Οι ζυγαριές μπάνιου απέκτησαν… IQ!

by K Admin

 

Οι οικιακές συσκευές γίνονται ολοένα και περισσότερο «έξυπνες» στις μέρες μας. Μία από τις τελευταίες προσθήκες στον χώρο των οικιακών συσκευών είναι η έξυπνη ζυγαριά μπάνιου (Smart Scale). Ο όρος «έξυπνη» σημαίνει ότι η ζυγαριά μπορεί να μεταδώσει το αποτέλεσμα των ζυγίσεών μας ασύρματα σε μια υπηρεσία cloud ή απευθείας στο smartphone μας. Στη συνέχεια, μπορούμε να αναλύσουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων, να δούμε τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πρόοδό μας και να αποφασίσουμε αν πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής ή/και άσκησης.

Η έξυπνη ζυγαριά μπάνιου ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το βάρος τους χωρίς να χρειαστεί να καταγράφουν χειροκίνητα τις μετρήσεις τους, αλλά κυρίως για όσους χρησιμοποιούν ήδη κάποιο wearable για να παρακολουθούν τη φυσική τους δραστηριότητα. Αυτό καθιστά εύκολο να καταγράψεις πώς το βάρος σου αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και, στη συνέχεια, να αναλύσεις τον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές τροφίμων και η άσκηση το επηρεάζουν.

Οι περισσότερες έξυπνες ζυγαριές δεν μετράνε μόνο το βάρος μας, αλλά καταγράφουν επίσης μία ή περισσότερες από άλλες -επίσης σημαντικές- μετρήσεις, όπως δείκτη μάζας σώματος (BMI), λίπος, νερό, οστική και μυϊκή μάζα κ.ά. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγχρονίζονται με το smartphone μας και  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθούμε την πρόοδό μας και να ανατρέχουμε στις προηγούμενες μετρήσεις μας, ώστε να θέτουμε στόχους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι περισσότεροι κατασκευαστές smartwatches, sportwatches,  activity trackers, προσφέρουν επίσης έξυπνες ζυγαριές (όπως Xiaomi, Garmin, Withings κ.λπ.) και αν έχεις ήδη ένα activity tracker από μία από αυτές τις εταιρείες, η επιλογή είναι εύκολη – συνήθως το πιο ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς συσκευές που ανήκουν στο ίδιο οικοσύστημα.

Δεν είναι όλες οι έξυπνες ζυγαριές μπάνιου ίδιες. Άλλες προσφέρουν περισσότερες μετρήσεις, άλλες είναι πιο ευέλικτες σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές εφαρμογές που χρησιμοποιούν κ.λπ. Γι’ αυτό και οι τιμές διαφέρουν αρκετά. Όλες όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μία πιο υγιή έκδοση του εαυτού σου.

Στη συνέχεια του άρθρου θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να επιλέξεις την πιο κατάλληλη για εσένα έξυπνη ζυγαριά.

 

Ίδιο οικοσύστημα

Αν χρησιμοποιείς ήδη ένα wearable, π.χ. από τις Garmin, Xiaomi, ή Withings  τότε η ιδανική επιλογή είναι η αγορά μιας έξυπνης ζυγαριάς από τον ίδιο κατασκευαστή. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να χρησιμοποιείς το ίδιο περιβάλλον χρήστη για όλες τις μετρήσεις σου και να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο ασυμβατότητας – με το συγχρονισμό των δύο συσκευών. Ας πάρουμε για παράδειγμα το οικοσύστημα της Xiaomi. Συγκεκριμένα, το Xiaomi Mi Band 2 ενσωματώνει λειτουργίες που ανιχνεύουν και καταγράφουν τον τρόπο ζωής σου, την άθλησή σου και μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Ενώ λοιπόν, το Mi Band 2 καταγράφει τα βήματα που κάνεις, τις χιλιομετρικές αποστάσεις που καλύπτεις, και τις θερμίδες που καις σε κάθε σου κίνηση, οι έξυπνες ζυγαριές της Xiaomi καταγράφουν το βάρος, μετράνε το ΒΜΙ (Δείκτης μάζας σώματος) και διατηρούν το πλήρες ιστορικό στο smartphone σου. Όλα τα δεδομένα – από το βραχιόλι και την ζυγαριά – μεταφέρονται μέσω Bluetooth στην εφαρμογή Mi Fit της Xiaomi, ώστε να παρακολουθείς εύκολα την πρόοδο σου. Με τον τρόπο αυτό παρακολουθείς ολοκληρωμένα την υγεία σου και δημιουργείς διάφορες χρήσιμες μετρήσεις ή ορίζεις νέους στόχους θερμίδων και βημάτων απλά φορώντας το fitness tracker στον καρπό σου.

 

 

 

Μετρήσεις που θέλεις να παρακολουθείς

Το επόμενο χαρακτηριστικό που πρέπει να εξετάσεις είναι ποιες μετρήσεις θέλεις να καταγράφει η έξυπνη ζυγαριά σου. Προφανώς, όλες οι ζυγαριές είναι σχεδιασμένες για να παρακολουθείς το βάρος σου, επιτρέποντας σου ακόμα και να επιλέξεις μονάδα μέτρησης (kg, lb κ.λπ.). Οι περισσότερες έξυπνες ζυγαριές μετρούν επίσης το ΔΜΣ σου (Δείκτης Μάζας Σώματος). Αυτό είναι ένα στατιστικό μέτρο του σωματικού βάρους που βασίζεται στο βάρος και το ύψος ενός ατόμου. Χρησιμοποιείται για να αξιολογήσουμε αν το σωματικό μας βάρος είναι φυσιολογικό, δηλαδή υγιές ή αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή ακόμα και ελλιποβαρείς. Οπότε θα πρέπει να καταχωρήσεις στη ζυγαριά το ύψος σου για να μπορέσει να υπολογίσει τον ΔΜΣ.

Γενικά, ένας ΔΜΣ λιγότερο από 18,5 θεωρείται ελλιποβαρής, μεταξύ 18,5 και 25 θεωρείται φυσιολογικός, ενώ 25 και άνω είναι υπέρβαρος. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτούς τους κανόνες. Ένα μυώδες άτομο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να έχει αρκετά υψηλό ΔΜΣ. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό σωματικού λίπους (όπως θα δούμε παρακάτω) είναι ένα καλύτερο στατιστικό μέτρο του σωματικού βάρους. Μερικές πιο «εξειδικευμένες» μετρήσεις που συναντάμε σε ορισμένες έξυπνες ζυγαριές είναι οι εξής:

 

Ποσοστό σωματικού λίπους (λιπομέτρηση)

Ιδανικά, θέλουμε να έχουμε ένα σωματικό βάρος που να είναι μέσα στο φυσιολογικό εύρος τιμών για τον δείκτη μάζας σώματος (18.5-25 kg/m2), δηλαδή να έχουμε ένα υγιές βάρος. Ωστόσο, για να είναι υγιές το βάρος μας πρέπει να έχουμε και υγιές ποσοστό λίπους. Γι’ αυτό και η λιπομέτρηση θεωρείται μία από τις πιο ακριβείς και ζωτικής σημασίας μετρήσεις για την εξακρίβωση της φυσικής μας κατάστασης. Το ιδανικό ποσοστό λίπους ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

 

Μυϊκή μάζα

Περιορισμός στην αξιολόγηση μέσω του ΔΜΣ μπορεί να παρατηρηθεί επίσης όταν ένα άτομο έχει χάσει μεγάλη ποσότητα μυϊκής μάζας αλλά παραμένει ή βρίσκεται σε φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με το δείκτη – για παράδειγμα σε ηλικιωμένους ή σε άτομα που ακολούθησαν μη ισορροπημένη διατροφή για απώλεια βάρους ή σε άτομα που σταμάτησαν την υψηλή τους φυσική δραστηριότητα. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει η μέτρηση μυϊκής μάζας που μας δείχνει το βάρος των μυών στο σώμα μας. Η μυϊκή μάζα καταλαμβάνει λιγότερο όγκο από ό,τι η λιπώδης μάζα. Με πιο απλά λόγια, η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι κάτι θετικό, που το επιδιώκουμε διότι έχει μόνο οφέλη.

 

Οστική μάζα

Ενώ είναι απίθανο η οστική σου μάζα να αλλάξει σημαντικά βραχυπρόθεσμα, συνιστάται να παρακολουθείς αυτή τη μέτρηση μακροπρόθεσμα για να βεβαιωθείς ότι διατηρείς μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο.

 

Υγρά σώματος

Ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά τη συνολική ποσότητα νερού στο σώμα σου. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 45-60% για τις γυναίκες και 50-65% για τους άνδρες.

 

Καρδιακή συχνότητα

Ορισμένες έξυπνες ζυγαριές διαθέτουν ή δέχονται αισθητήρα καρδιακής συχνότητας για να παρακολουθείς επίσης το ρυθμό και την ταχύτητα παλμικού κύματος της καρδιάς, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία η καρδιά στέλνει το αίμα σε όλες τις αρτηρίες. Γενικά, όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα, τόσο το καλύτερο για την υγεία σου.

Θα πρέπει να έχεις υπόψη ότι, για τις παραπάνω μετρήσεις, οι έξυπνες ζυγαριές στηρίζονται στην αρχή της βιοηλεκτρικής ανάλυσης σύνθετης αντίστασης ή βιοηλεκτρικής εμπέδησης (BIA ή Biolectrical Impedance Analysis). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ζυγαριά εκπέμπει ένα ασθενές ηλεκτρικό σήμα που διαπερνάει το σώμα και τα συμπεράσματα εξάγονται με βάση την ηλεκτρική αντίσταση που προβάλλουν οι διάφοροι σωματικοί ιστοί. Δυστυχώς, αυτή η μέθοδος δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, αλλά μπορεί να σου δώσει αρκετά ακριβείς μετρήσεις για να είσαι σε θέση να παρακολουθείς τη φυσική σου κατάσταση.

Προσοχή: εάν είσαι έγκυος ή χρησιμοποιείς βηματοδότη, απόφυγε τη χρήση της βιοηλεκτρικής εμπέδησης. Οι περισσότερες ζυγαριές θα σου επιτρέψουν να την απενεργοποιήσεις εύκολα.

 

Fitness Apps που χρησιμοποιείς

Δεδομένου ότι ο στόχος της έξυπνης ζυγαριάς είναι να λαμβάνεις τις μετρήσεις σου στο fitness app της επιλογής σου, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείς ότι η ζυγαριά σου υποστηρίζει την εφαρμογή που χρησιμοποιείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε γενικά να προτιμήσεις ζυγαριά που ανήκει στο ίδιο οικοσύστημα, αν χρησιμοποιείς ήδη ένα activity tracker. Οι περισσότερες έξυπνες ζυγαριές έρχονται με το δικό τους fitness app και, ενίοτε, λειτουργούν με μία ή περισσότερες εφαρμογές τρίτων (το MyFitnessPal είναι η πιο δημοφιλής επιλογή). Στην προκειμένη περίπτωση, μία έξυπνη ζυγαριά της Withings πιθανώς να είναι η πιο ευέλικτη επιλογή, καθώς υποστηρίζει πάνω από 100 διαφορετικά fitness apps για iOS και Android.

 

Τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης: WiFi ή Bluetooth

Όταν πρόκειται να μεταφέρεις τα δεδομένα σε μια υπηρεσία cloud ή απευθείας στο smartphone υπάρχουν μερικές επιλογές σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης που χρησιμοποιεί η ζυγαριά.

 

Wi-Fi

Η ζυγαριά συνδέεται με το τοπικό οικιακό ασύρματο δίκτυο και το χρησιμοποιεί για τη μετάδοση δεδομένων.

 

Bluetooth

Η ζυγαριά συνδέεται απευθείας με το smartphone σου μέσω Bluetooth για να μπορείς να παρακολουθείς το βάρος σου και να ανατρέχεις στις προηγούμενες μετρήσεις σου, ώστε να θέτεις στόχους για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

ANT+

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συναντάμε ζυγαριές που υποστηρίζουν την τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης ANT+ (αισθητήρας χαμηλής ισχύος παρόμοιος με το Bluetooth). Αυτό δε σημαίνει ότι είναι συμβατή με αισθητήρια που χρησιμοποιούν Bluetooth. Ωστόσο, υπάρχουν wearables που υποστηρίζουν και τις δύο ασύρματες τεχνολογίες (Bluetooth & Ant+).

Λάβε υπόψη ότι στις περισσότερες έξυπνες ζυγαριές με υποστήριξη Wi-Fi, οι συνδέσεις Bluetooth και ANT χρησιμοποιούνται συνήθως μία φορά κατά την αρχική διαδικασία εγκατάστασης. Στη συνέχεια τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω Wi-Fi. Γενικά, προτιμάται η επιλογή Wi-Fi, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το γεγονός ότι το smartphone σου δεν είναι αρκετά κοντά στη ζυγαριά για να λειτουργήσει ο συγχρονισμός (όπως μπορεί να συμβεί με την τεχνολογία Bluetooth). Ωστόσο, εάν το σπίτι σου δεν διαθέτει Wi-Fi, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές Bluetooth. Απλώς βεβαιώσου ότι το τηλέφωνό σου δεν είναι πολύ μακριά και ότι το Bluetooth είναι ενεργοποιημένο όταν χρησιμοποιείς την ζυγαριά σου.

 

Οθόνη και άλλες λειτουργίες

Κατά την επιλογή μιας ζυγαριάς βεβαιώσου ότι η οθόνη είναι μεγάλη και φωτεινή. Μία μεγάλη οθόνη είναι πιο ευανάγνωστη και επιτρέπει την εμφάνιση περισσότερων δεδομένων. Παράλληλα, μια οθόνη με οπίσθιο φωτισμό ή/και υψηλή αντίθεση φροντίζει να βλέπεις τους αριθμούς ακόμα και αν ο φωτισμός δεν είναι ιδανικός.

Άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι το μέγιστο βάρος που μπορεί να χειριστεί μια ζυγαριά (οι περισσότερες ζυγαριές βαθμολογούνται μέχρι 180 κιλά, αλλά μερικές μπορούν να αντέξουν μόνο μέχρι 150 κιλά) και πόσες μετρήσεις μπορούν να αποθηκευτούν στη ζυγαριά όταν δεν είναι συνδεδεμένη με WiFi ή Bluetooth (χρήσιμο χαρακτηριστικό όταν εκεί που έχεις τη ζυγαριά δεν υπάρχει σύνδεση Wi-Fi).

Μία καλή και ποιοτική έξυπνη ζυγαριά σίγουρα θα σε συντροφεύει για πολλά χρόνια. Επομένως είναι λογικό να επιλέξεις ένα προϊόν που όχι μόνο θα ταιριάζει με την αισθητική του μπάνιου σου, αλλά θα προσφέρει επίσης όλα τα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που χρειάζεσαι και θα συνεργάζεται άψογα με τις υπόλοιπες έξυπνες συσκευές και τις εφαρμογές σου.

Μπορείς να δεις ακόμη