Pokémon GO: Έτοιμοι για τη νέα “τρέλα”;

by K Admin

 

6_2

 

Παρά τον “ξαφνικό” χαμό που σίγουρα έχεις αντιληφθεί το τελευταίο διάστημα, όποιος άκουσε πέρυσι για την ανακοίνωση του Pokémon GO και την κεντρική του ιδέα, δηλαδή ότι θα δίνει στους παίκτες την ευκαιρία να αναζητήσουν εικονικά Pokémon αλλά στον πραγματικό κόσμο προσπαθώντας να τα βρουν όλα, να γίνουν εκπαιδευτές και να κερδίσουν τους πάντες, κατάλαβε μονομιάς ότι έπεται… πανζουρλισμός.

 

Η κυκλοφορία του Pokémon GO έγινε σε κύματα και, αν και δεν είναι τίτλος που ανέπτυξε απευθείας η ίδια η Nintendo, είναι ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα εφαρμογής που συνδυάζει γνωστές ιδέες (όπως το παιχνίδι Ingress από την ίδια εταιρεία – την Niantic) με ένα εξωπραγματικά αναγνωρίσιμο franchise όπως αυτό των Pokémon.

 

 

Και η περιπέτεια ξεκινά

Παρότι πρόκειται για videogame, είναι εκείνο το παιχνίδι που δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξερεύνηση στον πραγματικό κόσμο. Αφού φτιάξεις λογαριασμό του Pokémon Trainer Club ή απλά χρησιμοποιήσεις κάποιο λογαριασμό σου στην Google για να ξεκινήσεις το παιχνίδι, θα αρχίσεις να κοιτάς γύρω σου για να εντοπίσεις όσα περισσότερα Pokémon μπορείς. Και όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο πλάσμα πρόχειρο, θα πρέπει να βγεις έξω για ακόμη περισσότερη εξερεύνηση.

 

Όσο πιο πυκνοκατοικημένη και “ζωντανή” είναι στην πραγματικότητα κάποια περιοχή, κάποιο σημείο μιας πόλης, τόσα περισσότερα τα λεγόμενα PokéStops, αλλά και τα Gyms. Στα πρώτα θα βρεις Pokéballs, απαραίτητα για να αιχμαλωτίσεις άγρια Pokémon που βρίσκεις στο δρόμο σου, αν υποθέσουμε ότι μπορείς να πετάξεις με μαεστρία το μπαλάκι προς το μέρος τους. Μπορείς να δώσεις ακόμη και φάλτσα στην μπάλα και κάθε επιτυχία με φάλτσα εξασφαλίζει και περισσότερους πόντους. Θα βρεις επίσης Stardust και άλλα χρήσιμα. Αν περάσει κάμποση ώρα, τα PokéStops ανανεώνονται και μπορείς να βρεις και πάλι χρήσιμα αντικείμενα, αλλά μπορείς και να συνεχίσεις για να βρεις νέους προορισμούς.

 

Στα Gyms γίνονται οι μάχες, με απλές χειρονομίες στην οθόνη, απλές και ειδικές επιθέσεις. Η δύναμη κάθε πλάσματος, που ορίζεται από το μετρητή CP είναι σαφώς καθοριστικής σημασίας. Και όλοι μπορούν να συνεισφέρουν για να κερδίσει το Gym η ομάδα τους, το χρώμα τους. Και όσο το Gym θα είναι “ιδιοκτησία” σου, μπορείς να περνάς κάθε μέρα και να μαζεύεις μερικά καλούδια ακόμη. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να περνάς και κάποιο διάστημα σε κάποια τοποθεσία. Το ίδιο ισχύει και για τα PokéStops. Μη φανταστείς ότι θα περνάς από δίπλα με το αυτοκίνητο και θα μπορείς να μαζεύεις ό,τι εμφανίζεται στιγμιαία στην οθόνη σου, άρα στο χάρτη.

 

Pokemon Go Plus

Το Pokémon GO Plus θα πωλείται ξεχωριστά και υποκαθιστά κάποιες, όχι όμως όλες τις λειτουργίες του smartphone (που και πάλι πρέπει να έχεις μαζί). Άρα κάνει λίγο σκόντο και στην μπαταρία του τελευταίου.

Μιας και ο χάρτης είναι ο πραγματικός της περιοχής που βρίσκεσαι, με τα τετράγωνα, τους δρόμους κ.λπ. που γνωρίζεις, η πραγματική εξερεύνηση είναι δεδομένη. Και τα PokéStops, περισσότερο ακόμη τα Gyms, μπορούν να είναι κανονικά καταστήματα και τοποθεσίες που γνωρίζεις και στις οποίες μπορεί να συχνάζεις και να κάνεις στέκι σου. Δεν είναι τυχαίο που μια επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί να γίνει προορισμός στο παιχνίδι, με την ελπίδα πάντα ότι η κίνηση αυτή θα φέρει περισσότερο κόσμο που, εκ των πραγμάτων, μόνο καλό μπορεί να θεωρηθεί.

 

Υπάρχουν εκατοντάδες Pokémon για να βρεις και να μαζέψεις. Και συχνά θα βρίσκεις “διπλά” όπως ίσως θυμάσαι από την εποχή που οι συλλογές με αυτοκόλλητα έδιναν και έπαιρναν. Άλλωστε μπορεί να θεωρείται ότι το Pokémon GO απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά και οι έφηβοι της δεκαετίας του 1990 γνωρίζουν πολύ καλά από Pokémon και για πρώτη φορά μπορούν να έχουν κάτι σαν το συγκεκριμένο παιχνίδι στην τσέπη τους. Όπως και να έχει, τα διπλά, τριπλά κ.ο.κ. μπορούν να ανταλλαχθούν με Candy που προορίζονται ακριβώς για το ίδιο πλάσμα. Αυτά είναι απαραίτητα ώστε να εξελιχθεί τελικά το πλάσμα και να πάρει βελτιωμένη μορφή.

 

Βάλε μέσα σε όλα ότι όσο παίζεις, τόσο βελτιώνεται το level σου, το επίπεδό σου. Και όσο αυτό ανεβαίνει, τόσο πιο ισχυρά και σπάνια Pokémon θα εμφανίζονται στο διάβα σου. Και κατά κανόνα θα είναι ανάλογα δυσκολότερο και να τα πιάσεις για να τα προσθέσεις στη συλλογή σου. Μερικά θα θέλουν μαεστρία στη ρίψη Pokéball. Κάποια άλλα θα θέλουν να… τα γλυκάνεις πρώτα, να σε συμπαθήσουν λίγο περισσότερο, για να γίνουν πιο εύκολος στόχος. Ενώ, κάποια άλλα πλάσματα, είναι τόσο δύσκολο να πιαστούν που πρέπει να χρησιμοποιήσεις Great Pokéball, που βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες να καταφέρεις να πιάσεις ακόμα και το πιο πεισματάρικο πλάσμα.

 

Εκτός από κρυμμένα πλάσματα, θα βρίσκεις και αυτά που δεν έχουν εκκολαφθεί ακόμη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνεις… χιλιόμετρα στον πραγματικό κόσμο. Η εφαρμογή, σε συνδυασμό βέβαια με τους αισθητήρες του τηλεφώνου, τα πηγαίνει αρκετά καλά στην ανίχνευση της κίνησής σου. Μπορεί λοιπόν θα χρειάζεται να περπατήσεις για 5 χιλιόμετρα πριν εκκολαφθεί το αυγό που κρατάς στη συλλογή σου. Μπορεί επίσης να σκεφτείς ότι η πιο εύκολη λύση είναι να πάρεις ένα ποδήλατο, να μπεις στο αυτοκίνητο, να κάνεις τις κανονικές σου μετακινήσεις και πως όλα θα πάρουν το δρόμο τους χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αμ δε! Το σύστημα περιμένει περπάτημα και όταν αντιληφθεί μετακίνηση με μεγάλη ταχύτητα, ξέρει ότι προσπάθησες να γίνεις κάτι μεταξύ δημιουργικού και φυγόπονου. Η εφαρμογή της Niantic ξέρει πολύ καλά τι της γίνεται σε κάτι τέτοια θέματα.

 

Πάντα σε επιφυλακή

Όπως αντιλαμβάνεσαι, χάρτες, μετακινήσεις, εξερεύνηση, χρήση της οθόνης αφής, αισθητήρες, GPS, όλα είναι ενεργά ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πράγμα που σημαίνει βέβαια ότι η μπαταρία της συσκευής σου δεν γλιτώνει την ταλαιπωρία. Η εφαρμογή επαγρυπνεί και εμφανίζει ειδοποιήσεις όταν είσαι κοντά σε πλάσματα, όταν φτάνεις κοντά σε σημαντικούς προορισμούς κ.ο.κ. Κατά μία έννοια, δεν κοιμάται ποτέ. Έχει ρύθμιση για χαμηλότερη κατανάλωση πάντως, αν και η διαφορά δεν είναι τεράστια. Αν έχεις την οθόνη σβηστή, γλιτώνεις τα χειρότερα, η εφαρμογή όμως εξακολουθεί να λειτουργεί και οι ειδοποιήσεις πάνε κι έρχονται κανονικά.

 

3

 

Ο καλός ο Pokémon Trainer προσέχει για να έχει

Έχεις έναν ολόκληρο πραγματικό κόσμο να εξερευνήσεις και πολλά να ανακαλύψεις, πράγμα που σημαίνει ότι το Pokémon GO είναι ενεργητική και σίγουρα κοινωνική διαδικασία. Το γεγονός ότι δεν μπορείς να καταλάβεις μόνο ένα Gym τα λέει όλα. Η εξερεύνηση θέλει προετοιμασία όμως και αν είναι να τα δίνει όλα το αγαπημένο σου smartphone, καλό είναι να το διευκολύνεις και λίγο.

 

Power Banks – Εξωτερικές Μπαταρίες

Τι λέγαμε πριν για θέματα κατανάλωσης; Το Pokémon GO, όχι λόγω προβλήματος, αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί, “καταπίνει” μπαταρίες με μεγάλη ευκολία. Η μεγάλη κατανάλωση, οι μεγάλες απαιτήσεις από την μπαταρία σου, σημαίνουν πως καλό είναι να κοιτάξεις και για μεγάλη εξωτερική μπαταρία. Ψάξε τη χωρητικότητα της μπαταρίας του τηλεφώνου που χρησιμοποιείς και θεώρησε δεδομένο ότι, για αρχή, χρειάζεσαι μια μπαταρία με 50% μεγαλύτερη χωρητικότητα περίπου. Διότι, όταν συνδέεις τη συσκευή σου σε μπαταρία, για το τηλέφωνο είναι σαν να μπήκε στο ρεύμα και η κατανάλωσή του ανεβαίνει. Το αποτέλεσμα είναι πως μια εξωτερική μπαταρία powerbank 2000mAh δεν αρκεί στην πράξη για μια πλήρη φόρτιση μιας εσωτερικής μπαταρίας με την ίδια χωρητικότητα. Και αν έχεις σκοπό να οργώνεις πολλά οικοδομικά τετράγωνα για χάρη της συλλογής σου από Pokémon, καλό είναι να πάρεις ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία. Για σιγουριά. Προτίμησε λοιπόν να κινηθείς σε powerbanks με χωρητικότητα από 4-5.000mAh και πάνω. Έτσι, θα μπορείς ίσως να φορτίσεις ακόμα και δύο φορές τη συσκευή σου. Ακόμη και να αφήσεις τελείως το παιχνίδι κάποια στιγμή, μια μεγάλη εξωτερική μπαταρία κάθε άλλο παρά άχρηστη είναι.

 

Ανθεκτικές θήκες

Σκέψου ότι προχωράς στο δρόμο, κάθε τόσο κοιτάς την οθόνη ελπίζοντας να εμφανιστεί κάποιο πλάσμα που σου λείπει ή που μπορεί να που αποφέρει Candy για να εξελιχθεί εκείνο που υπάρχει ήδη στη συλλογή σου. Ε, δεν θέλει και πολλή φαντασία για να σκεφτείς ότι μπορεί να αφαιρεθείς κάποια στιγμή (ελπίζουμε όχι στη μέση του δρόμου βέβαια – μην ακυρώσεις την απλή λογική και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης – δεν θα άξιζε ακόμη και αν ο Pikachu ήταν πραγματικός). Αν κυκλοφορεί κόσμος πέρα-δώθε, ένα σκούντημα εδώ, ένα παραπάτημα εκεί, αργά ή γρήγορα μπορεί να έχεις και κανένα ατύχημα, με το τηλέφωνο να κάνει βουτιά για την οποία δεν φτιάχτηκε ποτέ.

 

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο λοιπόν, καλό είναι να φροντίσεις να προστατεύσεις το κινητό σου με μια θήκη της προκοπής. Και όταν η προστασία είναι προτεραιότητα, χωράνε και μερικοί συμβιβασμοί στο πάχος μιας θήκης, ίσως και στη διακόσμησή της. Το σημαντικότερο όλων είναι να έχει υλικό μαλακό ή σκληρό, που να απορροφά αποτελεσματικά κραδασμούς και να σε σώζει από τα χειρότερα σε περίπτωση που πέσει η συσκευή από τα χέρια σου. Και αν είναι και αδιάβροχη η θήκη – αν δεν είναι το ίδιο το τηλέφωνο αδιαβροχοποιημένο – ακόμα καλύτερα. Βροχή, λιμνάζοντα νερά και η λάθος λακκούβα τη λάθος στιγμή είναι εφιάλτες που καλύτερα να αποφεύγονται. Ειδικά όταν ψάχνεις Pokémon και είσαι προσηλωμένος στην προσπάθεια.

 

Προστασία οθόνης

Πολλές καλές θήκες προστατεύουν μόνο το σώμα του τηλεφώνου σου, όχι την οθόνη. Και παρότι το γυαλί στην οθόνη αφής ενός κινητού είναι πιο ανθεκτικό από παλιά, δεν λέει ποτέ κανείς ότι δεν παθαίνει τίποτα. Ακόμη και μία πτώση σε ατυχή γωνία εξακολουθεί να αρκεί πολλές φορές. Μια καλής ποιότητας μεμβράνη βοηθά, αφού συγκρατεί ακόμη καλύτερα τα πάντα και απορροφά μέρος της πίεσης από την πτώση, βελτιώνοντας τις πιθανότητες… επιβίωσης. Όταν σε σκουντήσει κάποιος κατά λάθος, καθώς μαζεύεις Pokéballs από κάποιο PokéStop, και αρχίσει η ελεύθερη πτώση, η μεμβράνη μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

GO!

Το Pokémon GO είναι είδη η δημοφιλέστερη δωρεάν εφαρμογή στην Ελλάδα, αλλά και εκείνη με τον υψηλότερο τζίρο (όποιος δεν κάνει τον κόπο, αγοράζει αντικείμενα με πραγματικό χρήμα αν το προτιμά). Έχει μέλλον αφού αναμένεται να προστεθεί και δυνατότητα ανταλλαγής πλασμάτων και αρκετά άλλα σε βάθος χρόνου. Και που ‘σαι ακόμη δηλαδή…

 

Μπορείς να δεις ακόμη