Προετοίμασε το σπίτι σου για το χειμώνα

by K Admin

 

Η μέρα διαρκεί όλο και λιγότερο, οι ψύχρες έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους τις νύχτες και, μαζί με αυτές, τα μακρυμάνικα και τα μπουφάν δίνουν πια το “παρών” στα ρούχα που χρησιμοποιείς καθημερινά. Όπως όμως έχεις προσαρμόσει την γκαρνταρόμπα σου στις νέες διαθέσεις του καιρού, το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και με το σπίτι σου, για να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τις ώρες που περνάς σε αυτό.

Η φροντίδα του σπιτιού θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την πρώτη μικρή… βουτιά του υδράργυρου, και τις περισσότερες ώρες χωρίς φυσικό φως, με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση σε ενέργεια και σε χρήμα. Επίσης, αν κάνεις από τώρα το σπίτι σου ετοιμοπόλεμο για τα κρύα του χειμώνα, δεν θα χρειαστεί να τρέχεις την τελευταία στιγμή, για να προετοιμάσεις το σπίτι σου στο “παρά πέντε” της πρώτης σοβαρής κακοκαιρίας.

 

Έλεγξε τα χαλιά, τις μοκέτες και τις κουβέρτες

Αν ακολουθείς την ελληνική παράδοση, που επιτάσσει το στρώσιμο των χαλιών στα τέλη Οκτωβρίου, τότε ήδη ετοιμάζεσαι να “ντύσεις” το πάτωμα του σπιτιού σου. Επομένως, έλεγξε αν τα χαλιά ή οι μοκέτες σου είναι καθαρά και έτοιμα να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους.

Επειδή συνήθως ο χειμώνας κάνει την εμφάνισή του απότομα και απροειδοποίητα, καλό θα είναι να κάνεις το ίδιο και με τις κουβέρτες, για να μπορείς να τις επιστρατεύσεις ανά πάσα στιγμή.

 

Η ώρα των μονωτικών για τις πόρτες και τα παράθυρα

Στην περίπτωση που τα ανοίγματα κουβαλούν αρκετά χρόνια στην πλάτη τους, και επομένως δεν κλείνουν αεροστεγώς, τότε δεν θα μπορούν να “κρατήσουν έξω” από το σπίτι το κρύο και την υγρασία. Επομένως, οποιαδήποτε τρόπο θέρμανσης κι αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις φέτος, είναι δεδομένο πως ένα μέρος των χρημάτων που θα ξοδεύεις ουσιαστικά θα πηγαίνουν χαμένα.

Η λύση είναι να μονώσεις τις πόρτες και τα παράθυρα, κλείνοντας τις διαρροές με τις αυτοκόλλητες ταινίες ή τα λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

Συντήρησε τον ηλιακό σου θερμοσίφωνα

 Το φθινόπωρο θα πρέπει να ασχοληθείς και με τον ηλιακό θερμοσίφωνα σου, αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού που προηγήθηκε, είναι πολύ πιθανό να έχει χάσει μία ποσότητα από το ψυκτικό υγρό που βρίσκεται στο κλειστό του κύκλωμα. Αυτό σημαίνει πως είναι σημαντικό να αναπληρωθεί όσο υγρό χάθηκε, για να μπορέσει να σου εξασφαλίζει άφθονο ζεστό νερό και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Επομένως, το… λιγότερο που χρειάζεται να κάνεις για τον ηλιακό σου κάθε φθινόπωρο είναι να ελέγχεις την ποσότητα του ψυκτικού υγρού. Ανάλογα με τη συχνότητα συντήρησης που προτείνει ο κατασκευαστής, μπορείς να το συνδυάσεις με ένα ολοκληρωμένο σέρβις, το οποίο όπως είναι φυσικό περιλαμβάνει και άλλες εργασίες που θα εξασφαλίσουν υψηλή απόδοση και μακροζωία στον ηλιακό σου, όπως την αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου (ανόδιο) που προστατεύει από διάβρωση τα υλικά του.

 

Συντήρησε το κλιματιστικό αν θα το χρησιμοποιήσεις για θέρμανση

Στην περίπτωση που θα επιστρατεύσεις το air condition και τον χειμώνα, ακόμη και ως συμπληρωματική λύση θέρμανσης, είναι απαραίτητο να καθαρίσεις τα φίλτρα. Επίσης, οι κατασκευαστές συνιστούν να κάνεις και πάλι συντήρηση στο μηχάνημα αυτή την εποχή, ακόμη κι αν έκανες σέρβις στις αρχές του καλοκαιριού, “προετοιμάζοντας” το κλιματιστικό για τους καύσωνες.

 

Φρόντισε το στεγνωτήριο ρούχων

Στην περίπτωση που διαθέτεις στεγνωτήριο ρούχων, και το καλοκαίρι το είχες αφήσει σε αδράνεια προτιμώντας το κλασικό άπλωμα, τότε θα πρέπει να το προετοιμάσεις για τη φθινοπωρινή-χειμερινή του χρήση. Έτσι, αφού πρώτα αποσυνδέσεις τη συσκευή από το ρεύμα, “πέρασε” το εξωτερικό της με ένα βρεγμένο πανί και κάποιο ήπιο απορρυπαντικό, όπως και τον κάδο της, φροντίζοντας μετά να στεγνώσουν καλά. Στη συνέχεια, καθάρισε όλα τα φίλτρα, ακολουθώντας για κάθε ένα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 

Τσέκαρε την κεντρική θέρμανση και το τζάκι  

Αν έχεις αποφασίσει να χρησιμοποιήσεις τον φετινό χειμώνα την κεντρική θέρμανση (πετρελαίου ή φυσικού αερίου), τώρα είναι η ώρα για τη συντήρηση του καυστήρα-λέβητα. Μάλιστα, η “επίσκεψη” του τεχνικού θα σου εξασφαλίσει διπλή εξοικονόμηση χρημάτων, αφού με το σέρβις όχι μόνο η θέρμανσή σου θα λειτουργεί πιο αποδοτικά (μειώνοντας έως και 50% την κατανάλωση καυσίμου), αλλά και θα αποτρέψεις πιθανές βλάβες ώστε να αυξήσεις τον χρόνο “ζωής” της εγκατάστασής σου.

Αν πάλι έχεις τζάκι, φρόντισε να είναι απαλλαγμένο από τυχόν υπολείμματα στάχτης και ξύλων για την πρώτη χρήση, όπως επίσης και για τον καθαρισμό της καμινάδας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη