Ποδοσφαιρικές συγκινήσεις στην 4Κ τηλεόρασή σου!

by K Admin

shutterstock_153142547

 

Το EURO 2016 είναι εδώ. Αν και η Εθνική μας δε συμμετέχει, είναι βέβαιο ότι θα μας καθηλώσει για πολλές ώρες στο καναπέ, απέναντι από την τηλεόραση.

 

To ερώτημα είναι 1: με δεδομένο ότι η μετάδοση θα γίνεται σε ανάλυση HD (Full HD), μπορείς να απολαύσεις μια καλύτερη εμπειρία με μια τηλεόραση 4Κ;

Όλοι ξέρουμε ότι η αγορά μιας τηλεόρασης 4Κ, προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα πρέπει να έχει και το κατάλληλο περιεχόμενο που θα κάνει την επένδυση αυτή να αποδώσει τα μέγιστα. Όμως, το περιεχόμενο 4Κ δεν αποτελεί προϋπόθεση για να απολαύσεις μια εμπειρία θέασης ανώτερη του Full HD. Οποιοδήποτε κανάλι εκπέμπει σε κανονική «απλή» ανάλυση HD έχει εικόνα πολύ καλύτερης ευκρίνειας εάν η παρακολούθησή του γίνεται μέσω τηλεόρασης με τεχνολογία 4K UHD.

Η τηλεόραση 4K UHD προσφέρει 4 φορές καλύτερη ανάλυση από μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας Full HD 1080p και όταν μιλάμε για περιεχόμενο ισχύει ακριβώς το ίδιο. Για να παρακολουθήσεις περιεχόμενο σε σωστή υψηλή ευκρίνεια HD θα πρέπει να ταιριάξεις τη συσκευή με μια πηγή που εκπέμπει ανάλογο περιεχόμενο.  Για παράδειγμα, τόσο η Nova, όσο και ο OTETV διαθέτουν κανάλια που αναπαράγουν ταινίες σε HD, ενώ υπάρχει πάντα και η λύση του δίσκου Blu-ray.

 

tv 4kΑυτό ακριβώς ισχύει και για το 4K UHD. Για να απολαύσεις το πλήρες πλεονέκτημα που σου παρέχει η καταπληκτική αυτή νέα τεχνολογία θα πρέπει να υπάρχει μια πηγή 4K. Αν και γίνονται σημαντικές προσπάθειες να υπάρξει τέτοιο περιεχόμενο, προς το παρόν είναι πολύ λιγότερο σε σχέση με το περιεχόμενο που υπάρχει σε HD. Ωστόσο, τόσο το Netflix που είναι πλέον διαθέσιμο στην Ελλάδα, όσο και το Amazon που δεν είναι, κάνουν streaming περιεχομένου σε ανάλυση 4Κ. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν οι δίσκοι Ultra HD Blu-ray, αλλά οι διαθέσιμες ταινίες δεν είναι ακόμα πολλές.

Φυσικά, η επίγεια τηλεόραση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις μεταδόσεις σε 4K. Αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά θα βλέπεις  προγράμματα με τυπική (SD) ή υψηλή (HD) ανάλυση μέσω της 4K UHD συσκευής σου. Αν όμως γινόταν απλά εμφάνιση του σήματος όπως αυτό ερχόταν σε SD ή HD, το πιο πιθανό θα ήταν να διακρίνεις τα pixels, ειδικά σε SD. Αυτό δε θα ήταν καθόλου ευχάριστο, οπότε κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το λεγόμενο upscaling, η αναβάθμιση εικόνας/ανάλυσης.

 

 

Upscaling

Blog-euro16Για να το θέσουμε απλά, το upscaling παίρνει μια κανονική μετάδοση ή καταγραφή και την κάνει να φαίνεται καλύτερη. Οπότε εάν βλέπεις οποιοδήποτε κανάλι σε μία τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και μετά σε μία τηλεόραση 4K UHD θα παρατηρήσετε βελτίωση – παρά το γεγονός ότι η πηγή δεν είναι κανονικό 4K.

Οι περισσότερες τηλεοράσεις 4K TVs έχουν σύστημα upscaling που επιτρέπει στην εν λόγω λειτουργία να συντελεστεί, κάποιες άλλες όχι. Το upscaling λοιπόν δουλεύει καλύτερα με περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας  μιας και οι τηλεοράσεις 4K UHD διαθέτουν πολύ περισσότερα pixels από ότι οι τηλεοράσεις Full HD – πάνω από 8 εκατομμύρια σε σύγκριση με τα 2 εκατομμύρια των Full HD.  Αυτή η διαφορά σημαίνει ότι η οθόνη διαθέτει περισσότερο χώρο που πρέπει να γεμίσει όταν παρακολουθείς περιεχόμενο Full HD σε μια τέτοια τηλεόραση. To upscaling κάνει ακριβώς αυτό: βάσει αλγορίθμων υπολογίζει το χρώμα του pixel που θα τοποθετηθεί γύρω από ένα pixel του σήματος ώστε να γεμίσει το κενό. Πρακτικά, το upscaling παίρνει τη εικόνα HD και την κάνει μεγαλύτερη, όχι με μεγέθυνση, αλλά με μεγαλύτερη ανάλυση.

Όπως είναι φυσικό, η ποιότητα του upscaling εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό σήμα. Αν το σήμα αυτό είναι σε Full HD, το upscaling έχει περισσότερη πληροφορία για να υπολογίσει και γεμίσει λιγότερα pixels απ’ ότι στην περίπτωση του SD.

 

Και ας έρθουμε τώρα στην αρχική μας ερώτηση: Θα ήταν καλύτερα να παρακολουθήσεις το Euro 2016 σε μια τηλεόραση 4Κ; Από τη στιγμή που τα παιχνίδια θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ και το ΕΡΤ HD, μία τηλεόραση 4Κ μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία θέασης από μια τηλεόραση Full HD.

 

Οπότε η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για να αγοράσεις μια καλή τηλεόραση 4Κ. Και μην ξεχνάς στις 5 Αυγούστου έρχονται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο…

Μπορείς να δεις ακόμη