Οι πιο κλασικοί λεκέδες και πώς να τους αντιμετωπίσεις!

by K Admin

 

Η γιορτινή περίοδος είναι ήδη εδώ και το πιο πιθανό είναι ότι οι επόμενες μέρες θα σε βρουν σε τραπέζι με φαγητά. Επομένως, όλο και κάποιος λεκές μπορεί να προκύψει στα αγαπημένα σου ρούχα. Μην ανησυχείς, όμως, γιατί για όλους τους λεκέδες υπάρχουν λύσεις. Και στις παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

Κόκκινο κρασί

 

Το κόκκινο κρασί κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα εορταστικά τραπέζια. Αν, λοιπόν, λερώσεις τα ρούχα σου μ’ αυτό δεν είναι τόσο καταστροφικά τα πράγματα, καθώς υπάρχει λύση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ταμπονάρεις το λεκέ με μια χαρτοπετσέτα, ή ένα πανί για να μην απλώσει και στο υπόλοιπο ύφασμα. Έπειτα άπλωσε αλάτι στο λεκέ και μούλιασε το ύφασμα σε κρύο νερό και λίγο απορρυπαντικό. Στη συνέχεια μπορείς να το πλύνεις κανονικά στο πλυντήριο.

Ενναλακτικά, ρίξε στο σημείο λίγο ανθρακούχο νερό και ταμπονάρισε την περιοχή. Στη συνέχεια άπλωσε μαγειρική σόδα, που θ’ απορροφήσει το λεκέ, κι αφού την αφαιρέσεις, έπειτα από λίγη ώρα πλύνε το ρούχο σου κανονικά.

 

Λάδι

 

Όπως και να έγινε το «ατύχημα», εμείς σου παρουσιάζουμε ένα πολύ εύκολο τρόπο για ν’ απομακρύνεις τη λαδιά απ’ τα ρούχα, ή το καλό σου τραπεζομάντηλο. Ρίξε μαγειρική σόδα (ή ταλκ) πάνω στο λεκέ και άφησέ τη να δράσει για πέντε λεπτά. Έπειτα τρίψε απαλά με λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Άφησέ το για λίγη ώρα έτσι και μετά βάλτο στο πλυντήριο να πλυθεί κανονικά.

 

 

Σοκολάτα

 

Η σοκολάτα μπορεί να γίνει ένας δύσκολος κι επίμονος λεκές. Αν, λοιπόν, λερώσεις το καλό σου ρούχο με σοκολάτα, μην ανησυχείς, υπάρχει λύση. Αφαίρεσε όσα υπολείμματα σοκολάτας μπορείς και στη συνέχεια τρίψε ελαφρά με υγρό απορρυπαντικό. Αν ο λεκές επιμένει, ακολούθησε την ίδια μέθοδο αλλά πρόσθεσε λίγο διάλυμα οικιακής αμμωνίας ή/και λευκού ξιδιού. Έπειτα ξέπλυνε με κρύο νερό και πλύνε το ρούχο κανονικά.

 

Δες εδώ Πλυντήρια-Στεγνωτήρια.

 

Κερί

 

Τα κεριά είναι, συχνά, βασικό στοιχείο της οικιακής διακόσμησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η φλόγα τους δημιουργεί ένα μυστήριο και μια ζεστασιά. Κεριά σε γυάλες, κηροπήγια και ρεσό όπως και τα κεράκια τη Μεγάλη Παρασκευή και οι λαμπάδες το βράδυ της Ανάστασης αυξάνουν τις πιθανότητες να λερωθείς με λιωμένο κερί. Εμείς σου έχουμε τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να το απομακρύνεις απ’ τα ρούχα.

 

Κατ’ αρχάς, είναι απ’ τους λίγους λεκέδες που δεν χρειάζεται να δράσεις άμεσα. Άφησε το λεκέ να στεγνώσει φυσικά. Βάλε πάνω στο λεκέ κάτι παγωμένο, π.χ. μια σακούλα γεμάτη παγάκια, για να παγώσει και να είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή του. Ξύσε ελαφρά τον παγωμένο λεκέ. Αφαίρεσε όσο περισσότερο μπορείς. Αν το ρούχο είναι πολύ λεπτό, όπως μετάξι, χρησιμοποίησε ένα κουτάλι για να τραβήξεις το κερί πάνω απ’ το ύφασμα. Προσοχή, μην το τρίψεις έντονα με το μαχαίρι ή το κουτάλι, γιατί μπορεί να σκίσεις το ύφασμα. Έπειτα πάρε δύο κομμάτια χαρτί κουζίνας και βάλε το ένα κάτω και το άλλο πάνω απ’ το λεκέ. Σιδέρωσε σε χαμηλή θερμοκρασία. Το κερί θα λιώσει και θα απορροφηθεί από το χαρτί κουζίνας. Έπειτα μούλιασε το λεκέ σε λεκάνη με νερό και απορρυπαντικό ρούχων και τρίψε ελαφρώς. Πλύνε κανονικά το ρούχο στο πλυντήριο.

 

Κραγιόν

 

Το κόκκινο κραγιόν αποτελεί αγαπημένη επιλογή πολλών γυναικών. Αν όμως καταλήξει πάνω σε κάποιο ρούχο είναι ένας λεκές που χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Αν τυχόν λεκιάσεις κάποιο ρούχο με κραγιόν, απλά βρέξε ελαφρά το λεκέ και τρίψε τον με απορρυπαντικό ρούχων. Εναλλακτικά, ψέκασε το λεκέ με λακ και άφησέ το για 10 λεπτά να δράσει. Έπειτα καθάρισε μ’ ένα σφουγγάρι και πλύνε το ρούχο σου κανονικά.

 

Και μη ξεχνάς πως οι λεκέδες είναι μεν ταλαιπωρία αλλά δεν πρέπει να τους αφήνεις να σου χαλούν τη διάθεση.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη