Ποια σκεύη πρέπει να ελέγξεις αν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων

by K Admin

 

 

Ακόμη κι αν με το πλυντήριο πιάτων γίνονται παρελθόν οι στοίβες με τα άπλυτα στο νεροχύτη, δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν σκεύη που καθαρίζονται μόνο στο χέρι, αφού είναι κατασκευασμένα από υλικά που είτε δεν θα «επιβιώσουν» στο πλυντήριο είτε θα χάσουν τη στιλπνάδα τους. Επομένως, αν δεν θέλεις να καταστραφούν ή να «θαμπώσουν», θα πρέπει να είσαι πρώτα σίγουρος ότι θα βγουν ανέπαφα από την πλύση.

 

Ξύλινες κουτάλες – σκεύη με ξύλινες λαβές

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μέσα στη συσκευή, το ξύλο μπορεί να σπάσει ή να ραγίσει. Έτσι, είναι πιθανό να αχρηστευθούν οι κουτάλες σου ή να ξεκολλήσουν οι ξύλινες λαβές από τα σκεύη σου.

 

Σερβίτσια διακοσμημένα με πολύτιμα μέταλλα

Αν έχεις σερβίτσια με σχέδια από πολύτιμα μέταλλα (χρυσό ή πλατίνα), θα γλιτώσεις το καθάρισμα στο χέρι μόνον αν ο κατασκευαστής τους αναφέρει πως είναι κατάλληλα για πλυντήριο πιάτων.

 

Πλαστικά σκεύη

Και πάλι πρέπει να ελέγξεις αν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα λιώσουν τοπικά και θα παραμορφωθούν.

 

Μαχαιροπίρουνα με πλαστικές λαβές

Επειδή οι πλαστικές λαβές συνήθως συγκρατούνται με κόλλα, είναι πιθανό να ξεκολλήσουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Δοκίμασε να πλύνεις πρώτα ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι, για να διαπιστώσεις αν αντέχουν.

 

Ασημικά

Αν δεν αναφέρει κάτι αντίθετο η εταιρεία κατασκευής τους, μπορούν να μπουν στο πλυντήριο. Πρέπει  όμως να μην έρχονται σε επαφή με ανοξείδωτα σκεύη, γιατί είναι πιθανό να προκληθεί αντίδραση και να «θαμπώσουν».

 

Πορσελάνες  

Βάλε τα στο πλυντήριο μόνον αν έχουν ένδειξη «dishwater safe».

 

Κρυστάλλινα ποτήρια

Αν το πάχος τους είναι πολύ λεπτό, τότε δεν θα «αντέξουν» στο πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση, ο κατασκευαστής τους θα αναφέρει αν πρέπει να καθαρίζονται στο χέρι ή αν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο – στη δεύτερη περίπτωση, συχνά υπάρχει η μέγιστη θερμοκρασία που αντέχουν.

 

Μπορείς να δεις ακόμη