Ναφθαλίνη: πώς μπορώ να την αντικαταστήσω

by K-admin 2

 

Η ναφθαλίνη χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό ως προστατευτικό ειδικά των μάλλινων ρούχων απέναντι στον σκόρο και άλλα παράσιτα. Εντούτοις, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία τοξική και έντονα πτητική ουσία ακόμη και σε μικρές δόσεις, ενώ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν αυξάνεις την συγκέντρωσή της προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική! Επιπρόσθετα, η ναφθαλίνη είναι προφανώς πιο επικίνδυνη για τα παιδιά από ότι για τους ενηλίκους, ενώ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους (άλλωστε η οσμή της είναι γνωστή και έντονη).

Μάλιστα, νέες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες και τελικά πρόκειται για ένα από εκείνα τα συστατικά που έχεις σπίτι και πρέπει σταδιακά να τα αποβάλλεις ή να αντικαταστήσεις, αφού είναι περισσότερο βλαπτικά παρά ωφέλιμα. Άλλωστε αφού πλησιάζει ο καιρός για να βάλεις χειμωνιάτικα στην ντουλάπα μήπως πρέπει να σκεφτείς αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι προφύλαξης των ρούχων σου πέρα από την ναφθαλίνη; Ευτυχώς ναι! Αλλά πρώτα δες αναλυτικότερα το πόσο επικίνδυνη είναι:

 

Πιθανοί κίνδυνοι από τη ναφθαλίνη για την υγεία

Ιατρικές μελέτες και πειράματα έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα της έκθεσης σε ναφθαλίνη είναι αρκετά και σημαντικά. Συνήθως περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη, αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή. Η έκθεση σε πιο μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψει τα ερυθρά σου αιμοσφαίρια και να οδηγήσει σε μία κατάσταση που λέγεται αιμολυτική αναιμία με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της κλασικής αναιμίας, όπως είναι η κόπωση, η γενικευμένη ανησυχία, η έλλειψη όρεξης και το κιτρινωπό δέρμα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ναφθαλίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, διάρροια και αίμα στα ούρα. Τέλος, με βάση νεότερα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα, το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ναφθαλίνη είναι τελικά καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο.

 

Εναλλακτικές λύσεις


Ευτυχώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού. Στη συνέχεια, μπορείς να διαβάσεις μερικές λύσεις και εναλλακτικές που υπάρχουν ώστε να απαλλαγείς από τη ναφθαλίνη.

Πρωτίστως, υπάρχουν φυσικοί τρόποι προστασίας από την μητέρα φύση. Αναλυτικότερα, τα μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως κυρίως το γαρίφαλο, μπορούν να έχουν ανάλογη δράση με αυτήν της ναφθαλίνης. Έτσι δεν έχεις παρά να τοποθετήσεις ανάμεσα στα χαλιά ή τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσεις μερικά καρφάκια γαρίφαλο. Η έντονη οσμή τους όντως κρατάει το σκόρο μακριά και αν το παρακάνεις σίγουρα πέρα από το έντονο άρωμα δεν θα υπάρχουν άλλες παρενέργειες!

Εναλλακτικά, αντί για γαρίφαλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λεβάντα, κέδρο και φύλλα δάφνης. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αιθέρια έλαια (λίγες σταγόνες) από λεβάντα ή κέδρο για να αρωματίσεις σακουλάκια που μπορείς να βάλεις όπου νομίζεις, δηλαδή, σε σημεία της ντουλάπας, σε τσέπες ρούχων κ.τ.λ. Να ξέρεις όμως ότι ειδικά ο κέδρος σκοτώνει τις νεαρές κάμπιες του σκόρου, όχι όμως τα ίδια τα αυγά του ή τις πιο μεγάλες κάμπιες (γεγονός που θα σου προκαλέσει πρόβλημα αν υπάρχει ήδη σκόρος στον σημείο αποθήκευσης των ρούχων σου).

Επίσης, υπάρχει και ένας άλλος τρόπος και αυτός είναι η συσκευασία των ρούχων σε ειδικές τσάντες ή σακούλες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να κλείνουν αεροστεγώς και διαθέτουν και ειδική βαλβίδα μέσω της οποίας μπορείς με μια αντλία αέρος να αφαιρέσεις όλο τον αέρα από το εσωτερικό τους. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, ποτέ μην αποθηκεύσεις ρούχα τα οποία δεν τα έχεις προηγουμένως πλύνει καλά.

Τέλος, λίγο πριν ξεκινήσεις να μαζεύεις τα χειμωνιάτικα σου άφησέ τα για αρκετές ώρες απλωμένα στον ήλιο. Αυτό γιατί ο σκόρος τείνει να βρίσκει καταφύγιο σε σκοτεινά και υγρά μέρη και προφανώς ο ήλιος δρα αποτρεπτικά. Παρομοίως, συνετό είναι να αερίσεις καλά τους αποθηκευτικούς χώρους σου και κυρίως να προσέξεις για την πιθανή ύπαρξη υγρασίας. Για έξτρα μόνωση ενάντια στην υγρασία μπορείς να στρώσεις αλουμινόχαρτο στα συρτάρια και τις ντουλάπες σου.

 

Τι να προσέξεις αν έχεις ήδη χρησιμοποιήσει ναφθαλίνη

Αν τα παραπάνω δεν σε ικανοποιούν ως εναλλακτικές ή είχες χρησιμοποιήσει ναφθαλίνη στο παρελθόν συνετό θα ήταν να είσαι προσεκτικός και να ελαχιστοποιήσεις την έκθεση την δική σου και των παιδιών σου σε αυτήν.

Έτσι, πρωτίστως άνοιξε διάπλατα παράθυρα και πόρτες το δωμάτιο όταν θα ξεπακετάρεις ή θα κατεβάζεις ρούχα από ντουλάπες και πατάρια. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται καλά. Ύστερα, πετάς οποιαδήποτε υπολείμματα ναφθαλίνης και μετά ξεδιπλώνεις κάθε ένα ρούχο ξεχωριστά, το τινάζεις  καλά και το αφήνεις το να αεριστεί  επαρκώς. Ιδανικά και εάν είναι εφικτό άπλωσέ τα και στο ήλιο.

Επιπρόσθετα, μια καλή συμβουλή είναι να βάλεις τα ρούχα στο στεγνωτήριο για μια σύντομη λειτουργία 10-15 λεπτών κάθε φορά. Εννοείται, ότι πρέπει να κρατήσεις τα παιδιά μακριά από την όλη διαδικασία μέχρι να τελειώσεις.

Συνεπώς, μπορεί να έχεις μεγαλώσει με την «ιδέα» της χρήσιμης και απαραίτητης ναφθαλίνης, μα πλέον είναι φανερό ότι παρόλη την ευκολία της μάλλον πρέπει να την εγκαταλείψεις, όπως και διάφορα άλλα προϊόντα που βάζουμε στο σπίτι μας και τελικά είναι τοξικά και αρκετά επικίνδυνα για την υγεία σου. Οι εναλλακτικές όπως διαπίστωσες είναι απλές, αποτελεσματικές, μα πρωτίστως οικονομικές. Προχώρα λοιπόν σε έξωση του σκόρου με έναν πιο υγιεινό τρόπο!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη