Μάθε όλα τα μυστικά για το φούρνο μικροκυμάτων σου

by K Admin

 

shutterstock_176831606

 

Μπορώ να μαγειρέψω στο φούρνο μικροκυμάτων; Αρκετοί αναρωτιούνται αν μπορούν ή αν είναι υγιεινό. Τι ισχύει;

Έχουν περάσει σχεδόν πενήντα χρόνια από τότε που εμφανίστηκε ο πρώτος φούρνος μικροκυμάτων για οικιακή χρήση. Από ένα ογκώδες, μεταλλικό κουτί, το οποίο κόστιζε ακριβά και ήταν για λίγους, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γίνει πλέον μια ευέλικτη ηλεκτρική συσκευή που έχει εισβάλει δυναμικά στην κουζίνα του σύγχρονου νοικοκυριού, προσφέροντας γρήγορες λύσεις όταν δεν υπάρχει χρόνος για… «κανονικό» μαγείρεμα. Ωστόσο, ίσως να μην τον αξιοποιούμε όπως πρέπει.

Οι δυνατότητες ενός σύγχρονου φούρνου μικροκυμάτων δεν περιορίζονται στο ξεπάγωμα των τροφών, στο ζέσταμα και την ετοιμασία pop corn. Πλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μικροκύματα για γρήγορο και άνετο μαγείρεμα.

 

 

Μαγείρεμα στα μικροκύματα

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το μαγείρεμα στα μικροκύματα είναι ιδιαίτερα υγιεινό, λόγω του σύντομου χρόνου κατά τον οποίο ετοιμάζεται το φαγητό δεν επηρεάζεται η θρεπτική του αξία. Μπορείς να  μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα, από λαχανικά και ρύζι μέχρι κρέας και αυγά, αρκεί να χρησιμοποιείς ασφαλή για μικροκύματα δοχεία και μεμβράνες. Παρακάτω θα βρεις ορισμένες ενδιαφέρουσες συμβουλές για ένα γρήγορο γεύμα.

  • Μαγείρεψε γρήγορα τα λαχανικά σου – Χρησιμοποίησε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων. Τοποθέτησε τα λαχανικά (βεβαιώσου ότι είναι κομμένα σε ομοιόμορφα κομμάτια), πρόσθεσε νερό αν χρειαστεί και σκέπασε τα με διαφανή μεμβράνη. Πριν τα τοποθετήσεις στο φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να κάνεις μία μικρή οπή στη μεμβράνη για να «απελευθερωθεί» ο ατμός.
  • Ετοίμασε αυγά – Μπορείς μέσα σε λίγα λεπτά να ετοιμάσεις αυγά μάτια ή ποσέ. Για αυγά μάτια, προθέρμανε το πιάτο για περίπου δύο λεπτά και στη συνέχεια, αφού το βγάλεις από το φούρνο, χωρίς να το ακουμπήσεις με γυμνά χέρια, πρόσθεσε λίγο βούτυρο. Σπάσε το αυγό (ή τα αυγά) στο πιάτο και με ένα μικρό μαχαίρι τρύπησε τον κρόκο – για να μην σκάσει κατά το ψήσιμο – και ψήνεις στα μικροκύματα για 45 δευτερόλεπτα. Για αυγό ποσέ, σε ένα γυάλινο μπολ πρόσθεσε νερό μέχρι τα μισά, σπάσε το αυγό μέσα στο νερό, σκέπασε το μπολ με ένα πιάτο και ψήσε στα μικροκύματα για 60 δευτερόλεπτα.
  • Για τραγανό μπέικον – Αν θέλεις στη στιγμή τραγανό μπέικον, υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος να το μαγειρέψεις στο φούρνο μικροκυμάτων εύκολα και χωρίς λερώσεις τα πάντα γύρω σου. Τοποθέτησε ένα μπολ ανάποδα σε ένα πιάτο. Στη συνέχεια τοποθέτησε το μπέικον πάνω στο μπολ και ψήσε στα μικροκύματα για περίπου ένα λεπτό στην υψηλότερη θέρμανση ανά φέτα. Με αυτό τον τρόπο, το λίπος από το μπέικον θα στάξει προς τα κάτω από την πλευρά του μπολ και όχι… προς το πρόσωπο σου.
  • «Ξαναζωντάνεψε» το κρυσταλλωμένο μέλι – Η κρυστάλλωση του μελιού (ή ζαχάρωμα) είναι μια από τις φυσικές του ιδιότητες. Γίνεται πιο συμπαγές και ως εκ τούτου δεν είναι και τόσο πρακτικό στη χρήση. Ωστόσο, χάρη στα μικροκύματα μπορείς να το επαναφέρεις στην αρχική παχύρευστη και χρυσαφένια υφή του μέσα λίγα δευτερόλεπτα! Αφαίρεσε το καπάκι και ζέστανε το βάζο στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό.

 

 

Τι πρέπει να προσέχεις

  • Αν σκοπεύεις να τοποθετήσεις φρούτα στο φούρνο μικροκυμάτων σου, η κατάλληλη προετοιμασία θα σε γλυτώσει από δυσάρεστες καταστάσεις. Φρόντισε λοιπόν να τα έχεις καθαρίσει από τη φλούδα τους πριν τα τοποθετήσεις στα μικροκύματα. Επίσης, λόγω του ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων μαγειρεύουν το φαγητό ζεσταίνοντάς το «από μέσα προς τα έξω», καλό είναι να τα έχεις τρυπήσει με ένα μαχαιράκι ή μια οδοντογλυφίδα (για να βρίσκει διέξοδο ο ατμός) για να μην «εκραγούν» από την υψηλή θερμοκρασία.
  • Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψεις αυγά στο φούρνο μικροκυμάτων, ωστόσο μη δοκιμάσεις ποτέ να τα μαγειρέψεις με το τσόφλι τους καθώς υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν πρωτύτερα έχουν βραστεί και θέλεις να τα ξαναζεστάνεις.
  • Να χρησιμοποιείς πάντα σκεύη που είναι ασφαλή για χρήση στα μικροκύματα. Δεν τοποθετούμε ποτέ μεταλλικά σκεύη (ή ακόμα και αλουμινόχαρτο) στο φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα αντανακλώνται από το μέταλλο και μπορεί να προκληθεί έκρηξη.
  • Μπορεί τα υγρά να φτάνουν σε σημείο βρασμού με τα μικροκύματα, ωστόσο για μεγαλύτερη ασφάλεια (για να αποφύγεις τα εγκαύματα) είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς βραστήρα για να βράσεις νερό. Σε διαφορετική περίπτωση, μη ζεσταίνεις νερό για πάνω από δύο λεπτά.

 

 

Tips για καθαρό φούρνο μικροκυμάτων σε λίγα λεπτά

 

shutterstock_428050210

 

  • Για μεγαλύτερη ευκολία, ξεκίνα το καθάρισμα από μέσα προς τα έξω.
  • Για καλύτερο και πιο εύκολο καθάρισμα, χρησιμοποίησε σφουγγάρι με ζεστό νερό.
  • Για επίμονους λεκέδες στα τοιχώματα και στην πόρτα, αντί για απορρυπαντικό χρησιμοποίησε υγρή αμμωνία πάνω σε ένα βαμβάκι. Η αμμωνία θα αφαιρέσει τη βρωμιά χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ενώ ξεπλένεται εύκολα με λίγο νερό.
  • Το ξίδι είναι μια εξαιρετική λύση για αποτελεσματικό καθάρισμα. Σε ένα μπολ ρίξε ένα φλιτζάνι νερό και μία κουταλιά ξίδι και βάλε το να βράσει στο φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά. Οι ατμοί θα καθαρίσουν το φούρνο και θα αφαιρέσουν και τις οσμές.

 

Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γίνει πλέον απαραίτητη συσκευή σε κάθε νοικοκυριό, ειδικά για φοιτητικά σπίτια, κυρίως λόγω της ευκολίας και της οικονομίας χρόνου που προσφέρει.

Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, μάλλον ήρθε η στιγμή να «φιλοξενήσεις» και εσύ ένα φούρνο μικροκυμάτων στην κουζίνα σου.

Μπορείς να δεις ακόμη