Πώς να διαλέξω μίξερ και μπλέντερ!

by K Admin

 


Blender mixer_link post

 

Η κουζίνα είναι χώρος δημιουργίας, ακόμη και μαγείας, και ο κάθε μάγος, μαθητευόμενος ή μη, χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία. Ευτυχώς είμαστε στο στάδιο που οι επιλογές είναι πολλές και κατάλληλες για φανταστικές γεύσεις με εξίσου φανταστικό αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει μία επιλογή για όλα (αν και δεν είμαστε και τόσο μακριά από κάτι τέτοιο όπως θα δείτε παρακάτω), αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι για όλους. Όπως και να ‘χει πάντως, ακόμα κι αν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στην κουζίνα, το μίξερ (ή κάποια «αδερφική» συσκευή) σου είναι απαραίτητη.

 

Είδη μίξερ

Δεν είναι όμως όλα τα μίξερ ίδια. Υπάρχουν τα επιτραπέζια μίξερ, τα μίξερ χειρός και οι κουζινομηχανές!

 

Επιτραπέζια Μίξερ

epitrapezio mixer

Επιτραπέζιο Μίξερ

Υπάρχουν τα επιτραπέζια μίξερ που στέκονται σταθερά και έχουν το δικό τους κάδο που μένει στη θέση του όσο η κεφαλή κάνει τα μαγικά της. Εδώ ο κινητήρας είναι πιο ισχυρός σε σχέση με τα μίξερ χειρός και, μαζί με εναλλασσόμενες κεφαλές, κάνει την παρασκευή παγωτού, κέικ , ζύμης κ.λπ απλή και εφικτή υπόθεση. Αρκεί να έχεις τον απαραίτητο χώρο.

Αν είσαι λάτρης λοιπόν της ζαχαροπλαστικής-αρτοποιίας τότε θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα μίξερ με βάση. Ένα ποιοτικό μίξερ μπορεί χάρη στους αναδευτήρες ζύμης να αναμειγνύει με ευκολία κρύο βούτυρο με αλεύρι να τα ομοιογενοποιεί σε μια μάζα ζύμης και με την πρόσμιξη επιπλέον υλικών να έχουμε ζύμες για ψωμί, πίτσα, τάρτες, ζυμαρικά, μπισκότα και άλλα πολλά προϊόντα. Με τους αυγοδάρτες θα είσαι σε θέση να χτυπήσεις ασπράδια σε μαρέγκα, να παρασκευάσεις και να αφρατέψεις σαντιγί καθώς και διάφορες κρέμες.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας την οποία υπαγορεύει η κάθε συνταγή και πολύ εύκολη εναλλαγή εξαρτήματος με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η ποιότητα όμως του μίξερ με κάδο συνεπάγεται αρκετό χώρο και βάρος, ειδάλλως θα  καταλήξεις με ένα ελαφρύ μίξερ.

 

Μίξερ Χειρός

mixerxeiros

Μίξερ Χειρός

Όπως φαίνεται και από την ονομασία του, που είναι δανεική από την αγγλική γλώσσα, το μίξερ είναι η συσκευή που αναμιγνύει ό,τι βρεθεί μπροστά του. Στην πράξη το μίξερ είναι το εργαλείο που πρέπει να μπει στην κουζίνα ώστε να μπορούμε να ετοιμάζουμε ζύμες, μαρέγκα και άλλα μείγματα που όλο και κάπως θα βρουν το δρόμο τους για το φούρνο μας τελικά.

Τα μίξερ χειρός δεν είναι μόνο για όσους δεν έχουν αρκετό χώρο στην κουζίνα, αλλά και για όσους θέλουν να παίρνουν μαζί τους κάποια εργαλεία της κουζίνας τους όταν ταξιδεύουν ή όταν αποφασίζουν ότι πρέπει να κάνουν crash test σε κάποια φιλική κουζίνα. Φυσικά, είναι πιο ελαφριά, δεν έχουν το ίδιο δυνατούς κινητήρες, έχουν όμως διάφορες κεφαλές, χρησιμοποιούνται με οποιοδήποτε μπολ, οποιουδήποτε μεγέθους και φυσικά έχεις τον έλεγχο της πορείας των κεφαλών. Δεν προσφέρονται για τις πιο βαριές ζύμες, αλλά στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι ότι πρέπει.

 

Αν χρησιμοποιείς το μίξερ περισσότερο για την παρασκευή γλυκών και όχι τόσο για ζύμες όπου η ισχύς ανάδευσης θα πρέπει να είναι μεγάλη, το μίξερ χειρός σου κάνει γάντι. Αυτή η φορητή, οικονομική συσκευή χειρός μπορεί με μεγάλη ευκολία να χτυπήσει ασπράδια σε μαρέγκες, μείγμα για κέικ ή σουφλέ, να ομογενοποιήσει σαντιγί με βούτυρο για ζύμη μπισκότων καθώς και να αφρατέψει σε χρόνο dt οποιαδήποτε κρέμα. Κάποιες συνοδεύονται από εξάρτημα για πουρέ πατάτας και αναδευτήρες για ζύμες.

Τα μίξερ χειρός υστερούν σε ισχύ σε σχέση με τα μίξερ με κάδο. Παρ’ όλα αυτά όταν μιλάμε για περιστασιακή χρήση, το μίξερ χειρός αποδεικνύεται πολύ εύχρηστο και μια πολύ καλύτερη εναλλακτική σε σχέση με τη χρήση απλού αυγοδάρτη για το χτύπημα αυγών και διαφόρων μειγμάτων ζαχαροπλαστικής.

Επιπλέον τα μίξερ χειρός είναι αρκετά μικρά ώστε να χωράνε σε κάποιο ντουλάπι ή συρτάρι, ένα μεγάλο συν στην περίπτωση που έχεις μικρή κουζίνα.

Τέλος, Έχουν ρυθμιζόμενη ταχύτητα και κουμπί απόσπασης των εξαρτημάτων όπως και τα μεγάλα μίξερ, πλένονται πολύ πιο εύκολα από τα καδομίξερ αφού έχουν πολύ απλό σχεδιασμό με λίγα εξαρτήματα.

 

Κουζινομηχανές

Κουζινομηχανή

Κουζινομηχανή

Στην πραγματικότητα οι κουζινομηχανές δεν είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τα επιτραπέζια μίξερ. Για την ακρίβεια είναι πιο οργανωμένα, ευέλικτα και “ετοιμοπόλεμα” μίξερ που δεν περιορίζονται στο να αναμιγνύουν και να ζυμώνουν, αλλά μπορούν να αναλάβουν και πιο βαριές εργασίες όπως το κόψιμο του κρέατος σε κομμάτια μέχρι και να το μετατρέψουν σε κιμά, πάντα στο μέγεθος της αρεσκείας σου. Προσπαθούν να κάνουν καλά όσα περισσότερα τους επιτρέπουν τα συνοδευτικά τους εξαρτήματα και φιλοδοξούν ουσιαστικά να αυξήσουν τις πιθανότητες να είναι η μία και μοναδική συσκευή που θα χρειαστείς για την κουζίνα σου. Κάποιες μάλιστα έχουν και επαγωγικές εστίες πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν και να μαγειρεύουν ολοκληρωμένα.

Οι Κουζινομηχανές μπορούν να δεχτούν πάνω από 30 διαφορετικά εξαρτήματα εξυπηρετώντας ακόμα περισσότερες εργασίες στη κουζίνα. Προσαρμόζονται επάνω στις κουζινομηχανές και μπορείς να έχεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία κουζίνας σε μια μόνο συσκευή, εξοικονομώντας χώρο και χρήματα. Μπορείς να επιλέξεις από μια πληθώρα εξαρτημάτων ανάλογα τις ανάγκες σου όπως μπλέντερ ανθεκτικό σε απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας για βελουτέ σούπες και smoothies, παρασκευαστή ανοίγματος φύλλου για πίτες, παρασκευαστή ζυμαρικών για φρέσκα μακαρόνια από αγνά υλικά, κρεατομηχανή για κιμά και λουκάνικα, λαχανοκόπτη για να προετοιμάζεις σαλάτες, παγωτομηχανή για πεντανόστιμο σπιτικό παγωτό, μύλο αλέσεως για μπαχαρικά, καφέ ή παιδικές τροφές και πολλά άλλα.

Ως συνήθως οι μεταλλικές κατασκευές θα σου κρατήσουν συντροφιά για περισσότερα χρόνια, κάτι που ισχύει γενικότερα σε τέτοιου είδους εργαλεία. Είναι σημαντικό επίσης να μη σταθούμε μόνο στα εξαρτήματα και κεφαλές που βρίσκονται στο κουτί ενός μίξερ ή μιας κουζινομηχανής, πράγμα που σίγουρα είναι σημαντικό, αλλά ωφελεί να έχουμε εικόνα και για τα εξαρτήματα που διατίθενται ξεχωριστά. Από αυτά δεν εξαρτάται μόνο το κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνου, αλλά και η επέκταση των λειτουργιών της μηχανής, κάτι πολύ πιο σημαντικό, ώστε να μη χρειάζεσαι περισσότερες συσκευές για να καλύψεις όλες τις ανάγκες σου. Ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες συσκευών, η ποικιλία μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη για λειτουργίες όπως παρασκευή ζυμαρικών, λειτουργία ηλεκτρονικής ζυγαριάς ακόμη και άλεση σιτηρών. Αν αναρωτιέσαι, ναι, υπάρχει και εξάρτημα-παγωτομηχανή. Πασχίζεις που πασχίζεις στην κουζίνα σου, καλό είναι να κάνεις και μερικά δωράκια στον εαυτό σου!

 

 

Πως θα επιλέξεις μίξερ

mixer generic 2

 

Ωραία λοιπόν, τώρα που ξέρεις τα είδη των μίξερ, τι πρέπει να έχεις κατά νου όταν διαλέξεις το επόμενο που θα αγοράσεις; Πρέπει πρωτίστως να σιγουρευτείς ότι η συσκευή είναι αρκετά βαριά ώστε να μην “χορεύει” πάνω στον πάγκο κατά τη χρήση του. Καλό είναι να υπάρχει και δυνατότητα αργής εκκίνησης αφού κάποια υλικά και μείγματα χρειάζονται απαλότερο χτύπημα στην αρχή και εντονότερο αργότερα.

Εύκολο καθάρισμα: στις περισσότερες συσκευές αυτού του τύπου, τα διάφορα μέρη τους (κάδος, αναδευτήρες, μαχαίρια κλπ.) μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων.

Θέλεις μια συσκευή αλλά να μπορείς να καλύψει πολλές ανάγκες στην κουζίνα σου;;; Μην ξεχνάς ότι οι Κουζινομηχανές μπορούν να δεχτούν πάνω από 30 διαφορετικά εξαρτήματα εξυπηρετώντας σε ακόμα περισσότερες εργασίες στη κουζίνα. Κάποιες μάλιστα έχουν και επαγωγικές εστίες πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν και να μαγειρεύουν ολοκληρωμένα.

Οι ταχύτητές που διαθέτει κάθε συσκευή είναι σημαντικό για τη ομοιόμορφη ανάμειξη των υλικών.

 

Με την ισχύ τι κάνουμε όμως; Η ισχύς είναι σημαντικό θέμα, αφού επηρεάζει άμεσα τα υλικά με τα οποία μπορείς να δουλέψεις. 250 Watt είναι αρκετά για υγρά υλικά (εδώ καλύπτουν και τα μίξερ χειρός). Χρειάζονται 300 Watt περίπου για μείγματα που έχουν κυρίως ξηρά υλικά, ενώ στα 350 Watt με 400 Watt μπορούμε να χειριστούμε υγρά και στερεά υλικά μαζί, όπως στην περίπτωση ζύμης για μπισκότα. Για πιο δύσκολα μείγματα, όπως ζύμη για ψωμί, χρειαζόμαστε 500 Watt για να είμαστε ήσυχοι. Πάνω από τα 700 Watt φτάνουμε στο σημείο που μπορούμε να κόψουμε ακόμη και κρέας αν χρειαστεί. Φυσικά αν όλα αυτά τα θέλουμε σε μεγάλες ποσότητες, τότε πρέπει να πάμε ακόμη παραπάνω σε Watt για να μην υπάρχει πρόβλημα.

Κατά κανόνα τα επιτραπέζια μίξερ έρχονται σε δύο παραλλαγές. Υπάρχουν εκείνα με σταθερή κεφαλή και με κάδο που ανασηκώνεται αυτόματα προς αυτήν όταν χρειαστεί. Μπορεί αυτά να έχουν μεγαλύτερο όγκο, αλλά ο χώρος που καταλαμβάνουν μένει σταθερός και μπορούν να λειτουργήσουν σε “σφιχτά” όρια ενός πάγκου κουζίνας. Υπάρχουν και εκείνα με κεφαλές που ανασηκώνονται πριν “κάτσουν” στο μπολ με τα υλικά. Αυτά θέλουν κατά περίπτωση λίγο χώρο παραπάνω όταν έχουμε “βάλε και βγάλε”, ωστόσο έχουν το ατού ότι επιτρέπουν καλύτερη επίβλεψη σε όσα συμβαίνουν στο μπολ, αλλά και ευκολότερη πρόσθεση υλικών κατά τη διαδικασία παρασκευής. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καλή και κακή λύση, αλλά αυτή που εξυπηρετεί περισσότερο την κουζίνα που μόνο εσύ ξέρεις πώς έχεις σχεδιάσει.

Σκέψου επίσης ότι οι μεταλλικές κατασκευές θα σου κρατήσουν για περισσότερα χρόνια.

 

 

Μπλέντερ

Στα επιτραπέζια συναντούμε δοχεία που αντιστοιχούν, ανάλογα με την περίπτωση, σε 4 έως και 8 κούπες. Τα δοχεία είναι συνήθως πλαστικά με στόχο την ανθεκτικότητα, υπάρχουν όμως και μοντέλα με γυάλινα δοχεία που είναι βαρύτερα, σταθερότερα αλλά, φυσικά, σπάνε και πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, το μπλέντερ είναι έτοιμο να πολτοποιήσει, να υγροποιήσει υλικά που είναι μέρος συνταγής ή να φτιάξει το αγαπημένο σου shake.

blender

Μπλέντερ

Το μπλέντερ ενδείκνυται για την παρασκευή διαφόρων πουρέ, σος, σαλτσών (όπως η μαγιονέζα και η βινεγκρέτ), παγωτού και η ειδικότητά του είναι τα smoothies. Στην πραγματικότητα το μπλέντερ είναι η μονή συσκευή που μπορεί να πολτοποιήσει τέλεια βατόμουρα και ινώδη λαχανικά δίνοντας στο μείγμα μια απαλή-μεταξένια υφή. Το δοχείο ανάδευσης του μπλέντερ είναι αρκετά φαρδύ και τετραγωνισμένο γεγονός που επιτρέπει στις λεπίδες να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κύμα με την περιστροφή τους, έτσι τα συστατικά περνάνε από τις λεπίδες με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι σε ένα πολυκόπτη (που τα καταφέρνει καλύτερα στο ψιλοκόψιμο). Επιπλέον έχουν ρυθμιζόμενη ταχύτητα και δεν λερώνουν καθόλου τον περιβάλλοντα χώρο αφού όλη η δουλειά γίνεται στο δοχείο. Τα σταθερά μπλέντερ υπερέχουν των ραβδομπλέντερ στην περίπτωση μιας “πολυάσχολης” κουζίνας καθώς μπορούμε απλά να το θέσουμε σε λειτουργία και να συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες δουλειές μας κάτι που είναι αδύνατον με το χειρός όπου θέλει συνεχές κράτημα του κουμπιού .Επιπλέον το αποσπώμενο πώμα από το καπάκι μας δίνει τη δυνατότητα να συμπληρώσουμε σε δεύτερο χρόνο κάποιο ίσως ξεχασμένο υλικό.

 

 

Ραβδομπλέντερ

rabdomplenter

Ραβδομπλέντερ

Το μπλέντερ χειρός ή κοινώς ραβδομπλέντερ είναι φυσικά πιο «αδύναμο», πιάνει όμως πολύ λιγότερο χώρο και μεταφέρεται εύκολα. Είναι μακρόστενο και στην άκρη του έχει τις απαραίτητες λεπίδες. Για την πολτοποίηση δεν έχεις παρά να κρατήσεις πατημένο ένα πλήκτρο και να βάλεις τη μαινόμενη κεφαλή μέσα στα υλικά. Είναι ό,τι πρέπει για να διαλύσεις απλά υλικά στο μπολ της επιλογής σου, χωρίς να λερώσεις μεγαλύτερη συσκευή.

Δύο είναι οι λόγοι για να αγοράσεις ραβδομπλέντερ: μικρές ποσότητες και σούπες κρέμα-βελουτέ. Όπως το αδερφάκι του το σταθερό μπλέντερ έτσι και το χειρός ρευστοποιεί υλικά για smoothies, πολτοποιεί, κάνει πουρέδες, ομοιογενοποιεί (σε πιο αργό ρυθμό). Ωστόσο το μικρό του πρακτικό μέγεθος αυτόματα το μετατρέπει στην καλύτερη συσκευή για μικρά νοικοκυριά. Eίναι ένα εργαλείο κατάλληλο για την παρασκευή μικρών δόσεων όπως μονών ή διπλών smoothies, μιρκοποσότητας μαγιονέζας, πέστο καθώς και για την ανάμειξη υλικών-πολτοποίηση καυτής σούπας κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα(αφορά τα μεταλλικά και όχι τα πλαστικά) χωρίς την μετάγγιση στο δοχείο του μπλέντερ που πολλές φορές ενέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και διαφόρων άλλων ατυχημάτων.

Επιπλέον το ραβδομπλέντερ λόγω της απλής μορφής του ή οποία είναι απαλλαγμένη από δοχείο, καπάκι, περιστρεφόμενα κουμπιά ρύθμισης κτλ. είναι πολύ εύκολο στο καθάρισμα, μια απλή βύθιση της κεφαλής του σε σαπουνόνερο αρκεί για να είναι και πάλι καθαρό. Όταν η κεφαλή του είναι αποσπώμενη μπαίνει άφοβα στο πλυντήριο πιάτων κάνοντας την ζωή σου πιο εύκολη.

Επίσης τα ραβδομπλέντερ σου δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας. Πολλές φορές συνοδεύονται από πολύ χρήσιμα αξεσουάρ όπως, μίνι κοπτήριο, μπολ ανάμειξης, αυγοδάρτη και εξάρτημα μαγιονέζας . Το μίνι κοπτήριο θα σε βοηθήσει πολύ στην εξοικονόμηση χρόνου για την προετοιμασία φαγητών αφού μπορείς να ψιλοκόψεις στο άψε σβήσε αρωματικά φυτά, ξηρούς καρπούς, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερι, καρότο καθώς και παιδική τροφή. Επίσης ο αυγοδάρτης θα σε βοηθήσει να παρασκευάσεις μους, σαντιγί και άλλες κρέμες ζαχαροπλαστικής.

Θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις και σε ομαδικά μαγειρέματα ή σε σπίτια φίλων και στο εξοχικό μιας που η φορητότητά του του επιτρέπει να μεταφέρεται χωρίς κόπο παντού.

 

Τι να προσέξεις κατά την αγορά μπλέντερ

blender 2

 

Η ισχύς είναι το πρώτο μέλημα. Τα μπλέντερ χειρός ξεκινούν συνήθως από τα 200 Watt, ενώ με τα επιτραπέζια μπορούμε να φτάσουμε έως τα 2000 Watt. Αν είναι στο πρόγραμμα η σύνθλιψη σκληρών τροφών, τότε είναι προτιμότερα τα πολλά Watt. Είναι σημαντικό να υπάρχουν πολλαπλές ταχύτητες για να έχεις τον έλεγχο της υφής του τελικού αποτελέσματος, πολλές φορές όμως είναι ακόμη πιο σημαντική η λειτουργία παλμού, η λειτουργία δηλαδή που αυτόματα κόβει, σταματά, ξανακόβει κ.ο.κ., κάτι που είναι απαραίτητο για να κοπούν σωστά σκληρότερες τροφές.

Τα περισσότερα μπλέντερ πλένονται πολύ εύκολα. Στα επιτραπέζια όμως δώσε προσοχή και στα πλήκτρα. Τα επίπεδα πλήκτρα, αφής ή όχι, κάνουν το καθάρισμα όλης της συσκευής πιο απλή υπόθεση.

 

 

Food processor: Το γνωστό “μούλτι”

foodprocessor

Food Processor

Κάποιοι απλά το λένε μούλτι, άλλοι πολυμίξερ, σημασία έχει ότι αυτήν τη φορά δεν χρησιμοποιούμε τον ίδιο όρο που επικρατεί στα αγγλικά (δηλαδή food processor). Εκ πρώτης όψεως το μούλτι δεν είναι κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό από το μπλέντερ, ωστόσο έχει μια πολύ βασική διαφορά: εκεί που το μπλέντερ τα πηγαίνει καλύτερα με πιο νωπά υλικά, το μούλτι, εκτός από τα χλωρά, τα πηγαίνει πολύ καλά και με τα ξερά.

Μπορεί να κόψει σε κύβους, σε πολύ μικρά κομμάτια, να κόψει υλικά σε φέτες να κάνει τα πάντα πουρέ και πολλά ακόμη, ανάλογα πάντα με τις διαθέσιμες λεπίδες αλλά και το σχέδιο του συνοδευτικού δοχείου στο οποίο καταλήγουν όλα τα υλικά  Συνοδεύεται από μια ποικιλία δίσκων και λεπίδων κατάλληλων για διαφορετικά υλικά. Οι περισσότεροι τους χρησιμοποιούν για να επεξεργαστούν λαχανικά, θα σου φανούν πολλοί χρήσιμοι όμως και στο τρίψιμο τυριών, στην κοπή αλλαντικών σε φέτες ακόμη και στο τρίψιμο ξερού ψωμιού για γαλέτα.

Με λίγη προσπάθεια μπορείς να πολτοποιήσεις μαλακές πρώτες ύλες (όπως ντομάτες για σάλτσα). Οι οριζόντιες λεπίδες του πολυκόφτη είναι μεγαλύτερες από αυτές του μπλέντερ και ο πάτος του δοχείου τους είναι φαρδύτερος. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει ομοιόμορφη κοπή, αποφεύγεται έτσι η πολτοποίηση ευαίσθητων πρώτων υλών κάτι που είναι πολύ πιθανό με την χρήση μπλέντερ χειρός ή μη. Επίσης θα διαπιστώσεις πως ένας πολυκόφτης μπορεί να παρασκευάσει άψογα ντιπ όπως χούμους ή πέστο.

Παρά το γεγονός πως οι δυνατότητές τους είναι κάπως περιορισμένες σε ποσότητες καθώς διαθέτουν δοχείο περί τα 500ml έως 1 λίτρο δεν παύουν να είναι πολύ χρηστικοί, οικονομικοί και σαφώς βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου καθώς συντομεύουν κατά πολύ την μαγειρική προετοιμασία και πλένονται εύκολα στο πλυντήριο πιάτων.

Και εδώ είναι καλό να έχουμε πολλαπλές ταχύτητες και λειτουργία παλμού, ενώ προσοχή χρειάζεται και στην επιλογή χωρητικότητας.

 

Ευχόμαστε καλή μαγειρική και, ακόμη περισσότερο, καλή απόλαυση!

Μπορείς να δεις ακόμη