Μάθε να σιδερώνεις σαν επαγγελματίας!

by K Admin

share image_siderwma

 

 

Το σιδέρωμα είναι πιθανώς μία από τις λιγότερο αγαπημένες δουλειές που κάνεις στο σπίτι. Μια εύκολη λύση είναι να στείλεις τα ρούχα σου στο καθαριστήριο, ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείς να κάνεις το σιδέρωμα μια εύκολη και πιο απλή διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα θα γλυτώσεις χρόνο αλλά και… χρήμα!

 

Ταξινόμησε τα ρούχα ανάλογα με τη θερμοκρασία σιδερώματος

Κάθε ρούχο φέρει ειδική ετικέτα που σε ενημερώνει για τον τρόπο πλυσίματος αλλά και για τη θερμοκρασία σιδερώματος. Έτσι, τα μεταξωτά και συνθετικά υφάσματα σιδερώνονται σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία (περίπου στους 175 βαθμούς κελσίου), τα μάλλινα σε μέτρια προς υψηλή και τα βαμβακερά και λινά σε υψηλές θερμοκρασίες (από 200 έως και 220). Δεδομένου ότι η κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε ύφασμα είναι κρίσιμη για να μην καταστρέψεις το ύφασμα, θα πρέπει να θυμάσαι ότι η θερμοκρασία του σίδερου χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί όταν την αλλάζεις.  Αν θες να γλυτώσεις αυτό το χρόνο, τότε σου προτείνουμε να δεις, και γιατί όχι να επενδύσεις, σε ένα σύστημα σιδερώματος όπως το Philips GC9642/60 που διαθέτει την επαναστατική τεχνολογία OptimalTEMP. Η τεχνολογία αυτή ελέγχει με ακρίβεια τη θερμοκρασία της πλάκας, ώστε να μην χρειάζεται ρύθμιση για να μπορείς να σιδερώνεις από τζιν μέχρι μεταξωτά χωρίς αναμονή και άγχος.

 

Δεν είναι όλα τα υφάσματα ίδια

Πέρα από την κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε ύφασμα, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ανάλογα με το υλικό του υφάσματος χρειάζεται να γνωρίζεις και τον αντίστοιχο τρόπο σιδερώματος.

 

Βαμβακερά
Για τα βαμβακερά υφάσματα θα πρέπει να ρυθμίσεις το σίδερο σε υψηλή θερμοκρασία. Το πιο ιδανικό είναι να σιδερώνονται, ενώ είναι ακόμα ελαφρώς νωπά.

 

Λινά
Όπως και στην περίπτωση των βαμβακερών υφασμάτων, έτσι και τα λινά καλό είναι να σιδερώνονται ελαφρώς νωπά, αλλά πρώτα από την ανάποδη και έπειτα από την «καλή» για να αναδειχθεί η γυαλάδα (ειδικά όταν πρόκειται για ανοιχτόχρωμα λινά). Τα σκουρόχρωμα λινά σιδερώνονται μόνο από τη μέσα πλευρά τους.

 

Μεταξωτάshutterstock_244575706
Τα μεταξωτά υφάσματα θα πρέπει να σιδερώνονται όσο είναι ακόμη νωπά, από την εσωτερική τους πλευρά και με χαμηλή θερμοκρασία. Καλό είναι να μην ψεκάζεις με ατμό τα μεταξωτά ρούχα, καθώς μπορεί να αφήσει λεκέδες.

 

Μάλλινα πλεχτά
Το μάλλινο πλεχτό ύφασμα θα πρέπει να σιδερώνεται ανάποδα και όταν είναι στεγνό ή οριακά νωπό. Ρύθμισε το σίδερο σε υψηλή θερμοκρασία ή χρησιμοποίησε ατμό.

 

Μάλλινα υφαντά
Τα μάλλινα υφαντά σιδερώνονται από την εξωτερική τους πλευρά και πάντα κάτω από ένα νωπό, μαλακό πανί ή πετσέτα για να αποφύγεις τις γυαλάδες ή το κάψιμο του υφάσματος. Χρησιμοποίησε επίσης υψηλή θερμοκρασία ή ατμό.

 

Ακρυλικά
Σιδέρωσε από την εσωτερική πλευρά (από την ανάποδη δηλαδή) και με σχεδόν κρύο σίδερο. Δεν χρειάζεται νωπό πανί, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ατμό.

 

Νάιλον και Πολυεστερικά
Σιδέρωσε το ύφασμα από την εσωτερική πλευρά και αφού έχει στεγνώσει εντελώς. Επίσης χρησιμοποίησε χαμηλή θερμοκρασία για να αποφύγεις τη γυαλάδα.

 

Ρεγιόν – Βισκόζη
Σιδέρωσε από την εσωτερική πλευρά με πολύ χαμηλή θερμοκρασία όταν είναι ακόμα νωπό.

 

Το σιδέρωμα θέλει τρόπο, δεν θέλει κόπο

Πολύ από εμάς τα βρίσκουμε σκούρα όταν πρόκειται να σιδερώσουμε παντελόνια, πουκάμισα ή ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο. Υπάρχει όμως τρόπος να τα σιδερώσεις αποτελεσματικά μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα.

 

Πουκάμισο
Πάντα να ξεκινάς από το γιακά και την πατιλέτα από την εσωτερική τους πλευρά και μετά από την εξωτερική, ενώ στη συνέχεια κάνε το ίδιο και στις μανσέτες. Για τα μανίκια, ξεκίνα επίσης από την εσωτερική πλευρά της κάθε μανσέτας και συνεχίζοντας από την εξωτερική πλευρά. Χρησιμοποίησε τη μυτερή άκρη της σιδερώστρας για να σιδερώσεις του ώμους.

 

Παντελόνι
Άπλωσε το παντελόνι κατά μήκος της σιδερώστρας και ενώ είναι γυρισμένο από την εσωτερική πλευρά (από την ανάποδη δηλαδή) ξεκίνα από τη μεγαλύτερη επιφάνεια από κάθε μπατζάκι και στη συνέχεια σιδέρωσε τις τσέπες, το εσωτερικό του φερμουάρ, τις ραφές και τα στριφώματα. Στη συνέχεια γύρισε το παντελόνι από την εξωτερική πλευρά, άπλωσε το και πάλι κατά μήκος της σιδερώστρας και ένωσε τα μπατζάκια το ένα πάνω στο άλλο. Στη συνέχεια φέρε το στρίφωμα από το πάνω μπατζάκι προς τη μέση του παντελονιού, έτσι ώστε να σιδερώσεις το κάτω μπατζάκι από το στρίφωμα προς τον καβάλο. Κάνε το ίδιο και από την άλλη πλευρά και έτοιμο το παντελόνι!

 

Σιδερώνοντας μεγάλες επιφάνειες
Όταν σιδερώνεις μεγάλες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα ένα τραπεζομάντιλο ή κουρτίνες, μπορείς να τοποθετήσεις δύο καρέκλες δίπλα στη σιδερώστρα επεκτείνοντας έτσι την επιφάνεια για να σιδερώνεις και να διπλώνεις σταδιακά το ύφασμα. Μπορείς επίσης να σιδερώσεις πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι, αφού πρώτα έχεις φροντίσει να απλώσεις ένα βαμβακερό πανί ή πετσέτα πάνω σε αυτό, έτσι ώστε να μην προκληθεί ζημιά στην επιφάνεια από τον ατμό ή τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Tips που πρέπει να γνωρίζεις

  • Υπάρχουν υφάσματα που δεν πρέπει να σιδερώνονται ποτέ, όπως ορισμένα ακρυλικά ή βελούδινα υφάσματα (όπως για παράδειγμα το κοτλέ).
  • Η χρήση μαλακτικού στο πλύσιμο διευκολύνει το σιδέρωμα.
  • Φρόντισε να κρεμάσεις ή να διπλώσεις το ρούχο αμέσως μετά το σιδέρωμα του, για να μην ζαρώσει.
  • Όπου είναι εφικτό, σιδέρωνε τα ρούχα από την ανάποδη.
  • Σιδέρωνε πάντα τα ευαίσθητα υφάσματα ανάποδα και με χαμηλή θερμοκρασία.
  • Για πανί πρεσαρίσματος μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια πετσέτα ή μια καθαρή μαξιλαροθήκη.
  • Σε ορισμένα υφάσματα, όπως τα μάλλινα, χρησιμοποίησε τον ατμό ή ένα νωπό πανί, ασκώντας ήπια πίεση.
  • Αν χρησιμοποιείς κόλλα για να κολλαρίσεις τα ρούχα σου, μη χρησιμοποιείς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, διαφορετικά η κόλλα θα καεί στη βάση του σίδερου.
  • Αν χρειαστεί να καθαρίσεις την επιφάνεια του σίδερου από συνθετικές ίνες, όπως για παράδειγμα νάιλον, καθάρισε προσεκτικά την πλάκα με λίγο χαρτί όσο είναι ακόμα ζεστή.
  • Για το καλύτερο δυνατό σιδέρωμα, φρόντισε να καθαρίζεις τακτικά το σίδερο.
  • Να ελέγχεις τακτικά το σίδερο ατμού για αποθέσεις μετάλλων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν καφέ κηλίδες.
  • Για το καθάρισμα της σιδερώστρας να χρησιμοποιείς μόνο ειδικά καθαριστικά.

 

Ανακάλυψε το σύστημα σιδερώματος που κάνει το σιδέρωμα, παιχνίδι!

Υπάρχουν συσκευές όμως, που θα κάνουν τη ζωή σου ακόμη πιο εύκολη.
Πώς θα σου φαινόταν αν ΔΕΝ χρειαζόταν καν να κοιτάς τι ύφασμα σιδερώνεις;

Πώς θα σου φαινόταν αν υπήρχε μια συσκευή σιδερώματος που απλώς θα έπαιρνες “τυφλά” ένα ρούχο χωρίς να σε ενδιαφέρει καθόλου αν είναι βαμβακερό, μάλλινο, λινό, μεταξωτό και χωρίς να σε ενδιαφέρει η θερμοκρασία του σίδερου, οι ρυθμίσεις του, να πέρναγες απλώς το σίδερο από πάνω του και να είχες άψογο αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο;

Η τεχνολογία υπάρχει και βρίσκεται εδώ, για να σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη…

[row]
[col col=6][php snippet=5][/col]

[col col=6][/col]
[/row]

Μπορείς να δεις ακόμη