Πλυντήρια: Νέες τεχνολογίες για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία ρεύματος και νερού!

by K Admin

 

Ίσως να μην υπάρχει άλλη κατηγορία ηλεκτρικών συσκευών που οι κατασκευαστές να έχουν πετύχει τόσο μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, όσο τα πλυντήρια ρούχων. Έτσι, χάρη σε καινοτομίες που έχουν να κάνουν είτε με τη σχεδίαση και τη λειτουργία του μοτέρ, είτε με το αποδοτικό πλύσιμο όλων των υφασμάτων σε ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες, σήμερα στην αγορά θα βρεις για παράδειγμα μοντέλα που «καίνε» έως και 70% λιγότερο ρεύμα απ’ τα πλυντήρια ενεργειακής κλάσης Α+++, τα οποία μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν οι απόλυτοι «πρωταθλητές» στην εξοικονόμηση.

 

Ωστόσο, πέρα απ’ το χαμηλό «ενεργειακό προφίλ» τους, αρκετά μοντέρνα πλυντήρια ενσωματώνουν αρκετές ακόμη τεχνολογίες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για επιπλέον μείωση του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται. Κάτι που «μεταφράζεται» σε επιπλέον οικονομία στους λογαριασμούς.

Αυτόματη προσαρμογή του κύκλου πλύσης

 

Ένας γενικός κανόνας εξοικονόμησης στο πλύσιμο ρούχων είναι πως το πλυντήριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με γεμάτο τον κάδο, αφού καταναλώνει την ίδια ενέργεια και νερό ανεξαρτήτως της ποσότητας των ρούχων που πλένει κάθε φορά. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει στα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα, τα οποία διαθέτουν συστήματα ώστε να προσαρμόζουν αυτόματα τις καταναλώσεις, ανάλογα με το πόσα ρούχα βρίσκονται στον κάδο τους.

 

Πολλοί κατασκευαστές ονομάζουν αυτό το σύστημα “Fuzzy logic”, στο οποίο -κατά κανόνα- βασίζεται η αυτόματη ρύθμιση στο βάρος των ρούχων. Ωστόσο, υπάρχουν μοντέλα με κλιμακωτά επίπεδα ρύθμισης (για το 1/4, 1/2, 3/4 και το 100% του φορτίου), ενώ άλλα πλυντήρια προσαρμόζουν τις καταναλώσεις αναλογικά, ώστε να ρυθμίζουν τον κύκλο πλύσης ακόμα και σε πολύ μικρά φορτία (1 με 2 κιλά).

 

Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν εξελίξει ακόμη περισσότερο αυτή τη λειτουργία, αφού τα μοντέλα τους προσαρμόζουν την πλύση και με βάση το βαθμό λερώματος των ρούχων (που προσδιορίζουν απ’ το πόσο βρώμικο είναι το νερό), ή με το είδος των υφασμάτων.

 

Αποδοτικό πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες

 

Με δεδομένο πως απ’ το ρεύμα που χρησιμοποιεί ένα πλυντήριο έως και το 90% ξοδεύεται για τη θέρμανση του νερού, όσο περισσότερο χρησιμοποιείς προγράμματα χαμηλών θερμοκρασιών, τόσο λιγότερο θα επιβαρύνεις τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου. Για το σκοπό αυτό, πολλά μοντέρνα πλυντήρια διαθέτουν τεχνολογίες που προσφέρουν άριστα αποτελέσματα πλύσης ακόμη και με κρύο νερό.

 

Για παράδειγμα, θα βρεις μοντέλα με τεχνολογία φυσαλίδων αφρού, που διαλύει τέλεια το απορρυπαντικό χρησιμοποιώντας αέρα και νερό. Οι φυσαλίδες αυτές διεισδύουν καλύτερα στις ίνες των ρούχων απ’ τον παραδοσιακό αφρό, με συνέπεια να μπορείς να επιλέξεις χαμηλότερες θερμοκρασίες για την μπουγάδα σου και να είσαι βέβαιος πως θα καθαριστούν στην εντέλεια.

 

Προσθήκη ρούχων την ώρα της πλύσης

 

Μέχρι πρόσφατα, αν ξέχναγες λίγα άπλυτα ρούχα πριν πατήσεις το “on” στο πλυντήριο, αυτό σήμαινε πως θα χρειαζόταν ένας έξτρα κύκλος πλύσης για να τα καθαρίσεις. Πλέον, πολλά μοντέλα θα σου γλιτώσουν τον παραπανίσιο χρόνο και χρήμα (απ’ την επιβάρυνση στους λογαριασμούς), αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσθέσεις τα ρούχα που παρέλειψες.

 

Μάλιστα, στα περισσότερα απ’ αυτά, η λειτουργία αυτή δεν επηρεάζεται απ’ το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει.

 

 

Επιλογή χρόνου ολοκλήρωσης για να εκμεταλλευθείς το νυχτερινό ρεύμα

 

Όλα τα σύγχρονα πλυντήρια δίνουν τη δυνατότητα να προγραμματίσεις χρονικά τη λειτουργία τους, ενώ θα βρεις –μάλιστα- και συσκευές που σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις πότε θα ολοκληρώσουν το πλύσιμο. Στην περίπτωση που έχεις νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος, αυτές οι δυνατότητες θα σου δώσουν τη δυνατότητα να πλένεις τα ρούχα σου τις ώρες μειωμένης χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεις κι επομένως να περιορίσεις την επιβάρυνση στους λογαριασμούς σου.

 

Για παράδειγμα, μπορείς να ρυθμίσεις το πλυντήριο να λειτουργήσει τα ξημερώματα, ώστε η μπουγάδα σου να είναι έτοιμη για άπλωμα την ώρα που θα ξυπνήσεις.

 

Τεχνολογία Ατμού

 

Πλέον, δεν είναι απαραίτητο πως τα ρούχα σου θα θέλουν πλύσιμο μετά την πρώτη φορά που τα φόρεσες –ακόμη κι αν βρέθηκες σε χώρους με τσιγαρίλα, ή άλλες δυσάρεστες οσμές, που έχουν «ποτίσει» τα υφάσματά τους. Αν έχεις πλυντήριο με λειτουργία ατμού, τότε αυτό θ’ αναλάβει μέσα σε λίγα λεπτά να φρεσκάρει το ρούχο σου, εξαφανίζοντας οποιαδήποτε μυρωδιά χωρίς πλύσιμο.

 

Οικολογικά προγράμματα στο «άψε-σβήσε»

 

Αν και τα οικολογικά προγράμματα έχουν εμφανισθεί εδώ και αρκετό καιρό, εξοικονομώντας νερό και ρεύμα στο πλύσιμο των ρούχων, ένα εμπόδιο στη χρήση τους ήταν πως διαρκούσαν σημαντικά περισσότερη ώρα απ’ τα υπόλοιπα προγράμματα. Αρκετά σύγχρονα πλυντήρια έχουν αντιμετωπίσει αυτό το μειονέκτημα, προσφέροντας τη δυνατότητα οικολογικής πλύσης χωρίς σημαντική αύξηση της χρονικής διάρκειάς της.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη