Microsoft Surface Laptop: Η Microsoft σε νέα κατηγορία (και περιπέτεια)

by k-Admin 3

Συνήθως, η Microsoft παρουσιάζει νέο hardware σε events που είναι κομμένα και ραμμένα για επαγγελματίες, εταιρείες και καταναλωτές. Οπότε δεν ξέραμε τι ακριβώς να περιμένουμε όταν ανακοίνωσε εκδήλωση με έμφαση στο χώρο της εκπαίδευσης. Να όμως που χωρούσε μια έκπληξη, αφού ανακοινώθηκε το Microsoft Surface Laptop.

Δεν συνηθίζει να έχει στο όνομά του τη λέξη “laptop” ένα…laptop, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το σκεπτικό είναι απλό. Κανένα μοντέλο Surface μέχρι σήμερα δεν ήταν laptop. Μπορεί να ήταν tablet, υβριδικό tablet/laptop, ακόμη και desktop με την εμφάνιση του Surface Studio, ποτέ όμως laptop.

 

Έγινε και αυτό. Κανονικό laptop από την Microsoft.

 

Για αρχή, η εμφάνιση

Το Micrososft Surface Laptop είναι σχεδιασμένο και φτιαγμένο να κερδίζει ματιές. Διατίθεται σε 4 χρώματα: Platinum, Cobalt Blue, Burgundy και Graphite Gold. Τα μεστά αυτά χρώματα ταιριάζουν με διαφορετικά στιλ, όλα όμως είναι επιλεγμένα ώστε να μπορούν να σταθούν στην καθημερινότητα, τη διασκέδαση, αλλά και το επαγγελματικό περιβάλλον. Με εξαίρεση την πρόσοψη της οθόνης, κάθε σπιθαμή του συστήματος έχει το γενικότερο χρώμα, ενώ διαφορετικό του τόνο συναντούμε στο πληκτρολόγιο αλλά και το track pad.

Πάντως, η διαθεσιμότητα των χρωμάτων εξαρτάται και από τη σύνθεση που διαλέγεις. Το πιο βασικό μοντέλο αλλά και το ισχυρότερο διατίθενται μόνο σε χρώμα Platinum. Η μέση λύση όμως διατίθεται σε όλα τα χρώματα. Δεν είναι ώρα όμως για τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Όχι ακόμη δηλαδή.

 

Ασφαλώς και έχει οθόνη αφής, αλλιώς πώς θα εντασσόταν στην οικογένεια Surface;

 

Γιατί Surface;

Αν λοιπόν είναι laptop, δεν αφαιρείται η οθόνη, ούτε καν περιστρέφεται ή διπλώνει για να λειτουργήσει όλος ο υπολογιστής ως ευτραφές tablet, για ποιο λόγο ακριβώς είναι μέλος της οικογένειας Surface το Surface Laptop;

Για αρχή έχουμε την οθόνη αφής που εξακολουθεί να έχει αναλογία 3:2, δηλαδή αναλογία τυπικής φωτογραφίας, πράγμα που ισχύει στα Surface Pro αλλά και στο Surface Studio. Μπορεί να μην ταιριάζει ακριβώς στο κινηματογραφικό κάδρο, δίνει άλλη άνεση όμως σε καθημερινές εργασίες.

Κάθε Surface που σέβεται τον εαυτό του φροντίζει να υποστηρίζει τη χρήση γραφίδας, τη χρήση του Surface Pen δηλαδή, και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο Surface Laptop. Μια διαφορά είναι ότι η γραφίδα δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο, διότι η εργονομία ενός laptop είναι τέτοια ώστε να μην είναι αυτονόητη η χρήση της γραφίδας.

Η συγγένεια είναι σαφής και με μια ματιά στη θύρα φόρτισης, που ονομάζεται SurfaceConnect και τη συναντούμε στα Surface Pro. Η ύπαρξη της θύρας σημαίνει και συμβατότητα με το Surface Hub, άρα και τη δυνατότητα προσθήκης επιπλέον θυρών. Αν χρειαστεί δηλαδή μπορείς να κρατήσεις το hub στη βάση σου με επιπλέον συσκευές και αξεσουάρ συνδεδεμένα πάνω του και να συνδέονται όλα μονομιάς, με ένα καλώδιο, στο Surface Laptop όταν επιστρέφεις.

Όλη η επιφάνεια του laptop που είναι φτιαγμένη για να υποδέχεται τα χέρια του χρήστη έχει υφασμάτινη επένδυση από Alcantara. Είναι απαλό και ευχάριστο σε αίσθηση, ταυτόχρονα όμως δεν συγκινείται εύκολα από λεκέδες και υγρά. Είναι φτιαγμένο ώστε να μην απορροφά εύκολα και σου επιτρέπει, σε περίπτωση που γίνει το “κακό”, να διώξεις το νερό με μια-δυο κινήσεις του χεριού, χωρίς άλλη ανησυχία.

 

Το πληκτρολόγιο και το trackpad είναι “ντυμένα” με ύφασμα Alcantara, που δίνει άλλη αίσθηση αλλά και προστασία από ατυχήματα με υγρά.

 

Κρυφές μουσικές αποδράσεις

Όταν βρεθείς για πρώτη φορά μπροστά στο Surface Laptop, σήκωσέ το, περιεργάσου το, εξέτασέ το από κάθε πλευρά. Ένα πράγμα που δεν πρόκειται να βρεις είναι γρίλιες για τα ηχεία. Φυσικά και υπάρχουν ηχεία, είναι όμως κρυμμένα κάτω από το πληκτρολόγιο. Τα Onisonic Speakers που σχεδίασε η Microsoft διαχέουν τον ήχο από το εσωτερικό του συστήματος, προς όλες τις κατευθύνεις μάλιστα, και έχουν πιστοποίηση Dolby Audio Premium. Όχι τίποτα άλλο, για να μην έχεις αμφιβολίες.

 

Άνοιγμα με το ένα χέρι

Όταν ένα σύστημα είναι πολύ λεπτό και ελαφρύ, είναι δύσκολο να σπρώξεις την οθόνη προς οπουδήποτε και να μην πάρεις… και το υπόλοιπο μαζί σου. Ο σχεδιασμός του Surface Laptop είναι τόσο ισορροπημένος που, παρά το μικρό του βάρος, μπορείς να ανασηκώσεις την οθόνη του με το ένα χέρι, χωρίς να χρειαστεί να κρατάς κόντρα ή να αναρωτιέσαι μήπως ανασηκωθεί και το υπόλοιπο σύστημα στην προσπάθειά σου αυτή.

Φυσικά το μυστικό είναι στην άρμοση, η οποία είναι στιβαρή, απαιτεί ελάχιστη δύναμη για να ανοίξεις την οθόνη, ξέρει όμως να κρατά τα πάντα στη θέση τους και, επιπλέον, να μην είναι εμφανής όταν είναι ανοιχτό το laptop, άρα κατά τη χρήση του. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που δίνουν υπόσταση στο ευρύτερο design, μιας και το design δεν έχει να κάνει μόνο με το τι πιάνει το μάτι με την πρώτη.

 

Εννοείται πως είναι λεπτό και πανάλαφρο.

 

Το σασί και οι θύρες του

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το αλουμίνιο που χρησιμοποιεί η Microsoft για το σασί, φροντίζουν ώστε το Surface Laptop να ζυγίζει μόλις 1.25kg. Είναι ιδιαίτερα λεπτό, δεν έχει όμως το ίδιο πάχος από άκρη σε άκρη. Στο πίσω του μέρος φτάνει σχεδόν το 1.5 εκατοστό, ενώ στο μπροστινό μέρος είναι μια ανάσα πριν το 1 εκατοστό σε πάχος.

Στις θύρες επικρατεί ουσιαστικά η λογική των Surcface Pro. Είπαμε ήδη για το SurfaceConnect, που χρησιμοποιείται για φόρτιση και επέκταση, από εκεί και πέρα όμως βρίσκουμε τρεις ακόμη θύρες: μια για ακουστικά, μια Mini DisplayPort για σύνδεση με εξωτερική οθόνη (υποστηρίζεται ακόμη και ανάλυση 4K μάλιστα), και, τέλος, μια θύρα USB 3.0 κανονικού μεγέθους.

Γιατί κανονική θύρα USB όμως, αντί για τη νεότερη USB Type-C; Καλή ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί περίμεναν πως οτιδήποτε άλλο παρουσιάσει πια η εταιρεία σε hardware θα έκανε στροφή προς USB Type-C. Όμως, υπάρχει λογική στην… τρέλα αυτή. Η σειρά Surface, είτε μιλάμε για tablet, είτε για υβριδικό σύστημα, desktop ή, πλέον, και laptop, έχει πάντα ως βασική προτεραιότητα την απόλυτη συμβατότητα με την πλειοψηφία των σεναρίων και περιστάσεων που προκύπτουν στην καθημερινότητα.

Και η καθημερινότητα, όπως και να το κάνουμε, βασίζεται ακόμη σε κανονικές θύρες USB, δηλαδή σε θύρες USB Type-A όπως ονομάζονται τυπικά. Οπότε το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να χρειαστείς προσαρμογέα. Το ίδιο ισχύει ουσιαστικά και για τη θύρα Mini DisplayPort που χρησιμοποιείται κατά κόρον (μαζί με τη μεγαλύτερη εκδοχή της) σε οθόνες. Πολλές οθόνες μάλιστα έχουν και μεγάλη και μικρή θύρα DisplayPort ώστε να μη χρειάζεται να μπλέκεις ούτε σε εκείνη την πλευρά με μετατροπείς.

 

Το Surface Laptop διατίθεται σε τέσσερα διαφορετικά μεταλλικά αλλά ματ χρώματα.

 

Οθόνη και γυαλί

Παρά το μικρό βάρος του συστήματος, η οθόνη αφής και τεχνολογίας PixelSense έχει διαγώνιο 13.5”, πυκνότητα 221ppi, άρα ανάλυση 2256 x 1504, και πλήρη κάλυψη του χρωματικού εύρους sRGB. Όχι μόνο αυτό αλλά προστατεύεται από Gorilla Glass 3 της Corning. Με το γυαλί πάντα να προσφέρει μη αμελητέο βάρος στο σύνολο, είναι εντυπωσιακό το τελικό βάρος, δεδομένου και του μεγέθους της οθόνης.

 

Ισχύς, αποθηκευτικός χώρος και ασφάλεια

Το Surface Laptop χρησιμοποιεί διπύρηνους επεξεργαστές i5-7200U και i7-7660U (της γενιάς Kaby Lake), τους νεότερους δηλαδή που μπορεί να βρει κανείς. Είναι χαμηλής κατανάλωσης και κάπως έτσι η Microsoft μπορεί να μιλά για 14 περίπου ώρες αυτονομίας, ανάλογα και με τη χρήση φυσικά.

Οι επιλογές σε ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο είναι 128GB, 256GB, 512GB και 1TB, αποκλειστικά SSD ασφαλώς, ενώ θα βρεις το σύστημα με 4GB, 8GB ή 16GB RAM. Μιας και όλα αυτά ενσωματώνονται στη μητρική, πρέπει να διαλέξεις σωστά εξ αρχής, αφού ύστερα δε θα μπορεί να αναβαθμίσεις οτιδήποτε βρίσκεται στο εσωτερικό του laptop.

 

Επίσημη πρώτη για τα Windows 10 S

Το Surface Laptop είναι ο πρώτος υπολογιστής που ανακοινώθηκε ότι θα έρχεται με τα Windows 10 S. Μην ψάχνεις τι σημαίνει το γράμμα S, διότι εξήγηση δεν υπάρχει. Μπορεί κάλλιστα να είναι απλή επέκταση της ονοματολογίας του Xbox (είδαμε στο παρελθόν το Xbox 360 S και τώρα έχουμε και το Xbox One S).

Σκέψου τα Windows 10 S ως κάτι σαν πιο ελαφριά έκδοση των Windows 10. Μην τα παρεξηγείς. Είναι κανονικά, πλήρη Windows. Η διαφορά είναι πως τρέχουν μόνο εφαρμογές που διατίθενται μέσω του Windows Store. Και αν το επιλέξει μια εταιρεία, τίποτα δεν εμποδίζει να διαθέσει οποιαδήποτε εφαρμογή μέσω του Windows Store. Για να το αποδείξει αυτό η Microsoft, ετοιμάζει το ντεμπούτο του Office στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, ενώ ήδη έχει δείξει ότι ακόμη και πολύ παλιές εφαρμογές μπορούν να φτάσουν στο Store χωρίς πολύ κόπο από τους δημιουργούς τους.

Με το περιβάλλον των Windows 10 S πιο σφιχτά ελεγχόμενο, η Microsoft μπορεί να εγγυηθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και χαμηλότερη κατανάλωση, άρα και μεγαλύτερη αυτονομία. Πάντως, αν θες να τρέξεις και εφαρμογές εκτός του Windows Store, μην αγχώνεσαι. Όσοι τιμήσουν το Surface Laptop μέχρι το τέλος του χρόνου, μπορούν να αναβαθμίσουν τα Windows 10 S σε Windows 10 Pro, χωρίς καμία χρέωση.

Ένα ακόμη δώρο για όσους αγοράσουν φέτος είναι και μια ετήσια συνδρομή στην υπηρεσία Office 365, για να είναι πραγματικά ετοιμοπόλεμοι. Και μην ξεχνάς ότι η συνδρομή αυτή πηγαίνει πακέτο και με 1TB αποθηκευτικού χώρου στο OneDrive.

 

 Πηγαίνει όπου θες και δουλεύει όπως θες.

 

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο

Ως συνδυασμός software και hardware το Surface Laptop είναι έτοιμο για καθημερινή, απλή χρήση αλλά και πιο έντονη χρήση σε επαγγελματικό και εταιρικό περιβάλλον, ακόμη και αν δεν μπούμε στον κόπο να αναβαθμίσουμε σε Windows 10 Pro. Η είσοδος της Microsoft στην κατηγορία των laptop ξεκαθαρίζει τελεσίδικα πλέον ότι η εταιρεία ήρθε για να μείνει στο hardware, παρότι το απέφευγε για δεκαετίες. Και με τα πιο πρόσφατα μοντέλα της φαίνεται πως η παρουσία της και σε αυτόν το χώρο είναι πέρα για πέρα θετική.

Μπορείς να δεις ακόμη