PC Sticks: Μάθε τα πάντα για τους υπολογιστές τσέπης!

by K Admin

2

 

Οι υπολογιστές, όλων των κατηγοριών, τείνουν να συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων, ενώ η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία των microcomputers έφερε τους υπολογιστές τσέπης, γνωστoύς και ως PC sticks (ή PCs-on-a-stick).

 

Ένα desktop PC… στην τσέπη σου!

Οι κατασκευάστριες εταιρείες chips επικεντρώνονται στη δημιουργία μικροσκοπικών επεξεργαστών χωρίς, ωστόσο, συμβιβασμούς στην απόδοση, ενώ η θερμική συμπεριφορά των σύγχρονων CPUs έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα σημερινά PC sticks προσφέρουν την απαραίτητη απόδοση για αναπαραγωγή HD videos, ακόμα και για χρήση ως σταθμός εργασίας, όπως για παράδειγμα επεξεργασία αρχείων του Office, ή για browsing, και έλεγχο emails. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν την απαραίτητη ισχύ και για ακόμα πιο «βαριές» εργασίες, ενώ μπορούν να αναπαράγουν και απλά παιχνίδια. Τα PC sticks μοιάζουν αρκετά με μικροσκοπικά dongles (στικάκια) ή USB flash drives, με τη διαφορά ότι συνδέονται σε θύρα HDMI, ενώ ενσωματώνουν θύρες microUSB και USB. Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα είναι μια οθόνη ή τηλεόραση με HDMI, καθώς και τα απαραίτητα περιφερειακά, δηλαδή πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Αυτά τα μικροσκοπικά PCs διαθέτουν αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως τετραπύρηνους επεξεργαστές, 2 έως 4 GB μνήμης RAM, chip μνήμης eMMC (εσωτερική μνήμη), τεχνολογία που τη βρίσκουμε συνήθως σε smartphones και tablets, υποδοχή για κάρτες microSD, καθώς και ασύρματη συνδεσιμότητα Bluetooth και Wi-Fi. Ακόμα, οι περισσότερες προτάσεις έρχονται με προ-εγκατεστημένα τα Windows 8.1 ή το πιο πρόσφατο λειτουργικό της Microsoft, τα Windows 10. Βέβαια, τα περισσότερα συστήματα είναι συμβατά και με άλλα λειτουργικά, όπως είναι το λειτουργικό Linux. Επομένως, ένα PC stick μπορεί να προσφέρει ό,τι και ένας επιτραπέζιος υπολογιστής ή laptop για να καλύψει τις ανάγκες σου.

 

Πόσο πραγματικά χρήσιμο μπορεί να μου φανεί ένα PC Stick;

Σκέψου απλά ότι ένα PC Stick μπορεί να αποτελέσει ένα multimedia hub για όλες τις φορητές συσκευές σου, όπως το tablet ή το smartphone σου, τον εξωτερικό σκληρό δίσκο και, φυσικά, τη τηλεόραση σου. Ουσιαστικά, έχεις στη τσέπη σου ένα «στικάκι» που μπορεί να μετατρέψει κάθε οθόνη ή τηλεόραση –που έχεις στο σπίτι, στο γραφείο, ή στο εξοχικό σου- σε ένα ισχυρό PC. Σε όλα αυτά, θα  πρέπει να προστεθούν και οι επιλογές συνδεσιμότητας που προσφέρουν αυτά τα μικρά, αλλά πολύ ευέλικτα PCs. Εκτός από την ασύρματη σύνδεση Wi-Fi, με την υποστήριξη Bluetooth θα μπορείς να συγχρονίσεις εύκολα τις συσκευές σου, και να μοιραστείς δεδομένα, όπως για παράδειγμα αποστολή αρχείων από το Microsoft Office, κοινή χρήση τοπικού φακέλου κ.λπ. Επιπλέον, από όπου και αν βρίσκεσαι, με το PC Stick έχεις τη δυνατότητα για απομακρυσμένη πρόσβαση σε αρχεία και φακέλους που έχεις αποθηκευμένα στον επιτραπέζιο υπολογιστή στο σπίτι ή σε μια υπηρεσία cloud. Οπότε, αντί να μεταφέρεις μόνο τα αρχεία σου μέσα σε ένα USB Stick, θα μπορείς να έχεις ένα πλήρες υπολογιστικό σύστημα μαζί με τα αρχεία σου αλλά και όλα τα απαραίτητα προγράμματα που θα χρειαστείς.

 

4Εύκολη εγκατάσταση

Η εγκατάσταση είναι αρκετά απλή. Σύνδεσέ το σε μια ελεύθερη θύρα HDMI στην οθόνη, στην τηλεόραση σου ή σε οποιοδήποτε μέσο προβολής. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις καλώδιο επέκτασης HDMI (στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνεται στο πακέτο αγοράς) αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος πίσω ή στο πλάι της οθόνης. Στη συνέχεια σύνδεσε το παρεχόμενο τροφοδοτικό στη θύρα micro-USB της συσκευής και ενεργοποίησε την. Υπάρχουν προτάσεις που εκτός από τη θύρα USB 2.0 ή USB 3.0, προσφέρουν επιπλέον θύρα micro USB στην οποία θα τοποθετήσεις τον παρεχόμενο αντάπτορα USB για να συνδέσεις ένα περιφερειακό (πληκτρολόγιο ή ποντίκι). Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα USB Hub που μαζί με τα περιφερειακά (ασύρματα ή ενσύρματα) μπορείς να συνδέσεις και άλλες συσκευές, όπως για παράδειγμα ένα USB stick, USB headsets, ή/και τον εξωτερικό σου δίσκο.

 

Αν λοιπόν, ένα τέτοιο εργαλείο καλύπτει τις ανάγκες σου τότε παρακάτω θα βρεις δύο εξαιρετικές, προτάσεις:

 

Quest Nano Stick Z3735F Desktop PC

Πρόκειται για τη νέα πρόταση της Info Quest Technologies για την κατηγορία PC-on-a-stick, και παρά το λιλιπούτειο σώμα του, μέσα του κρύβει ένα ισχυρό PC!

 

c10267922-1Επεξεργαστής

Το Quest Nano Mini PC τροφοδοτείται από έναν τετραπύρηνο επξεργαστή Ιntel Atom Z3735F, ο οποίος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να αποδίδει καλύτερα και να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους αντίστοιχους Atom επεξεργαστές της προηγούμενης γενιάς.

 

Μνήμη

Η μνήμη RAM 2GB DDR3L (χρονισμένη στα 1333MHz) εξασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργία και προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις.

 

Χωρητικότητα

Το Quest Nano Mini PC είναι εξοπλισμένο με 32 GB eMMC εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο και μπορείς να επεκτείνεις την χωρητικότητα μέσω της διαθέσιμης υποδοχής micro SD χρησιμοποιώντας micro SD κάρτα μέχρι 64 GB.

 

Κάρτα Γραφικών

Με την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Intel HD Graphics μπορείς να απολαύσεις videos υψηλής ανάλυσης, να παίξεις entry level games, και να εμφανίσεις φωτογραφίες με εξαιρετική ευκρίνεια.

 

Λειτουργικό Σύστημα

Το Quest Nano Mini PC έρχεται με προεγκατεστημένα Windows 8.1 with Bing 32bit τα οποία παρέχουν ακριβώς τις ίδιες εμπειρίες με τα Windows 8.1, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10 τα οποία περιλαμβάνουν πολλές βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά, όπως είναι οι περισσότερες εικονικές επιφάνειες εργασίας, ενώ, μιας και πρόκειται για πιο «ελαφρύ» λειτουργικό, συμβάλει τα μέγιστα στην απόδοση του νέου σου PC.

 

Ασύρματη συνδεσιμότητα

Συνδέσου ασύρματα στο Internet με το ενσωματωμένο hi-speed 802.11bgn wifi module, ενώ μέσω της τεχνολογίας Bluetooth 4.0 μπορείς να συγχρονίσεις εύκολα τις συσκευές σου, να μοιραστείς δεδομένα, ή/και να συνδέσεις ασύρματα περιφερειακά (όπως πληκτρολόγιο, ποντίκι, ακουστικά).

 

Διαστάσεις και Βάρος

Το Quest Nano Mini PC αποτελεί ένα από τα πιο μικρότερα, ελαφρύτερα και πιο ευέλικτα σταθερά PC που κυκλοφορούν στην αγορά. Συγκεκριμένα έχει βάρος μόλις 49 γραμμάρια και διαστάσεις 110 x 38 x 9.7 εκ., πράγμα που σημαίνει ότι θα σου γλιτώσει χώρο και θα μπορείς να το μεταφέρεις ακόμα και στην τσέπη σου.

 

Extras

Το Quest Nano Mini PC διαθέτει μία θύρα full size USB2.0 στην οποία μπορείς να συνδέσεις διάφορες συσκευές. Επιπλέον, με την χρήση ενός USB Hub μπορείς να συνδέσεις ενσύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο όπως επίσης σκληρό δίσκο και USB stick. Επίσης διαθέτει μία micro USB θύρα για σύνδεση συσκευών καθώς και μία micro USB θύρα η οποία προορίζεται για την τροφοδοσία του PC stick.

 

 

Archos PC Stick HDMI 32GB

To Archos αποτελεί ακόμα μία εξαιρετική πρόταση και, εκτός από τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, έρχεται και με μια ποικιλία από προεγκατεστημένες εφαρμογές παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των Word Mobile, Excel Mobile, και PowerPoint Mobile.

 

c10291542-1Επεξεργαστής

Και σε αυτή την πρόταση βρίσκουμε τον ενεργειακά αποδοτικό quad-core SoC Intel Atom Z3735F χρονισμένο στο 1.33 Ghz, που η ταχύτητα του μπορεί να φτάσει έως τα 1.83 Ghz. Έτσι, η απόδοση του είναι επαρκής για να εκτελέσεις καθημερινές εργασίες, όπως για παράδειγμα browsing ή εφαρμογές γραφείου.

 

Μνήμη

Το Archos PC Stick ενσωματώνει μνήμη 2 GB DDR3 SDRAM, χρονισμένη στα 1333 MHz, που υπόσχεται απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος.

 

Χωρητικότητα

Ο δίσκος eMMC χωρητικότητας 32 GB προσφέρει γρήγορη απόκριση, ενώ ταυτόχρονα θα σου επιτρέψει να κρατήσεις αποθηκευμένα τα σημαντικότερα αρχεία σου.

 

Κάρτα γραφικών

Ως γνωστόν, ο επεξεργαστής Ιntel Atom Z3735F διαθέτει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Intel HD Graphics χάρη στην οποία μπορείς να απολαύεις videos υψηλής ανάλυσης, να παίξεις entry level games, και να εμφανίσεις φωτογραφίες με εξαιρετική ευκρίνεια.

 

Λειτουργικό Σύστημα

Το Archos PC Stick έρχεται με προεγκατεστημένα τα Windows 10, που σε συνδυασμό με τον ισχυρό επεξεργαστή Intel Atom Z3735F, προσφέρεις κορυφαία λειτουργικότητα και ικανοποιητική ταχύτητα απόκρισης. Επίσης, θα βρεις μια ποικιλία από προεγκατεστημένες εφαρμογές παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των Word Mobile, Excel Mobile, και PowerPoint Mobile.

 

Ασύρματη συνδεσιμότητα

Μπορείς να συνδεθείς ασύρματα στο διαδίκτυο χάρη στο πρότυπο Wi-Fi 802.11 b/g/n, ενώ η υποστήριξη Bluetooth 4.0 το καθιστά συμβατό με τα περισσότερα περιφερειακά και gadgets, όπως smartphones και tablets.

 

Διαστάσεις και Βάρος

Και όμως, αυτό το ολοκληρωμένο PC έχει διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από ένα τυπικό USB stick. Με βάρος μόλις 60 γραμμάρια και διαστάσεις 11.3 cm x 3.76 cm x 1.4 εκ. μπορείς να το έχεις μαζί σου ανά πάσα στιγμή!

 

Extras

Το πακέτο ολοκληρώνεται ιδανικά, με τις θύρες USB και micro USB, όπου μπορείς να συνδέσεις πληκτρολόγιο, ποντίκι, και άλλα εξαρτήματα για τη συσκευή, ενώ είναι συμβατό με όλες τις εφαρμογές πληκτρολογίου για smartphones (Windows, Android, iOS) και χειρισμούς παιχνιδιών, μετατρέποντας οποιοδήποτε smartphone ή tablet σε ένα πληκτρολόγιο.

 

Με τέτοια χαρακτηριστικά και με τόσο προσιτό κόστος, είναι προφανές ότι τα PC sticks δεν αποτελούν απλά μια νέα «μόδα» που απλά κάποια στιγμή θα περάσει. Αν σκέφτεσαι την αγορά ενός εξαιρετικά ευέλικτου συστήματος, που θα μπορείς να το έχεις πάντα και παντού μαζί σου, τότε βρήκες αυτό που χρειάζεσαι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη