Τα 5+1 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις όταν χρησιμοποιείς το ψυγείο

by K-Admin 1

 

 

Το ψυγείο είναι για πολλούς η αγαπημένη ηλεκτρική συσκευή του σπιτιού. Είναι, ίσως, η πιο πιστή από όλες, καθώς είναι πάντα εκεί για εμάς, όταν το χρειαζόμαστε στα δύσκολα βράδια μας, στα ευχάριστα πρωινά μας και κυρίως, στις καλύτερες μας στιγμές. Πολλές φορές όμως ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε είναι εντελώς λάθος. Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, όχι μόνο καταναλώνει άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια, αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Είτε μιλάμε για ψυγείο σύγχρονης τεχνολογίας, είτε για ένα μικρό φοιτητικό ψυγείο, καλό είναι να αποφεύγεις τα παρακάτω λάθη για να μη βρεθείς ποτέ προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

1. Λάθος θερμοκρασία

Είτε από αδιαφορία είτε από άγνοια, δε δίνεις την απαραίτητη προσοχή στη θερμοκρασία του ψυγείου σου με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τα τρόφιμα. Φρόντισε να ρυθμίσεις το θάλαμο συντήρησης του ψυγείου σε θερμοκρασία +4 και πάνω βαθμούς κελσίου, ενώ, στο θάλαμο κατάψυξης, η ιδανική θερμοκρασία είναι -18 βαθμούς και κάτω. Εάν το ψυγείο σου δεν είναι εξοπλισμένο με οθόνη που υποδεικνύει θερμοκρασία για το ψυγείο και τον καταψύκτη, καλό είναι να έχεις θερμόμετρο ψυγείου για να ελέγχεις τη θερμοκρασία.

Πολλές φορές χρειάζεται να ανεβάζεις ή να κατεβάζεις τη θερμοκρασία στο ψυγείο ή και στον καταψύκτη. Για παράδειγμα, αν το ψυγείο δεν είναι ιδιαίτερα γεμάτο τότε δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί στους +4 βαθμούς. Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία 1-2 βαθμούς εξοικονομείς ρεύμα. Καλό είναι επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες να ρυθμίζεις το θερμοστάτη στη ψυχρότερη θέση.

 

2. Το γεμίζεις υπερβολικά

Μη γεμίζεις το ψυγείο σε σημείο που να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ψυχρός αέρας να μην κυκλοφορεί αρκετά, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας και άρα αναπτύσσονται βακτήρια. Είναι καλύτερα λοιπόν να προγραμματίζεις σωστά τις προμήθειές σου, ώστε να μην καταλήγεις με ένα ασφυκτικά γεμάτο ψυγείο.

 

3. Τοποθετείς τα γαλακτοκομικά στην πόρτα του ψυγείου

Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη: Ίσως σου είναι πιο βολικό να τοποθετείς το γάλα ή και το γιαούρτι στην πόρτα του ψυγείου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και σωστό. Η πόρτα του ψυγείου είναι η περιοχή με την υψηλότερη θερμοκρασία και προορίζεται για προϊόντα που απαιτούν ελαφριά ψύξη όπως π.χ. ποτά, μουστάρδα, βούτυρο κ.ά. Το γάλα, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως διατηρούνται στο μεσαίο ράφι.

 

4. Χρησιμοποιείς λάθος συσκευασία για τα τρόφιμα

Εκτός από τη σωστή χρήση και τη σωστή θερμοκρασία, σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της καλής ποιότητας των τροφίμων παίζει και η σωστή συσκευασία. Τα τρόφιμα, μαγειρεμένα ή ωμά, πρέπει να είναι σωστά συσκευασμένα για να αποφευχθεί η διάχυση και ανάμιξη οσμών και η αφαίρεση της υγρασίας: σε σακούλες ψυγείου, αλουμινόχαρτο, ή σε σκεπασμένα δοχεία ή φιάλες.

Επίσης, σε ορισμένα τρόφιμα τα πακέτα πρέπει να είναι αεροστεγή γιατί διαφορετικά θα χαθούν σημαντικές βιταμίνες και τα τρόφιμα θα αφυδατωθούν. Προσοχή μόνο στα φρούτα, τα οποία πρέπει να τοποθετούνται στο ειδικό συρτάρι χωρίς σακούλα, ενώ τα λαχανικά ανάλογα με το είδος. Για παράδειγμα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι) χρειάζονται υγρασία και κρύο. Για το λόγο αυτό πρέπει να τοποθετούνται αεροστεγώς σε κλεισμένες σακούλες για να διατηρούν την υγρασία τους χωρίς να πιέζονται ασφυκτικά.

 

5. Πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά

Φέρνεις από τη λαϊκή αγορά στο σπίτι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα τοποθετείς στο ψυγείο και στη συνέχεια αναρωτιέσαι τι συμβαίνει και χαλάνε λίγες μέρες αργότερα. Μήπως πριν τα βάλεις στο ψυγείο τους ρίχνεις ένα καλό πλύσιμο; Αν ναι, τότε κάνεις μεγάλο λάθος. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχει μια πολύ λογική εξήγηση: το πλύσιμο πριν από την αποθήκευση θα τα αλλοιώσει πιο γρήγορα γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Εάν υπάρχουν χώματα, λάσπες κ.λπ. πάνω στα φρούτα ή τα λαχανικά μπορείς εύκολα να τα απομακρύνεις με ένα στεγνό πανί.

 

6. Ζεστό φαγητό στο ψυγείο

Το να βάζεις το φαγητό στο ψυγείο αμέσως το μαγείρεμα είναι λάθος γιατί, εκτός ότι επιβαρύνεις ενεργειακά το ψυγείο, πιθανόν να βοηθήσει  το τρόφιμο ή αλλά τρόφιμα στην ανάπτυξη μούχλας. Εάν βιάζεσαι, μια καλή πρακτική είναι το φαγητό που θέλεις να αποθηκεύσεις να το χωρίσεις σε μικρότερα μέρη ώστε να κρυώσει γρηγορότερα και μέσα σε 1 ώρα να το τοποθετήσεις στο ψυγείο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη