Security Guide: Ασύρματα kit συναγερμού

by K-Admin

 

home-security-kit-alarms

Οι διακοπές, αλλά και κάθε μικρή απόδραση, έχουν ως κύριο συστατικό τους την ξεγνοιασιά. Είτε αναζητάς την ηρεμία, είτε την περιπέτεια, δε θες να ανησυχείς για άλλα πράγματα, αλλά να ζεις τη στιγμή. Ωστόσο, επειδή πάντα υπάρχει μια ανησυχία μήπως έρθει κάποιος «απρόσκλητος» στο σπίτι ενώ λείπεις, μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις τα μέτρα σου; Μην αγχώνεσαι, επιλέξαμε τις πιο προσιτές σε τιμή και απλές στην εγκατάσταση λύσεις, ώστε να μη χρειαστεί να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά και να τις τοποθετήσεις μόνος σου άμεσα και εύκολα.

Το ελάχιστο που χρειάζεσαι, χωρίς να γίνεται καμία θυσία ως προς την ποιότητα ασφάλειας, είναι ένας συνδυασμός από ένα ασύρματο kit συναγερμού και μία ή περισσότερες κάμερες IP. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποτρέψει τους κακοποιούς τόσο με μια ένδειξη παρουσίας του, όσο και με την ενεργοποίησή του, να σε ενημερώσει ότι κάτι συμβαίνει, να καταγράψει το συμβάν και να σου επιτρέψει να δεις από απόσταση τι γίνεται στο χώρο σου.

Το κόστος της λύσης εξαρτάται από το χώρο που θες να καλύψεις, αλλά ξεκινά από πολύ χαμηλά και ανεβαίνει ανάλογα την έκταση και τις επιπλέον ευκολίες που θες να έχεις. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τις δύο κατηγορίες που αναφέραμε, τα ασύρματα kit συναγερμού και τις κάμερες IP, καθώς το επίπεδο ασφάλειας που παρέχουν είναι υψηλό, προσφέρουν πολλές ευκολίες και δεν απαιτούν εγκατάσταση από ειδικό.

Ας πάμε λοιπόν να «θωρακίσουμε» το σπίτι…

 

Ασύρματα kit συναγερμού

Ας ξεκινήσουμε απαντώντας στην εύλογη ερώτηση «γιατί ασύρματα». Η απάντηση είναι απλή. Αν δεν υπάρχει έτοιμη ειδική καλωδίωση στο σπίτι, η τοποθέτησή της είναι μία εμπειρία που μάλλον δε θέλετε να ζήσετε, ενώ επιπλέον κοστίζει αρκετά και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τόσο καλαίσθητο. Με δύο λέξεις: ξέχασέ το. Αν η καλωδίωση υπάρχει, τα πράγματα διευκολύνονται αρκετά αλλά και πάλι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ίσως και κάποιον ειδικό. Τα σύγχρονα ασύρματα kit έχουν έρθει να βάλουν ένα τέλος σε όλη αυτή την ταλαιπωρία καθώς η εγκατάστασή τους είναι, κυριολεκτικά, παιχνίδι.

Η κύρια μονάδα

Ένα kit συναγερμού περιλαμβάνει πάντα την κύρια μονάδα και μια σειρά από αισθητήρες και τηλεχειριστήρια που ποικίλουν ανάλογα με το μοντέλο. Έτσι, η κύρια μονάδα ενός μοντέλου υποστηρίζει έως ένα συγκεκριμένο αριθμό από αισθητήρες και τηλεχειριστήρια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την επιλογή του κατάλληλου kit. Για παράδειγμα, αν θες να παγιδεύσεις 20 πόρτες και παράθυρα, να έχεις 10 αισθητήρες κίνησης και 2 αισθητήρες καπνού, πρέπει να επιλέξεις μία μονάδα που να δέχεται πάνω από 30 αισθητήρες. Γενικά, καλό είναι η μονάδα που θα επιλέξεις να καλύπτει με το παραπάνω τις ανάγκες σου ώστε, αν χρειαστεί στο μέλλον, να μπορείς να προσθέσεις επιπλέον αισθητήρες. Κάτι αντίστοιχο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ισχύει και για τα τηλεκοντρόλ ώστε να καλύπτεται όλη η οικογένεια.

Όπως αναφέραμε, η εγκατάσταση είναι πολύ απλή αφού η κύρια μονάδα «μιλά» ασύρματα με τους αισθητήρες και η αρχική σύζευξη ενός αισθητήρα με τη μονάδα, σε κάποια kit όπως αυτά της smanos, απαιτεί λιγότερο από ένα λεπτό του χρόνου σου. Κάποια kit, όπως το προσιτό smanos W100, σου επιτρέπει να κάνεις όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις μέσα από smartphone σου πολύ γρήγορα και εύκολα. Μέσω της εφαρμογής, μπορείς να ρυθμίσεις τα πάντα όπως την ένταση και τη διάρκεια του ήχου της εσωτερικής σειρήνας, τα τηλέφωνα που θα ειδοποιούνται σε περίπτωση συναγερμού, τους χρόνους εισόδου και εξόδου, αλλά και να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνο ως τηλεχειριστήριο. Για τη συνεργασία της με το smartphone, η κύρια μονάδα λειτουργεί σαν ένα τυπικό access point ασύρματου δικτύου Wi-Fi.

Ένα ακόμα χρήσιμο χαρακτηριστικό των σύγχρονων ασύρματων kit συναγερμού, όπως της smanos, είναι η δυνατότητα ειδοποίησης ατόμων μέσω κλήσης στα τηλέφωνά τους σε περίπτωση συναγερμού. Μπορείς λοιπόν να ορίσεις κάποια τηλέφωνα (στα kit της smanos έως 5) και, αν χτυπήσει ο συναγερμός, η μονάδα καλεί σε αυτούς τους αριθμούς και ενημερώνει για το συμβάν. Σε κάποια μοντέλα, όπως το smanos Wi-Fi/PSTN W100, η κλήση γίνεται μέσω του ενσύρματου τηλεφωνικού δικτύου, ενώ σε άλλα μοντέλα, όπως τα smanos GSM/SMS και X500 , η κλήση γίνεται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, στη δεύτερη περίπτωση η ενημέρωση σε περίπτωση συναγερμού, ο έλεγχος της μονάδας και η ρύθμιση των παραμέτρων της μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως μέσω SMS.

Αν αναζητάς περισσότερη ευχρηστία, μπορείς να δεις κάποιο σύστημα που να ενσωματώνει πάνελ και οθόνη ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ρυθμίσεις και μέσω αυτών. Μια ακόμα μικρή, αλλά χρήσιμη δυνατότητα, είναι η κρυφή ακρόαση του χώρου μέσω του τηλεφώνου σου. Φυσικά, τα χαρακτηριστικά μιας μονάδας δε σταματούν εδώ, ωστόσο αυτά είναι μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να εξετάσεις για τη σωστή επιλογή ενός kit ασύρματου συναγερμού.

Αισθητήρες

Αν και το kit, όπως αναφέραμε, περιλαμβάνει κάποιους αισθητήρες, αυτοί συνήθως καλύπτουν τις ανάγκες είτε μιας γκαρσονιέρας, είτε ενός δυαριού. Οπότε, ανάλογα με το σπίτι, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον αισθητήρες έως το όριο που υποστηρίζει η κύρια μονάδα.

Υπάρχουν αισθητήρες πολλών τύπων ώστε να καλύψεις κάθε πιθανή παράνομη πρόσβαση στο χώρο σου, αλλά σωστό είναι πριν επιλέξεις, να έχεις καταστρώσει ένα πλήρες πλάνο κάλυψης του χώρου επί χάρτου. Δεν είναι κάτι δύσκολο και θα σε γλιτώσει από πιθανές λανθασμένες επιλογές στην τοποθέτηση. Επίσης, καλό είναι να έχεις κατά νου, ότι ανάλογα με τα μοντέλα, οι αισθητήρες διαθέτουν μια συγκεκριμένη εμβέλεια σε σχέση με την κύρια μονάδα. Για παράδειγμα, η εμβέλεια των αισθητήρων της smanos είναι 80 μέτρα το μέγιστο, αρκετά μεγάλη απόσταση για να καλύψει και πολύ μεγάλα σπίτια ή γραφεία. Ας δούμε όμως κάποιους από τους πιο συνηθισμένους αισθητήρες που απαιτούνται σε μια εγκατάσταση.

Αισθητήρας επαφής

Είναι ο αισθητήρας που χρησιμοποιείται σε πόρτες και παράθυρα. Αποτελείται από δύο μέρη, με την απομάκρυνση των οποίων ενεργοποιείται ο συναγερμός. Αν κάποιος δοκιμάσει να παραβιάσει τον αισθητήρα, διαθέτει τάμπερ που και πάλι ενεργοποιεί το σύστημα.

Αισθητήρας κίνησης

Αυτός ο αισθητήρας ενεργοποιεί το συναγερμό όταν ανιχνεύσει κάποια κίνηση στο χώρο και ελέγχει τη θερμοκρασία ώστε να επιβεβαιώσει την ανθρώπινη ύπαρξη πριν ενεργοποιήσει το συναγερμό. Η εμβέλεια δράσης ποικίλει, με τους αισθητήρες της smanos να φτάνουν τα 8 μέτρα.

Αισθητήρας κίνησης curtain

Πρόκειται για αισθητήρα κίνησης με μικρότερη γωνία δράσης που του επιτρέπει να «εστιάζει», ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε διαδρόμους.

Αισθητήρας οροφής

Λειτουργεί όπως ο τυπικός αισθητήρας κίνησης, αλλά τοποθετείται στην οροφή για να καλύπτει ένα χώρο κυκλικά, δηλαδή σε γωνία 360 μοιρών.

Αισθητήρας δόνησης

Όπως λέει η ονομασία του, αυτός ο αισθητήρας ανιχνεύει τη δόνηση, οπότε αν «αντιληφθεί» κάποιο κούνημα ενεργοποιεί το συναγερμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευαίσθητα σημεία της τοιχοποιίας και γενικά σε σημεία τα οποία θα μπορούσε να παραβιάσει κάποιος με χτύπημα. Οι αισθητήρες αυτοί διαθέτουν επίπεδα ευαισθησίας, με τους αισθητήρες της smanos να έχουν 3 επίπεδα.

Αισθητήρας καπνού

Πρόκειται για αισθητήρα που δεν ανιχνεύει παραβίαση, αλλά κάποια φωτιά στο χώρο και ενεργοποιεί τη δική του εσωτερική σειρήνα. Για μια σωστή επιλογή, έλεγξε για την περιοχή που μπορεί να καλύψει σε τετραγωνικά μέτρα και την ένταση της σειρήνας που διαθέτει.

Αισθητήρας διαρροής υγρού

Όταν ο συγκεκριμένος αισθητήρας ανιχνεύσει την παρουσία νερού ενημερώνει την κύρια μονάδα.

 

[highlight type=”1″]Βρες εδώ όλους τους διαθέσιμους αισθητήρες, μαζεμένους![/highlight]

 

Τηλεχειριστήρια

Υπάρχουν διαφόρων ειδών τηλεχειριστήρια ώστε να καλύπτονται διαφορετικές ανάγκες. Συνήθως, στη γκάμα κάθε εταιρείας υπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρία είδη όπως της smanos. Το πρώτο από αυτά είναι το αυτό που διαθέτει όλες τις διαθέσιμες λειτουργίες (ενεργοποίηση, απενεργοποίηση, πλήκτρο πανικού) και είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις. Συνήθως είναι το τηλεχειριστήριο που χρησιμοποιούμε εντός σπιτιού. Το δεύτερο είναι πολύ μικρό σε διαστάσεις και χρησιμοποιείται μόνο για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση. Αυτό το δεύτερο είναι συνήθως αυτό που μεταφέρουμε μαζί μας στα κλειδιά μας. Το τρίτο τηλεχειριστήριο περιλαμβάνει μόνο το πλήκτρο πανικού που θέτει σε λειτουργία το συναγερμό σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού.

 

Εξωτερική σειρήνα

Εκτός από τη σειρήνα που διαθέτει η κύρια μονάδα, βασικό «συστατικό» μιας εγκατάστασης συναγερμού είναι και η εξωτερική σειρήνα που, με το φάρο που διαθέτει, δρα και αποτρεπτικά ενημερώνοντας τον κακοποιό ότι το σπίτι προστατεύεται από συναγερμό. Για μια σωστή επιλογή, ελέγξτε την ένταση της σειρήνας (προτιμήστε μεγαλύτερη των 100dB), την ύπαρξη φάρου, την προστασία της από νερό και την ύπαρξη μπαταρίας backup σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας. Για παράδειγμα, η εξωτερική σειρήνα της smanos διαθέτει σειρήνα των 105dB και φάρο, προστασία IP65 και μπαταρία backup για 48 μέρες αναμονή.

 

Tips

  • Τοποθέτησε την κύρια μονάδα κοντά στην κύρια είσοδο και φροντίστε να μην υπάρχουν εμπόδια μεταξύ των δύο.
  • Ενημέρωσε ότι ο χώρος προστατεύεται με συναγερμό χρησιμοποιώντας τα ειδικά αυτοκόλλητα που θα βρεις στη συσκευασία του kit ή στο εμπόριο.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν περιβάλλοντες εξωτερικοί χώροι, χρησιμοποίησε φωτιστικά με ανιχνευτή κίνησης. Είναι προσιτά και αποτελεσματικά στην αποτροπή.
  • Μπορείς να ενισχύσεις την εικόνα, όχι την ουσία, της ασφάλειάς σου με τη χρήση ψεύτικων καμερών και εξωτερικών σειρήνων. Δεν κάνουν απολύτως τίποτα, αλλά η αποτρεπτική τους δράση είναι χρήσιμη.

 

Δες όλα τα διαθέσιμα ασύρματα kit συναγερμού

…για να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα!

Μπορείς να δεις ακόμη