Πώς θα καταλάβεις αν το ψυγείο σου βρίσκεται στα τελευταία του

by K Admin

1200x630 psigeio

 

Είναι πολλές φορές δύσκολο να γνωρίζουμε αν το ψυγείο μας χρειάζεται απλά συντήρηση ή έχει αρχίσει… να «πνέει τα λοίσθια». Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ενδείξεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι ήρθε στιγμή να αντικαταστήσεις το ψυγείο σου με ένα νεότερο μοντέλο.

 

 

1Τα τρόφιμα αλλοιώνονται (ακόμα και πριν την ημερομηνία λήξης τους)

 

xalasmenoΦαντάσου λοιπόν να έχεις ένα ψυγείο γεμάτο νωπά και καταψυγμένα τρόφιμα και να αρχίζουν να αλλοιώνονται χωρίς καν να έχει φτάσει η ημερομηνία λήξης τους. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι φυσιολογικό και ίσως οφείλεται σε κάποια βλάβη που είτε επισκευάζεται ή το ψυγείο χρειάζεται αντικατάσταση. Τα αλλοιωμένα τρόφιμα – προφανώς – είναι επικίνδυνα για την υγεία μας και αιτία για άσχημες οσμές μέσα στο ψυγείο.

Το να μη λειτουργεί σωστά η συντήρηση ή η κατάψυξη μπορεί να σημαίνει ότι είτε ο θερμοστάτης δεν λειτουργεί σωστά, είτε ότι τα πηνία του συμπυκνωτή είναι καλυμμένα με σκόνη ή το μοτέρ δουλεύει ασταμάτητα, ενώ τα πηνία είναι πολύ ζεστά.

 

 

2

Καθόλου θόρυβος, ενώ τα LEDs παραμένουν ανοικτά

 

Το βουητό του ψυγείου είναι συνηθισμένο φαινόμενο και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποια βλάβη. Ωστόσο, ένα εντελώς αθόρυβο ψυγείο σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μια κλασική περίπτωση είναι να φαίνονται τα LEDs αναμμένα (τόσο στο εξωτερικό όσο στο εσωτερικό του) αλλά να μη λειτουργεί το ψυγείο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, ακόμα και ότι έχει καταστραφεί ο συμπιεστής. Δοκίμασε να ρυθμίσεις το θερμοστάτη σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Εάν αυτό δεν καταφέρει να εκκινήσει το μοτέρ, τότε μάλλον έχει πάθει σοβαρή βλάβη.

Ένας ακόμα γρήγορος έλεγχος είναι να κάνεις απόψυξη και να αφήσεις απενεργοποιημένο το ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες. Αν το ψυγείο αρχίζει να λειτουργεί, ίσως υπάρχει πρόβλημα με τα συστήματα απόψυξης, κάτι που είναι επισκευάσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση μάλλον ήρθε η στιγμή για νέο ψυγείο.

 

3Συσσώρευση νερού γύρω από το ψυγείο

 

Η συσσώρευση νερού γύρω από το ψυγείο σου είναι κάτι δυσάρεστο σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, κάνει το δάπεδο αρκετά ολισθηρό (άρα και επικίνδυνο), είναι ταλαιπωρία να μαζεύεις κάθε τόσο τα νερά, ενώ ίσως αποτελεί ένδειξη ότι το ψυγείο έχει κάποιο πρόβλημα. Όταν λοιπόν έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να σημαίνει ότι:

  • Η πόρτα δεν εφαρμόζει καλά όταν κλείνει – έλεγξε τις στεγανοποιήσεις αν έχουν φθαρεί.
  • Το δοχείο συλλογής νερού είναι σπασμένο – αυτό είναι εύκολο να το ελέγξεις με το να αφαιρέσεις το δοχείο και να ρίξεις νερό μέσα σε αυτό για να δεις αν υπάρχει διαρροή.
  • Υπάρχει υπερβολική συσσώρευση πάγου – δοκίμασε να κάνεις απόψυξη, αλλά αν χρειάζεται να το κάνεις τακτικά τότε ίσως χρειαστεί τελικά να αντικαταστήσεις το ψυγείο σου.
  • Οι εύκαμπτοι σωλήνες από το δοχείο συλλογής μπορεί να είναι χαλαροί, κατεστραμμένοι ή έχουν μετατοπιστεί από τη θέση τους.

 

 

4Συσσώρευση πάγου στα τοιχώματα του ψυγείου

katapsixi

 

Θέλεις να κάνεις απόψυξη  και η συσσώρευση πάγου στην κατάψυξη είναι μεγάλος πονοκέφαλος. Φαντάσου λοιπόν πόσο ταλαιπωρία είναι να έχεις συσσώρευση πάγου και στα τοιχώματα του ψυγείου. Η συσσώρευση πάγου στην συντήρηση είναι κακό σημάδι. Αν κάθε τόσο είσαι αναγκασμένος να ξύνεις τον πάγο από τα τοιχώματα ή να κάνεις κάθε λίγο και λιγάκι απόψυξη, ίσως είναι καλύτερα να αντικαταστήσεις το ψυγείο σου. Εκτός από την ταλαιπωρία, η συσσώρευση πάγου σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος και κακοσυντηρημένες τροφές.

 

 

5Λειτουργεί κανονικά η κατάψυξη, αλλά η συντήρηση είναι «ζεστή»

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που η συντήρηση είναι θερμότερη από ό,τι θα έπρεπε, παρόλο που το τμήμα της κατάψυξης λειτουργεί κανονικά – αν και σε ορισμένα ψυγεία ο κρύος αέρας από την κατάψυξη διοχετεύεται μέσα στο θάλαμο συντήρησης. Αν η συντήρηση του ψυγείου δεν λειτουργεί, μπορεί να σημαίνει ότι ο ανεμιστήρας του μοτέρ έχει σπάσει και δεν κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε. Η αντικατάσταση ενός τέτοιου ανταλλακτικού είναι αρκετά δαπανηρή και αν το ψυγείο είναι αρκετά παλιό, τα συνολικά οφέλη ενός νέου σε συνδυασμό με το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς, καθιστούν την αγορά μιας νέας συσκευής πολύ πιο συμφέρουσα λύση.

 

 

6Ενοχλητικός θόρυβος

 

Τα χαμηλά επίπεδα θορύβου σε ένα ψυγείο είναι κάτι φυσιολογικό όταν ο συμπιεστής λειτουργεί κανονικά. Το πολύ έντονο και ενοχλητικό βουητό, όμως, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και το πρόβλημα εντοπίζεται στον συμπιεστή. Είτε έχει χαλάσει ο άξονας του κινητήρα, είτε ο ανεμιστήρας ή τα πηνία του συμπυκνωτή είναι ελαττωματικά. Επίσης μια τέτοια επισκευή ή αντικατάσταση του συμπιεστή είναι αρκετά δαπανηρή. Επομένως, είναι σοφότερο να προτιμήσεις να επενδύσεις σε ένα καινούργιο ψυγείο, χαμηλότερης κατανάλωσης.

 

 

7Οι λογαριασμοί ρεύματος αυξάνονται συνεχώς!

 

Αν οι λογαριασμοί ρεύματος είναι υψηλότεροι από το συνηθισμένο, ίσως είναι ένα σημάδι ότι οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι θα έπρεπε. Το ψυγείο σου είναι η πιο πιθανή αιτία, καθώς ανήκει στις συσκευές του σπιτιού που λειτουργούν ακατάπαυστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι πολύ πιθανό να αποτελεί σημάδι ότι ο θερμοστάτης του μοτέρ ή ο συμπιεστής πνέει τα λοίσθια. Τα σύγχρονα ψυγεία έχουν καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητά, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μειωμένοι λογαριασμοί.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας συσκευής τάξης ενεργειακής απόδοσης D με μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης A+++ μπορεί να εξασφαλίσει μείωση της κατανάλωσης έως και 80%. Μία κιλοβατώρα (1 kWh) ισούται με χίλια Watt για μία ώρα (1kWh=1000W/h). Ενδεικτικά λοιπόν, σκέψου ότι μία κιλοβατώρα προσφέρει περίπου μία ημέρα λειτουργίας ενός ψυγείου ενεργειακής τάξης Α, περίπου 36 ώρες φως από ένα λαμπτήρα εξοικονόμησης 28 Watt (απόδοση 100 W) και περίπου μισή ώρα σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα 2000 Watt. Άρα, η αντικατάσταση του παλιού σου ψυγείου με ένα νέο, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, είναι η πιο συμφέρουσα οικονομική επιλογή, με το κόστος αγοράς να αποσβένεται σε βάθος χρόνου από την εξοικονόμηση ενέργειας! Πριν προχωρήσεις σε αγορά νέου ψυγείου διάβασε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (όπως είναι η ενεργειακή κλάση και η ετήσια κατανάλωση ρεύματος) που αναφέρονται στην ενεργειακή ετικέτα του.

 

Μπορείς να δεις ακόμη