Συμβουλές για οικονομική χρήση του πλυντηρίου πιάτων!

by K Admin

Καθάρισε τα σκεύη σου με το λιγότερο δυνατό ρεύμα και νερό

Όπως συμβαίνει μ’ όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και στα πλυντήρια πιάτων ένα μοντέλο που είναι «πρωταθλητής» στην εξοικονόμηση μπορεί στην πράξη να είναι αρκετά σπάταλο σε ρεύμα και νερό, αν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Έτσι, είναι σημαντικό να έχεις υπόψη σου μερικούς κανόνες «καλής χρήσης» της συσκευής σου, που θα περιορίσουν το κόστος λειτουργίας της χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κανέναν συμβιβασμό στην καθαριότητα των μαγειρικών σου σκευών.

 

Να είναι γεμάτο σε κάθε χρήση

Στην περίπτωση που το πλυντήριό σου δε διαθέτει λειτουργία μισού φορτίου, ή δεν έχει αισθητήρα φορτίου, καλό θα ήταν να το χρησιμοποιείς μόνον όταν είναι γεμάτο. Απ’ την άλλη μεριά, βέβαια, δεν πρέπει να το παραγεμίζεις με πιάτα κι άλλα σκεύη, γιατί τότε αυτά δεν καθαρίζονται σωστά.

 

Συμβουλεύσου το manual για τη σωστή τοποθέτηση των σκευών

Όπως είναι φυσικό, ο κατασκευαστής της συσκευής γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα πώς λειτουργεί. Επομένως, ακολούθησε τις οδηγίες που θα βρεις στο πλυντήριο , κι έχουν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τοποθέτησης των σερβίτσιων και των κατσαρολικών στα καλάθια.

 

Έλεγχε τους βραχίονες ψεκασμού

Αν κάποιο αντικείμενο προεξέχει απ’ το καλάθι κι εμποδίζει την περιστροφή του βραχίονα ψεκασμού, τότε τα πιάτα σου δεν πρόκειται να καθαριστούν σωστά. Επομένως, κάθε φορά που πρόκειται να βάλεις πλυντήριο, έλεγχε αν ο βραχίονας μπορεί να κινείται ελεύθερα.

 

 

Σωστή προετοιμασία

Δε χρειάζεται να ξεπλένεις τα σκεύη σου πριν τα βάλεις στο πλυντήριο – απλώς καθάρισέ τα απ’ τα υπολείμματα και τοποθέτησέ τα στο πλυντήριο. Η συσκευή θα αναλάβει να τα πλύνει σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, κι επομένως θα σου εξασφαλίσει το να γίνουν πεντακάθαρα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις νερό για το ξέπλυμά τους.

 

Απόφυγε την πρόπλυση

Στην πλειονότητά τους, τα μοντέλα τελευταίας γενιάς μπορούν να καθαρίσουν στην εντέλεια ακόμη και τα πιο βρώμικα πιάτα, χωρίς να χρειάζεται πρόπλυση – που «μεταφράζεται» σε επιπλέον κατανάλωση ρεύματος και νερού. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετό να χρησιμοποιήσεις απευθείας κάποιο απ’ τα «κανονικά» προγράμματα.

 

Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα προγράμματα

Στο manual θα βρεις, επίσης, σε ποιες περιπτώσεις και για ποια σκεύη θα πρέπει να χρησιμοποιείς το κάθε πρόγραμμα. Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά το πλυντήριο, αλλά και να προφυλάξεις τα σκεύη σου απ’ τη φθορά.

 

Προτίμησε τα «οικολογικά» προγράμματα

Αν και ο χαρακτηρισμός «οικολογικά προγράμματα» μπορεί να σε παραπέμπει στην προστασία της φύσης, στην πραγματικότητα σημαίνει και προστασία… του πορτοφολιού σου, αφού «μεταφράζεται» στην κατανάλωση λιγότερου ρεύματος και νερού. Επομένως, καλό θα ήταν να τα χρησιμοποιείς όσο το δυνατό συχνότερα, παρόλο που κατά κανόνα διαρκούν περισσότερο απ’ τα υπόλοιπα προγράμματα.

 

Επίλεξε σωστό σημείο εγκατάστασης

Φρόντισε το πλυντήριο πιάτων να μη βρίσκεται «κολλητά» στο ψυγείο καθώς κατά το πλύσιμο των πιάτων εκπέμπεται θερμότητα, η οποία θα δυσκολεύει την ψύξη, αναγκάζοντας το μοτέρ του ψυγείου να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.

 

Πέραν όλων όμως, ο βασικός τρόπος να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήματα στο πλυντήριο πιάτων είναι ένας.
Να είναι όσο το δυνατόν νεότερο μοντέλο γίνεται. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία γύρω από την πλύση γενικότερα και τον τρόπο που διαχειρίζονται οι νέες συσκευές τόσο τα αναλώσιμα (απορρυπαντικά κλπ.) όσο και το νερό και το ρεύμα τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες οπότε ό,τι κι αν κάνεις δεν θα φτάσει ποτέ η εξοικονόμησή σου στο επίπεδο μιας καινούριας συσκευής αν το πλυντήριό σου είναι 10ετίας.
Προφανώς όμως, δεν μπορείς να αλλάζεις κάθε χρόνο πλυντήριο αλλά αν σκέφτεσαι να αλλάξεις σύντομα, σκέψου το διπλά!

 

Μπορείς να δεις ακόμη