Ποια ζυγαριά κουζίνας είναι κατάλληλη για εσένα;

by K Admin

 

Στη μαγειρική, και ειδικότερα στη ζαχαροπλαστική, οι σωστές αναλογίες είναι η αρχή για ένα επιτυχημένο φαγητό/γλυκό, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι ζυγισμένα και μετρημένα στις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Κατά συνέπεια, θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε συνταγές που έχουν ως μονάδα μέτρησης φλιτζάνια και ποτήρια, καθώς υπάρχουν πολλές αποκλίσεις όσον αφορά τη χωρητικότητα τους.

 

Ψηφιακή Vs. Αναλογική/Mηχανική

 

Aν σου αρέσει η μαγειρική, ήδη θα γνωρίζεις ότι μια ζυγαριά κουζίνας είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, όταν η ακρίβεια είναι το «κλειδί» της επιτυχίας της συνταγής σου. Τα δύο βασικά σημεία της κάθε ζυγαριάς κουζίνας είναι η ακρίβεια και ευκολία στη χρήση της.

 

Όλα, λοιπόν, έχουν να κάνουν με την ακρίβεια -κάτι που θα βρεις σε μια σειρά από ζυγαριές– ωστόσο, τι πρέπει να επιλέξεις; Ψηφιακή ή αναλογική ζυγαριά;

 

Ψηφιακή ζυγαριά κουζίνας


Αυτή είναι η σύγχρονη προσέγγιση για τους λάτρεις της μαγειρικής. Θα τη βρεις, συνήθως, σε επίπεδη μορφή. Σου επιτρέπει να ζυγίζεις/μετράς τα υλικά σου με ακρίβεια γραμμαρίου.

 

Γιατί να επιλέξεις ψηφιακή ζυγαριά:

 

  • Προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια, ειδικά όταν ζυγίζεις μικρότερες ποσότητες.
  • Οι μετρήσεις εμφανίζονται σε λίγα δευτερόλεπτα, και τα αποτελέσματα φαίνονται καθαρά σε μια οθόνη LCD.
  • Μπορείς να ζυγίσεις πολλά συστατικά μαζί στο ίδιο μπολ με τη λειτουργία απόβαρου.
  • Ορισμένες προτάσεις προσφέρουν ζύγισμα στερεών και υγρών σε cl και dl.
  • Αποθηκεύεται εύκολα χάρη στο λεπτό σχεδιασμό της –ώστε να μπορείς να την τοποθετείς εύκολα στο ντουλάπι, ή στο συρτάρι της κουζίνας σου.

 

Αναλογική/μηχανική ζυγαριά

 

Η «παραδοσιακή» ζυγαριά κουζίνας απευθύνεται στους λάτρεις του ρετρό σχεδιασμού. Η αναλογική ζυγαριά διαθέτει μπολ στο πάνω μέρος της, ενώ τα γραμμάρια/κιλά εμφανίζονται στο μπροστινό μέρος. Οι αναλογικές ζυγαριές είναι πολύ πιο απλές -όσον αφορά στη λειτουργία τους- απ’ τις ψηφιακές ζυγαριές.

 

Γιατί να επιλέξεις αναλογική ζυγαριά:

 

  • Σε ορισμένες αναλογικές ζυγαριές μπορείς να δεις τις μετρήσεις τη μία δίπλα στην άλλη στο μπροστινό μέρος της ζυγαριάς.
  • Το ρετρό τους στιλ δίνει στην κουζίνα σου μια πιο vintage αίσθηση.
  • Δεν χρειάζονται ρεύμα (ή μπαταρίες) για να λειτουργήσουν.
  • Έχουν μικρότερο κόστος, σε σχέση με τις ψηφιακές ζυγαριές κουζίνας.

 

Συνοπτικά:

 

Είναι προφανές ότι οι ψηφιακές ζυγαριές παρέχουν μέγιστη ακρίβεια μέτρησης, που είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη στην κουζίνα, αλλά και για κάθε μέτρηση που απαιτεί ακρίβεια. Επιπλέον, προσφέρουν επιπλέον ευκολίες, όπως είναι η λειτουργία απόβαρου. Απ’ την άλλη, οι αναλογικές ζυγαριές ξεχωρίζουν για το χαμηλό τους κόστος, ενώ δεν χρειάζονται ρεύμα, ή μπαταρίες για να λειτουργήσουν.

 

 

Χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις

Είδαμε λοιπόν σε γενικές γραμμές τι μπορεί να σου προσφέρει μια ζυγαριά ακριβείας. Ωστόσο, ρίξε μια ματιά στα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις πριν επενδύσεις σε μια ψηφιακή ζυγαριά κουζίνας.

 

Ακρίβεια ζύγισης


Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να μας δώσει ψηφιακές ζυγαριές με πολύ υψηλή ακρίβεια, πράγμα που σημαίνει ότι η ένδειξη ζύγισης θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματική τιμή βάρους. Για παράδειγμα, μια ζυγαριά με δυναμικότητα 5 κιλών και πραγματική ακρίβεια 1 (ενός) γραμμαρίου.

 

Μέγιστο βάρος ζύγισης


Θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο μέγιστο βάρος ζύγισης που υποστηρίζει η ζυγαριά. Για παράδειγμα, εάν επιλέξεις μια ζυγαριά με μέγιστο βάρος ζύγισης τα 5 κιλά, και χρειαστεί να ζυγίσεις μεγαλύτερες ποσότητες (π.χ. 6 κιλά), τότε μάλλον θα πρέπει να μετρήσεις ξεχωριστά τα υλικά σου.

 

Μονάδες μέτρησης


Πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κάποιες συνταγές, καθώς το σύστημα μέτρησης που αναφέρουν δεν είναι το ίδιο κάθε φορά. Για παράδειγμα, όλες οι κούπες έχουν την ίδια χωρητικότητα; Το ίδιο ζυγίζει μια κούπα ζάχαρη με μια κούπα αλεύρι; Όπως προαναφέραμε, καλό είναι ν’ αποφεύγεις συνταγές που έχουν ως μονάδα μέτρησης φλιτζάνια, κούπες κ.λπ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συντομογραφίες και μονάδες που χρησιμοποιούνται στις συνταγές. Επομένως, η λύση στο πρόβλημα είναι μια ζυγαριά που διαθέτει επιλογή για μονάδα μέτρησης σε: g, kg, lb, ml, και oz.

 

Εργονομία


Εργονομία σημαίνει ότι η συσκευή διαθέτει ευανάγνωστη οθόνη, ενώ έχει μικρό όγκο για ν’ αποθηκεύεται εύκολα. Από εκεί και πέρα, δεν λέμε ποτέ όχι σε επιπλέον ευκολίες:

 

Φωτιζόμενη οθόνη


Ενδεικτικά, μπορείς να επιλέξεις μία πρόταση που να διαθέτει οπίσθιο φωτισμό, ή φωτιζόμενη οθόνη, όπως για παράδειγμα διαθέτει η ζυγαριά κουζίνας Izzy KS506 De Luxe.

 

Ειδική βάση για μπολ κουζινομηχανής

 

Αν στην κουζίνα σου δεσπόζει μια κουζινομηχανή της Kenwood, για εσένα υπάρχει η ζυγαριά κουζίνας AT850 που έρχεται με ειδική βάση τοποθέτησης μπολ κουζινομηχανών Kenwood.

 

Ένδειξη χαμηλής μπαταρίας


Η ένδειξη χαμηλής μπαταρίας σου εξασφαλίζει ότι θα ενημερωθείς έγκαιρα ότι η μπαταρία (ή οι μπαταρίες) της συσκευής πλησιάζει στο τέλος της. Έτσι, η ζυγαριά δεν πρόκειται να σε αφήσει ποτέ… στα «κρύα του λουτρού», ενώ προσπαθείς να ζυγίσεις τα υλικά που απαιτούνται για να φτιάξεις εκείνο το κέικ.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μια ζυγαριά ακριβείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να ζυγίσεις τις μερίδες φαγητού που καταναλώνεις καθημερινά, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη