Ψυγείο: tips για μικρότερο λογαριασμό ρεύματος

by K Admin

shutterstock_361620545

 

Ακόμη κι ένα μοντέλο που είναι «πρωταθλητής» στην ενεργειακή εξοικονόμηση στην πράξη, αφού γι’ αυτό τον σκοπό ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αν δεν χρησιμοποιείται σωστά θα καταναλώνει στην πραγματικότητα περισσότερο ρεύμα από τις εργοστασιακές του προδιαγραφές. Με δεδομένο μάλιστα πως το ψυγείο βρίσκεται στην πρίζα 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο, μερικοί απλοί κανόνες για τον τρόπο που το χρησιμοποιείς θα σε βοηθήσουν να συντηρείς τα τρόφιμά σας χωρίς να «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού.

 

Φρόντισε να μην «χάνεται» η ψύξη

Κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου, τότε τίθεται σε λειτουργία το μοτέρ (συμπιεστής), και επομένως καταναλώνεται ρεύμα, για να επανέλθει η ψύξη στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου μόνον όταν είναι απαραίτητο και, βέβαια, να μην την ξεχνάς ανοικτή. Σημαντικό είναι επίσης να είναι καθαρό το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου, ώστε να εφαρμόζει αεροστεγώς. Γι’ αυτό και θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να το καθαρίζεις με καθαρό οινόπνευμα.

 

Ρύθμισε σωστά τον θερμοστάτη

Τα τρόφιμα στο ψυγείο θα πρέπει να βρίσκονται σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία ώστε να διατηρούνται. Αν όμως η ψύξη είναι υπερβολική, τότε το μοτέρ του ψυγείου θα λειτουργεί σε κάποιον βαθμό άσκοπα, αυξάνοντας επομένως την κατανάλωση ρεύματος έως και 15% χωρίς λόγο. Η ιδανική θερμοκρασία για τον θάλαμο συντήρησης είναι οι 5 βαθμοί Κελσίου και για την κατάψυξη οι –18.

 

Έλεγξε την κλίση του ψυγείου

Χρησιμοποιώντας τα ρυθμιζόμενα «ποδαράκια» που βρίσκονται στο κάτω μέρος, φρόντισε ώστε η συσκευή να έχει μία μικρή κλίση προς τα πίσω. Με αυτό τον τρόπο, θα διευκολύνεις την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού ενώ, όταν τυχόν ξεχνάς την πόρτα ανοικτή, αυτή θα κλείνει μόνη της λόγω του βάρους της.

 

Μην ξεχνάς την απόψυξη

 Σε περίπτωση που έχετε ένα παλιό μοντέλο, το οποίο δεν είναι Full No Frost ώστε να κάνει μόνο του απόψυξη, μην ξεχνάς να απομακρύνεις το στρώμα πάγου που σχηματίζεται κατά καιρούς στα εσωτερικά τοιχώματα. Γι’ αυτό τον σκοπό, η μοναδική λύση είναι η απόψυξη, βγάζοντας δηλαδή το ψυγείο από την πρίζα και αφήνοντας τις πόρτες του ανοικτές μέχρι να λιώσει ο πάγος. Αντίθετα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσεις να απομακρύνεις τον πάγο με μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο, αφού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσεις βλάβη.

 

Καθάριζε τακτικά την σχάρα στο πίσω μέρος

Η σκόνη που συσσωρεύεται στη μαύρη μεταλλική σχάρα (σερπαντίνα), στο πίσω μέρος του ψυγείου, έχει ως αποτέλεσμα να «ζορίζεται» το μοτέρ του ψυγείου, με συνέπεια να αυξάνεται η ενεργειακή κατανάλωση. Επομένως, πρέπει να καθαρίζεις τη σχάρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, απομακρύνοντας τη σκόνη με μία μαλακή βούρτσα.

 

shutterstock_22143787

 

Κράτησε καθαρά τα φίλτρα στο εξωτερικό βρυσάκι

 Στην περίπτωση που έχεις ψυγειοκαταψύκτη με εξωτερική παροχή κρύου νερού, φρόντισε να είναι πάντοτε καθαρό το φίλτρο αλλά και όλες οι σωληνώσεις του συστήματος.

 

Προετοίμασε σωστά τα τρόφιμα που θα συντηρήσεις

Πριν τοποθετήσεις ένα φαγητό στον ψυγειοκαταψύκτη, βάλε το σε ειδικό σκεύος ή κάλυψέ το με μεμβράνη, ώστε να μην αυξήσει την υγρασία στο εσωτερικό του ψυγείου και αναγκάσει έτσι το μοτέρ να λειτουργήσει περισσότερο, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Επίσης μην τοποθετείς ζεστά φαγητά απευθείας στο ψυγείο ενώ, στην περίπτωση που έχεις ένα μοντέλο No Frost, φρόντισε ώστε τα τρόφιμα να μην εμποδίζουν τη ροή του ψυχρού αέρα στο εσωτερικό του.

 

Εγκατέστησε το ψυγείο μακριά από εστίες θερμότητας

 Για να αποβάλλει στον περιβάλλοντα χώρο τη θερμότητα που αφαιρεί από το εσωτερικό του, καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο ρεύμα, το ψυγείο θα πρέπει να βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από κάθε συσκευή που ανεβάζει υψηλή θερμοκρασία (π.χ. την κουζίνα ή το καλοριφέρ). Για τον ίδιο λόγο, δεν θα πρέπει να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο.

 

Τοποθέτησε το σε απόσταση από τον τοίχο

Για να μην «ζορίζεται» το μοτέρ, θα πρέπει επιπλέον να υπάρχει επαρκής χώρος γύρω του, ώστε να αποβάλλει εύκολα τον θερμό αέρα. Επομένως, η «πλάτη» του θα πρέπει να βρίσκεται 5-10 εκατοστά μακριά από τον τοίχο, ενώ επίσης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 2,5 εκατοστά η απόστασή του από τυχόν ράφια ή άλλες συσκευές που βρίσκονται στα πλαϊνά του τμήματα.

Μπορείς να δεις ακόμη