Samsung Galaxy S9: Κάμερα από άλλο «γαλαξία»

by k-Admin 3

https://www.youtube.com/watch?v=5_-NKRVn7IQ


Με το Samsung Galaxy S9 (και το S9+, η μεγαλύτερη εκδοχή του) να είναι πλέον διαθέσιμο, είναι σαφές ότι η Samsung έριξε το βάρος της στη φωτογραφική μηχανή (ή στις φωτογραφικές μηχανές) των μοντέλων αυτών. Τώρα που είδαμε τις συσκευές και ξέρουμε όσα ξέρουμε για τις μηχανές τους, θεωρούμε ότι δικαιολογημένα αποφάσισε να κινηθεί έτσι η εταιρεία. Διότι οι νέες κάμερες που χρησιμοποιεί είναι σίγουρα ειδικές περιπτώσεις που σίγουρα θα ξεχωρίζουν για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπεύθυνο για όλα αυτά είναι το προσαρμοζόμενο διάφραγμα που χρησιμοποιεί φέτος η Samsung, κάτι που αποτελεί εξαίρεση για την κατηγορία. Τι είναι όμως το διάφραγμα; Είναι για ένα φωτογραφικό φακό ό,τι και η ίριδα για το μάτι. Είναι κάτι που αλλάζει, ανοίγει και κλείνει, αλλάζοντας το μέγεθος της κόρης του ματιού, από την οποία περνά το φως προς τον αμφιβληστροειδή ή, στην περίπτωση της φωτογραφικής μηχανής, στον αισθητήρα που καταγράφει τελικά την εικόνα. Και ό,τι έχει να κάνει με εικόνα, είτε στην όραση είτε στη φωτογραφία, εξαρτάται από την αξιοποίηση του υπάρχοντος φωτισμού.

Σκέψου λοιπόν τι γίνεται με το μάτι σου. Όταν έχεις έντονο φως γύρω σου, η κόρη μικραίνει για να κόβει το υπερβολικό φως και όταν είσαι στα πιο σκοτεινά, ανοίγει για να περάσει περισσότερο φως. Αυτά τα “άνοιξε-κλείσε” της ίριδας αναλαμβάνει ένα διάφραγμα στις απανταχού μηχανές. Σε μια κανονική φωτογραφική μηχανή, αν κοιτάξεις μέσα σε φακό θα δεις μια σειρά από “λεπίδες” που συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα περίπου κυκλικό άνοιγμα, το αντίστοιχο της κόρης του ματιού που λέγαμε. Το άνοιγμα αυτό αλλάζει με τη λογική που αναφέρθηκε παραπάνω.

Στις μηχανές που συναντούμε σε smartphones το διάφραγμα είναι σταθερό. Σε φακούς για φωτογραφικές μηχανές βρίσκουμε σταθερό ή μεταβλητό διάφραγμα, ανάλογα με την περίπτωση. Οπότε τι συμβαίνει ακριβώς με τα smartphones σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που ένας άλλος φακός θα προσάρμοζε το διάφραγμα; Στο ίδιο το διάφραγμα δεν συμβαίνει τίποτα μιας και, όπως είπαμε, υποτίθεται πως είναι σταθερό. Αυτό που γίνεται λοιπόν είναι ότι προσαρμόζεται η ευαισθησία του αισθητήρα και της ταχύτητας κλείστρου που καθορίζει για πόση ώρα είναι εκτεθειμένος στο φως ο αισθητήρας, άρα και το πόσο φως προσλαμβάνει.





Η διαφορά του Galaxy S9

Η κάμερα του Galaxy S9 όμως έχει δύο διαφράγματα. Ένα πιο ανοιχτό και ένα πιο κλειστό. Αν αυτό ακούγεται σαν να περιπλέκονται τα πράγματα κατά τη φωτογράφιση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι το σύστημα αναλαμβάνει αυτόματα την επιλογή του κατάλληλου.

Έστω λοιπόν ότι φωτογραφίζεις κάτι σε χώρο με χαμηλό φωτισμό. Σε αυτήν την περίπτωση το τηλέφωνο ξέρει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει το πιο ανοιχτό διάφραγμα ώστε να φτάσει περισσότερο φως στον αισθητήρα και αυτό ακριβώς κάνει. Έτσι εξασφαλίζει πως η τελική φωτογραφία θα είναι φωτεινότερη, θα έχει λιγότερο και μικρότερο κόκκο και βοηθά να γλιτώσεις από θολούρα στην τελική λήψη.

Βέβαια, η διαχείριση του περιβάλλοντος φωτισμού είναι ένα μέρος της όλης υπόθεσης και μάλιστα το προφανές. Γενικότερα, για όποιο φακό και αν ανοίξουμε κουβέντα, ισχύει πάντα πως το σημείο του που προσφέρει την καλύτερη, καθαρότερη και με λιγότερες παραμορφώσεις εικόνα είναι το κέντρο του. Όσο απομακρυνόμαστε από αυτό δεχόμαστε ότι θα υπάρχουν και κάποιες αποκλίσεις, μικρές ή μεγάλες (οι καλοί και ακριβοί φακοί έχουν μικρότερες και οι υπόλοιποι μεγαλύτερες). Από τη στιγμή που στον ίδιο φακό λοιπόν, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε στενότερο διάφραγμα, ουσιαστικά περιορίζουμε τη λειτουργία του περισσότερο προς το κέντρο, άρα προς το καλύτερο κομμάτι του. Έτσι, εφόσον ο φωτισμός είναι αρκετός για την περίσταση, το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει καθαρότερο, πιο λεπτομερές σε σχέση με τη φωτογράφιση με το άλλο διάφραγμα.





Πώς το πετυχαίνει όλο αυτό η Samsung;

Παραπάνω διάβασες για το ότι το διάφραγμα είναι το αντίστοιχο της ίριδας και, σε φακό, αυτό το διάφραγμα διαμορφώνεται από “λεπίδες” που συνδυάζονται μεταξύ τους. Όμως δεν υπάρχουν τέτοιες “λεπίδες” στο Samsung Galaxy S9, διότι είναι πολύ δύσκολο να χωρέσουν. Μπορεί να ήταν εφικτό, αλλά έτσι θα γινόταν μεγαλύτερο το μέγεθος της κάμερας, η οποία θα κατέληγε να προεξέχει. Και η αγορά έχει δείξει ότι δεν λατρεύει αυτήν την ιδέα, άσχετα με το αν οδηγεί σε φωτογραφικά οφέλη ή όχι.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η Samsung έφτιαξε πτυσσόμενους δακτυλίους με διαφορετικό άνοιγμα και, όποτε χρειάζεται, αλλάζει η διάμετρος του τέλειου κύκλου που δημιουργεί. Είναι μια λογική προσέγγιση που απαιτεί λιγότερα διαφορετικά εξαρτήματα, γλιτώνει χώρο σε σχέση με την κλασική προσέγγιση και σίγουρα γλιτώνει και πολυπλοκότητα.


Ναι αλλά, τελικά, για τι διαφράγματα μιλάμε;

Είπαμε τόσα για την κάμερα στα Samsung Galaxy S9 και S9+ αλλά δεν είπαμε τι διαφράγματα χρησιμοποιεί τελικά. Το “βασικό” διάφραγμα του φακού λοιπόν είναι f/1.5, ενώ το πιο στενό είναι f/2.4. Να θυμίσουμε εδώ πως όταν μιλάμε για διαφράγματα, ο μικρότερος αριθμός σημαίνει πιο ανοιχτό, πιο μεγάλο διάφραγμα, και ο μεγαλύτερος σημαίνει το αντίθετο. Το f/1.5 λοιπόν είναι το πιο ανοιχτό διάφραγμα που έχουμε συναντήσει ποτέ σε smartphone ενώ, ακόμη και για τη φωτογραφία γενικότερα, θεωρείται πολύ καλό, ανοιχτό και φωτεινό.





Είναι πρωτιά;

Ναι και όχι. Η αλήθεια είναι πως το μεταβλητό διάφραγμα είναι σημαντική εξαίρεση στο χώρο του smartphone. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που δοκίμασε πρώτη η Samsung. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται τα πρωτεία ανήκουν στην Nokia που, το 2009, ετοίμασε το Nokia N86, το οποίο είχε τρία διαφορετικά διαφράγματα. Από τότε βέβαια δεν το έχει δοκιμάσει και κανείς άλλος. Ωστόσο, οι διαφορές του τότε με το τώρα είναι τεράστιες. Στο Nokia Ν86 το πιο ανοιχτό διάφραγμα ήταν f/2.4, όσο είναι δηλαδή το πιο κλειστό διάφραγμα του Galaxy S9. Και μια τέτοια διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή στους αριθμούς αλλά είναι τεράστια στην πράξη. Υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις όμως. Στην απόπειρα της Nokia δεν υφίστατο οπτική σταθεροποίηση της εικόνας κάνοντας τα πάντα δυσκολότερα, ακόμη περισσότερο δε από τη στιγμή που μιλούσαμε για πιο κλειστά διαφράγματα. Στο Galaxy S9 όμως, υπάρχει κανονικά οπτική σταθεροποίηση άρα εξασφαλίζεις καλύτερο αποτέλεσμα… ο κόσμος να χαλάσει.

Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά όμως μεταξύ των δύο περιπτώσεων προκύπτει από την τεράστια εξέλιξη που μεσολάβησε στην επεξεργασία εικόνας. Εννέα χρόνια δεν είναι λίγα στο χώρο της τεχνολογίας και ο επεξεργαστής εικόνας που ενσωματώνει το Galaxy S9 είναι τόσο πιο προηγμένος που μπορούμε να μιλάμε για διαφορά μέρας και νύχτας ως προς την ποιότητα του αποτελέσματος.


Η πρωτιά εντοπίζεται αλλού

Μπορεί η ιστορία να έχει άλλο όνομα για την πρωτιά του μεταβλητού διαφράγματος σε smartphone, αλλά το Galaxy S9 και το μεγαλύτερο αδελφάκι του πρωτεύουν εκεί που μετρά περισσότερο: στην πράξη. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορείς να βρεις κάτι ανάλογο στην αγορά, γιατί το Galaxy S9 είναι το μοναδικό smartphone με τόσο ανοιχτό διάφραγμα και μάλιστα μεταβλητό. Κανείς άλλος δεν προσφέρει κάτι ανάλογο και δεν ξέρουμε και πόσο εύκολα θα αλλάξει αυτό προχωρώντας.

Το σημαντικό είναι ότι η Samsung, όπως συμβαίνει και με άλλα κορυφαία μοντέλα της αγοράς, ρίχνει πια το βάρος της στη φωτογραφία και στο βίντεο, περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Και όχι άδικα, αφού ένα smartphone είναι πλέον η φωτογραφική μηχανή στην οποία υπολογίζει η πλειοψηφία, αν όχι όλοι μας. Οπότε οι βελτιώσεις της έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου, ίσως και περισσότερο από τη βελτίωση στις γενικές επιδόσεις. Δεν τρέχουν όλοι βαριές εφαρμογές στα κινητά τους. Όλοι φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν όμως. Και το Galaxy S9 κάνει τα πάντα για να το ευχαριστιούνται.

Μπορείς να δεις ακόμη