|  |  | 

CHEF ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ Συνταγές

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

 

ΥΛΙΚΑ

  • Υλικά

  • 800 γρ. μπακαλιάρο χωρίς κόκαλα και δέρμα
  • αλεύρι γ.ο.χ. για το πασπάλισμα του μπακαλιάρου
  • αλάτι
  • Για τη σκορδαλιά

  • 1 kg. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 200 ml. ελαιόλαδο
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κομμάτι από την ουρά του μπακαλιάρου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το κουρκούτι

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. αναψυκτικό σόδα
  • 330 ml. μπύρα ξανθιά
  • 2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε σε μερίδες τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι της ουράς και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι με λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο αλεύρι και τα πασπαλίζουμε καλά, ώστε να καλυφθούν τελείως. Μόλις τα ετοιμάσουμε τα αφήνουμε στην άκρη.

Για το κουρκούτι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι και τα καλύπτουμε τελείως με αυτό. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι αρκετό ηλιέλαιο, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί αρκετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς δυνατό. Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο για 5’- 6’ μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστούν τα φιλέτα τα αφαιρούμε από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα λάδια.

 

 

Για τη σκορδαλιά: Γεμίζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι με αρκετό νερό και ρίχνουμε μέσα το κομμάτι του μπακαλιάρου που κρατήσαμε. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε το ψάρι για 10’ ώστε να δώσει γεύση στο νερό. Μόλις περάσει ο χρόνος αφαιρούμε τον μπακαλιάρο από την κατσαρόλα και κρατάμε τα 150ml. νερό. Βράζουμε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για περίπου 20΄- 25’. Μόλις μαλακώσουν αρκετά τις σουρώνουμε και τις αδειάζουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε τις πατάτες για 2’ και προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε τα υλικά με το ραβδομπλέντερ μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και κρεμώδες.

Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό με τη σκορδαλιά.

 

TIPS

Tip συνταγής

Αν έχεις παστό μπακαλιάρο τον τοποθετείς σε ένα μπολ, τον καλύπτεις με νερό και προσθέτεις μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι για να τον ξαλμυρίσεις. Αλλάζεις το νερό ανά 3 ώρες και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για 1 ημέρα.

 

Tip για το τηγάνι

Για να διατηρήσεις το τηγάνι σου σε άριστη κατάσταση, ψέκασε με ελάχιστο λάδι τα εσωτερικά τοιχώματα πριν την πρώτη χρήση, ξέπλυνέ το με νερό και στέγνωσέ το με χαρτί κουζίνας. Αν το πλένεις συχνά στο πλυντήριο πιάτων, επανάλαβε τη διαδικασία ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

 

Tip για το Ραβδομπλέντερ

Όλα τα τμήματα της συσκευής μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

7987 εμφανίσεις

Δείτε ακόμη Άρθρα