Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την κάμερα του smartphone μου;

by K Admin

 

shutterstock_171165887

 

Για δεκαετίες μάθαινες ότι οι φωτογραφικές μηχανές υπάρχουν για να βγάζεις φωτογραφίες και για τίποτα άλλο. Τώρα όμως, σε αντίθεση με τότε, έχεις πάντα μια κάμερα μαζί σου. Μπορεί να μην είναι τόσο ποιοτική όσο μια φωτογραφική μηχανή, είναι όμως πάντα διαθέσιμη. Μάλιστα, χάρη στην ευχρηστία του smartphone και την ευελιξία των διαθέσιμων εφαρμογών, η κάμερα του τηλεφώνου σου κάνει για πολλά, πολλά ακόμη πέρα από την αιχμαλώτιση αναμνήσεων.

 

Κάμερα ασφαλείας

Αν έχεις κάποιο smartphone που δεν χρησιμοποιείται από κανέναν πια αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί, έστω και αν θέλει φόρτιση κάθε τρεις και λίγο, μπορείς να το μετατρέψεις σε κάμερα ασφαλείας, με τη χρήση ειδικών εφαρμογών όπως το Manything ή το IP Webcam. Μπορείς να ρυθμίσεις την κάμερα ώστε να ειδοποιεί όταν αντιλαμβάνεται κίνηση, να καταγράφει, να κρατά φωτογραφίες και άλλα. Κάτι που προφανώς μπορούν να κάνουν και ειδικές κάμερες ασφαλείας, αλλά αν έχεις ένα ξεχασμένο smartphone γιατί να πάει χαμένο;

 

Το παλιό σου τηλέφωνο μπορεί να γίνει μέρος του δικού σου “κλειστού κυκλώματος”.

Το παλιό σου τηλέφωνο μπορεί να γίνει μέρος του δικού σου “κλειστού κυκλώματος”.

 

Επαγγελματικές κάρτες

Κάποτε κρατούσες τις επαγγελματικές κάρτες και τις τακτοποιούσες αλφαβητικά. Φρόντιζες να μην τις πετάξεις, για εξασφάλιση πιο πολύ, μιας και τα τηλέφωνα κατέληγαν σε κάποια ατζέντα που και αυτή μπορούσε να χαθεί ή να καταστραφεί. Οι επαγγελματικές κάρτες εξακολουθούν και είναι χρήσιμες αφού καμία στιγμιαία μετάδοση δεδομένων δεν είναι τόσο γρήγορη και ανεξάρτητη όσο η ανταλλαγή μιας κάρτας, χέρι με χέρι. Το smartphone όμως, χάρη στο cloud, είναι ιδανικό μέρος για να συγκεντρώνεις τα στοιχεία των επαφών σου, οι οποίες αποθηκεύονται σε αντίγραφα ασφαλείας και είναι δύσκολο να χαθούν. Χώρια που μπορούν να περιλαμβάνουν και πληροφορίες, όπως social profiles, που δεν θα είχαν νόημα να είναι σε χαρτί.

Η εισαγωγή δεδομένων όμως είναι ένα ζήτημα. Δεν είναι τόσο η υπερ-πληροφόρηση που δίνει η ίδια η επαγγελματική κάρτα. Αν έχεις μαζέψεις μερικές όμως, θα σου πάρει ώρα να τις περάσεις όλες. Ευτυχώς, υπάρχουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν την κάμερα του τηλεφώνου ως άλλο scanner όπως το Evernote και το CamScanner ή και το Microsoft Office Lens. Οι πληροφορίες μετατρέπονται σε κείμενο με τη βοήθεια της τεχνολογίας OCR και η διαχείρισή τους γίνεται, αυτονόητα, πιο εύκολη υπόθεση.

 

 

Μια φωτογραφία και μεγάλο μέρος της αγγαρείας ακυρώνεται. Έτσι κι αλλιώς ψηφιακό είναι το αρχείο των επαφών σου, έτσι δεν είναι;

Μια φωτογραφία και μεγάλο μέρος της αγγαρείας ακυρώνεται. Έτσι κι αλλιώς ψηφιακό είναι το αρχείο των επαφών σου, έτσι δεν είναι;

 

 

Μαθηματικές εξισώσεις

Η εφαρμογή Photomath είναι ενδιαφέρουσα. Μπορεί να μην προτείνεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων, μιας και βοηθά στην επίλυση μαθηματικών πράξεων και εξισώσεων, ωστόσο προσφέρεται για αρκετές άλλες περιπτώσεις με ασφάλεια. Με την εφαρμογή αυτή φωτογραφίζεις τις πράξεις ή εξισώσεις που έχεις μπροστά σου και σε δυσκολεύουν. Το γραπτό αναγνωρίζεται και μετατρέπεται σε απλό κείμενο (αριθμούς δηλαδή στην προκειμένη) και εμφανίζεται στην οθόνη. Οι επιλογές από εκεί και πέρα είναι δύο. Από τη μία, απλά να δεις τη λύση, το τελικό αποτέλεσμα. Από την άλλη όμως, μπορείς να δεις και πώς φτάνεις σε αυτό, βήμα-βήμα, πράγμα που σημαίνει ότι το Photomath είναι ό,τι πρέπει και για φρεσκάρισμα παλαιότερης γνώσης και καλύτερη κατανόηση της νέας.

 

Κι όμως. Υπάρχει εφαρμογή που να κάνει ακριβώς αυτό που καταλαβαίνεις από τη φωτογραφία.

Κι όμως. Υπάρχει εφαρμογή που να κάνει ακριβώς αυτό που καταλαβαίνεις από τη φωτογραφία.

 

Σωματικές διαστάσεις

Μπορεί να θες να αντιληφθείς ποιες είναι οι σωματικές σου διαστάσεις και με βάση αυτές να δεις αν έχει νόημα να αλλάξεις κάποιες συνήθειες, να προσέξεις τη διατροφή σου κ.λπ. Εναλλακτικά, μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχεις σημαντικές μετρήσεις των σωματικών σου διαστάσεων διότι με βάσει αυτές αγοράζεις ρούχα. Θα μπορούσες να μετρηθείς κάπου προφανώς, αλλά με εφαρμογές όπως η MTailor μπορείς να το καταφέρεις στην άνεση του σπιτιού σου. Αρκεί να σε φωτογραφίσει κάποιος σε συγκεκριμένες πόζες και τίποτα άλλο. Παλαιότερα μπορεί να μη σε ένοιαζε κάποια τέτοια ευκολία γιατί η αγορά ρούχων μέσω Internet αντιμετωπιζόταν και λίγο ως… ανέκδοτο που ήταν εύκολο να μην έχει την καλύτερη κατάληξη. Όμως οι συνθήκες βελτιώθηκαν, οι επιλογές είναι πάρα πολλές και να που με τέτοιες εφαρμογές μπορείς να κάνεις το βήμα (ή άλμα αν προτιμάς) και να αποκτήσεις κάποιο ρούχο, με ασφάλεια, το οποίο δεν θα μπορούσες να βρεις με τίποτα στη γεωγραφική σου περιοχή.

 

Οπτικές σημειώσεις

Πηγαίνεις σε κάποια εκδήλωση και πετυχαίνεις μια μπίρα που σου αρέσει. Χαζεύεις σε κάποια βιβλιοθήκη και συναντάς ένα βιβλίο που θα ήθελες να προσθέσεις και στη δική σου συλλογή. Βρήκες ενδιαφέρον δώρο και δεν είναι καν λύση απλά να σημειώσεις το όνομά του κάπου διότι μπορεί να μην έχει καν συγκεκριμένη ονομασία. Τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φωτογραφίσεις το “αντικείμενο του πόθου” και να αντιμετωπίσεις την εικόνα ως την ιδανική σημείωση. Άλλωστε και διάφορα στοιχεία να θυμάσαι ή να έχεις σημειώσει ως κείμενο, καμιά φορά η εικόνα λύνει χέρια. Ειδικά όταν πέσεις σε παρόμοιες επιλογές ή παραλλαγές του ίδιου brand κ.λπ.

 

Βρες πληροφορίες για τα πάντα

Όχι, δεν πρόκειται να πούμε για απλή αναζήτηση, αλλά για κάτι καλύτερο. Είσαι ταξιδιώτης και περνάς έξω από κάποιο ενδιαφέρον κτίριο. Δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται, δεν καταλαβαίνεις τίποτα από την τοπική γλώσσα αλλά θες, όπως και να ‘χει, να μάθεις κάτι παραπάνω για αυτό που έχεις μπροστά σου και σου κέντρισε το ενδιαφέρον. Η εφαρμογή CamFind θα σου λύσει τα χέρια. Αρκεί να σηκώσεις το τηλέφωνό σου, να στρέψεις την κάμερα στο σημείο ενδιαφέροντος, να φωτογραφίσεις και η εφαρμογή θα φροντίσει να σου παρουσιάσει χρήσιμες πληροφορίες. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια εφαρμογή και για να λύσεις γρίφους στο Sudoku, αλλά κάτι μας λέει ότι έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις στα ταξίδια σου. Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον.

 

Η εφαρμογή CamFind επινοήθηκε για το Google Glass, έφτασε σε smartphones και αναλαμβάνει την οπτική αναζήτηση πληροφορίας.

Η εφαρμογή CamFind επινοήθηκε για το Google Glass, έφτασε σε smartphones και αναλαμβάνει την οπτική αναζήτηση πληροφορίας.

 

Μεγάλη βοήθεια και στα καλλυντικά

Η αλήθεια είναι ότι με τόση φαντασία που καταναλώνεται για την ονομασία των περισσότερων καλλυντικών, ή με τις μικροδιαφορές πολλές φορές μεταξύ των συσκευασιών, είναι θέμα χρόνου να γίνει κάποιο λάθος όταν πηγαίνει το χέρι προς το ράφι. Είτε από εσένα είτε από τον όποιον ανέλαβε να σε βοηθήσει με τα σχετικά ψώνια. Φωτογράφισε λοιπόν τις συσκευασίες από τα σκευάσματα που χρησιμοποιείς για να είναι πρόχειρα και να είναι πιο δύσκολο να γίνει λάθος.

Μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο αν έχεις αρκετά διαφορετικά σύνολα που σε οδηγούν και σε αρκετούς διαφορετικούς συνδυασμούς καλλυντικών, ανάλογα και με την περίπτωση βέβαια. Μπορείς να φωτογραφίσεις τα προϊόντα που χρησιμοποιείς για συγκεκριμένο look. Έτσι θα είναι πιο δύσκολο να κάνεις λάθος ακόμη και πάνω στη βιασύνη σου.

 

Παίξε!

Η κάμερα χρησιμοποιείται ουσιωδώς σε συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών, τόσο ώστε να μη γίνεται να τα παίξεις χωρίς τη χρήση της κάμερας. Πρώτο και καλύτερο (την εποχή αυτή τουλάχιστον) το Pokémon GO που σε βάζει να εξερευνάς τον έξω κόσμο για να βρεις Pokémon, και όχι μόνο. Όταν έρθει η ώρα να βρεις κάποιο πρόχειρο στο χώρο, πρέπει να ρίξεις και μια ματιά με τη βοήθεια της κάμερας. Εκτός αυτού του παιχνιδιού βέβαια, οποιοδήποτε άλλο που βασίζεται σε τεχνολογία AR (Augmented Reality) βασίζεται στην κάμερα του smartphone, βάσει της οποίας υπολογίζει που και πώς πρέπει να εμφανίσει εικονικά αντικείμενα. Άλλα καλά παραδείγματα είναι το Ingress και το Zombies Everywhere!.

 

Δεν ξεχνιούνται αυτά. Η κάμερα δίνει ζωή σε τέτοια παιχνίδια.

Δεν ξεχνιούνται αυτά. Η κάμερα δίνει ζωή σε τέτοια παιχνίδια.

 

Φρόντισε τον αυχένα σου

Με τους πάντες να έχουν το βλέμμα κατεβασμένο σε μια οθόνη (δεν φταίει το Pokémon GO, το φαινόμενο είναι χρόνιο), δεν αποκλείεται να έχεις συνηθίσει να έχεις κακή στάση, στάση που καταλήγει να επιβαρύνει και να κάνει ζημιά τελικά στο λαιμό και τον αυχένα σου σε βάθος χρόνου. Φυσικά και υπάρχει εφαρμογή και για κάτι τέτοιο, το Text Neck Indicator LITE. Χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα ενός smartphone κι εσύ κάνεις ό,τι θα έκανες. Σε παρατηρεί κατά τη χρήση και όταν θεωρεί ότι δεν έχεις αρκετά καλή στάση, η εφαρμογή σε ειδοποιεί. Φυσικά το θέμα δεν είναι τόσο το να σε ειδοποιεί κάποιος κάθε τρεις και λίγο αλλά να αποκτήσεις αντίληψη της σωστής στάσης και, σιγά-σιγά, να μάθεις την προσέχεις και χωρίς “σκουντήγματα”.

 

Προφυλάξου σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης

Αν έχεις χρόνια προβλήματα υγείας που πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε προσπαθήσει να σε βοηθήσει, η Άμεσος Δράση, ένας νοσηλευτής ή θεράπων ιατρός, ακόμη και αν έχεις χάσεις τις αισθήσεις σου ή δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσεις, είναι γνωστό ότι, σε κάποια τηλέφωνα, υπάρχουν λύσεις για τη διατήρηση και προβολή τέτοιων στοιχείων. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως υπάρχει και μια απλή εναλλακτική λύση. Γράψε κάπου όλα όσα πρέπει να προβάλλονται, χρόνιες παθήσεις, άτομο με το οποίο πρέπει να επικοινωνήσει όποιος βοηθήσει κ.λπ. Τράβηξέ το φωτογραφία και χρησιμοποίησε τη φωτογραφία αυτή ως wallpaper. Έτσι ακόμη και με κλειδωμένο smartphone είναι αρκετά εύκολο να μάθει κάποιος αυτά που πρέπει ώστε να μην τα κάνει χειρότερα στην προσπάθειά του να βοηθήσει σε ώρα ανάγκης.

 

Κράτα συντροφιά στα κατοικίδιά σου

Ναι, θα χρειαστεί κάποιο περίεργο στήσιμο, τις σωστές ρυθμίσεις κ.λπ., αλλά το καλό είναι πως με smartphone/tablet μπορείς να “επικοινωνήσεις” με κατοικίδια που έχεις αφήσει σπίτι όσο εσύ κάνεις τις διακοπές σου. Δεν είναι πάντα εφικτό να πάρεις κάποιο ζωάκι μαζί σου άλλωστε. Και, ανάλογα με την περίπτωση, ανάλογα με το ζώο, ακόμη και αυτού του τύπου η επαφή μπορεί να είναι πολύ σημαντική για να το κρατήσει μακριά από την κατάθλιψη και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν. Δεν είναι λοιπόν ότι θα πιάσεις και την κουβέντα. Αλλά, τουλάχιστον, θα μαλακώσεις λίγο την αγωνία του κατοικίδιου που μπορεί να νομίζει ότι το εγκατέλειψες.

 

Μια κάμερα, άπειρες ιδέες

Είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι κάτι τόσο δεδομένο μπορεί να έχει τόσες διαφορετικές χρήσεις, πέρα από την απλή φωτογράφιση, δημοσίευση και διαμοιρασμό μιας φωτογραφίας ή ενός video. Το software να ‘ναι καλά όμως που ανοίγει το δρόμο σε τόσα και τόσα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη