Πώς να μειώσεις την κατανάλωση των συσκευών θέρμανσης και του κλιματιστικού το χειμώνα!

by K Admin

 

Είτε επειδή θέλουν να περιορίσουν τα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης, είτε επειδή ζουν σε διαμερίσματα όπου η κεντρική θέρμανση έχει –πρακτικά- καταργηθεί, αφού έχει να λειτουργήσει εδώ και χρόνια, για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά θεωρείται πλέον αυτονόητο πως το παραδοσιακό καλοριφέρ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ζεσταθούν το χειμώνα.

 

Αντιθέτως, οι θερμοπομποί, οι ηλεκτρικές θερμάστρες, τα πάνελ υπερύθρων, οι θερμάστρες κηροζίνης (Kerosun) και υγραερίου, τα αερόθερμα και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ βρίσκουν θέση σ’ ολοένα και πιο πολλά ελληνικά σπίτια, ενώ όλο και πιο πολλοί Έλληνες ανακαλύπτουν πως το air-condition είναι ένα πρώτης τάξεως «αντίδοτο» και για το χειμωνιάτικο κρύο, πέραν απ’ τους καύσωνες του καλοκαιριού.

 

Κάποιες απ’ τις παραπάνω συσκευές είναι φορητές, κάποιες άλλες είναι μόνιμα εγκατεστημένες στον τοίχο, ενώ αν και οι περισσότερες απ’ αυτές λειτουργούν με ρεύμα, στις διαθέσιμες επιλογές υπάρχουν κι άλλα «καύσιμα», όπως το υγραέριο, ή το Kerosun θέρμανσης. Όμως, παρ’ όλες τις διαφορές τους, το κοινό τους χαρακτηριστικό (και πλεονέκτημα) είναι πως μπορούν να θερμάνουν επιμέρους δωμάτια του σπιτιού.

 

 

Αξιοποίησε σωστά το θερμοστάτη

 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για ν’ απολαμβάνεις θερμική άνεση χωρίς να καταναλώνεις άσκοπα ενέργεια, η θερμοκρασία στο χώρο σου δε χρειάζεται να ξεπερνά τους 22ο C. Συχνά, ωστόσο, μπορεί να αισθάνεσαι θαλπωρή στο χώρο, ακόμη και με ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία.

 

Τα air-conditions και οι θερμποπομποί με θερμοστάτη χώρου «αντιλαμβάνονται» τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, επομένως είναι εύκολο να ρυθμίσεις τη λειτουργία τους στις επιθυμητές συνθήκες. Στην περίπτωση των υπόλοιπων συσκευών, απ’ το να βασιστείς στην υποκειμενική αίσθηση ζέστης που νιώθεις, ανάλογα με τη «σκάλα» που κάθε φορά επιλέγεις, η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο χώρου, ώστε να μπορείς να προσαρμόζεις την απόδοσή τους βάσει της ακριβούς θερμοκρασίας του χώρου σου.

 

Δες εδώ Μετερεολογικούς σταθμούς.

 

Απενεργοποίησε τη συσκευή σου όταν πρόκειται να λείψεις

 

Ένα επίσης κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των συσκευών είναι πως μπορούν ν’ αυξάνουν άμεσα τη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος να τις αφήνεις αναμμένες, κι επομένως να ξοδεύεις χρήματα τις ώρες που δεν βρίσκεσαι σπίτι.

 

Πέραν απ’ την οικονομία, ένας σημαντικός επίσης λόγος είναι και η ασφάλεια. Εξάλλου, με μοναδική ίσως εξαίρεση το air-condition, στις υπόλοιπες θερμαντικές λύσεις και οι ίδιοι οι κατασκευαστές συνιστούν να μην παραμένουν αναμμένες χωρίς επίβλεψη, για ν’ αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ατυχήματος.

 

 

Διάλεξε σωστό σημείο

 

Οι περισσότερες συσκευές ζεσταίνουν το χώρο θερμαίνοντας τον αέρα. Επομένως, αν έχεις θερμάστρα κηροζίνης (kerosun), αερόθερμο, σόμπα υγραερίου, ηλεκτρικό καλοριφέρ ή θερμοπομπό, τοποθέτησέ το σ’ ένα κεντρικό σημείο του δωματίου. Επίσης, το αερόθερμο και ο θερμοπομπός θα πρέπει να βρίσκονται σχετικά κοντά στο πάτωμα, ώστε η θέρμανση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη, αφού ο θερμός αέρας ανεβαίνει ψηλά.

 

Στην περίπτωση του air-condition, βέβαια, δεν μπορείς ν’ αλλάξεις το σημείο που είναι εγκατεστημένο. Μπορείς –όμως- να ρυθμίσεις τη ροή του αέρα, ρυθμίζοντας ανάλογα την κλίση των περσίδων. Έτσι, τώρα το χειμώνα, ο θερμός αέρας που βγαίνει απ’ το μηχάνημα θα πρέπει να έχει κατεύθυνση προς το πάτωμα, για να πετύχεις καλύτερη κατανομή της θερμότητας στο δωμάτιο.

 

Απ’ την άλλη πλευρά, οι ηλεκτρικές θερμάστρες και τα πάνελ υπερύθρων λειτουργούν εκπέμποντας ακτινοβολία, ώστε ν’ ανεβάζουν τη θερμοκρασία των σωμάτων που βρίσκονται σ’ «οπτική επαφή» σε μικρή εμβέλεια. Επομένως, θα πρέπει να βρίσκονται σχετικά κοντά σου, χωρίς να παρεμβάλλεται ανάμεσά σας κάποιο άλλο αντικείμενο.

 

 

Ακολούθησε τις προδιαγραφές της συσκευής σου

 

Ανεξάρτητα απ’ τον τρόπο λειτουργίας, κάθε θερμαντική λύση μπορεί να καλύψει ένα μέγιστο μέγεθος χώρου. Επομένως, δεν έχει νόημα να τη χρησιμοποιήσεις σε κάποιο δωμάτιο με περισσότερα τετραγωνικά, αφού δεν θα μπορέσει ποτέ έτσι να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία. Για τον ίδιο λόγο, δεν έχει –επίσης- νόημα το να μην απομονώνεις το χώρο όπου αυτή βρίσκεται και θέλεις να ζεστάνεις, επειδή υποτίθεται ότι, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες, η ζέστη θα «κυκλοφορήσει» και στα διπλανά δωμάτια.

 

Επίσης, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, τα αερόθερμα και οι θερμοπομποί προορίζονται για να θερμάνουν το χώρο σου, κι όχι για να στεγνώνεις ρούχα. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να κρεμάσεις ποτέ βρεγμένα ρούχα πάνω τους, ή να τα τοποθετείς σε πολύ μικρή απόσταση, αφού σε μία τέτοια περίπτωση η συσκευή σου όχι μόνο δε θα έχει τη μέγιστη απόδοση θέρμανσης του χώρου, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπερθερμανθεί. Στην περίπτωση, μάλιστα, που δεν λειτουργήσει τότε ο θερμοστάτης ασφαλείας που διαθέτει, υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει φωτιά.

 

Για ν’ αποχαιρετήσεις την απλώστρα μια για πάντα, η μοναδική λύση είναι ένα στεγνωτήριο ρούχων. Εναλλακτικά, ένας αφυγραντήρας βοηθά να στεγνώνουν τα ρούχα σου πιο γρήγορα μέσα στο σπίτι, τις ημέρες που βρέχει, ή κάνει τόσο κρύο, ώστε να μην έχει πρακτικά νόημα το να τ’ απλώσεις στο μπαλκόνι.

 

 

Περιόρισε τις θερμικές απώλειες στο χώρο

 

Βασικός κανόνας για να λειτουργεί οικονομικά η συσκευή σου είναι να μην αφήνεις τη θερμότητά της να διαφεύγει απ’ το χώρο. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να μην υπάρχουν ανοίγματα που να δημιουργούν ρεύματα αέρα, π.χ. απ’ τα κουφώματα, ή τις πόρτες του δωματίου σου. Επίσης, θα πρέπει το πάτωμα να καλύπτεται με χαλιά, που αποτελούν ένα είδος θερμομόνωσης για το δάπεδο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη