Πώς η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πρωινός τύπος

by K Admin

shutterstock_422538016

 

Πολυάριθμες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι είναι πολλά τα προτερήματα του να ξυπνάς νωρίς το πρωί. Οι πρωινοί τύποι είναι πιο επιτυχημένοι, πιο ευτυχισμένοι, έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, ενώ είναι περισσότερο αποδοτικοί στην εργασία τους.

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήμασταν όλοι πρωινοί τύποι και θα ξυπνούσαμε με όρεξη και ενέργεια. Η πραγματικότητα, όμως, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αφού για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού το πρωινό ξύπνημα είναι μια καθημερινή ταλαιπωρία. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να ρυθμίσεις το βιολογικό σου ρολόι έτσι ώστε να γίνεις και εσύ πρωινός τύπος;

Ευτυχώς, υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τα πρωινά σου πιο εύκολα.

 

Αντιμετωπίζοντας το «θεριό» που λέγεται… ξυπνητήρι

Το ξυπνητήρι, είναι ένας από τους λόγους που το πρωινό ξύπνημα είναι συχνά βάναυσο. Και αυτό γιατί ο απότομος ήχος του μπορεί να σε ξυπνήσει πολύ «βίαια». Η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει πολύ στρες και δε χρειάζεται να αγχωνόμαστε πριν καν σηκωθούμε από το κρεβάτι. Αν χρησιμοποιείς «παραδοσιακό» επιτραπέζιο ξυπνητήρι (που είτε θα έχει διαπεραστικό ήχο που σου «σπάει» τα αυτιά ή που δεν θα το ακούς καθόλου) και όχι π.χ. το κινητό σου ή κάποια άλλη λύση, σου προτείνουμε να το κρατήσεις, αλλά… μόνο για διακοσμητικούς λόγους. Οι εναλλακτικές άλλωστε είναι πολλές!

 

Πρωινό ξύπνημα μετά μουσικής

Στις μέρες μας, ένας στους δύο ανθρώπους χρησιμοποιεί το κινητό του ως ξυπνητήρι, αφού τα smartphones διαθέτουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στην συγκεκριμένη λειτουργία. Εκτός από το «ενσωματωμένο» ξυπνητήρι του λειτουργικού, οι χρήστες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν αντίστοιχες εφαρμογές τρίτων. Και οι επιλογές είναι πολλές, τόσο για λειτουργικό Android όσο και για iOS. Τα clock alarm apps είναι προσαρμόσιμα και σου επιτρέπουν να ξυπνάς με τον καλύτερο για εσένα τρόπο. Για παράδειγμα, ορισμένες εφαρμογές σου επιτρέπουν να παρακολουθείς την ποιότητα του ύπνου και σε βοηθάνε να κοιμάσαι καλύτερα, ή μπορείς να ρυθμίζεις το κουμπί «Snooze» έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η αναβολή/ματαίωση του ξυπνητηριού. Βάλε στο κινητό σου το αγαπημένο σου τραγούδι για ξυπνητήρι και ρύθμισε την ένταση ήχου να ανεβαίνει σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ξυπνήσει σωστά.

Tip: Καλό είναι να αλλάζεις τον ήχο του ξυπνητηριού ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην συνηθίζεις σε μια μελωδία.

 

shutterstock_495732934

 

Είναι στο χέρι σου… στην κυριολεξία

Ως γνωστόν, τα βραχιόλια ελέγχου δραστηριότητας διαθέτουν λειτουργίες που ανιχνεύουν και καταγράφουν τον τρόπο ζωής σου, την άθλησή σου και μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου. Και επειδή ο ύπνος είναι μια από τις ζωτικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, οι περισσότερες συσκευές μπορούν και αναλύουν τον ύπνο σου, από άποψη διάρκειας αλλά και ποιότητας, παρέχοντας στατιστικά για τη συνολική ποιότητα του ύπνου σου. Έτσι, χρησιμοποιώντας τα παραπάνω δεδομένα το βραχιόλι μπορεί να λειτουργήσει, επίσης, και ως ένα έξυπνο ξυπνητήρι που φροντίζει να σε ξυπνήσει την κατάλληλη στιγμή.

Tip: Μία πολύ προσιτή πρόταση, η οποία διαθέτει αθόρυβο ξυπνητήρι με δόνηση, είναι και το Milestone Activity Tracker Gravitate.

 

Για να ξυπνάς με στιλ

Τα ράδιο-ρολόγια παραμένουν σταθερή αξία εδώ και πολλά χρόνια. Είναι πολύ εύχρηστα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους που δεν τα πάνε και τόσο καλά με την τεχνολογία, ενώ τα περισσότερα μοντέλα προσφέρουν πολλές επιλογές αφύπνισης. Επιπλέον, διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων για να ταιριάζουν σε κάθε χώρο του σπιτιού.

Tip: Εάν χρειάζεσαι ένα ξυπνητήρι για άτομο με περιορισμένη όραση ή για ηλικιωμένους, προτίμησε ράδιο-ρολόι με μεγάλη ευανάγνωστη οθόνη. Ρίξε μια ματιά στο Philips AJ3551, το οποίο διαθέτει ρυθμιζόμενη φωτεινότητα οθόνης για να την προσαρμόζεις στις ανάγκες σου!

 

Το κίνητρο που χρειάζεσαι

Δώσε στον εαυτό σου ένα κίνητρο να σηκωθεί νωρίτερα και επιβράβευσε τον. Ένα απολαυστικό smoothie, ένας φρεσκοψημένος καφές ή ένα πεντανόστιμο snack είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει καλά η μέρα σου. Άλλωστε και σε αυτή την περίπτωση η τεχνολογία κάνει πιο εύκολα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται χρόνος και κόπος για να απολαύσεις ένα πλούσιο και γευστικό πρωινό, αρκεί να έχεις τις κατάλληλες συσκευές!

 

Blender Smoothie Maker για υγιεινά ροφήματα

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις υγιεινά ροφήματα και smoothies, ειδικά όταν υπάρχει στην κουζίνα σου μια συσκευή όπως το  Smoothie 2Go Sport Blender. Και αν είσαι πολύ βιαστικός, διαθέτει δύο δοχεία ανάμιξης και μεταφοράς χυμών για να μπορείς να το παίρνεις μαζί σου στο γραφείο.

Tip: Για να μπορείς να φτιάχνεις ροφήματα για όλη την οικογένεια εύκολα και γρήγορα, προτίμησε smoothie maker με μεγαλύτερο δοχείο!

 

Τοστιέρα – Σαντουιτσιέρα για τοστ με φαντασία

Βαρέθηκες το κλαστικό τοστ και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από το συνδυασμό γαλοπούλα – τυρί για το πρωινό σου. Ωστόσο δεν τολμάς να πειραματιστείς γιατί δεν θέλεις να φας όλο το χρόνο σου στην κουζίνα, και χρειάζεσαι μια συσκευή που θα κάνει γρήγορο και υγιεινό ψήσιμο, ενώ θα καθαρίζεται και εύκολα. Ρίξε μια ματιά στην τοστιέρα Singer T04-1 Combi Grill.

Tip:  Προτίμησε τοστιέρα πολλαπλών χρήσεων, για να μπορείς να ψήνεις διάφορα snack.

 

shutterstock_501908083

 

Για να μπορείς πραγματικά να απολαύσεις τον πρωινό καφέ σου

Με μία πολυκαφετιέρα στην κουζίνα σου μπορείς να απολαύσεις οποιοδήποτε χαρμάνι, απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου. Και αν θέλεις να έχεις έτοιμο το καφεδάκι σου με το που σηκωθείς από το κρεβάτι, υπάρχει και η συνδεδεμένη μηχανή καφέ της Nespresso, η οποία συνδέεται μέσω Bluetooth με την εφαρμογή της Nespresso για Smartphones (iPhone, iPad και Android) και σου επιτρέπει να πραγματοποιείς την εκχύλιση του καφέ σου απομακρυσμένα!

Tip: Δίνε μεγάλη προσοχή στις ειδοποιήσεις για τη συντήρηση και τη φροντίδα της μηχανής σου. Έτσι θα λειτουργεί απρόσκοπτα και θα απολαμβάνεις πάντα ποιοτικό καφέ.

 

Extra tips για να γίνεις πρωινός τύπος

Αναμφίβολα, οι παραπάνω συσκευές μπορούν να κάνουν πιο ευχάριστο το πρωινό ξύπνημα. Αν παρ’ όλα αυτά δυσκολεύεσαι να αποχωριστείς το κρεβάτι σου, και θέλεις πραγματικά να γίνεις πρωινός τύπος, δώσε προσοχή στα παρακάτω tips.

Κοιμήσου όσο χρειάζεται
Τήρησε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου ώστε να κοιμάσαι όσο πρέπει. Δεν χρειάζεται να ξυπνάς… μεσημέρι τα Σαββατοκύριακα. Προσπάθησε να τηρείς το ίδιο πρόγραμμα όλη την εβδομάδα. Σκέψου ότι ένας ενήλικας χρειάζεται 7 έως 9 ώρες ύπνο την ημέρα. Αν κοιμάσαι όσο χρειάζεται, τότε θα είσαι ικανός να ξυπνάς χωρίς ξυπνητήρι.

Μεσημεριανός ύπνος
Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι αναζωογονητικός. Αν όμως αντιμετωπίζεις πρόβλημα αϋπνίας καλό είναι να μην κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί μπορεί να δυσκολευτείς ακόμα περισσότερο να αποκοιμηθείς το βράδυ. Επίσης, ο μεσημεριανός ύπνος δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 45 λεπτά.

Κοιμήσου νωρίς
Όπως λέει και το γνωστό άσμα («αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς»), το καλό πρωινό ξύπνημα εξαρτάται από το πόσο ξεκούραστη είναι η νύχτα μας. Κοιμήσου καλά γιατί ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται και θα νιώθεις κουρασμένος όλη την ημέρα. Ειδικά, αν πρέπει να σηκωθείς πολύ πρωί για να πας στη δουλειά, τότε κανόνισε να πέσεις για ύπνο νωρίτερα.

Κλείσε ή χαμήλωσε τα φώτα
Οι έντονες πηγές φωτός επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας. Για το λόγο αυτό καλό είναι να σβήνεις όλα τα φώτα όταν πρόκειται να κοιμηθείς, ή να προτιμάς ένα απαλό και «ζεστό» φως. Η πιο ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού (με λάμπες LED ή/και διακόπτες WeMo) για να ρυθμίζεις τα φώτα στο σπίτι με το πάτημα ενός πλήκτρου. Χρησιμοποίησε το smartphone ή το tablet σου για να ρυθμίσεις τα φώτα σου να ενεργοποιούνται αυτόματα κατά το ηλιοβασίλεμα, να χαμηλώνουν για να μπορέσεις να χαλαρώσεις, ή να απενεργοποιούνται αφού έχεις αποκοιμηθεί.

Λιγότερες οθόνες, καλύτερος ύπνος
Αν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις ή να κάνεις browsing στο κινητό ή το tablet σου τη νύχτα, καλό είναι να τα κλείνεις τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο, ή χρησιμοποίησε το Night Shift mode για την iOS συσκευή σου. Πρόκειται για λειτουργία που αλλάζει το φωτισμό της οθόνης τη νύχτα για να καταπονούνται λιγότερο τα μάτια. Αν χρησιμοποιείς Mac, Android ή Windows, υπάρχουν επίσης apps, όπως το Flux και το Twilight, που προσφέρουν παρόμοιες λειτουργίες. Πάντως, εάν θέλεις να εξασφαλίσεις έναν ευχάριστο και ατάραχο ύπνο, κλείσε την τηλεόραση, το laptop και το tablet σου και άφησε το κινητό μακριά σου.

Γυμναστική τη σωστή ώρα
Η γυμναστική συνεισφέρει τα μέγιστα στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού μας. Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι τα άτομα που γυμνάζονται, συνήθως κοιμούνται καλύτερα. Η απογευματινή άσκηση μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο. Καλό είναι όμως να αποφεύγεις να γυμνάζεσαι αργά το απόγευμα ή το βράδυ γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

Βραδινό φαγητό
Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ωστόσο, ένα βαρύ γεύμα με λιπαρά και καρυκεύματα λίγο πριν την ώρα ύπνου μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, καούρα ή δυσπεψία. Για το λόγο αυτό καλό είναι να μην τρως μετά τις 21:00 το βραδινό σου και οπωσδήποτε όχι πριν κοιμηθείς. Απέφευγε να καταναλώνεις καφεΐνη ή αλκοόλ το βράδυ. Προτίμησε ένα σνακ πλούσιο σε τρυπτοφάνη όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, και βρώμη που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς ευκολότερα και καλύτερα. Φρόντισε επίσης να εμπλουτίσεις το διαιτολόγιό σου με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β που διασφαλίζουν πιο ήρεμο ύπνο.

Πρωινή άσκηση
Μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά η πρωινή γυμναστική επιδρά θετικά στην διάθεση μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχει αρκετά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Αρκούν λίγα λεπτά γυμναστικής για να αποβάλεις τις τοξίνες από το σώμα σου και να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου από νωρίς!

 

Μπορείς να δεις ακόμη