Συμβουλές μετακόμισης

by K-Admin 1

 

Ναι, η μετακόμιση δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά δεν είναι και κάτι που μπορείς να το αποφύγεις, πόσο μάλλον όταν δεν χρειάζεται απλά να αλλάξεις σπίτι αλλά και πόλη ή πιθανά και νομό. Εμείς είμαστε όμως εδώ για να σε βοηθήσουμε με μερικές πρακτικές και οργανωτικές συμβουλές .

Ο Σεπτέμβριος είναι μια εποχή με πολλές μετακομίσεις μιας και από τη μία οι φοιτητές μεταφέρονται στο χώρο σπουδών τους, κάποιοι άλλοι αλλάζουν σπίτι  λόγω δουλειάς και άλλα πολλά. Βασικά, μια μετακόμιση έχει τα ακόλουθα τέσσερα στάδια:

  • Προετοιμασία
  • Πακετάρισμα
  • Διαχείριση των πακέτων
  • Μετακόμιση στο νέο σπίτι

 

Προετοιμασία

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μιλάμε για ένα από τα πιο χρονοβόρα στάδια. Πρέπει να σκεφτείς τι έχεις να πάρεις μαζί σου και τι χρειάζεται να αγοράσεις από το μηδέν, να μεταφέρεις ή να αποκτήσεις νέες τηλεφωνικές γραμμές και ίντερνετ και να κανονίσεις τις συνδέσεις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (νερό, ρεύμα). Σε τελική ανάλυση, αυτή καθαυτή η μετακόμιση είναι το απλό κομμάτι, πακετάρεις και μετά ξεπακετάρεις, ειδικά εάν έχεις οργανώσει σωστά την προετοιμασία σου. Ας τα δούμε όμως όλα ένα-ένα.

 

Μεταφορά και άνοιγμα νέων λογαριασμών

Πριν μπεις στο νέο σου σπίτι πρέπει να βεβαιωθείς ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα, δηλαδή, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τη σημερινή εποχή, δυνατότητα για αξιοπρεπή σύνδεση στο Internet. Προγραμμάτισε τις επισκέψεις στις εν λόγω υπηρεσίες από νωρίς ώστε να ολοκληρώσεις έγκαιρα όλα τα απαραίτητα γραφειοκρατικά στάδια, είτε πρόκειται για νέα σύνδεση, μεταφορά ή αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό. Σε περίπτωση που είσαι φοιτητής και μένεις σε άλλη πόλη, μπορείς να κανονίσεις ο λογαριασμός σου να πηγαίνει στο σπίτι των γονιών ή να ρυθμίσεις να πληρώνεται αυτόματα με πάγια εντολή για να μη χρειάζεται να το θυμάσαι κάθε μήνα.

 

Υλικά συσκευασίας

Πλέον υπάρχουν πολλά μέρη για να βρεις και να αγοράσεις είδη συσκευασίας, αν και πάντα υπάρχει η δυνατότητα να αναθέσεις την όλη δουλειά σε επαγγελματίες . Αν αναλάβεις μόνος να ξέρεις ότι τα υλικά συσκευασίας μπορεί να μην είναι ακριβά, αλλά αν μαζευτούν το κόστος ανεβαίνει αρκετά. Ανάλογα με το τι έχεις επιλέξει να μεταφέρεις, θα χρειαστείς:

  • Κούτες
  • Ταινίες συσκευασίας
  • Πλαστική διαφάνεια για προστασία των πραγμάτων από τη σκόνη
  • Αεροπλαστ για τα εύθραυστα αντικείμενα – έπιπλα
  • Χαρτιά ή εφημερίδες για να τυλίξεις κυρίως σκεύη κουζίνας

 

Σε επίπεδο εξόδων μπορείς να αποφύγεις το όποιο έξοδο αποτελούν οι κούτες με μια επίσκεψη σε κάποιο σούπερ-μάρκετ ή ανάλογο κατάστημα που βρίσκεται κοντά σου και έχει κούτες που μπορεί να σου διαθέσει δωρεάν. Από εκεί και πέρα διάλεξε κούτες που ταιριάζουν στα πράγματα που έχεις να μεταφέρεις. Οι τεράστιες κούτες δεν είναι πάντοτε η απάντηση μιας και δεν είναι ούτε εύκολες στο κουβάλημα σε επίπεδο χειρολαβής, αλλά και συγκεντρώνουν βάρος που τις κάνει ασήκωτες. Ειδικά για βιβλία, προτίμησε μικρές γερές κούτες (σε αυτή την περίπτωση κάνουν εξαιρετική δουλειά όσες είχαν μέσα σιδερένιες συσκευασίες γιατί αντέχουν στο βάρος, π.χ. γάλα εβαπορέ). Εκεί που θα σε συμβουλεύαμε να μη λυπηθείς τα χρήματά σου είναι στο να προμηθευτείς μια καλή ταινία για τη συσκευασία, μιας και είναι ουσιαστικά το βασικό σου εργαλείο για τα δέματα. Είτε πάρεις διάφανη είτε καφέ, φρόντισε απλά να κολλάει καλά και να ξεκολλάει εύκολα από το ρολό της.

Πέρα από τα υλικά συσκευασίας, το πιθανότερο είναι να χρειαστείς και μερικά εργαλεία, για τη συναρμολόγηση των επίπλων σου, αλλά και για να βρίσκονται μετά στο σπίτι σου για κάθε ενδεχόμενο. Όλα τα παραπάνω μπορεί να τα βρεις σε εξειδικευμένα καταστήματα του είδους. Από εκεί και πέρα περιττό να αναφέρουμε ότι χρειάζεσαι ψαλίδι, μαχαίρι και πολλή υπομονή και όρεξη.

 

Βοήθεια

Η μετακόμιση δεν είναι ατομικό, αλλά ομαδικό άθλημα. Φρόντισε να στρατολογήσεις όσους μπορείς στο πλευρό σου, ειδικά στα στάδια της συσκευασίας. Αφενός θα μπορέσεις να κάνεις τα πάντα πιο γρήγορα και εύκολα, αφετέρου θα έχεις παρέα μιας και η αλήθεια είναι ότι μετά από λίγο όλο αυτό αρχίζει να γίνεται κουραστικό. Τάξε στους φίλους σου φαγητό ή δώσε την υπόσχεση ότι θα κάνεις και συ το ίδιο σε άλλη περίπτωση και ξεκίνα.

 

Μέτρηση

Αν μεταφέρεις έπιπλα από το παλιό στο νέο σπίτι, φρόντισε πρώτα να έχεις εξασφαλίσει ότι ο ωραίος καναπές των γονιών σου μπορεί να χωρέσει σε κάποιο πρακτικό σημείο του νέου σου σπιτιού. Κάντο και με τις ηλεκτρικές συσκευές για να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Πολλοί θεωρούν, και μάλλον σωστά, ότι αυτό το στάδιο θα πρέπει να το κάνεις πριν καν επιλέξεις σπίτι, μιας και είναι βασικό κριτήριο για να διαλέξεις.

 

Βρες Μεταφορική

Ωραία τα έφτιαξες, ωραία τα οργάνωσες, κάπως πρέπει να πάνε και στον προορισμό τους κιόλας. Η αγορά είναι γεμάτη από εταιρείες και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εξαιρετικούς επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση απέφυγε να μεταφέρεις τα πάντα μόνος σου, μιας και πέρα από την κούραση είναι σίγουρο ότι οι επαγγελματίες θα το κάνουν καλύτερα από σένα. Αν μάλιστα μπορείς να βρεις κάποια εταιρεία που πακετάρει μόνη τα έπιπλα και τις συσκευές, ακόμα καλύτερα.

Αν βρίσκεσαι στην Αθήνα μπορείς να επιλέξεις την υπηρεσία μετακόμιση που προσφέρει ο Κωτσόβολος.

 

 

Ταξινόμηση και συσκευασία

Βρες ένα σύστημα ταξινόμησης και πακετάρισε τα πράγματά σου σύμφωνα με αυτό. Η λογική λέει ότι η καλύτερη λύση είναι να συσκευάσεις τα πάντα ανά δωμάτιο, ώστε όταν φτάσεις στο σπίτι να πάει κάθε τι στη θέση του και να ανοιχτεί εκεί. Από την άλλη βέβαια, την ώρα που πακετάρεις, οι ανάγκες μπορεί να αρχίσουν να σου υπαγορεύουν άλλες ενέργειες, όπως π.χ. η κούτα με τα κατσαρολικά να χωράει μόνο ένα συγκεκριμένο βιβλίο για να κλείσει, αλλά η γενική ιδέα είναι σωστή.

Από εκεί και πέρα, αν θες να προσθέσεις έξτρα προστασία σε πιο εύθραυστα αντικείμενα και δεν έχεις κάποιο ανάλογο υλικό, τα μαλακά ρούχα, πετσέτες ή σεντόνια μπορεί να σου χρησιμεύσουν. Θα σε συμβουλεύαμε βέβαια για πρακτικούς λόγους τα ρούχα να είναι τα μόνα στα οποία θα χρησιμοποιήσεις βαλίτσες και όχι κούτες, αλλά δες και πράξε ανάλογα με τις ανάγκες σου. Και στην περίπτωση ρουχισμού, σεντονιών και πετσετών ακολούθησε την ταξινόμηση κατά τη συσκευασία.

Μπορεί να μη σου φαίνεται σημαντικό αυτή τη στιγμή, αλλά η ομαδοποίηση και η ταξινόμηση, μαζί με τη σωστή σήμανση με ετικέτες που θα δούμε παρακάτω, είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της πνευματικής σου υγείας όταν βρεθείς στο νέο σου σπίτι. Πίστεψε μας, όταν περιστοιχίζεσαι από 20 κούτες και δεν τις έχεις οργανώσει σωστά, είναι εύκολο να επέλθει ο πανικός.

 

Σήμανση και ετικέτες


Προσοχή:
τα είπαμε και παραπάνω, η σωστή σήμανση είναι πολύ σημαντική για την πνευματική υγεία. Τόσο σημαντική ώστε πέρα από μια κλασική ετικέτα (π.χ. βιβλία) δεν θα ήταν καθόλου κακό αφενός οι κούτες να είναι αριθμημένες, αφετέρου να αναφέρουν αναλυτικά τι έχουν μέσα, με το νούμερο τους σε κάποιο χωριστό αρχείο ή έγγραφο. Π.χ.: 1. Κουζίνα (10 μικρά πιάτα, 4 ποτήρια κ.ο.κ). Στην περίπτωση που αναφέραμε πιο πάνω, όπου άσχετα πράγματα συμπληρώνουν μια κούτα, γράψε τα στη λίστα σου για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ψάχνεις τη χαμένη κουτάλα σε 16 κούτες.

 

Μετακόμιση στο νέο σπίτι


Και εδώ είσαι με τις κούτες στο νέο σπίτι. Ώρα να βάλεις τα πάντα στη θέση τους και να οργανώσεις το χώρο όπως θέλεις. Για να δούμε τι χρειάζεται να φέρεις εις πέρας.

 

Πρώτα από όλα καθαριότητα

Σαφώς και θα πρέπει να έχεις καθαρίσει προσεκτικά το νέο σπίτι προτού αρχίσεις να τοποθετείς  έπιπλα και πράγματα. Από εκεί και πέρα και τα ίδια τα πράγματα που έρχονται μέσα στο σπίτι, σίγουρα έχουν μαζέψει τη σκόνη τους κατά τη μεταφορά οπότε φρόντισε να τα ξεσκονίσεις αφού τα ξετυλίξεις και πριν τα βάλεις στη θέση τους – συναρμολογήσεις.

 

Συναρμολόγηση – Τοποθέτηση επίπλων

Αν όλα πήγαν καλά, τα έπιπλα σου έφτασαν σε άψογη κατάσταση ώστε να μπουν στη θέση τους. Αν έχεις αναλάβει όμως μόνος σου τη μετακόμιση, ήρθε η ώρα να συναρμολογήσεις ξανά κάποια από αυτά, γιατί έπιπλα όπως το κρεβάτι δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν ολόκληρα. Αν έχεις πρόσφατο το πώς αποσυναρμολόγησες το κρεβάτι λογικά θα θυμάσαι και την αντίστροφη διαδικασία, αλλά εάν δεν τα πας καλά με τα μαστορέματα βάλε κάποιο σχετικό να σε βοηθήσει ή φρόντισε να αρχίσεις να κρατάς σημειώσεις από το παλιό σπίτι. Αν δεν πετύχει τίποτα από αυτά προσπάθησε να επικοινωνήσεις με τον κατασκευαστή ή πιθανώς να βρεις online οδηγίες συναρμολόγησης.

 

Χρησιμοποίησε τις ντουλάπες σου

Όταν μετακομίζουμε είναι πολύ εύκολο να μετατρέψουμε το νέο μας σπίτι σε αποθήκη – έκθεση προϊόντων με όλα τα πράγματα μες στη μέση ώσπου να μπουν στις θέσεις τους. Προσπάθησε λοιπόν να γεμίσεις πρώτα τις ντουλάπες σου με ό,τι προορίζεται για εκεί, ώστε να ελευθερώσεις το χώρο για να κινείσαι και να βάλεις τα υπόλοιπα πράγματα στη σωστή τους θέση.

 

Σκουπίδια και Ανακύκλωση

Όταν τελειώσεις, θα έχεις χαρτιά, κούτες, ταινίες και άλλα απομεινάρια πεταμένα γύρω-γύρω. Μάζεψε και πήγαινε τα όλα όσα είναι κατάλληλα στην ανακύκλωση (σχεδόν παντού υπάρχει πλέον ένας κάδος, κρίμα είναι να πηγαίνουν χαμένα υλικά) ή ότι δεν ταιριάζει στα σκουπίδια. Γενικά, πριν μπεις καν στο σπίτι φρόντισε να μάθεις που είναι όλοι οι σχετικοί κάδοι για να μην ψάχνεσαι την ώρα που είσαι φορτωμένος.

 

Μπορείς να δεις ακόμη