Παιδικό δωμάτιο: Το παιδί μεγάλωσε ακολούθησε τις ανάγκες του!

by K-Admin 1

 

Μπορεί να μη θέλεις να το παραδεχτείς, αλλά το παιδί σου μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να αποκτήσει το δικό του PC στο δωμάτιό του κι ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται. Δες το σαν μια καλή ευκαιρία για mini αναδιαμόρφωση και φτιάξε του ένα δωμάτιο που θα χαίρεται για πολλά χρόνια. Μάλιστα, τώρα είναι μία από τις κατάλληλες περιόδους, γιατί αφενός μπορεί να βρίσκεσαι σε άδεια, οπότε έχεις λίγο χρόνο να σκεφτείς αυτό κι αφετέρου μπορείς να επωφεληθείς των προσφορών για τη νέα σχολική χρονιά.

Καταρχάς, αν για κάποιο λόγο το παιδί σου δεν έχει γραφείο, να του αγοράσεις. Όσο μικρό και να είναι το δωμάτιο σίγουρα θα χωράει ένα. Αν το δωμάτιο το μοιράζονται παραπάνω παιδιά, τότε αναγκαστικά θα πρέπει το καθένα να έχει ένα δικό του γραφείο γιατί καλό θα είναι να έχει από τώρα το δικό του προσωπικό χώρο.

Αφού λοιπόν έλυσες το πρόβλημα του γραφείου, τώρα ξεκινάνε τα πραγματικά διλήμματα: «Να του πάρω desktop ή laptop;», «Μήπως όμως θα ήθελε κι ένα tablet;», «Κι αν του πάρω tablet γιατί όχι laptop 2 σε 1;», «Να έβαζα και μια τηλεόραση;». Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα πάψεις τουλάχιστον να έχεις «πονοκέφαλο» γι αυτά τα πράγματα.

 

Άκου τις ανάγκες του

Όπως θα έκανες κι όταν θα έστηνες το δικό σου γραφείο, έτσι και στην περίπτωση αυτή μίλα στο παιδί σου και δες τι θέλει να κάνει με το PC του. Για παράδειγμα, το θέλει εκτός από διάβασμα για να βλέπει σειρές ή για να παίζει και μερικά παιχνίδια ή ακόμα και για να επικοινωνεί με τους φίλους του;

 

Desktop, Laptop ή 2 σε 1;

Ξεκινάς από το πιο θεμελιώδες των ερωτημάτων που απασχόλησαν ποτέ έναν γονέα,  κι όχι μόνο, τι είδους υπολογιστή. Όλοι έχουν τα υπέρ και τα κατά τους ανάλογα τις ανάγκες του καθενός.

Σε γενικότερο πλαίσιο όμως, ένα παιδί δε θα έχει τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας, εκτός αν αποδειχθεί gamer, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να το βοηθήσεις να βρει τη χρυσή ισορροπία μεταξύ gaming, διαβάσματος και κοινωνικής ζωής, αγοράζοντάς του όμως ένα PC με καλύτερες επιδόσεις.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες λοιπόν είναι η χρήση. Φυσικά, τα σύγχρονα παιδιά μπορεί να γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι θέλουν απ’ ότι εσύ και να παίζουν τις λέξεις CPU, GPU και motherboard στα δάχτυλά τους. Μην πανικοβάλλεσαι και κυρίως μην παρασύρεσαι. Έτσι κι αλλιώς εσύ έχεις τον τελικό λόγο.

Το κλασικό desktop είναι ό,τι πρέπει αν το παιδί σας δεν έχει ανάγκες φορητότητας. Αν δηλαδή δεν χρειάζεται να μεταφέρει το PC του για τις ανάγκες του σχολείου, τότε επένδυσε σε ένα καλό desktop. Το desktop έχει το θετικό ότι θα έρθει αρκετά φθηνότερα από ένα laptop ίδιων προδιαγραφών, θα μπορείς να το παραμετροποιήσεις στο μέλλον, ενώ φυσικά και η δυνατότητα αυτή της παραμετροποίησης σου δίνει τη δυνατότητα να εστιάσεις περισσότερο σε ένα χαρακτηριστικό αναλόγως τις ανάγκες του παιδιού σου, π.χ. να θυσιάσεις τα γραφικά για χάρη του σκληρού δίσκου.

Το laptop έχει το θετικό της φορητότητας ενώ πλέον μπορεί να χρειαστεί και στο σχολείο. Στο σημείο αυτό, να λάβεις υπόψη και την ηλικία του παιδιού σου. Ένα μικρό παιδί έχει μικρότερα δάχτυλα κι έτσι μπορεί να «τα βγάλει πέρα» και με ένα μικρότερο σε μέγεθος laptop. Επίσης, δεν μπορεί να κουβαλήσει πολύ μεγάλο βάρος, οπότε το να του πάρεις ένα βαρύ laptop επειδή θα το έπαιρνες εσύ ή επειδή το ζητάει, δεν θα το βολέψει. Επίσης, το laptop θα πρέπει να είναι σχετικά ανθεκτικό. Σε αυτή την περίπτωση υπερτερεί το desktop, καθώς είναι δύσκολο να το «βανδαλίσει». Τα παιδιά όσο και να προσέχουν τα πράγματά τους, πολλές φορές μπορεί να έχουν ατυχήματα. Βεβαιώσου λοιπόν ότι θα του πάρεις ένα ελαφρύ και σχετικά ανθεκτικό laptop ώστε σε περίπτωση «ατυχήματος» να μην το μετανιώσεις και να μη στεναχωρηθεί.

Το laptop 2 σε 1 ή αλλιώς το λεγόμενο υβριδικό είναι μια πολύ καλή ιδέα αν σκέφτεσαι να του πάρεις ένα tablet. Βέβαια, έχει μεγαλύτερη οθόνη από ένα tablet, αλλά αν έχει ένα 2 σε 1, σίγουρα στην ηλικία αυτή δεν χρειάζεται έξτρα tablet. Τα laptop 2 σε 1 είναι συνήθως ιδιαίτερα λεπτά και ελαφριά, οπότε στον τομέα της φορητότητας θα το βολέψουν. Όμως κοστίζουν παραπάνω από τα συμβατικά laptop κι αν δεν σκόπευες να του πάρεις ένα laptop κι ένα tablet ίσως δεν έχει νόημα να το σκέφτεσαι. Επίσης, επειδή είναι σχετικά καινούρια σαν ιδέα, οι επιλογές είναι περιορισμένες, ενώ σίγουρα θα βρεις ένα laptop που να εξυπηρετήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Από πλευράς καθαρά κόστους, τα desktop υπερτερούν ακολουθούμενα από τα laptop και στην τελευταία θέση βρίσκονται τα 2 σε 1. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι το παιδί σου δε χρειάζεται υπολογιστή ίδιων προδιαγραφών με εσένα, όσο κι αν προσπαθεί να σε πείσει για το αντίθετο. Οι βασικές του ανάγκες θα περιορίζονται σε επεξεργασία εγγράφων, επικοινωνία με φίλους, βασική επεξεργασία εικόνας και στην πιο ακριβή περίπτωση και gaming.

 

 

Και tablet;

Στο ζήτημα του tablet, αν το παιδί σου ήδη έχει το δικό του smartphone τότε αν δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου, ένα tablet ίσως θα ήταν υπερβολή. Αν όχι, μπορείς να του αγοράσεις ένα από τα λεγόμενα Phablet, δηλαδή ένα smartphone με αρκετά μεγάλη οθόνη, το οποίο ακροβατεί μεταξύ τηλεφώνου και tablet, αγγίζοντας τα όρια των πρώτων tablet με οθόνες 7 ιντσών. Για παράδειγμα, το Xiaomi Mi Note 2 έρχεται με οθόνη 5,7 ιντσών και το Huawei Mate 9 με οθόνη 5,9 ιντσών.

Αν όμως τα οικονομικά σου το επιτρέπουν, ένα tablet βοηθάει πάρα πολύ ιδιαίτερα το διάβασμα, καθώς το παιδί σου μπορεί να διαβάσει εκεί τα βιβλία του. Μπορεί εσύ να μεγάλωσες με hard copy βιβλία και να μην τα αλλάζεις με τίποτα, όμως τα σημερινά παιδιά διαβάζουν πολύ άνετα σε tablet, οπότε δεν υπάρχει λόγος να του το στερήσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές, που θα κάνουν τη διαδικασία μάθησης παιχνίδι. Επειδή ακριβώς το παιδί σου δεν έχει τις ίδιες επαγγελματικές ανάγκες που μπορεί να έχεις εσύ από ένα tablet, δεν χρειάζεται να δαπανήσεις και μια περιουσία. Για παράδειγμα, το MLS iQTab Kido Extra Blue έρχεται έτοιμο με προεγκατεστημένες εφαρμογές που βασίζονται στην ύλη του υπουργείου παιδείας. Μάλιστα βγαίνει και σε ροζ και μπλε χρώμα για να μην αφήσει κανένα παιδί ανικανοποίητο.

 

Οθόνη ή TV;

Αν το παιδικό δωμάτιο δεν έχει τηλεόραση, καιρός να σκεφτείς σοβαρά την αγορά της. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν στραφεί στην τεχνολογία, στο τέλος εξακολουθούν να βλέπουν τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα στον υπολογιστή. Οπότε γιατί να μην επενδύσεις και σε μια καλή τηλεόραση;

Μάλιστα, αν επέλεξες desktop για το παιδί σου, τότε αφού θα πάρεις που θα πάρεις οθόνη, γιατί δεν παίρνεις και μία οθόνη που είναι και τηλεόραση μαζί; Τα TV monitor επιτρέπουν την εργασία με τον υπολογιστή, αλλά και την παρακολούθηση τηλεόραση ή τη σύνδεση μιας κονσόλας. Μάλιστα, αν υπάρχει λόγος, μπορείς να εργάζεσαι και σε ένα παράθυρο να βλέπεις τηλεόραση.

Αν το παιδί σου είναι νεαρό σε ηλικία, τότε μια πολύ μεγάλη οθόνη δεν θα το ενθουσιάσει όσο εσένα για τον απλούστατο λόγο ότι δε θα μπορεί να τη δει ολόκληρη με μια ματιά αλλά θα πρέπει να μετακινεί το κεφάλι του διαρκώς. Θυμήσου όταν πας στον κινηματογράφο και βρίσκεσαι στις μπροστινές θέσεις. Δεν θέλεις κάτι τέτοιο για το παιδί σου. Ένα καλό μέγεθος είναι μια οθόνη 21 με 24 ιντσών.

 

Είναι απαραίτητο το Antivirus;

Εσύ μπορεί να μην έχεις πρόβλημα, να ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις τους ιούς και γενικότερα να μην «πέφτεις» εύκολα θύμα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το παιδί. Κι όσο εμπιστοσύνη να του έχεις, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις το γεγονός ότι κυκλοφορούν επιτήδειοι εκεί έξω που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τέτοια κενά.

Για αυτό, πρέπει να επενδύσεις σε ένα καλό antivirus, τις ρυθμίσεις του οποίου θα μπορείς να παραμετροποιήσεις για να έχεις έλεγχο στις σελίδες, τις οποίες θα μπορεί να δει το παιδί σου. Μην βλέπεις το παραπάνω σαν παραβίαση της ιδιωτικότητάς του. Άλλωστε δε θα το κατασκοπεύεις, αλλά θα προσπαθήσεις να φιλτράρεις τις σελίδες που μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβείς.

Πολλά antivirus παρέχουν parental control όπως για παράδειγμα το Bitdefender Internet Security 2017. Επίσης, πολλά antivirus προγράμματα έρχονται εγκατεστημένα με το νέο υπολογιστή. Όμως σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατεί, τα antivirus δεν είναι ακριβά.

Στα παραπάνω υπολόγισε ένα έξτρα κόστος από την προσθήκη ηχείων, περιφερειακών, όπως πληκτρολόγιο και ποντίκι και τυχόν ανταπτόρων. Αν θεωρείς το κόστος υψηλό, μπορείς να επωφεληθείς των άτοκων δόσεων.

Ακολουθώντας τα παραπάνω σίγουρα θα καταλήξεις σε μια επιτυχημένη αγορά που θα ικανοποιήσει τόσο εσένα όσο και το παιδί σου. Μην ξεχνάς ότι η τελική επιλογή είναι δική σου, αλλά να ακούσεις πρώτα τις ανάγκες του παιδιού σου!

Μπορείς να δεις ακόμη