Security Guide: IP κάμερες

by K-Admin

withings-home-security-camera-product-photos-10

Τα ασύρματα kit συναγερμού δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο προστασίας του χώρου σου, χωρίς τη βοήθεια μιας IP κάμερας, που σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς το χώρο σου απ’ όπου κι αν είσαι. Μία κάμερα IP μπορεί να «αντιληφθεί» την παραβίαση του χώρου όπου βρίσκεται και, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, να καταγράψει ή να ειδοποιήσει με e-mail για το συμβάν.

Το βασικό πλεονέκτημα μια κάμερας IP σε σχέση με μια webcam ή μια κάμερα CCTV είναι η σχεδόν πλήρης αυτόνομη λειτουργία της. Η webcam προϋποθέτει την ύπαρξη υπολογιστή, ενώ η κάμερα CCTV απαιτεί κάποιο σύστημα DVR για το κλειστό σύστημα παρακολούθησης. Αντίθετα, το μόνο που χρειάζεται μια κάμερα IP είναι μία… IP. Η κάμερα IP συνδέεται με τον router του χώρου, λαμβάνει μια διεύθυνση IP όπως οι υπολογιστές ενός δικτύου, και από κει και έπειτα είναι δυνατή η παρακολούθηση της κάμερας από οποιαδήποτε συσκευή και από οποιοδήποτε χώρο.

Φυσικά, εκτός από την απλή παρακολούθηση, η κάμερα IP προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες που ποικίλουν ανάλογα με το μοντέλο. Η προσιτή κατηγορία την οποία εξετάζουμε, μπορεί να μη διαθέτει τα εξωτικά οπτικά χαρακτηριστικά εικόνας των ακριβών καμερών, αλλά τα μοντέλα της είναι «γεμάτα» από χρήσιμες δυνατότητες. Μάλιστα, πολλές εταιρείες, όπως η D-Link,  δίνουν τη δυνατότητα να έχεις διάφορα μοντέλα καμερών στο χώρο σου και να τις παρακολουθείς εναλλάσσοντάς τες μέσα από μία εφαρμογή δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παρακολούθησης χώρου.

Όπως αναφέραμε, ένα βασικό χαρακτηριστικό των προσιτών καμερών IP που εξετάζουμε, είναι η απλή και γρήγορη εγκατάστασή τους. Κάποιες εταιρείες, αν χρησιμοποιήσεις τα μοντέλα τους σε συνδυασμό με δικά τους συγκεκριμένα routers, επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση χωρίς να κάνεις σχεδόν τίποτα. Για παράδειγμα, μέσω της λειτουργίας Zero Configuration που απαιτεί μόνο το πάτημα ενός πλήκτρου, τα μοντέλα της D-Link συνδέονται με τους routers της εταιρείας. Ακόμα και οι δύσκολες ρυθμίσεις του παρελθόντος για να καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε μια κάμερα εξ αποστάσεως (εκτός τοπικού δικτύου) έχουν αντικατασταθεί με απλούς και έξυπνους οδηγούς που κάνουν τη διαδικασία ιδιαίτερα εύκολη. Αλλά ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει οπωσδήποτε να έχεις κατά νου πριν επιλέξεις κάμερα IP.

Aνάλυση

Στην κατηγορία των προσιτών καμερών IP που κινούμαστε, οι αναλύσεις που θα συναντήσεις είναι δύο: VGA 640×480 και 720p 1280×720. Ωστόσο, κάτω από το όριο των €100 (και ακόμα λίγο παραπάνω), οι περισσότερες κάμερες ακολουθούν την πρώτη. Είναι η ανάλυση της κάμερας που συναντάμε σε πολλά laptop και στο μπροστινό μέρος των περισσότερων tablets, αλλά στην περίπτωση των καμερών IP η συνολική ποιότητα εικόνας είναι αρκετά καλύτερη λόγω των καλύτερων οπτικών που χρησιμοποιούνται. Από τα €100 και πάνω, σε αρκετά μοντέλα, η ανάλυση ανεβαίνει σε 720p με σαφώς πολύ πιο ευκρινή εικόνα που σου επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα πρόσωπο σε απόσταση μεγαλύτερη των 15-20 μέτρων από την κάμερα.

Φακός, ζουμ, αισθητήρας

Στις προσιτές κάμερες IP, ο φακός είναι σταθερός και δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα οπτικού ζουμ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει και δυνατότητα χειρισμού του ζουμ από απόσταση, κάτι που συνολικά θα εκτόξευε το κόστος. Η μόνη δυνατότητα που δίνεται είναι αυτή του ψηφιακού ζουμ (συνήθως 4x), αλλά με τη γνωστή ποιότητα. Στις συσκευές έως €100, το μέγεθος του αισθητήρα είναι 1/5’’ ή 1/4’’, ενώ στο διπλάσιο όριο τιμής μπορείς να βρεις κάμερα με αισθητήρα 5MP που προσφέρει πολύ καλύτερη εικόνα.

Συνδεσιμότητα

Όλες οι κάμερες IP διαθέτουν δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi με τον router υποστηρίζοντας τα πρωτόκολλα 802.11 b/g/n. Πολλές από τις κάμερες διαθέτουν και θύρα LAN για ενσύρματη σύνδεση Ethernet, ωστόσο σπάνια θα τη χρησιμοποιήσεις. Κάποια νεότερα μοντέλα, όχι απαραίτητα ακριβά, υποστηρίζουν επιπλέον το νεότερο πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης 802.11ac που προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες, ένα ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό όταν η ανάλυση είναι 720p ή μεγαλύτερη. Τέλος, υπάρχουν και μοντέλα που εκτός από αυτά που αναφέραμε υποστηρίζουν και Bluetooth.

«Νυχτερινή όραση»

Στο κατώτερο όριο τιμών, τα μοντέλα δε διαθέτουν υπέρυθρα IR LED, οπότε δε θα μπορείς να δεις κάτι τη νύχτα παρά… το απόλυτο σκοτάδι. Τα μοντέλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους όπου υπάρχει διαρκής φωτισμός κατά τη νύχτα. Ωστόσο, η διαφορά τιμής με μοντέλα που διαθέτουν IR LED (ή night vision) και επιτρέπουν να παρακολουθείς σε απόσταση έως 5 μέτρων με φωτισμό 1 ή ακόμα και 0 Lux είναι μικρή. Για παράδειγμα, στα μοντέλα της D-Link η διαφορά αυτή είναι περίπου €10.

Υποστήριξη ήχου, αμφίδρομη επικοινωνία

Όλα τα μοντέλα καμερών IP σου δίνουν τη δυνατότητα να ακούσεις παράλληλα και ήχο από το χώρο που παρακολουθείς. Αυτό που δεν επιτρέπουν όλα τα μοντέλα και ίσως πρέπει να αναζητήσεις είναι η αμφίδρομη επικοινωνία που σου επιτρέπει, όχι μόνο να ακούς τι συμβαίνει στον απομακρυσμένο χώρο, αλλά και να μιλήσεις από τη συσκευή σου και η φωνή σου να ακουστεί στο χώρο που παρακολουθείς μέσω της κάμερας. Φυσικά, αυτό δεν έχει κάποιο νόημα όταν η κάμερα χρησιμοποιείται για ασφάλεια (κανείς δε θα φώναζε «φύγε από το σπίτι μου»), αλλά μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο όταν η κάμερα χρησιμοποιείται ως baby monitor. Αν το μωρό κλάψει, η γνώριμη μητρική φωνή – έστω και από απόσταση – μπορεί να το ηρεμήσει.

Ανίχνευση και ειδοποιήσεις

Η ανίχνευση κίνησης είναι ένα δεδομένο χαρακτηριστικό σε όλα τα μοντέλα που κυκλοφορούν, ενώ τα περισσότερα από αυτά σου επιτρέπουν να ορίσεις μια περιοχή της εικόνας που παρακολουθείς και μόνο αν αλλάξει κάτι εντός αυτής της περιοχής να «ενεργοποιηθούν» οι περαιτέρω διαδικασίες. Ανεξάρτητα από την τιμή τους, κάποια μοντέλα διαθέτουν και ανίχνευση ήχου ώστε να σε ειδοποιήσουν στην περίπτωση που υπάρξει κάποιος θόρυβος στο χώρο παρακολούθησης. Μάλιστα, μπορείς να ορίσεις και το επίπεδο ευαισθησίας της ανίχνευσης ήχου ώστε να ειδοποιηθείς μόνο αν, για παράδειγμα, ο θόρυβος είναι πολύ δυνατός. Η συντριπτική πλειονότητα των μοντέλων, αν ανιχνεύσει κάποια κίνηση ή ήχο (σε περίπτωση που κάποιο μοντέλο υποστηρίζει ανίχνευση ήχου) σου στέλνει e-mail με φωτογραφία από το χώρο (ή φωτογραφίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα).

Εγγραφή

Αρκετά μοντέλα διαθέτουν υποδοχή για κάρτες μνήμης SD που σου δίνει τη δυνατότητα να εισάγεις μία κάρτα και να ενεργοποιήσεις την τοπική εγγραφή. Μπορείς να επιλέξεις αν θα εγγράφονται φωτογραφίες ή βίντεο, αλλά και να επιλέξεις αν η εγγραφή θα είναι συνεχής (24×7), αν θα γίνεται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα βάσει δικού σου χρονοδιαγράμματος ή αν η εγγραφή θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που ανιχνευτεί κίνηση. Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε να γίνεται κυκλική εγγραφή ώστε όταν γεμίζει η κάστα να σβήνονται τα παλαιότερα αρχεία προκειμένου να αποθηκευτούν τα νεότερα.

Παρακολούθηση εξ αποστάσεως

Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό «must» και μάλλον δε χρειάζεται να το αναζητήσεις αφού το διαθέτουν όλες οι κάμερες IP. Μπορείς λοιπόν να παρακολουθήσεις την κάμερά σου ακόμα κι όταν δε βρίσκεσαι συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο μέσω PC, αλλά μέσα από το smartphone ή το tablet μέσω σύνδεσης 3G/4G. Αυτό που θα πρέπει όμως να προσέξεις είναι να υπάρχει εφαρμογή για το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου σου (Android, iOS, Windows).

 

Δες όλες τις διαθέσιμες κάμερες IP για να επιλέξεις ποια καλύπτει τις ανάγκες σου!

 

Αν δεν έχεις δει το πρώτο σκέλος του Security Guide, κάνε κλικ εδώ:
Ασύρματα kit συναγερμού

 

Μπορείς να δεις ακόμη