Τα απολύτως απαραίτητα για την κουζίνα του φοιτητή

by K-Admin 1

Πέρασες στη σχολή που ήθελες και τώρα ξεκινά η νέα σου ζωή, όπου θα ανοίξεις το δικό σου σπιτικό, σε μια άλλη πόλη, μακριά από το πατρικό σου. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη νέα σου κατοικία και ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι ο εξοπλισμός της κουζίνας.

Αναμφίβολα, προτεραιότητα δίνεται στις λειτουργικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Γι’ αυτό και το ψυγείο είναι μία από τις πρώτες σου επιλογές για να εξοπλίσεις σωστά την κουζίνα σου. Σύντομα θα καταλάβεις ότι το ψυγείο ή ψυγειοκαταψύκτης, δεν έχει διακοσμητικό ρόλο στην κουζίνα, ούτε είναι μονάχα για να βάζεις μέσα τις μπύρες και τα αναψυκτικά. Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αφιερώνεις λίγες ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να έχεις μαγειρεμένο, έτοιμο φαγητό στο ψυγείο ή την κατάψυξη για όλη την εβδομάδα. Μπορείς να μαγειρέψεις μερικές ώρες παραπάνω και να φτιάξεις λαχανικά, κοτόπουλο, μπριζόλες, ρύζι, ψητές πατάτες ή ό,τι άλλο θέλεις και να το βάλεις σε πλαστικά δοχεία. Ανακάτεψέ τα και θα έχεις γρήγορα γεύματα για τις επόμενες μέρες ή όλη την βδομάδα στην περίπτωση που τα καταψύξεις. Οι επιλογές κατά την αγορά  ψυγείου είναι πραγματικά αμέτρητες, ωστόσο δεν πρόκειται να μπερδευτείς εάν έχεις στο νου σου τα εξής δύο βασικά στοιχεία: τις διαστάσεις του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί το ψυγείο και τη χωρητικότητα που θέλεις να έχει η συντήρηση και η κατάψυξη (η οποία μετριέται σε λίτρα).

Από εκεί και πέρα, ανάλογα το χώρο και τις ανάγκες σου, θα πρέπει να επιλέξεις συσκευές για τη σωστή προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού, αλλά και για να μπορείς να ετοιμάζεις γρήγορα και εύκολα το πρωινό σου ή τα σνακ σου. Οι παρακάτω συσκευές θα αποτελέσουν τη βάση για να μπορείς να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά φαγητά, ακόμα κι αν οι μαγειρικές σου γνώσεις είναι περιορισμένες.

 

Φουρνάκι Vs Πολυμάγειρας

Σίγουρα θα χρειαστείς ένα φούρνο, είτε για να μαγειρεύεις ή για να ζεσταίνεις το φαγητό της μαμάς. Κι επειδή τις περισσότερες φορές, το μικρό φοιτητικό διαμέρισμα συνεπάγεται και μικρή κουζίνα, πράγμα άβολο και δυσλειτουργικό για την πραγματοποίηση μιας άνετης καθημερινότητας μέσα σε αυτόν το χώρο, μια πρακτική λύση είναι ένα φουρνάκι με 2 ή 3 εστίες. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα κουζινάκια / φουρνάκια τοποθετούνται οπουδήποτε δεν μπορείς να έχεις κανονική κουζίνα με φούρνο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα κουζινάκι είναι ιδανική λύση για ένα μικρό φοιτητικό σπίτι, όπου ο χώρος της κουζίνας είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, ενώ μπορείς να το συνδυάσεις με το αντίστοιχο έπιπλο και να εξοικονομήσεις ακόμη περισσότερο χώρο. Τα κουζινάκια διαθέτουν λειτουργία φούρνου και εστίες στο επάνω μέρος, σε αντίθεση με τα φουρνάκια που δεν διαθέτουν εστίες. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή κανονικής κουζίνας, την οποία και θα επιλέξεις σύμφωνα με τις διαστάσεις του χώρου που θα τοποθετηθεί και τις διατροφικές σου ανάγκες. Υπάρχουν κουζίνες σε διάφορες διαστάσεις / χωρητικότητες και με επιπλέον λειτουργίες και χαρακτηριστικά που θα σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη.

Εάν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος ή δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις ποτέ σου τηγάνι ή κατσαρόλα, αλλά από την άλλη θέλεις να τρέφεσαι υγιεινά και να μην ξοδεύεις χρήματα για «γρήγορο» φαγητό (αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο), η καλύτερη δυνατή λύση για σένα είναι ο πολυμάγειρας. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις τίποτα από μαγειρική, η συγκεκριμένη συσκευή έρχεται να σε διευκολύνει και ταυτόχρονα να σε εκπαιδεύσει (να μάθεις τουλάχιστον τα βασικά). Υπάρχουν προτάσεις που είναι εξοπλισμένες με ψηφιακή οθόνη σε πολλές γλώσσες παρέχοντας ακριβή χρόνο και θερμοκρασία και προβάλουν οδηγίες βήμα προς βήμα, αλλά και αναλυτικές οδηγίες για μαγειρευτά και αργό μαγείρεμα, για καλύτερα και πιο γευστικά αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις και τα περιττά σκεύη μαγειρικής και θα εξασφαλίσεις χώρο, κάτι πολύ χρήσιμο για μια μικρή φοιτητική κουζίνα.

Πάντως, όποια συσκευή και να επιλέξεις, είναι απαραίτητο να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με ένα συμβατικό απορροφητήρα. Τοποθετείται εύκολα, ενώ δεν απαιτεί εξωτερικό αεραγωγό. Φιλτράρει και καθαρίζει τον αέρα μέσα από μια σειρά φίλτρων, αφαιρώντας σωματίδια και οσμές προτού τον επιστρέψει στο χώρο.

 

Φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι η ιδανική συμπληρωματική συσκευή για την κουζίνα σου. Έλλειψη χρόνου; Μικρή ποσότητα φαγητού; Αξιοποίησε το φούρνο μικροκυμάτων για να ξεπαγώσεις και να ζεστάνεις ένα γρήγορο σνακ ή ένα προμαγειρεμένο γεύμα.

Μάλιστα, με ένα σύγχρονο φούρνο μικροκυμάτων μπορείς ακόμα και να μαγειρέψεις. Ας υποθέσουμε ότι έχεις γυρίσει σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη σχολή και δεν έχεις όρεξη να κάθεσαι να μαγειρεύεις. Η πιο εύκολη λύση είναι το έτοιμο φαγητό, δηλαδή να παραγγείλεις «απ’ έξω». Όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι, ακόμα και το έτοιμο φαγητό, ωστόσο η διατροφή σου δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τα fast food ή το κυλικείο της σχολής. Με το να αγοράζεις συνεχώς έτοιμο φαγητό ξοδεύεις περισσότερα χρήματα, ενώ δεν πρόκειται να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Δεν χρειάζεται να είσαι σεφ για να φτιάξεις ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα. Με το φούρνο μικροκυμάτων μπορείς να κερδίσεις χρόνο και χρήμα, αφού τα σύγχρονα μοντέλα προσφέρουν πολλές ευκολίες, όπως ευέλικτη προσαρμογή ισχύος για τις μερίδες και το είδος των τροφίμων που μαγειρεύονται, αυτόματα προγράμματα, τα οποία ρυθμίζουν αυτόματα την ώρα και το επίπεδο ισχύος για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μαγειρέματος που έχεις επιλέξει και άλλα.

Για περισσότερη ευκολία και άνεση, σου συστήνουμε να επιλέξεις φούρνο με πίνακα ελέγχου με πλήκτρα αφής, για εύκολες και γρήγορες ρυθμίσεις. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο σύγχρονος φούρνος μικροκυμάτων καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο.

 

Πολυμίξερ

Λόγω του ότι το πολυμίξερ είναι πολυχρηστική συσκευή, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα στην κουζίνα. Έχεις λιγότερα σκεύη στην κουζίνα σου (άρα εξοικονόμηση χώρου και λιγότερα πλυσίματα), ενώ μπορείς να κάνεις εύκολα, γρήγορα και άνετα πάρα πολλές εργασίες. Ανάλογα το μοντέλο μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με το πολυμίξερ όπως να ψιλοκόψεις, να τεμαχίσεις, να τρίψεις, να πολτοποιήσεις, να αναδέψεις, να στύψεις, και, τέλος πάντων, να κάνεις πολλές εργασίες για να προετοιμάσεις σωστά το φαγητό σου. Άρα σίγουρα δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις π.χ. λεμονοστύφτη, πρέσα σκόρδου, τρίφτη, ψαλίδι κουζίνας κ.λπ.

 

Μπλέντερ

Αν δεν τα πας και τόσο καλά με σκεύη κοπής, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός μπλέντερ (αντί πολυμίξερ). Όπως τα πολυμίξερ, τα περισσότερα μπλέντερ είναι πολυχρηστικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με ένα τέτοιο εργαλείο στην κουζίνα σου, όπως να πολτοποιήσεις ή να κόψεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλα τα αγαπημένα σου υλικά, ακόμη και πατάτες για τηγάνισμα. Επιπλέον, χάρη στην ποικιλία δίσκων μπορείς κόψεις σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα τα υλικά και να δημιουργήσεις τις αγαπημένες σου σπιτικές σαλάτες. Και το πιο σημαντικό, δεν θα σου «πιάσει» πολύ χώρο.

 

Αποχυμωτής

Ένα φρούτο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα λέει ένα γνωμικό. Και σε μεγάλο βαθμό αυτό ισχύει, πόσο μάλλον αν έχεις τη δυνατότητα να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα σε μορφή χυμού. Με έναν αποχυμωτή θα μπορείς να φτιάχνεις εύκολα και γρήγορα το χυμό που θέλεις, όπως το θέλεις. Αυτό που χρειάζεσαι για τη φοιτητική κουζίνα είναι ένα μικρό και πρακτικό αποχυμωτή.

 

Τοστιέρα

Η τοστιέρα καθημερινά μας δείχνει τη χρησιμότητα της στην κουζίνα μας. Μπορεί να σου λύσει τα χέρια για να ζεστάνεις γρήγορα κάποιο φαγητό ή να φτιάξεις ένα τοστ. Με μια τοστιέρα μπορείς πλέον να κάνεις πολλά πράγματα, αφού τα περισσότερα μοντέλα έρχονται εξοπλισμένα με αποσπώμενες πλάκες για βάφλες, για γκριλ και, φυσικά, για τοστ. Και μην ανησυχείς για το αν θα χωράει σε μικρή κουζίνα, μπορείς να επιλέξεις μοντέλο που έχει δυνατότητα για κάθετη αποθήκευση (εδώ όλα τα μοντέλα με δυνατότητα κάθετης αποθήκευσης) για μεγαλύτερη άνεση.

 

 

Βραστήρας

Ποιος είπε ότι ο βραστήρας δεν είναι απαραίτητος στην κουζίνα σου; Εκτός από το να ζεστάνεις το νερό για τον καφέ και το τσάι σου, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στη μαγειρική. Έχεις σκεφτεί πόσο γρήγορα θα έφτιαχνες την αγαπημένη σου μακαρονάδα αν τοποθετούσες στην κατσαρόλα ζεστό νερό από το βραστήρα; Γενικότερα, όταν βράζεις φαγητό, καλό είναι να βάζεις ζεστό νερό από το βραστήρα σου, έτσι ώστε να μην διακόπτεται η βράση. Με αυτό τον τρόπο μαγειρεύεις γρήγορα και οικονομικά, καθώς μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος.

 

Καφετιέρα

Η καφετιέρα θα είναι ο καλύτερος φίλος της φοιτητικής σου ζωής, ειδικά τα πρωινά μετά από μεγάλα ξενύχτια. Η μηχανή καφέ φίλτρου διατηρεί το άρωμα και τη γεύση του καφέ αναλλοίωτα, ενώ πλέον όλα τα μοντέλα έχουν κομψό και όμορφο design για να χωράνε σε οποιοδήποτε πάγκο κουζίνας, αλλά ευκολίες όπως αυτόματη απενεργοποίηση για εξοικονόμηση ενέργειας και ασφάλεια. Τώρα, εάν προτιμάς άλλο είδος καφέ, όπως π.χ. espresso, cappuccino κ.λπ., τότε θα επιλέξεις μηχανή espresso. Εάν πάλι θέλεις να έχεις ποικιλία ροφημάτων, δεν υπάρχει καλύτερη λύση από την πολυκαφετιέρα.

Φρόντισε μόνο να φτιάξεις ένα σημείο στην κουζίνα σου αποκλειστικά για την παρασκευή του αγαπημένου σου ροφήματος. Συγκέντρωσε σε αυτό όλα τα απαραίτητα υλικά και εξαρτήματα, από την καφετιέρα και τις κάψουλες καφέ μέχρι τα φίλτρα και τις κούπες σου. Το πιο ιδανικό είναι να τα τοποθετήσεις κοντά στο νεροχύτη, όπου και βρίσκεται η βρύση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη