Οργάνωσε τα καλώδια στο σπίτι

by K Admin

καλώδια

 

Η οργάνωση των καλωδίων στο σπίτι είναι σημαντική τόσο για αισθητικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Φαντάσου να θέλεις να απολαύσεις πολυκάναλο ήχο 7.1 με το νέο σου Home Theater, αλλά τα περιττά καλώδια στο πάτωμα να σου χαλάνε την αισθητική, ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να σκοντάψει κάποιος πάνω σε αυτά.  Αντίστοιχα, σίγουρα θα θέλεις να τοποθετήσεις τη νέα σου τηλεόραση στον τοίχο χωρίς να κρέμονται τα καλώδια από πίσω. Σκέψου επίσης ότι τα μπερδεμένα καλώδια θα σου προκαλέσουν πονοκέφαλο όταν χρειαστεί να ανανεώσεις τον εξοπλισμό σου τοποθετώντας ένα νέο DVD player, μια νέα κονσόλα κ.λπ. Παρακάτω ακολουθούν σημαντικές συμβουλές διαχείρισης και οδηγίες ασφάλειας για όλα τα καλώδια που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι.

 

Ξεκινώντας από τα βασικά

Καταρχάς, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε κάποιους γενικούς κανόνες για να διασφαλίσεις τη σωστή τοποθέτηση / σύνδεση των καλωδίων σε οποιονδήποτε χώρο στο σπίτι.

  • Μην συνδέσεις καλώδια εικόνας και ήχου (A/V) πολύ κοντά σε καλώδια ρεύματος, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα ή τον ήχο. Σίγουρα θα σκέφτεσαι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσεις μακριά τα καλώδια τροφοδοσίας από την μάζα των καλωδίων A/V που βρίσκονται στο πίσω μέρος ενός οικιακού κέντρου ψυχαγωγίας, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις το ενδεχόμενο παρεμβολών. Για παράδειγμα, όπου είναι εφικτό, προσπάθησε να διασταυρώνεις τα καλώδια σε ορθές γωνίες.
  • Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι επιλογή μικρότερου μήκους καλωδίων τόσο για εξοικονόμηση χρημάτων όσο και για πιο εύκολη διαχείριση. Θα πρέπει να θυμάσαι όμως ότι το υπερβολικό τέντωμα των καλωδίων (για εξοικονόμηση χώρου) ίσως προκαλέσει φθορά τόσο στο ίδιο το καλώδιο όσο και στις συνδέσεις και να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του. Επίσης, με το επιπλέον μήκος καλωδίου γίνεται πιο εύκολα η τακτοποίηση του γύρω από γωνίες, πάνω από τις πόρτες και άλλα εμπόδια.
  • Μην κάνεις κάτι που θα τεντώσει υπερβολικά το καλώδιο, ή κάτι που θα αλλάξει το στρογγυλό σχήμα του. Για παράδειγμα, αν έχεις περάσει σφιχτά τα καλώδια γύρω από μια γωνία, ή δημιουργείται οποιαδήποτε άλλη τσάκιση στο καλώδιο, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόδοση του. Ομοίως, δεν πρέπει να δένεις πολύ σφιχτά τα δεματικά ή να χρησιμοποιείς πολλά στερεωτικά.
  • Βεβαιώσου ότι έχεις εξοπλιστεί με αρκετό καλώδιο. Αφού έχεις σχεδιάσει το πώς θα τοποθετήσεις τον εξοπλισμό σου, μέτρησε τις αποστάσεις για τα καλώδια, λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενα εμπόδια που μπορεί να συναντήσεις κατά την τοποθέτηση. Να θυμάσαι ότι είναι προτιμότερο να περισσεύει καλώδιο παρά να αντιληφθείς τελευταία στιγμή ότι… έπρεπε τελικά να αγοράσεις περισσότερα μέτρα.

 


Δεματικά καλωδίων, κανάλια και στερεωτικά

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να τακτοποιήσεις τα καλώδια ρεύματος, εικόνας και ήχου είναι να χρησιμοποιήσεις διάφορα αξεσουάρ διαχείρισης όπως δεματικά, κανάλια και στερεωτικά. Θα σε βοηθήσουν να ομαδοποιήσεις τα καλώδια και να τα στερεώσεις έτσι ώστε να φαίνονται τακτοποιημένα. Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένα tips για κάθε μία από τις παραπάνω λύσεις.

 

shutterstock_109984799Δεματικά καλωδίων

Προτίμησε ανθεκτικά δεματικά που έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για διαχείριση καλωδίων. Αφού κάνεις τις απαραίτητες συνδέσεις, ξεκίνησε την ομαδοποίηση των καλωδίων. Στη συνέχεια, κατά μήκος μπορείς να προσθέτεις δεματικά ανά περίπου 1-1,5 μέτρα. Δεν χρειάζεται να σφίγγεις υπερβολικά τα δεσίματα. Μόλις ολοκληρώσεις το δέσιμο των καλωδίων, κόψε τα πλαστικά που περισσεύουν από τα δεματικά για να φαίνονται όλα ακόμα πιο περιποιημένα και τακτοποιημένα.

 

shutterstock_239139466

Χρήση στερεωτικών (ρόκα)

Τα στερεωτικά (ρόκα) θα πρέπει να ταιριάζουν με το σχήμα και το μέγεθος του καλωδίου που θέλεις να στηρίξεις, έτσι ώστε να μην προκληθεί ζημιά στο καλώδιο. Για παράδειγμα, αν το ρόκα είναι σχεδιασμένο για επίπεδο καλώδιο ηχείου θα είναι ακατάλληλο για το στρογγυλεμένο, ογκώδες καλώδιο του υπογούφερ. Όταν καρφώνεις το ρόκα, πρόσεξε να μην τρυπήσεις το καλώδιο, καθώς θα πρέπει οπωσδήποτε να το αντικαταστήσεις.

 

Κανάλια καλωδίων

Τα περισσότερα μακρόστενα κανάλια για τη διαχείριση καλωδίων (γνωστά και ως κανάλια διανομής) για τον τοίχο, για το πάτωμα ή για το σοβατεπί, μπορούν να βαφτούν ανάλογα με το χρώμα του δωματίου για να ταιριάζουν καλύτερα με την αισθητική του χώρου. Χρησιμοποίησέ τα για την απόκρυψη των καλωδίων των επιτοίχιων ηχείων, ή για τα καλώδια ρεύματος και τα καλώδια εικόνας και ήχου σε μια επιτοίχια τηλεόραση. Βεβαιώσου ότι το κανάλι προσφέρει αρκετό χώρο για να φιλοξενήσει άνετα όλο το καλώδιο που θέλεις να περάσεις μέσα σε αυτό.  Τα κανάλια είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για την προστασία των καλωδίων ρεύματος, τηλεφώνου, πληροφορικής και για χώρους εργασίας. Μπορείς να τα στηρίξεις είτε με καρφί ή αγκράφα προτρυπημένη, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις προσφέρονται με αυτοκόλλητη ταινία βάσης για τη σωστή προσαρμογή σε κάθε επιφάνεια.

 

Άλλες λύσεις για διαχείριση καλωδίων

  • Μια άλλη γρήγορη επιλογή είναι να κρύψεις τα καλώδια κάτω από τις μοκέτες και τα χαλιά. Αν και αυτό δεν αποτελεί καλή λύση για μεγάλα ή πολλά καλώδια, είναι όμως μια εύκολη εναλλακτική για να κρύψεις πχ τα καλώδια των ηχείων surround που βρίσκονται στο πίσω μέρος του δωματίου, τα οποία είναι πολύ μικρότερα και επίπεδα.
  • Βεβαιώσου ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τα καλώδια σου. Λάβε υπόψη σου ότι τα καλώδια δεν θα πρέπει να τσακίζονται, επομένως φρόντισε να υπάρχουν αρκετά μπόσικα. Δεδομένου ότι το μέγεθος του χώρου μεταξύ των χαλιών και των σοβατεπιών μπορεί να ποικίλει σε διαφορετικά σημεία του δωματίου σου, έλεγξε προσεκτικά όλα τα σημεία κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσουν τα καλώδια.
  • Πρόσεξε τις αιχμηρές γωνίες. Άφησε τέτοιο περιθώριο ώστε να μην τσακίζει το καλώδιο σε κάθε γωνία, αλλά να σχηματίζεται καμπύλη. Αν σε κάθε γωνία δημιουργείται τσάκιση, αυτό θα φθείρει τα καλώδια με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η απόδοση τους.
  • Μπορείς να κρύψεις τα καλώδια σε «στρατηγικά σημεία» έτσι ώστε να μην είναι ορατά όταν περνάνε κάτω από το χαλί ή το σοβατεπί –για παράδειγμα, πίσω από έπιπλα, ή ακριβώς κάτω από ένα επιτοίχιο ηχείο.
  • Βέβαια, το καλύτερο «καμουφλάρισμα» μπορεί να γίνει με το να βάψεις τα καλώδια με το ίδιο χρώμα που έχει το σοβατεπί, ο τοίχος, ή ακόμα και το χαλί σου.
  • Για το γραφείο σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρολογικούς δέτες, σπιράλ ή διαχειριστή καλωδίων για να δέσεις τα καλώδια που βρίσκονται πίσω από τον υπολογιστή.

 

 

Τακτοποίησε τα καλώδια κατά μήκος του τοίχου ή του σοβατεπί

Πρόκειται για μια συνηθισμένη λύση, και συχνά η πιο πρακτική για πολλούς χρήστες. Η χρήση στερεωτικών για τον τοίχο μπορεί να φαίνεται αυτονόητη, αλλά οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις αυτά τα αξεσουάρ και να οργανώσεις ακόμα καλύτερα τα καλώδια σου.

  • Εάν είναι εφικτό, επέλεξε χρωματιστά καλώδια που ταιριάζουν με τον τοίχο σου ή με το χρώμα του σοβατεπί.
  • Χρησιμοποίησε δεματικά ανά 1-1.5 μέτρα. Βεβαιώσου ότι ταιριάζουν με το σχήμα και το μέγεθος του καλωδίου που θέλεις να στηρίξεις, έτσι ώστε να μην προκληθεί κάποια φθορά. Επίσης, πρόσεχε να μην τρυπήσεις το καλώδιο όταν χρησιμοποιείς ρόκες.
  • Όταν περνάς τα καλώδια κατά μήκος της κάσας της πόρτας ή του παράθυρου πρόσεχε τα κοψίματα στις γωνίες, ώστε να μην δημιουργούνται τσακίσματα.

 

 

Απόκρυψη καλωδίων πίσω από έπιπλο ή γραφείο

Τα μέσα αναπαραγωγής κάτω από την τηλεόραση, όπως κονσόλες, media players κ.λπ., ή/και ενδεχομένως ένα ηχοσύστημα μπορούν να δημιουργήσουν μία μάζα από καλώδια. Το ίδιο ισχύει και για τον υπολογιστή, ή άλλες συσκευές που μπορεί να υπάρχουν πάνω ή δίπλα από το γραφείο σου. Μπορείς, ωστόσο, να τα τακτοποιήσεις χωρίς να επηρεάσεις την απόδοση τους.

  • Για καλύτερη ομαδοποίηση των καλωδίων πίσω από την τηλεόραση ή πίσω από το γραφείο μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλώδια με πλεκτή επένδυση για να μη τσακίζουν και να μην μπερδεύονται.
  • Για την αποφυγή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, τα καλώδια δεν θα πρέπει να δένονται σε κυκλικό σχήμα.
  • Μπορείς να συνδυάσεις στερεωτικά και δεματικά για να μαζέψεις τα καλώδια πίσω από το έπιπλο. Για να βεβαιωθείς ότι δεν δημιουργούνται τσακίσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλά ρόκα για να δημιουργήσεις ομαλές καμπύλες.
  • Χρησιμοποίησε κανάλια ή clips για το δέσιμο μεμονωμένων καλωδίων στο πίσω μέρος του επίπλου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις πλαστικά κλιπάκια για να οργανώσεις τα καλώδια εικόνας και ήχου της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή του ηχοσυστήματος.
  • Βεβαιώσου ότι τα καλώδια εικόνας και ήχου θα δεθούν ξεχωριστά από τα καλώδια τροφοδοσίας για να αποφθεχθούν τυχόν παρεμβολές.

 


Συσκευές για λιγότερα καλώδια

Η επιλογή ασύρματων συσκευών θα σου εξασφαλίσει περισσότερο χώρο, ενώ η οργάνωση των καλωδίων γίνεται ακόμα πιο εύκολη υπόθεση. Στη συνέχεια ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για συσκευές που χρησιμοποιούν διάφορα πρωτόκολλα ασύρματης επικοινωνίας.

Ασύρματες μονάδες ηχείων / soundbar / Home Cinema

Ένα set Home Cinema που είναι εξοπλισμένο με ασύρματα ηχεία ή ένα ασύρματο soundbar για την τηλεόραση σου, θα σου εξασφαλίσουν εξαιρετική οπτικοακουστική εμπειρία χωρίς να ανησυχείς για την τακτοποίηση των καλωδίων.

 

Ασύρματοι εκτυπωτές / πολυμηχανήματαshutterstock_311520149

Ο ασύρματος εκτυπωτής είναι μια πολύ καλή επένδυση για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς, είναι τα λιγότερα καλώδια στο γραφείο σου. Αρκεί να τον τοποθετήσεις κοντά σε μια πηγή ρεύματος. Επίσης, η υποστήριξη Wi-Fi σου δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσεις χρησιμοποιώντας smartphones και tablets από πρακτικά οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού.

 

Ασύρματο ποντίκι / πληκτρολόγιο

Το ασύρματο ποντίκι ή πληκτρολόγιο διακρίνονται για την ευχρηστία τους, ενώ λόγω απουσίας καλωδίων σου εξασφαλίζουν περισσότερο χώρο στο γραφείο. Όσο λιγότερα τα καλώδια τόσο λιγότερος ο πονοκέφαλος για την τακτοποίηση τους.

 

Εξοπλίσου με Powerline Adapters / wireless extender

Ακόμα μία λύση για λιγότερα καλώδια που θα σε βοηθήσει ταυτόχρονα να επεκτείνεις το οικιακό σου δίκτυο είναι οι Powerline adapters, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PLC (Power-line communication) που αξιοποιεί την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης για να μεταφέρει (ή να διανέμει) δεδομένα. Δύο adapters αρκούν για να δημιουργήσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις τον ένα αντάπτορα σε μια ελεύθερη πρίζα και στο ρούτερ (με ένα καλώδιο Ethernet) και τον δεύτερο σε μια πρίζα στο χώρο που θέλεις να καλύψεις (στο γραφείο σου για παράδειγμα). Στη συνέχεια, πατώντας το πλήκτρο ζεύξης (Pair), η συσκευή εντοπίζει το διαθέσιμο δίκτυο χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις. Υπάρχει επίσης και το wireless extender που στην ουσία λειτουργεί ως access point.

 

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τους Powerline Adapters διάβασε το σχετικό άρθρο που θα βρεις εδώ!

 

Αν δεν μπορείς, άστο στους ειδικούς…

Όλα τα παραπάνω, είναι πολύ χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσεις να τακτοποιήσεις χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τα καλώδια στο σαλόνι, στο γραφείο, ή σε οποιονδήποτε χώρο στο σπίτι. Ωστόσο, σε ορισμένες, ιδιαίτερες, περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τρυπάνι για να περάσεις ένα κανάλι από το ένα δωμάτιο στο άλλο, ή να χρειαστείς άλλα εργαλεία (όπως καλέμι για παράδειγμα) για να δημιουργήσεις αυλάκια μέσα από τα οποία θα περάσουν καλώδια. Όλα αυτά απαιτούν μια κάποια εμπειρία. Επομένως, για τέτοια «μερεμέτια» καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον έμπειρο.

Μπορείς να δεις ακόμη