Συνδρομητική τηλεόραση και υπηρεσίες streaming

by K-Admin 1




Απόγευμα, βραδάκι, καναπές και τηλεόραση. Η χαλάρωση της ημέρας έρχεται μέσα από τις εκατοντάδες διαφορετικές σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ και φυσικά, αθλητικούς αγώνες. Οι πλατφόρμες που πολεμούν να κερδίσουν το ενδιαφέρον σου δεν είναι και λίγες. Από Ελληνικές συνδρομητικές μέχρι πολυεθνικούς κολοσσούς με δικές τους παραγωγές. Πριν διαλέξεις ρίξε μια ματιά στις υπηρεσίες που προσφέρει κάθε μια πλατφόρμα και τι απαιτήσεις έχει. Θα χρειαστείς δορυφορικό πιάτο ή σύνδεση στο Internet; Πόσο Bandwidth θα χρειαστείς; Τι καλωδιώσεις θα περάσουν μέσα από το σπίτι σου;

Δορυφορική Τηλεόραση:

Ο γνωστότερος τρόπος για να δεχτείς τηλεοπτικό σήμα όταν αποφασίσεις ότι τα ελεύθερα Ελληνικά κανάλια δεν είναι αρκετά είναι το δορυφορικό πιάτο στο μπαλκόνι σου ή, ιδανικά, στην ταράτσα. Το πιάτο βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που να δέχεται τις πληροφορίες ασύρματα μέσω δορυφόρου. Μοιάζει πολύ με τον τρόπο που δέχεσαι το σήμα της Digea (τα κλασσικά κανάλια τηλεόρασης). Τα δεδομένα έρχονται με ψηφιακό τρόπο από μεγάλες αποστάσεις και δεν επηρεάζονται από βουνά, άλλα κτίρια και άλλα εμπόδια. Το σήμα έρχεται κατακόρυφα από τον ουρανό, και όχι από μια κεραία επάνω σε ένα λόφο ή σε ένα βουνό.





Αυτό φυσικά έχει και τα μειονεκτήματά του. Τις ημέρες με άσχημο καιρό είναι πιθανό να έχεις απώλειες στο σήμα και διακοπές. Αυτό είναι και το μόνο σοβαρό μειονέκτημα της δορυφορικής τηλεόρασης. Θα κοπιάσεις λίγο μέχρι να κάνεις setup το πιάτο. Αλλά αυτό θα το κάνεις μια φορά και θα το ξεχάσεις. Λογικά θα στο εγκαταστήσουν μαζί με την αγορά του πακέτου.


Παρόλο που αυτός ο τρόπος σύνδεσης είναι πολύ βολικός, έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται σιγά – σιγά. Τώρα φαίνεται να προτιμάμε άλλες μεθόδους αποστολής δεδομένων. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να δώσεις εντολές από τον καναπέ σου. Το χειριστήριο λειτουργεί παθητικά και επιλέγει μόνο δεδομένα που δέχεται. Το πιάτο δεν μπορεί να επιστρέψει πληροφορίες στο δορυφόρο. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεσαι μια καλύτερη μέθοδο, μια διαδικασία που να είναι διαδραστική και όχι παθητική. Κλασσικό παράδειγμα της παθητικής λογικής είναι το ραδιόφωνο και η παραδοσιακή τηλεόραση. Η λύση θα έρθει σε λίγο, από το Internet που θα παρακάμψει το δορυφόρο.

Nova

Η Nova έκανε γνωστή τη δορυφορική τηλεόραση. Παραμένει ηγέτης στο κομμάτι αυτό αλλά έχοντας στο νου της ότι τα πράγματα αλλάζουν, προσφέρει τις υπηρεσίες της και μέσα από άλλους φορείς. Μπορείς να δεις και μέσω Internet αλλά και μέσω άλλων παρόχων (Vodafone TV). Τώρα τελευταία έχει χαμηλώσει τις τιμές της, οπότε γίνεται ιδανική λύση και για απομακρυσμένες περιοχές. Ένα σπίτι στο βουνό χωρίς τηλεφωνία μπορεί να δουλέψει άριστα με ένα δορυφορικό πιάτο.

Cosmote TV

Η Cosmote TV είναι η ποιο εύπλαστη πλατφόρμα. Την βρίσκεις σε δορυφορικό πιάτο αλλά και μέσω του Internet. Προσφέρει αρκετές ευκολίες που αφορούν λίγο “ψαγμένους” χρήστες και ίσως να μη χρειάζεσαι. Η ίδια δείχνει να προωθεί περισσότερο τη σύνδεση μέσω Internet παρά μέσω δορυφόρου, κυρίως γιατί ξέρει πως το μέλλον βρίσκεται εκεί.




Tv μέσω Internet (IPTV):

Το επόμενο λογικό βήμα είναι να τα περάσεις όλα μέσω Internet. Μπορείς να λαμβάνεις και να στέλνεις δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, και να ζητάς πράγματα τη στιγμή που τα θέλεις και να μη σε επηρεάζει και ο καιρός. Το πρόβλημα εδώ έρχεται με τις χαμηλές ταχύτητες που έχουμε στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι περιοριζόμαστε (ακόμα) σε ταχύτητες των 10Mbps και λίγο παραπάνω, δηλαδή η κλασσική ADSL που ξέρουμε και που διαφημίζεται ως “έως 24Mbps”. Τα πραγματικά 24Mbps τα πιάνουν ελάχιστοι ενώ θα είσαι εξαιρετικά τυχερός αν “παίζεις” στα 20Mbps. Αυτό έχει να κάνει με την παλαιότητα της τεχνολογίας.


Η τηλεόραση για να δώσει τα μέγιστα χρειάζεται ταχύτητες που ξεκινούν από τα 24Mbps. Όχι ταχύτητες που δεν φτάνουν τα 24Mbps. Αλλιώς θα έχεις χαμηλές αναλύσεις των 720p και λιγότερο. Οι λύσεις έρχονται με δύο τρόπους:


Για τις αργές ADSL (έως 24Mbps) η λύση είναι να πέσει η ανάλυση του βίντεο. Το πολύ έως 720p και ίσως μέχρι και 1080i. Αξίζει να σημειώσεις ότι το 1080i είναι κατώτερο του 1080p (το γνωστό Full HD). Όταν βλέπεις 1080i να το φαντάζεσαι σαν ένα 720P που έγινε upscale. Με τεχνητό τρόπο ανέβηκε η ανάλυσή του χωρίς όμως να μπορεί να χωρέσει όλα τα pixels ενός 1080i.

Αν λοιπόν έχεις ταχύτητες που φτάνουν μέχρι τα 10Mbps περίπου μπορείς να δεις τηλεόραση μέχρι 1080i στα 30 frames/sec. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν χρειάζεσαι πολλά παραπάνω. Αρκεί η σύνδεσή σου να είναι σταθερή και να μην πέφτει το Internet. Βάλε ένα video στο YouTube στα 1080p και σκέψου αν πραγματικά χρειάζεσαι καλύτερη ανάλυση. Για να δεις τηλεόραση στα 4Κ με HDR και Dolby 5.1 ήχο χρειάζεσαι 30Mbps το λιγότερο. Σε λίγο καιρό θα έχουμε όλοι VDSL και τα προβλήματα ταχύτητας θα είναι παρελθόν. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην τωρινή πραγματικότητα.


Κάτι τελευταίο που πρέπει να ξέρεις για την τηλεόραση μέσω Internet είναι πως θα δεσμεύει ένα κομμάτι της ταχύτητάς σου. Ανάλογα με τη γραμμή σου, ο αποκωδικοποιητής όταν είναι αναμμένος θα κλέβει τα Mbps που χρειάζεται και ας μη τα χρησιμοποιεί πλήρως. Άρα το υπόλοιπο σπίτι θα πρέπει να μοιραστεί αυτά που περισσεύουν. Κάνε μια καλή συνεννόηση με τον πάροχο που θα σου προσφέρει IPTV. Κάνε μια κλήση στο τεχνικό τμήμα και κάνε αναλυτικές ερωτήσεις. Εκεί θα σου πουν ακριβώς τι μπορεί να σηκώσει η γραμμή και πόσο γρήγορο θα είναι το Internet στο σπίτι σου.




Vodafone TV

Η πλατφόρμα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η Vodafone TV προσφέρει ελκυστικά πακέτα και κανάλια που νωρίτερα δεν υπήρχαν αλλού. Μπορείς να δεις όλα τα κανάλια της NOVA που νωρίτερα θα είχες μόνο μέσα από την ίδια την Nova και δορυφορικό πιάτο. Με ένα χειριστήριο που προγραμματίζεται ώστε να ελέγχεις τηλεόραση και αποκωδικοποιητή, δεν θα χρειαστεί να έχεις ένα controller σε κάθε χέρι.


Σαν νεότερη τεχνολογία, η Vodafone TV συνδέεται πολύ εύκολα με το router και την τηλεόραση. Με ένα καλώδιο δικτύου ενώνεις αποκωδικοποιητή και router σε οποιαδήποτε από τις θύρες του και είσαι έτοιμος.


Ένα μειονέκτημα είναι πως δεν μπορείς να αξιοποιήσεις οποιοδήποτε router έχεις στη διάθεσή σου. Η Vodafone θα σου στείλει έναν καινούριο δωρεάν, όμως ίσως να μη μπορείς να αξιοποιήσεις ένα ακριβότερο router που μπορεί να έχεις αγοράσει. Επίσης, χρειάζεσαι τον δικό της αποκωδικοποιητή. Και αυτός σου αποστέλλεται δωρεάν, απλά δεν μπορείς να βάλεις τον δικό σου αν τυχαίνει να τον αγαπάς ιδιαίτερα.

Ένα ιδιαίτερα βολικό χαρακτηριστικό που έχει η Vodafone TV και δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι πως μπορείς να κάνεις το streaming και μέσα από το κινητό σου. Ουσιαστικά από οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να μπει στο Internet, κάνεις login σε μια πλατφόρμα και βλέπεις on demand όλα τα κανάλια και τα προγράμματα της FOX TV. Σειρές για να πάρεις μαζί σου σε ταξίδι, σε άλλο σπίτι, στη στάση του λεωφορείου. Κάνεις login με τον κωδικό σου και streamάρεις χωρίς περιορισμούς. Άσε τον αποκωδικοποιητή και το router στο σπίτι. Έχεις Internet; Έχεις TV.

Cosmote TV

Αρκετά παλιότερη τεχνολογία αλλά έχει πολλά θετικά. Για αρχή μπορείς να χρησιμοποιήσεις δικό σου αποκωδικοποιητή. Αν είναι τεχνολογίας Hybrid μπορείς να τον βάλεις επάνω στο προηγούμενο setup σου χωρίς να αλλάξεις τίποτα. Αυτό αφορά κυρίως power users που έχουν κάνει πολύπλοκα setup και βλέπουν πολλές διαφορετικές υπηρεσίες επάνω στον ίδιο αποκωδικοποιητή. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα, είναι πολύ γνωστή πλατφόρμα από παλιά με περισσότερα κανάλια από όσα μπορεί να χρειαστείς.

Nova

Επιστρέφουμε στη Nova η οποία έχει καταλάβει ότι το παιχνίδι θα παίζεται από εδώ και εμπρός στο Internet. Με τα προγράμματά της μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη τηλεφωνία, Internet και φυσικά, τηλεόραση. Σαν εξοπλισμό σου προσφέρει τα βασικά, χωρίς όμως να σημαίνει πως θα στερηθείς το παραμικρό. Η τάση είναι να προτιμούν πολλοί τις άλλες πλατφόρμες, αφού μπορούν να έχουν και εκεί όλα τα κανάλια της Nova.

Ανεξάρτητες Υπηρεσίες:

Ας πάμε σε ένα εντελώς νέο μέρος. Σε streaming που δεν είναι δεσμευμένο από κανένα πάροχο και δε χρειάζεται κανέναν εξοπλισμό. Υπηρεσίες γνωστές όπως το Netflix και λιγότερο αναγνωρίσιμες όπως το Mubi.




Netflix

Ας υποθέσουμε πως δεν έχεις ακούσει το όνομα. Το Netflix είναι μια streaming υπηρεσία που προσφέρει σειρές και ταινίες on demand με μοναδική απαίτηση να έχεις Internet. Επειδή δεν έχει δικό της εξοπλισμό ούτε χρειάζεται να κατασκευάσει υποδομές κοντά σου, έχει εξαιρετικά φιλικές τιμές που ξεκινούν περίπου από τα 10 ευρώ τον μήνα. Έχει την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη ταινιών και σειρών από τον ανταγωνισμό και δημιουργεί δικές της παραγωγές άξιες για Oscar. Παίζει παντού και υπάρχουν apps σε Smart TV, tablets και smartphones. Βλέπεις οτιδήποτε θέλεις, όπου θέλεις, όποτε θέλεις. Κάτι σαν την υπηρεσία της Vodafone TV για τα κανάλια της FOX. To Netflix είναι η ιδανική αρχή αν δεν είσαι σίγουρος πως δουλεύει το streaming και αν σου ταιριάζει. Ελάχιστο κόστος και μηδενικές δεσμεύσεις.

Mubi

Για τον εκλεπτυσμένο θεατή. Αυτόν που δεν θα καλυφθεί με τα αθλητικά, τις γνωστές σειρές και τις ατελείωτες ταινιοθήκες. Μια ίδια λογική με το Netflix αλλά στοχευμένο στον σινεφίλ θεατή. Με ένα αρκετά υψηλότερο κόστος από το Netflix, σε μια κατηγορία που θα άγγιζε το Cosmote TV, το Mubi κάνει ένα σημαντικό βήμα να ξεχωρίσει και τα καταφέρει. Όμως προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Μπορείς να δεις ακόμη