Πατάτες ογκρατέν με μπλε τυρί & φιστίκια Αιγίνης – Chef στην Πρίζα

by K Admin

O Γιώργος Τσούλης, μπαίνει στην πρίζα μαζί με την Ιωάννα Σταμούλου, από το olivemagazine.gr, η οποία μαγειρεύει πατάτες ογκρατέν με μπλε τυρί και φιστίκια Αιγίνης στο φούρνο ατμού της Electrolux.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 kg πατάτες
  • ½ λίτρο (περίπου) γάλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
  • 75 γρ. μπλε τυρί ή ροκφόρ
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη ή διάφορα τυριά της επιλογής σου
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και κόβουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, με μαντολίνο ή υπομονετικά με κοφτερό μαχαίρι. Κόβουμε στη μέση τη μια σκελίδα σκόρδο και τρίβουμε, με αυτή, καλά ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί πριν το βουτυρώσουμε. Κόβουμε και τις υπόλοιπες σκελίδες σε πολύ μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια, δημιουργούμε στο ταψί μια στρώση με πατάτες, να ακουμπάει στην άκρη η μια πάνω στην άλλη, έτσι ώστε να καλυφθεί καλά όλο το ταψί και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα, ρίχνουμε διάσπαρτα λίγα κομματάκια από βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο σκόρδο. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις πατάτας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Πολτοποιούμε το μπλε τυρί με την κρέμα γάλακτος και λίγο από το γάλα μας, και περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί πάνω από τις πατάτες. Προσθέτουμε στο ταψί όσο γάλα χρειάζεται, ώστε να σκεπάζει τις πατάτες και να τις ξεπερνά κατά ½ δάχτυλο. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με τα τριμμένα τυριά και το τριμμένο φιστίκι. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στο γκριλ στους 210°C, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, και για γαρνιτούρα πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

 

TIPS

 

Tip για τη Συνταγή

Εάν θέλεις, μπορείς να παραλείψεις το μπλε τυρί ή το ροκφόρ και να αυξήσεις την κρέμα γάλακτος σε 200 γρ.

 

Tip για το Φούρνο

Με την παιδική ασφάλεια που διαθέτει ο φούρνος, αποφεύγεις τον κίνδυνο λανθασμένης λειτουργίας.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη