|  |  | 

CHEF ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ Συνταγές

Ριζότο Σαφράν με Γαρίδες – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

 

ΥΛΙΚΑ

  • Υλικά για το Ριζότο

  • 500 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 10 κλ. θυμάρι μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. λευκό κρασί
  • 1000-1200 ml. νερό
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 2 πρέζες σαφράν σκόνη
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι & πιπέρι
  • 250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (τα κελύφη τα κρατάμε)
  • Υλικά για το ζωμό γαρίδας:

  • 100 γρ. κελύφη γαρίδας
  • 100 ml. κονιάκ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1στικ σέλερυ ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1000 ml. νερό

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ζωμό γαρίδας:

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κελύφη από τις γαρίδες. Πρέπει να πάρουν καλό χρώμα και να γίνουν σκούρες. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κονιάκ και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα ρίχνουμε τα λαχανικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 4’- 5’. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 2’- 3’, προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30′. Μόλις το ζουμί πάρει γεύση γαρίδας, το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε στο ριζότο.


Για το ριζότο:

Ζεσταίνουμε το νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τον κύβο και το σαφράν. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί ο κύβος και να κιτρινίσει ο ζωμός. Μόλις ετοιμαστεί, τον αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καραμελώνουμε καλά για 5’-7’. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για αλλά 2’ και προσθέτουμε το ρύζι μαζί με το θυμάρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Έπειτα, προσθέτουμε 150ml. από το ζωμό γαρίδας και στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό με το σαφράν σε δόσεις με μια κουτάλα. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, πριν ρίξουμε την επόμενη. Μόλις ετοιμαστεί το ριζότο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια, καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες, τις λαδώνουμε, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ροδίζουμε στο τηγάνι και απο τις δυο πλευρές. Μόλις ετοιμαστούν, τις τοποθετούμε πάνω από το ριζότο. Σερβίρουμε σε πιάτο αμέσως και γαρνίρουμε με τις ψητές γαρίδες μαζί με λίγη ρόκα εάν θέλουμε.

 

TIPS

Tip συνταγής

Θυμήσου να προσθέτεις πάντα το βούτυρο και την παρμεζάνα εκτός φωτιάς, για να μη σου βγάλουν τα λάδια τους. Το βούτυρο προσφέρει μια πιο κρεμώδη υφή.

 

Tip για τις εστίες

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις αν τα σκεύη σου είναι συμβατά με επαγωγική εστία, είναι να βάλεις ένα μαγνήτη στον πάτο του σκεύους και να δεις αν μαγνητίζεται.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

5212 εμφανίσεις

Δείτε ακόμη Άρθρα