Στριφτή Τυρόπιτα – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

by K Admin

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
    • Για τη γέμιση

    • 500 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
    • 2 αυγά
    • 2 κρόκους
    • 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
    • 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
    • 1/2 ματσάκι άνηθο
    • ξύσμα από 1 λεμόνι
    • αλάτι, πιπέρι
    • σουσάμι για το πασπάλισμα
    • ελαιόλαδο για το πασπάλισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τη ζύμη:

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σ’ ένα μπολ και ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Μόλις ετοιμαστεί τη βάζουμε σ’ ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα περίπου.

 

Για τη γέμιση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Καλό θα ήταν το αλάτι και το πιπέρι να τα ρίξουμε πριν βάλουμε τα αυγά για να μπορούμε να δοκιμάσουμε τη γέμιση αν είναι στις γεύσεις μας και να προσθέσουμε επιπλέον αν θέλουμε.

 

Για την πίτα:

Στη συνέχεια, αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μπαλάκια (περίπου 100 γρ. το καθένα). Παίρνουμε τον πλάστη και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μακρόστενο-ορθογώνιο σχήμα με πλάτος 7 εκ. Προσέχουμε το φύλλο να είναι ανοιγμένο πάρα πολύ λεπτό ώστε να ψηθεί σωστά η πίτα. Διπλώνουμε μια φορά το φύλλο απ’ τη μακριά πλευρά προς τα μέσα, από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση κατά μήκος, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα, μια φορά, κι αρχίζουμε να τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και πριν το κλείσουμε τελείως, αλείφουμε την άκρη με λίγο νερό και κατόπιν το κλείνουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου διαμέτρου 33εκ. και τοποθετούμε το ρολό στην άκρη του ταψιού απλωτό. Συνεχίζουμε ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και με τα άλλα ζυμαράκια και τοποθετούμε το κάθε ρολό στο τέλους του προηγούμενου ώστε να σχηματίσουμε ένα σαλιγκάρι. Τέλος, πασπαλίζουμε την πίτα μας με ελαιόλαδο και σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 50-60 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει, την κόβουμε, και σερβίρουμε.

 

TIPS

Δημιούργησε τα δικά σου προγράμματα στην εφαρμογή Simply-fi και μοίρασέ τα σε όλους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μπορείς να δεις ακόμη