Προετοίμασε την κουζίνα σου για τις γιορτές

by K-Admin 1

 

Τα Χριστούγεννα έχουν σχεδόν φτάσει και οι γιορτινές ετοιμασίες αυτές τις μέρες βρίσκονται στο απόγειό τους. Φυσικά, η κουζίνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σπίτι καθώς αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και τους φίλους. Όλα τα παραδοσιακά εδέσματα θα εξέλθουν από αυτόν το χώρο, σκορπίζοντας στο σπίτι υπέροχες και λαχταριστές μυρωδιές που στο μυαλό μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα! Γι’ αυτό και η κουζίνα μας θα πρέπει να είναι οργανωμένη κατάλληλα ώστε να μας εμπνέει για γιορτινά μαγειρέματα!

 

Οργανώνοντας το χώρο της κουζίνας

Για να μην αγχωθείς την τελευταία στιγμή, ιδανικό είναι να ξεκινήσεις από τώρα να προετοιμάζεις την κουζίνα σου για να κάνεις τα χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα πολύ πιο εύκολα και διασκεδαστικά! Άλλωστε, η οργάνωση κουζίνας, η ακρίβεια και η σωστή προετοιμασία των υλικών είναι βασικά στοιχεία για επιτυχημένα μαγειρέματα.

 

Το απαραίτητο ξεκαθάρισμα
Αρχικά θα πρέπει να φροντίσεις τη χωροταξική διαρρύθμιση του ψυγείου ώστε να χωρέσουν όλα τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα που θα κληθεί να φιλοξενήσει την περίοδο των εορτών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεις τον απαραίτητο χώρο στα ντουλάπια σου για να υποδεχθούν τα έκτακτα ψώνια των ημερών. Επειδή λοιπόν, θα χρειαστείς χώρο γενικά στην κουζίνα, ξεκαθαρίζεις τα τρόφιμα σε ντουλάπια και ψυγείο ελέγχοντας τις ημερομηνίες στις συσκευασίες και καταγράφεις με την ευκαιρία πιθανές ελλείψεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να σχεδιάσεις καλύτερα τα ψώνια σου, ώστε να μην τρέχεις στο σούπερ μάρκετ την τελευταία στιγμή.

 

Καθαρισμός ψυγείου και ντουλαπιών
Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) να κάνεις ένα καλό καθάρισμα στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας. Αφιέρωσε ένα απόγευμα αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά. Βγάλε από τη πρίζα το ψυγείο, άδειασέ το από τα τρόφιμα και βγάλε τα ράφια του. Σε μια λεκάνη αναμιγνύεις μία κούπα λευκό ξίδι με δύο κούπες ζεστό νερό και λίγες σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Σαπούνισε με ένα καθαρό σφουγγάρι το εσωτερικό του ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω. Ξέπλυνε τις επιφάνειες με ένα απορροφητικό πανί (ή βέτεξ) και σκούπισε με καθαρή πετσέτα. Έπειτα πιάσε και σαπούνισε με υγρό πιάτων τα ράφια και άφησέ τα να στεγνώσουν. Σαπούνισε όλα τα εσωτερικά εξαρτήματα του ψυγείου όπως συρτάρια φρούτων, αυγοθήκες κ.λπ. Μόλις στεγνώσουν καλά, τοποθέτησέ τα στη θέση τους. Για το λάστιχο της πόρτας, απομάκρυνε τους ρύπους από τις δύσκολες γωνίες με μία παλιά οδοντόβουρτσα. Την ίδια διαδικασία μπορείς να εφαρμόσεις και στον καταψύκτη σου.

Η εξωτερική επιφάνεια των ξύλινων ντουλαπιών της κουζίνας είναι ένα δύσκολο σημείο στο καθάρισμα που συχνά μάλιστα το παραμελούμε. Δαχτυλιές, λίπη, στίγματα νερού, και όλη η σκόνη που κατακάθισε στην επιφάνεια δεν απομακρύνονται εύκολα. Γι’ αυτό και πολλές φορές δεν αρκεί το καθάρισμα με ζεστό νερό και σαπουνάδα. Φτιάξε ένα μείγμα με ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού, ώστε να γίνει μια παχύρευστη πάστα. Πέρασε με αυτήν την πάστα τα ντουλάπια και με ένα μαλακό σφουγγάρι τρίψε στα επίμαχα σημεία. Έπειτα, βάλε σε μια λεκάνη ζεστό νερό και ξέβγαλε την πάστα με τη βοήθεια μιας απορροφητικής πετσέτας. Εάν θέλεις να αναζωογονήσεις ακόμα περισσότερο τα ντουλάπια σου, βάλε σε ένα μπουκάλι σπρέι ίσα μέρη λευκό ξίδι και ζεστό νερό, ψέκασε το μείγμα πάνω στα ντουλάπια και σκούπισέ τα με ένα πανάκι από μικροΐνες. Κάνε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστο δύο φορές το χρόνο, ώστε να διατηρηθούν σαν καινούρια για πάντα. Δεδομένου ότι δεν περιέχει χημικά, αυτός ο τρόπος καθαρισμού μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε τύπο ντουλαπιών.

 

Προετοίμασε το φούρνο σου
Ο φούρνος τις ημέρες των γιορτών είναι η συσκευή που θα «δουλέψει» περισσότερο απ’ όλες. Ψητά, γλυκά και σπιτικές πίτες θα μπαίνουν και θα βγαίνουν συνέχεια από το φούρνο αυτές τις μέρες, και για να μας βγάλει ασπροπρόσωπους πρέπει να τον έχουμε καθαρό. Μην αναβάλεις το καθάρισμα του φούρνου γιατί μετά από τόσα μαγειρέματα θα είναι πιο δύσκολο να αστράψει και θα σε ταλαιπωρήσει περισσότερο.

Ένας εύκολος τρόπος για να καθαρίσεις αποτελεσματικά το φούρνο και τις σχάρες είναι ο εξής: Αφαίρεσε τις σχάρες και άφησέ τες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα. Σε ένα μπολ ανακάτεψε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρώμικος πρόσθεσε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού. Μπορείς, αν θέλεις να προσθέσεις λίγο λευκό ξίδι ή απορρυπαντικό πιάτων. Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, τρίψε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι. Άφησέ το να δράσει για μερικά λεπτά και καθάρισε τις σχάρες τρίβοντάς τες με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξέπλυνε και άφησέ τις να στεγνώσουν. Τελειώνοντας, πέρασε τις επιφάνειες του φούρνου με ένα βρεγμένο πανί και θα δεις τις βρωμιές να εξαφανίζονται!

 

Μην ξεχάσεις το φούρνο μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων λύνει τα χέρια πολλών νοικοκυριών, καθώς προσφέρει ζέσταμα, ψήσιμο και ξεπάγωμα μέσα σε λίγα λεπτά. Και την περίοδο των εορτών θα γίνει ο καλύτερος σου σύμμαχος στην κουζίνα. Είναι σημαντικό λοιπόν, να είναι στην καλύτερη του κατάσταση τις μέρες που θα το χρειαστείς περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ευτυχώς υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να καθαρίσεις το φούρνο μικροκυμάτων, τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για να βελτιώσεις την αποτελεσματικότητα της συσκευής. Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι ένα βαθύ μπολ, νερό, και δύο μεγάλα λεμόνια.

Γέμισε το μπολ με μια κούπα νερό, κόψε τα λεμόνια στα τέσσερα, στύψε λίγο από το χυμό τους και βάλε τα μέσα στο μπολ. Βάλε το φούρνο σε λειτουργία για τρία λεπτά με το μπολ και, στη συνέχεια, σκουπίζεις με ένα απορροφητικό πανί ή χαρτί κουζίνας. Οι υδρατμοί που δημιουργούνται με το νερό καθώς θερμαίνεται, σε συνδυασμό με το κιτρικό οξύ από τα λεμόνια, λειτουργούν ως ένα αποτελεσματικό καθαριστικό (που και καθαρίζει και απολυμαίνει). Χωρίς τις χημικές ουσίες των καθαριστικών του εμπορίου και χωρίς να ξοδέψεις χρήματα έχεις έναν εκθαμβωτικά αστραφτερό και καθαρό φούρνο μικροκυμάτων.

 

 

Απογραφή μαγειρικών σκευών και εργαλείων

Ήρθε η ώρα να σκεφτείς ποια μαγειρικά σκεύη ή εργαλεία θα σου χρειαστούν στην προετοιμασία για το γιορτινό τραπέζι. Έλεγξε αν η γάστρα, τα τηγάνια, τα ταψιά κ.λπ. είναι σε καλή κατάσταση και, το πιο σημαντικό, αν τα μεγέθη των σκευών είναι κατάλληλα για την ποσότητα του φαγητού που θα μαγειρέψεις. Διαφορετικά, είναι μια καλή ευκαιρία να ανανεώσεις τα «κατσαρολικά» σου, ώστε να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις όταν, για παράδειγμα, έρθει η ώρα να ψήσεις τη γαλοπούλα.

Τσέκαρε επίσης αν τα μίξερ, πολυκόφτες, ραβδομπλέντερ κ.λπ. λειτουργούν όλα σωστά. Πρόκειται για μικροσυσκευές που μπορούν να σου λύσουν τα χέρια σε πολλές περιστάσεις. Για παράδειγμα, η προετοιμασία του φαγητού γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη με ένα μίξερ ή πολυκόφτη. Ή, με το ραβδομπλέντερ μπορείς να πολτοποιήσεις υλικά στο μπολ της επιλογής σου, χωρίς να λερώσεις μεγαλύτερη συσκευή. Εάν έχεις κουζινομηχανή, φρόντισε να έχεις εύκαιρα όλα τα εργαλεία που τη συνοδεύουν. Ίσως πρέπει να εφοδιαστείς και με επιπλέον εξαρτήματα για συγκεκριμένες εργασίες, π.χ. εξάρτημα κόφτη/τρίφτη κ.λπ.

 

Σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, τραπεζομάντηλο

Το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού είναι εξίσου σημαντικό με τα φαγητά που θα ετοιμάσεις και θα σερβίρεις. Επομένως έλεγξε αν τα πιάτα ή τα ποτήρια θα φτάσουν για τους καλεσμένους, ή αν το καλό τραπεζομάντηλο είναι καθαρό, και γενικά αν όλα είναι στη θέση τους, καθαρά και σιδερωμένα. Έτσι, θα μπορείς να φροντίσεις έγκαιρα για το στρώσιμο του γιορτινού τραπεζιού.

 

 

Αγορά βασικών ειδών και σχεδιασμός του μενού για το γιορτινό τραπέζι

Ετοίμασε τη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ από νωρίς. Έχε υπόψη σου ότι, πέρα από τα τρόφιμα, υπάρχουν κι άλλα προϊόντα που θα σου χρειαστούν όπως καθαριστικά, χαρτικά και διάφορα αναλώσιμα. Επομένως, φροντίζεις για την αγορά βασικών ειδών από νωρίς, ενώ φρούτα, λαχανικά και κρεατικά τα προμηθεύεσαι λίγες μέρες πριν το γιορτινό τραπέζι, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο φρέσκα. Σκέψου και λογάριασε για πόσα περίπου άτομα πρέπει να μαγειρέψεις αλλά και το μενού που θα ετοιμάσεις.

 

Πρωτοτύπησε με μοναδικές γευστικές δημιουργίες

Εάν σκέφτεσαι φέτος να πρωτοτυπήσεις, στο διαδίκτυο θα βρεις συνταγές μαγειρικής που και θα σου αρέσουν και θα μπορείς να τις βγάλεις εις πέρας. Μάλιστα, δε χρειάζεται να πας και πολύ μακριά, αφού, σε έχουμε ήδη καλύψει (και) σε αυτό με τις μοναδικές συνταγές του Γιώργου Τσούλη που είναι μόλις 2-3 κλικ μακριά και θα σου δώσουν την ευκαιρία να κάνεις φέτος τη διαφορά.

 

Βάλε την κουζίνα στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Συνήθως διακοσμούμε το σαλόνι, τα δωμάτια, τη βεράντα. Γιατί όχι και την κουζίνα; Είναι άλλωστε το «κέντρο» του σπιτιού! Αξίζει να του δώσεις μια εορταστική νότα. Δε χρειάζεται να «βομβαρδίσεις» την κουζίνα με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια δεξιά και αριστερά, χρειάζεται όμως να επιμεληθείς το χώρο προσεκτικά και να αναδείξεις τη ζεστασιά που του αναλογεί.

Λίγα φύλλα ελάτου, κορδέλες, μπάλες, φωτάκια και κεριά συνθέτουν μια γιορτινή εμφάνιση. Ένα δεντράκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας, κρεμασμένα στεφάνια με χρωματιστές κορδέλες, γιρλάντες από φυσικά φύλλα ελάτου ή μια σειρά από λευκά φωτάκια LED, είναι μερικές ιδέες που μπορείς να διακοσμήσεις όχι μόνο τον πάγκο αλλά και τον υπόλοιπο χώρο της κουζίνας.

 

Προτού ξεκινήσεις τα μαγειρέματα

Συγκέντρωσε όλα τα εργαλεία και τα σκεύη που θα χρειαστείς, ώστε να μην τα ψάχνεις την κρίσιμη ώρα του μαγειρέματος. Συγκέντρωσε όλα τα υλικά και προετοίμασέ τα με τον τρόπο που απαιτεί η συνταγή. Όταν ξεκινήσεις να μαγειρεύεις, θα πρέπει όλα τα υλικά της συνταγής να είναι τακτοποιημένα και έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. Αυτός ο τρόπος σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς στις λεπτομέρειες και στα βήματα της συνταγής χωρίς να πανικοβληθείς.

Η κουζίνα σου είναι πλέον έτοιμη και οργανωμένη για να ολοκληρώσεις κάθε σου γευστική έμπνευση.

Καλές γιορτές με υγεία, χαρά και πολλές γαστρονομικές απολαύσεις!

 

Μπορείς να δεις ακόμη