκτός από το περιβάλλον είναι “φιλικά” και με τους λογαριασμούς.

Απόφυγε την πρόπλυση και εκμεταλλεύσου το γεγονός ότι τα απορρυπαντικά νέας “γενιάς” είναι αποτελεσματικά ακόμη και με κρύο νερό, επιλέγοντας όσο το δυνατόν χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης. Επίσης, μην χρησιμοποιείς περισσότερο απορρυπαντικό και μαλακτικό από όσο αναφέρει η δοσολογία στις συσκευασίες.

 

Χρησιμοποίησε με μέτρο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Αν δεν υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας στο σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζεις πως ο ηλεκτρικός είναι από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές. Επομένως, αν δεν τον χρησιμοποιείς με προσοχή, είναι πολύ εύκολο να “φουσκώσεις” τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Ο “χρυσός κανόνας” είναι να περιορίσεις την κατανάλωση του ζεστού νερού και να προσαρμόσεις ανάλογα τον χρόνο που χρειάζεται να είναι “αναμμένος”, για να σου το εξασφαλίσει. Για παράδειγμα, αν προτιμάς το ντους από τη γεμάτη μπανιέρα, τότε θα χρειαστεί να θερμάνεις τουλάχιστον 3 φορές μικρότερη ποσότητα νερού. Επίσης, σημαντικό είναι να χρησιμοποιείς το νερό αμέσως, αφού οποιαδήποτε καθυστέρηση σημαίνει πως θα αρχίσει να κρυώνει.

Επιπλέον, επειδή πάντοτε πάντοτε θα περισσεύει ζεστό νερό μετά το μπάνιο, το καλύτερο θα είναι να μην το αφήνεις να πάει χαμένο, αξιοποιώντας το π.χ. για να πλύνεις τα κατσαρολικά που ξέμειναν από το μαγείρεμα της προηγούμενης ημέρας.

 

Μείωσε το ενεργειακό “αποτύπωμα” του μαγειρέματος

Αν έχεις αποφασίσει να μην αφήσεις να… αραχνιάσει η ηλεκτρική κουζίνα και τα μαγειρικά σκεύη, για να μην αφήνεις τη θερμότητα να πάει χαμένη, η σωστή λύση είναι να χρησιμοποιείς κατσαρόλες και τηγάνια που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες. Επίσης, το μαγείρεμα θα γίνει λιγότερο ενεργοβόρο, και το φαγητό σου θα είναι έτοιμο πιο γρήγορα, αν κλείνεις την κατσαρόλα με το καπάκι. Καλό θα ήταν, τέλος, να κλείνεις το “μάτι” λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό, για να αξιοποιείς τη θερμότητα που εξακολουθεί να εκπέμπει.

Στην περίπτωση που δεν λες “όχι” ούτε στο ψήσιμο, θα πρέπει να γνωρίζεις πως ο ηλεκτρικός φούρνος “καίει” πολύ ρεύμα και επομένως ότι το καλύτερο θα ήταν να προτιμάς τις συνταγές της κατσαρόλας. Αν πάλι το σπίτι έχει φούρνο μικροκυμάτων, είναι η καλύτερη λύση για ζέσταμα φαγητού, αφού καταναλώνει ασύγκριτα λιγότερη ενέργεια από το φούρνο.

 

Εκμεταλλεύσου το “νυχτερινό” ρεύμα, αν έχεις

Το “νυχτερινό” ρεύμα σημαίνει ουσιαστικά μειωμένη χρέωση για το ρεύμα που “καις” συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Έτσι, το μειωμένο τιμολόγιο τη θερινή περίοδο (από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), ξεκινά στις 11 το βράδυ και τελειώνει στις 7 το πρωί, ενώ τη χειμερινή περίοδο (1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου), καλύπτει και κάποιες ώρες το μεσημέρι (από

τις 3 έως τις 5), πέρα από το βράδυ (2 το βράδυ έως 8 το πρωί).

Επομένως, αν το σπίτι σου έχει “νυχτερινό”, προσπάθησε να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν περισσότερο τις ηλεκτρικές συσκευές σου στο συγκεκριμένο ωράριο.

 

 

Τέλος, ένα νέο σπίτι ίσως είναι η ευκαιρία να αλλάξεις και πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας για αυτό ρίξε μια ματιά εδώ για τα οφέλη!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη