Ελάτε σπίτι μας για… βελγικές σοκολατένιες βάφλες!

by K Admin
belgikes bafles - Copy
Στο σπίτι μας έχουμε μια ιδιαίτερη αγάπη σε οτιδήποτε σοκολατένιο και μόνο η ιδέα του συνδυασμού βάφλας – σοκολάτας μας κέρδισε! 
Αν κι εσύ είσαι λάτρης της σοκολάτας τότε είναι σίγουρο πως αυτός ο συνδυασμός, που ανάγει αυτό το γλύκισμα σε πεμπτουσία της βελγικής ζαχαροπλαστικής, θα σε «σκλαβώσει»!

Βγάλε τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας, ετοίμασε το μίξερ και τη βαφλιέρα σου και ξεκίνα..

 

Υλικά για 8 μερίδες

vafliera_Kitchen aid

Για τις βάφλες

85 g βούτυρο

150 g βελγική κουβερτούρα (70%)

375 ml γάλα

1 κγ εκχύλισμα βανίλιας

½  κγ τριμμένο γαρίφαλο

285 g αλεύρι

2 κσ ζάχαρη

25 g κακάο σε σκόνη

1/4 – ½ κγ αλάτι

7 g μαγιά σε σκόνη

3 αυγά

μία πρέζα αλάτι

Καραμελωμένες μπανάνες:

4 μεγάλες μπανάνες

25 g βούτυρο

25 g ζάχαρη

8 μπάλες παγωτό speculaas, για το σερβίρισμα

 Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ξεκούραση της ζύμης: 1 ώρα

Μαγείρεμα: 25 λεπτά

 

Εκτέλεση:

Λιώσε 50g κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο. Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πρόσθεσε το γάλα, τη βανίλια, το γαρίφαλο και την υπόλοιπη κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια και ανακάτεψε.

Κοσκίνισε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μπολ του μίξερ.

Ανακάτεψε με το χτυπητήρι στην 1η ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.

Χώρισε τα αυγά. Αντικατέστησε το χτυπητήρι με τον αναδευτήρα και ανακάτεψε το σοκολατένιο μείγμα με τους κρόκους με το αλεύρι στην 6η ταχύτητα μέχρι να έχεις παχύρρευστη και λεία ζύμη.

Μετέφερε σε ένα μεγάλο μπολ, κάλυψε και άφησε το σε θερμοκρασία δωματίου για μια ώρα.

Καθάρισε και στέγνωσε καλά το μπολ του μίξερ και τον αναδευτήρα. Χτύπησε τα ασπράδια με το αλάτι στην 8η ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα που να στέκεται.  Πρόσθεσε τη μαρέγκα στη ζύμη και ανακάτεψε απαλά με μεγάλο μεταλλικό κουτάλι. Θέρμανε τη βαφλιέρα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Ρίξε μια ποσότητα ζύμης στη βαφλιέρα, τόση ώστε να καλυφθεί όλη η βάση με ένα λεπτό στρώμα ζύμης. Κλείσε το καπάκι και άφησε τις βάφλες να ψηθούν για 3 έως 4 λεπτά. Οι βάφλες είναι έτοιμες όταν αφαιρούνται εύκολα από τη βαφλιέρα. Διατήρησε τις έτοιμες βάφλες ζεστές όσο ψήνονται οι υπόλοιπες.

Τώρα ετοίμασε τις καραμελωμένες μπανάνες. Κόψε τις μπανάνες κατά μήκος ή σε χοντρές ροδέλες. Ζέστανε το βούτυρο σε τηγάνι με χοντρό πάτο και πρόσθεσε τις μπανάνες και τη ζάχαρη. Άφησε να ψηθούν σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν χωρίς όμως να χάσουν το σχήμα τους.

Σέρβιρε με τις ζεστές βάφλες και το παγωτό speculaas.

 

Tip: Αντί για μπανάνες μπορείς να χρησιμοποιήσεις αχλάδια, μάνγκο ή φράουλες. Το παγωτό με γεύση speculaas είναι χαρακτηριστική βελγική συνταγή. Μπορείς αντί αυτού να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε ανάλογη γεύση παγωτού, όπως κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο ή πιπερόριζα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη