Τα 6 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στο πλυντήριο πιάτων

by K Admin

 

Τα πλυντήρια πιάτων είναι σχεδιασμένα για να κάνουν τη ζωή μας στην κουζίνα ευκολότερη. Με το πλυντήριο πιάτων είσαι σίγουρος ότι τα πιάτα, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια, ή τα σκεύη μαγειρικής σου θα πλυθούν γρήγορα και με πιο υγιεινό και οικονομικό τρόπο. Αν δεν το χρησιμοποιείς σωστά όμως, μπορεί να μετατραπεί σε μια αναποτελεσματική συσκευή που αντί να σου λύνει τα χέρια, θα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που (ίσως) κάνεις και πως μπορείς να τα διορθώσεις.

 

Υπερφορτώνεις το πλυντήριο

Μπορεί για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας να γεμίζεις πλήρως το πλυντήριο πιάτων (και καλά κάνεις), ωστόσο δεν χρειάζεται να υπερβάλλεις. Πλήρες φορτίο σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιείς όλους του χώρους στο εσωτερικό του, χωρίς όμως να το υπερφορτώνεις. Αν τα βάζεις όλα στριμωγμένα μέσα στο πλυντήριο, το νερό δεν μπορεί να φτάσει σε όλες τις επιφάνειες με αποτέλεσμα τα πιάτα, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια κ.λπ. να μην καθαριστούν αποτελεσματικά και να χρειαστεί να το ξαναβάλεις. Αν ακολουθείς αυτό τον τρόπο γεμίσματος ήρθε η ώρα να αλλάξεις τακτική, διαφορετικά μην κατηγορείς το απορρυπαντικό ή το ίδιο το πλυντήριο αν τα πιάτα σου βγαίνουν πιο βρώμικα από πριν!

 

Πλένεις τα πιάτα πριν τα τοποθετήσεις 

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι πλένοντας καλά τα πιάτα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο θα καθαριστούν καλύτερα. Και αυτό είναι λάθος, φυσικά. Μάλιστα, η πρόπλυση των πιάτων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Απλά αφαίρεσε μόνο τα υπολείμματα τροφών και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει το πλυντήριο πιάτων σου. Η πρόπλυση βοηθάει μόνο όταν δεν έχεις σκοπό να βάλεις άμεσα πλυντήριο, ώστε να μην ξεραθούν τα υπολείμματα τροφών πάνω στα πιάτα. Κοίταξε αν το πλυντήριο πιάτων σου έχει κύκλο μουλιάσματος – θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις δυσοσμίες καθώς περιμένεις να το γεμίσεις πλήρως. Σταμάτα να παιδεύεσαι άδικα λοιπόν!

 

Βάζεις τα πολύ βρώμικα πιάτα στο πάνω μέρος

Εάν τα πιάτα που βρίσκονται στο πάνω μέρος δεν έχουν πλυθεί καλά, μην βιαστείς να βγάλεις… off το πλυντήριο σου. Το λάθος σου ήταν που έβαλες τα πολύ βρώμικα πιάτα στο πάνω μέρος του πλυντηρίου. Και να σου εξηγήσουμε γιατί: Βάζοντας τα πολύ βρώμικα πιάτα στο κάτω μέρος θα καθαριστούν καλύτερα, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο του πλυντηρίου οι πίδακες νερού είναι πιο ενεργητικοί και επιτρέπουν καλύτερες επιδόσεις πλύσης. Μια ακόμη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, είναι να φροντίσεις οι λεκέδες να «κοιτάζουν» προς τους ψεκαστήρες νερού.

 

Τοποθετείς σκεύη χωρίς πρώτα να ελέγξεις αν πλένονται στο πλυντήριο πιάτων

Αν συνεχίζεις να βάζεις στο πλυντήριο πιάτων σου λεπτά διακοσμημένα ποτήρια, σκεύη χειροτεχνικά και αντίκες, και… «ζούνε» ακόμα, τότε απλά είσαι πολύ τυχερός! Αυτά είναι πολύ ευαίσθητα σκεύη και οι διακοσμήσεις τους δεν είναι ανθεκτικές. Αν δεν θέλεις να σου χαλάσουν τότε προτίμησε να τα πλύνεις στο χέρι. Επίσης, για να είσαι απόλυτα καλυμμένος, συμβουλέψου τις οδηγίες χρήσης της συσκευής σου για να γνωρίζεις ποια σκεύη είναι μη κατάλληλα για πλύσιμο στο πλυντήριο. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτήρια, πιάτα, πλαστικά δοχεία φαγητού ή τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείς, όπως αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης τους ώστε να μάθεις αν είναι κατάλληλα ή όχι για πλυντήριο πιάτων. Δεν χρειάζεται να μάθεις με τον σκληρό τρόπο.

 

«Πετάς» το απορρυπαντικό μέσα στο πλυντήριο

Βασικά, το πετάς στην κυριολεξία όταν το βάζεις μέσα στο πλυντήριο, νομίζοντας πως έτσι ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό. Το να τοποθετήσεις το απορρυπαντικό μέσα και όχι στη θέση που έχει ορίσει ο κατασκευαστής είναι μεγάλο λάθος γιατί όταν ξεκινήσει το πλύσιμο αυτό θα «κάτσει» απλά στον πάτο του πλυντηρίου και σχεδόν όλη η σαπουνάδα θα πάει χαμένη. Προτίμησε λοιπόν τη θήκη απορρυπαντικού και θα δεις τεράστια διαφορά.

 

Δεν το καθαρίζεις τακτικά ή καθόλου 

Αν κάποια στιγμή βουλώσουν τα φίλτρα, οι ψεκαστήρες, ή γενικά μειωθεί η απόδοση του – ακόμα κι αν το έχεις αγοράσει πρόσφατα – σημαίνει ότι μάλλον έχεις αμελήσει τη φροντίδα της συσκευής σου. Όπως όλες οι συσκευές και τα σκεύη που υπάρχουν στην κουζίνα, έτσι και το πλυντήριο πιάτων σου χρειάζεται τακτικό καθάρισμα. Γι’ αυτό λοιπόν καθάριζε τακτικά τα φίλτρα και τους ψεκαστήρες. Είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις την καλή λειτουργία του πλυντηρίου σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη